Teraz jest Wt, 21 lis 2017, 11:00

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 10:33 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.01.2015
Posty: 155
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Witam,
Chcę wymienić cały panel radia. U siebie mam system bose.
Czy nowy panel musi pochodzić od auta z systemem bose? Czy wystarczy tylko by były przyciski pod zmieniarkę?
Czy zmieniarka zawsze wystepuje z systemem bose? Co decyduje o tym, że na wyświetlaczu pojawia sięnapis BOSE?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 10:47 
Amator
Offline
Od: 02.09.2015
Posty: 64
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Panel jest niezależny od radia. Radio Bose powoduje wyświetlenie napisu Bose a nie hello

Nabryzgane olejem z mojego S5


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 11:46 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.03.2015
Posty: 545
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: pomorski
Venru ja nie mam bose. A przycisk od zmieniarki jest w radiu a nie na panelu.

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

_________________
mazda, mazda co za jazda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 13:17 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.01.2015
Posty: 155
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Okej. Czyli każdy panel, który kupie mający te same przyciski (również do zmieniarki). Będzie mi działał z moim radiem i zmieniarką (bose).
Tak???
Nie wiem czy wiecie, ale w panelu jest zamontowana płyta z układem scalonym.
Dlatego pytałem bo nie wiem czy jest ona kompatybilna z każdym radiem....


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 17:45 
Amator
Offline
Od: 02.09.2015
Posty: 64
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Wiemy ale radio to radio a panel, który odpowiada za inne funkcje (np. klimatronik) to panel i to pierwsze jest tylko przymocowane do drugiego i nic go więcej nie łączy.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 18:35 
Amator
Offline
Od: 25.12.2014
Posty: 93
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: łódzki
Przeprasza że się podpinam pod temat ale mam pytanie jak wogóle sie zdejmuje caly ten panel? Cały ten plastik odsłaniający radio gdzie ma śrubki czy zatrzaski?

_________________
Mazda - Jak dbasz, tak masz. Ja nie narzekam. :) A ty?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 18:43 
Amator
Offline
Od: 02.09.2015
Posty: 64
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 19:23 
Amator
Offline
Od: 25.12.2014
Posty: 93
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: łódzki
Dziekuje :)

_________________
Mazda - Jak dbasz, tak masz. Ja nie narzekam. :) A ty?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 20:02 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.01.2015
Posty: 155
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Czy panel przed liftem można zastąpić poliftowym?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 20:50 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.03.2015
Posty: 545
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: pomorski
nie da się.

_________________
mazda, mazda co za jazda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 20:53 
Amator
Offline
Od: 02.09.2015
Posty: 64
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
Da się jezeli uda ci się zmienic płytkę z układem scalonym o której pisałeś. Nie pytaj się jak bo nie wiem czy kto kolwiek to robił :idea:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2015, 21:00 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.03.2015
Posty: 545
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: pomorski
Miszcz tylko jeszcze na filmiku tego nie ma ale jak wyciągniesz schowek pasażera i zerkniesz na radio to dojżysz jeszcze śrubę 8 która jeszcze je trzyma. Ja doszedłem do tego jak panel nie chciał mi się wypiąć.

_________________
mazda, mazda co za jazda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 paź 2015, 06:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 14.03.2015
Posty: 1338
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Panowie, bo piszecie że panel nie ma znaczenia i można zamontować każdy, ale ja czytałem że panel z Bose ma z tyłu takie złacze do podłączenia zewnętrznej zmieniarki czego chyba nie miały systemy bez Bose?

_________________
Było M6 2.0 Pb 2005r. Jest Citroen C5 2.0 Pb 2008r.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 paź 2015, 07:38 
Amator
Offline
Od: 02.09.2015
Posty: 64
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active+
To nie panel a radio chyba że jest jakieś 3. Ale po co w panelu?

Nabryzgane olejem z mojego S5


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 paź 2015, 08:07 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 14.03.2015
Posty: 1338
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Chodziło mi o to, że jak czytałem w audio z systemem Bose jest możliwość podpięcia po kostce zewnętrznej zmieniarki typu Xcarlink, aby można było odtwarzac mp3, muzę po USB czy SD. Natomiast w systemach bez Bose już tego przyłącza chyba nie ma, czyli jakaś tam różnica musi być. Najlepiej to podpytajcie kolegę Airbob, bo on zawodowo zajmuje się naprawą tych systemów, wyświetlaczy, wzmacniaczy itd, więc na 100% Wam udzieli odpowiedzi czy ma znaczenie jaki panel wymieniamy czy musi być pod konkretny system audio.

_________________
Było M6 2.0 Pb 2005r. Jest Citroen C5 2.0 Pb 2008r.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 7 paź 2015, 13:38 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 346
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Panel nie ma znaczenia, można je zamiennie przekładać ważne by zgadzała się wersja klimatyzacji manual/klimatronik.
Panelik ze slotem na płytę i przyciskami można przekładać, niestety robi się to od tyłu (nawet nie próbować od przodu) i wymaga demontażu płyty z elektroniką.

