Teraz jest Pt, 22 cze 2018, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 31 paź 2016, 17:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.10.2016
Posty: 13
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Witam wszystkich ktorzy chcieli by odmłodzić, w swojej M6 przedlift, wygląd konsoli i rozważają inwestycje i przeróbkę panelu radia od polifta oraz fabrycznej nawigacji.

Zachęcam do komentowania i wyrażania swoich opinii oraz uwag odnośnie tego co zrobiłem w swojej Maździe lub co powinienem jeszcze zrobić:)

Mazda która dostała nowy wygląd to model z 2003 roku z motorem 2.3L(sedan) wyposażonym w fabryczną nawigację, system Bose oraz standardowe radio wraz ze zmieniarką 6cd.

wszelkie prace wykonane przy aucie oraz zdjęcia są wykonane przeze mnie,(przepraszam za złą jakość zdjęć)

Motywacją do zmiany org. radia była jego usterka:
-brak wyświetlania temperatury oraz dmuchawy.
-brak stałego styku miedzy radiem a panelem sterowania.
-nie działające wejście aux/media.


Radio z wersji Lift kupiłem na powszechnym serwisie aukcyjnym oczywiście Bose 6cd.
-(Posiadając owy system w aucie jest możliwość podłączenia również radia NON Bose ale istnieje duże ryzyko uszkodzenia wzmacniacza ze względu na większą moc wyjściową radia)

Aby w pełni cieszyć się wyglądem i funkcjonalnościa poliftowego radia trzeba też posiadać wyświetlacz, gdyż poprzedni mimo tego ze działał nie jest przystosowany do nowego radia.

Moja M6 wyposażona była w nawigację, wszyscy jej posiadacze wiedzą ze nie działa ona jednak na terenie naszego kraju i jest całkowicie zbędna i bezużyteczna.
W moim przypadku na jej miejsce trafił tablet 7 calowy który jest podłączony do systemu audio więc służy nie tylko jako nawigacja...przyciski wł/wył oraz vol +/- zostały wyprowadzone z tabletu woraz obudowy navi w miejsce łatwo mi dostępne.
Seryjna nawigacja w moim przypadku nie została jednak całkowicie zdemontowana ze względu na przyciski Open/CLOSE oraz TILT, (po odłączeniu navi przestają działać)

Całość nie jest jeszcze skończona lecz w pełni działa,poniżej zamieściłem kilka zdjęć poglądowych.

Finalny efekt w postaci zdjęć i bardziej obszernego opisu postaram się zamieścić w miarę możliwości.pozdrawiam




Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


-- Dodano: Pn, 31 paź 2016, 03:00 --

Po dłuższym oczekiwaniu jest!reszta panelu lift...

Obrazek
Obrazek


Ostatnio edytowano Pn, 31 paź 2016, 17:49 przez TEDEW, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy zdjęć (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 8 lis 2016, 18:02 
Wstydliwy
Offline
Od: 03.05.2016
Posty: 14
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
Bardzo fajnie to wygląda :)
Sam mam zamiar zmienić radio i zamontować tablet, wiec chętnie popatrzę jak ty się za to zabrałeś ;)
Jaki tablet włożyłeś w miejsce nawigacji?:>
Radio trzeba wymienić razem ze wszystkimi tymi panelami nawiewu, klimy itd... tak?
Kosztowo ile cie to mniej więcej wyszło?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 27 lis 2016, 01:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 22.10.2016
Posty: 13
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Witam wszystkich ponownie po dłuższej przerwie,obiecałem dodać więcej zdjęć z przeróbki pierwszej Mazdy co się nie udało.:(


Pytanie kolegi MRKAXY Tablet zamontowany w miejsce org. navi to LENOVO TAB 3 A7-10F wyświetlacz pasuje idealnie, wymagał jedynie przerobienia usb oraz przycisków WŁ/WYŁ, +/-VOL. w Media Markt 299zł. radio oraz wyświetlacz-allegro, kable ze starej instalacji wraz z kostką do wyświetlacza.Do tego tunel po lifcie całość około 800zł... efekt bezcenny:)

Wracając do tematu...

Znalazłem trochę wolnego czasu aby zająć się drugą Mazdą która oczywiście także jest przed liftem i wygląd panelu nie jest zadowalający.

Tak jak poprzednie auto, to również zostanie odświeżone wizualnie, do tej pory zdobyłem radio lift bez zmieniarki cd oraz wyświetlacz który tak jak pisałem wcześniej, jest konieczny!

Nie podjąłem jeszcze decyzji co do tunelu oraz ramki drążka zmiany biegów gdyż jasne wnętrze ogranicza jakiekolwiek zmiany w tym modelu.

Z chęcią posilę się waszymi pomysłami...

kilka fotek poglądowych...

Gdybyś potrzebował instrukcji podłączenia radia i wyświetlacza pisz na priv...


Pozdrawiam


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek


Obrazek

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 12 mar 2017, 15:27 
Wstydliwy
Offline
Od: 13.02.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: lubelski
witaj, pisalem na priv ale brak odpowiedzi. prosze o podrzucenie schematu jak sie wpiac do instalacji (moja m6 z 2003) mam juz wszystkie graty poliftowe do montazu tylko wiedzy brak :-P i jak podlaczyc winde i cala elektronike z tabletem z instalacja w aucie. pozdrawiam


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 6 cze 2017, 07:16 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Panel od DVD, podłączony do zestawu BOSE
Ekran aktywuje się po pojawieniu zasilania na USB
dodatkowy kabel AUX > audio jack
sterowanie głośnością z kierownicy + / -
USB zabudowane by nie zajmować zapalniczki
podpięte OBD2 odczyt parametrów z silnika na TABie
NAVI,Video,MP3,Radio Internet,Bluetooth, przesyłanie plików do TABa przez WIFI
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Automatyka jeszcze nie podpięta ale będzie się otwierać i zamykać po przekręceniu kluczyka, żadnych przycisków

_________________
2.0 143KM/GG/Liftback,BOSE+ AUX/
chip 166/tył A-spec/7" TAB/Janosik/Bluetooth/OBD2+Torque


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 13 lip 2017, 19:26 
Świeżak
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 27
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: łódzki
Mógł by ktoś opisać ja przerzucić wyświetlacz od polifta do przedlifta? W przedlifcie jest przycisk odpowiedzialny za jasność wyświetlacza, jak to działa w polifcie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 12 sie 2017, 00:34 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.08.2017
Posty: 5
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS
Region: zagranica
Czekam na jakies opisy i schematy co z czym jesli chodzi o podlaczenie tableta...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 5 wrz 2017, 15:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Witam,
W związku z tym, że zabudowa tabletu zajęła trochę czasu i wiele rzeczy które w fazie początkowej wydawały się dobrym zastosowaniem, rzeczywistość zweryfikowała i zaproponowała zupełnie inne.
Zebrałem do kupy wszystkie informacje i opiszę w punktach.
Zabudowa monitora: Oryginalnie sterowana jest z radia samochodowego, jednak w mojej wersji po lifcie panel radia 3 przyciskowy ma zupełnie inną wiązkę. Posiadam też 2 inne panele 4 klawiszowy i 6 z wersji z DVD ale nie BOSE. Z obudowy usuwamy cały ekran i wszystkie wiązki pozostaje jedynie przekładnia i silnik. To zupełnie inne podejście od omawianego w necie Nexusa7 montowanego w Roverze czy Audi. Tam panel jest cały czas na wierzchu więc włącznie i wyłączanie odbywa się przez aktywcję bluetooth z Xcarlinka.
Z racji tego, że silnik prądu stałego wymaga zmiany biegunów do zamykania i otwierania schowka, trzeba dorobić z prawej strony (tam nie ma przekładni) przełącznik obrotów.
Moje rozwiązanie oparte jest na prostej mechanice (mniej rzeczy do zepsucia) dwa mikroprzełączniki, połączone skrzyżnie.
Idee nakreśliłem na rysunku
Obrazek
Dwa mikroprzełączniki umieszczone w takim rozchyleniu by istniały 3 pozycje, Pozycja 0 potrzebna do zatrzymania się schowka w pozycji krańcowej. Najlepiej zrobić płytkę i najpierw przykleić na taśmę 2 stronną i wyregulować tak by samo nie przeskakiwało a siły blaszek przełączników się równoważyły, dopiero potem przylutować i przykleić.
Oczywiście jak można się domyślić, przewody przeciągnięte są przez otwory plastikowych kołków osi. Wewnątrz obudowy obok silnika również mieści się ładowarka USB, dzięki czemu doprowadzamy do góry jedynie 3 przewody.
1. +12V żółto szary z kostki wyświetlacza radia, Napięcie stałe nawet po wyłączeniu stacyjki. Dzięki czemu tab nie rozładowuje się na krótkich trasach (o aktywacji i zużyciu prądu będzie dalej)
2. -12V Masa obojętnie może być też z wyświetlacza (czarny)
3. +12V z mikrowyłącznika ja z racji, że miałem inne panele, dołożyłem do panelu radia zarówno przycisk, jaki mikrostyk.
(uwaga, nie należy wlutowywać go w oryginalne otwory na płytce, gdyż zmienia to całe sterowanie w panelu oraz ma wpływ na pozostałem klawisze. Najlepiej włożyć i podkleić  Napięcie to podajemy na przełącznik obrotami silnika.
Obrazek
Przewody wprowadzamy od lewej strony tam gdzie jest przekładnia zębata, przez otwór w plastikowym korku osi obrotu. Na rysunku zaznaczyłem tez położenie przełącznika obrotów.
Obrazek
Przewody do podłączenia
1. Kabel AUX -> Jack do kupienia na Allegro za kilka złotych, wtyczkę Jack należy wymienić na kątową.
2. Kabel z wtyczką 4 pinową dowolny, 4 przewody podałem wyżej