Xcarlinka można zamontować w każdej wersji radia bose/bez bose, niezależnie od wyposażenia typu 6CD/1CD/brak CD.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 paź 2015, 20:21 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.01.2015
Posty: 155
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Dzięki za pomoc.
Znalazałem panel z auta w mojej wersji wyposażenia.
Ale niestety padła mi zmieniarka, także kupiłem drugi panel ze zmieniarką he... teraz jeden mam na sprzedaż.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 paź 2015, 20:28 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.03.2015
Posty: 545
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: pomorski
wrzuć foto

_________________
mazda, mazda co za jazda <spoko>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 19 paź 2015, 08:24 
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.01.2015
Posty: 155
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Już wiem co było przyczyną, że nie działało mi cd (zmieniarka).
Miałem podłączony emulator mp3 do cd, chyba się zepsuł bo powodował właśnie jakiś błąd.
Po jego odłączeniu cd (zmieniarka) śmiaga aż miło:)
Panel kompletny radia (przedlift) dostępony jest na olx:
http://olx.pl/oferta/mazda-6-panel-radia-radio-klimatyzacji-kompletny-CID5-IDce8hW.html
lub allegro
http://allegro.pl/mazda-6-panel-radia-radio-kompletny-klimatyzacji-i5737517831.html


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 16:37 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.01.2016
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Witam podepnę się. Posiadam Madzie z 04' GY chciałbym wymienić fabryczne radio na swoje prywatne Pioniera szukałem chyba wszędzie lecz nie uzyskałem odpowiedzi na swoje pytanie. Gdzie mogę dostać panel radia 1/2din z półeczka ewentualnie? Oraz czy po przekładce dużo trzeba rzeźbić w elektryce by kierownica działała? gdyż posiadam wzmacniacz i tubę i chciałbym cieszyć sie czystym dźwiękiem a nie tym z transmitera fm.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 16:44 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 14.03.2015
Posty: 1338
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
A czemu chcesz wymieniać to fabryczne, co Ci nie pasuje? Osobiście to ja bym wolał zostać przy fabrycznym, bo przynajmniej ładnie całość wygląda a te wkładane radia to mi się kojarzą z latami 90's.

_________________
Było M6 2.0 Pb 2005r. Jest Citroen C5 2.0 Pb 2008r.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 23:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 16.01.2016
Posty: 4
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
krzysiek1980 napisał(a):
A czemu chcesz wymieniać to fabryczne, co Ci nie pasuje? Osobiście to ja bym wolał zostać przy fabrycznym, bo przynajmniej ładnie całość wygląda a te wkładane radia to mi się kojarzą z latami 90's.

Gdyż w fabrycznym nie mam tylu ustawień audio co w moim Pioniera:) i jak pisałem chciałbym wzmacniacz podłączyć oraz by było wejscie usb


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 27 sty 2016, 20:48 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 14.12.2015
Posty: 261
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
LPG: Tak
Region: mazowiecki
to bardzo drogi interes po pierwsze, po drugie nie bedzie działała klima prawidłowo, po trzecie wyswietlacz komputera nie działa ale to 3 to nie na 100%


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 maja 2016, 09:21 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 10.08.2015
Posty: 2
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: lubelski
witam ,podłączę się do tematu,Panowie pomocy przeszukałem całego neta i nic nie pisze.Potrzebuję pomocy w założeniu zaślepki w radiu tam gdzie jest wejście na kasety.Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.http:Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 maja 2016, 09:24 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 15.04.2015
Posty: 255
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: kujawsko-pomorski
Po pierwsze primo to pasuje wgl? Bo wygląda jakby było większe.
Po drugie primo, wydaje mi się że będziesz musiał rozebrać konsole bo musisz to od środka radia wcisnąć.
I po trzecie primo, ultimo, po coś to wyciągał? :D

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 20 maja 2016, 09:49 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 10.08.2015
Posty: 2
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: lubelski
nie wyciągałem :mad: :lol: tylko klapka przy próbie wymiany została ułamana :sad: i od roku nie mogę się za to zabrać.Czyli jednak cała rozbiórka,ech...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 15 cze 2016, 08:46 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.06.2016
Posty: 3
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Witam. To mój pierwszy post na forum i trochę szukałem, ale nadal mam wątpliwości. Właśnie kupiłem Mazdę 6 2003 GG. Mam w niej fabryczne radio (chyba nie bose, bo pokazuje 'hello' ;) ), ale bez CD. Jest tylko zaślepka. Chciałbym dokupić do niego oryginalne radio z oryginalną zmieniarką 6CD (bo chcę nim sterować z kierownicy) i mam kilka pytań:

1. Czy muszę zmieniać radio razem z panelem? Czy mogę zostawić swój panel i wsadzić nowe radio? Wszędzie ludzie piszą o wymianie razem z panelem.

2. Jeśli nie mogę, to rozumiem, że muszę szukać panela z taką sama klimą (A/C AUTO)?

3. Czy jest opcja kupienia samej zmieniarki i podłączenia do posiadanego radia, czy są to zespolone części? (podejrzewam że zespolone, po opisach na forum)

4. Czy oprócz oryginalnej zmieniarki 6CD, mogę jeszcze DODATKOWO dodać tą chińską emulację zmieniarki z USB?

O ile się orientuję, muszę kupować radio/zmieniarkę "bezBose"?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 15 cze 2016, 13:15 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 346
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
LukasMac napisał(a):
bo chcę nim sterować z kierownicy

Musisz zmienić kierownicę i taśmę od niej

LukasMac napisał(a):
1. Czy muszę zmieniać radio razem z panelem? Czy mogę zostawić swój panel i wsadzić nowe radio? Wszędzie ludzie piszą o wymianie razem z panelem.


W swoim panelu masz zaślepkę na slot płyty. Możesz sobie kupić nową zaślepkę w serwisie koszt ok 100zł, albo kupić cały panel wraz z odpowiednią zaślepką.

LukasMac napisał(a):
2. Jeśli nie mogę, to rozumiem, że muszę szukać panela z taką sama klimą (A/C AUTO)?


Tak, jeśli masz klimatronik to radio i panel muszą być od wersji z klimatronikiem (manualna odpada)

LukasMac napisał(a):
3. Czy jest opcja kupienia samej zmieniarki i podłączenia do posiadanego radia, czy są to zespolone części? (podejrzewam że zespolone, po opisach na forum)


Tak, są to oddzielne moduły skręcone ze sobą. (ale znów masz problem z zaślepką na slot płyty)

LukasMac napisał(a):
4. Czy oprócz oryginalnej zmieniarki 6CD, mogę jeszcze DODATKOWO dodać tą chińską emulację zmieniarki z USB?


Tak jak najbardziej. Oba urządzenia będą się zmieniać po naciśnięciu przycisku CD.

LukasMac napisał(a):
O ile się orientuję, muszę kupować radio/zmieniarkę "bezBose"?


Radio tak ma być bez bose, a zmieniarka tak jak napisałem jest osobnym modułem który można przekładać niezależnie od wersji.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 15 cze 2016, 13:29 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.06.2016
Posty: 3
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Dziekuje za odpowiedź.
airbob napisał(a):
LukasMac napisał(a):
bo chcę nim sterować z kierownicy

Musisz zmienić kierownicę i taśmę od niej

Dlaczego muszę zmienić?
W obecnym radiu działa sterowanie z kierownicy. Skoro biorę takie samo radio + cd, to co się zmieni przy sterowaniu?

Edit:
czyli mogę zrobić takie oto kombo:
1. kupić radio BOSE z panelem( jest auto klima) i zmieniarką 6 CD
2. wywalić radio Bose i Wziąć obecne radio "nieBOSE" + nowy panel (z takim samym pokrętłem AC AUTO) + Zmieniarka
3. dodać do tego yatour usb

Będzie działać?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 27 lis 2016, 01:35 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.10.2016
Posty: 13
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
flesi napisał(a):
nie da się.

DA SIĘ!!!

-- Dodano: N, 27 lis 2016, 01:35 --

airbob napisał(a):
LukasMac napisał(a):
bo chcę nim sterować z kierownicy

Musisz zmienić kierownicę i taśmę od niej

LukasMac napisał(a):
1. Czy muszę zmieniać radio razem z panelem? Czy mogę zostawić swój panel i wsadzić nowe radio? Wszędzie ludzie piszą o wymianie razem z panelem.


W swoim panelu masz zaślepkę na slot płyty. Możesz sobie kupić nową zaślepkę w serwisie koszt ok 100zł, albo kupić cały panel wraz z odpowiednią zaślepką.

LukasMac napisał(a):
2. Jeśli nie mogę, to rozumiem, że muszę szukać panela z taką sama klimą (A/C AUTO)?


Tak, jeśli masz klimatronik to radio i panel muszą być od wersji z klimatronikiem (manualna odpada)

LukasMac napisał(a):
3. Czy jest opcja kupienia samej zmieniarki i podłączenia do posiadanego radia, czy są to zespolone części? (podejrzewam że zespolone, po opisach na forum)


Tak, są to oddzielne moduły skręcone ze sobą. (ale znów masz problem z zaślepką na slot płyty)

LukasMac napisał(a):
4. Czy oprócz oryginalnej zmieniarki 6CD, mogę jeszcze DODATKOWO dodać tą chińską emulację zmieniarki z USB?


Tak jak najbardziej. Oba urządzenia będą się zmieniać po naciśnięciu przycisku CD.

LukasMac napisał(a):
O ile się orientuję, muszę kupować radio/zmieniarkę "bezBose"?


Radio tak ma być bez bose, a zmieniarka tak jak napisałem jest osobnym modułem który można przekładać niezależnie od wersji.



Kolego nie ma możliwości scalenia zmieniarki 6cd z radiem które nigdy jej nie posiadało.mam takie radia i jest to NIEMOŻLIWE!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.