SOFTWARE : Do wygaszania ekranu zastosowałem wyłącznik kontraktonowy i magnesik w połowie drogi schowka. Jednak można też sprawę rozwiązać za pomocą aplikacji i reakcji na żyroskop. W androidzie ustawiamy, że po wygaszeniu ekranu mają też zostać wyłączone Bluetooth, wszelkie modemy i WIFI ale nie GPS. dzięki temu mam tab gotowy do pracy w kilka sekund po uruchomieniu.
Jako darmowy CAR Launcher proponuję aplikację CWD Carwebguru posiada opcję odtwarzacza MP3 w tle oraz aktywuje i działa cały czas GPS. Z płatnych bardzo dobrze wygląda też rosyjski Car Launcher AG płatny 12 zł.
Dodatkowo polecam zakupienie OBD2 na bluetooth oraz program Torque,
Jako navi Janosik (niestety jest moment gdy uruchamia się w pionie)
Obrazek

Kierowałem się minimalistyką, jak najmniej grzebania w oryginalnych wtyczkach, całość podłączenia do samochodu jest banalnie prosta, znacznie więcej czasu zajmuje wyregulowanie i ustawienie przełącznika oraz wmontowanie wyłącznika do panelu radia.

_________________
2.0 143KM/GG/Liftback,BOSE+ AUX/
chip 166/tył A-spec/7" TAB/Janosik/Bluetooth/OBD2+Torque


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 13:24 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.08.2017
Posty: 11
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: pomorski
W takim sposobie nie działa otwieranie i zamykanie po stacyjce?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 20:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Niestety nie,
stąd moja przeróbka i silnik otwierania jest zasilany teraz nie ze stacyjki tylko ze stałego zasilania od wtyczki radia poprzez dorobiony włącznik w panelu.
o ile otwieranie po przekręceniu stacyjki jest proste bo wystarczy mały przekaźnik sterujący przyciskiem otwierania, o tyle po wyłączeniu stacyjki nastąpi zanik zasilania i nie mam sposobu na zainicjowanie kolejnego naciśnięcia. Można to zrobić tylko przez dorobienie elektroniki, podanie impulsu wywołuje zasilanie przez 2 sekundy i zanik napięcia kolejne zasilanie przez 2 sekundy, tyle by wystarczyło na otwarcie i zamknięcie.
Pomyślę, nad multiwibratorem astabilnym na NE555
jeszcze raz podam zasilania:
1. napięcie +12V z radia stałe nawet bez kluczyka, zasila schowek by mógł się zamknąć po wyłączeniu stacyjki
2. napięcie +12V z zapalniczki, podaje po kluczyku, zasilenie do ładowarki jeśli chcemy by reagował aktywował ekran po podaniu napięcia, ja zrezygnowałem z tego na konto dorobionego wyłącznika na kontaktronie, dzięki temu TAB jest cały czas na zasilaniu, w pełni naładowany praktycznie nie obciąża akumulatora, działa GPS i Apki, bez ekranu.
3. Masa, wiadomo
przy okazji z zasilania zapalniczki zasilana jest druga ładowarka podwójna schowana pod konsolą zmiany biegów, z niej idzie zasilanie rejestratora i zasilanie do komórki w schowku na napoje pod ręką :) nie lubię kabli na wierzchu.


zamaskowana dziurka w obudowie to reset (TAB to najtańszy z IPSem 2x kartą SIM z marketu więc nie wymagam od niego stabilności)

_________________
2.0 143KM/GG/Liftback,BOSE+ AUX/
chip 166/tył A-spec/7" TAB/Janosik/Bluetooth/OBD2+Torque


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 21:15 
Świeżak
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 27
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: łódzki
Multiwibrator astabilny robi się na 2 takich samych tranzystorach, na ne555 możesz jakiś generator możesz zrobić. Nie łatwiej było by zastosować jakiś mikrokontroler? przy okazji można było by mu przypisać jakieś dodatkowe funkcje.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 21:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.08.2017
Posty: 11
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: pomorski
Coraz bardziej się zaglebiam, żeby u siebie też wyrzucić navi i wstawić tablet. Jezeli chciałbym, żeby winda działała tak jak dotychczas musiałbym elektronikę zostawić w spokoju, jest tam tyle miejsca, żeby tylko wyrzucić wyświetlacz i wstawić tablet?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 22:04 
Wstydliwy
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 7
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Demo napisał(a):
Multiwibrator astabilny robi się na 2 takich samych tranzystorach, na ne555 możesz jakiś generator możesz zrobić. Nie łatwiej było by zastosować jakiś mikrokontroler? przy okazji można było by mu przypisać jakieś dodatkowe funkcje.


faktycznie pochrzaniłem, chodziło o monostabilny bo podanie zasilania na silnik wymaga ściśle określonego czasu na pełne otwarcie i zamknięcie, aż do przełączenia.
Oczywiście ci którzy maja już sterowanie w swoim panelu nie muszą tego robić, ja jednak skłaniam się do zintegrowania tego z kluczykiem. Popracuję nad tym po weekendzie.

_________________
2.0 143KM/GG/Liftback,BOSE+ AUX/
chip 166/tył A-spec/7" TAB/Janosik/Bluetooth/OBD2+Torque


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 gru 2017, 21:19 
Wstydliwy
Offline
Od: 10.12.2017
Posty: 11
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: pomorski
A ma ktoś może wymiary tej nawigacji oryginalnej? bo chciałbym to porównać z tabem Samsunga A 7 cali :) bo też się przymierzam do wywalenia tego co jest i pójściem z duchem czasu.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 11:55 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
bardzo ciekawy temat intersuje mnie tylko temat z opisu wyglada ze stary wyswietlacz z przed lifta dział wg opisu i schematu wtyczek po lifcie piny wyswietlacza sie pokrywaja w przedlifcie niestety nie jak to kolega rozwiazal widze jeszcze lcd ze sterowaniem nawigacji.fora podaja tylko podlaczenie pod wiazke pod lcd poliftowe bez sterowania nawigacja.czy istnieje taka mozliwosc czy zakup wyswietlacza od polifta ze sterowaniem nawigacji.czy po podpieciu pinow z instalacji pod kostke 10 pin sterowanie nawigacja pozostanie bez zmian jak przedlifcie?temat poruszany tylko do wymiany samego radia bez nawigacji.zadziwia mnie konstruawanie wymyslnych opcji pod sterowanie nawigacji wystarczy sama plytka poloznona na table z orginalnej nawi i sterowanie pozostaje fabryczne jest na tyle miejsca aby ty zmiescic a nie kombinacja sterowaniem


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 12:31 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 424
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Poległem po próbie przeczytania ze zrozumieniem, dwóch linijek tego tekstu.
Kolego szanuj tych co mają to czytać i pisz zgodnie z zasadami polskiej pisowni.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 12:58 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
dziękuje koledze poliglocie za pomoc rozwiązał temat sorry za pisownie ale była z telefonu zwracamy bardzie uwagę na pisownie czy na rozwiązanie tematu

-- Dodano: 21 stycznia 2018, o 15:15 --

jeżeli brak polskich znaków przeszkadza w zrozumieniu to chyba kolega nie w temacie,z opisu wygląda że specjalista wiec jeżeli szanowny kolega posiada taki schemat podłączenia radia polit z wyświetlaczem 16 pin z przed liftem podzieli się tą informacją na forum


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 17:43 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 424
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Nie da się tych rzeczy połączyć. Jeśli radio poliftowe to i wyświetlacz poliftowy.

21 stycznia 2018, o 12:58 majster67 napisał(a):
jeżeli brak polskich znaków przeszkadza w zrozumieniu


Chodzi o tasiemcowe zdania, brak interpunkcji, dużych liter ...

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sty 2018, 18:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Z opisu użytkownika bilskimarcin wygląda że udało mu się ten wyświetlacz podłączyć i działał dla tego zadałem takie pytanie to jak podłączyć wyświetlacz polift to wiadoma sprawa

-- Dodano: 21 stycznia 2018, o 21:12 --

Aby w pełni cieszyć się wyglądem i funkcjonalnościa poliftowego radia trzeba też posiadać wyświetlacz, gdyż poprzedni mimo tego ze działał nie jest przystosowany do nowego radia.Tym się zasugerowałem i chciałem uzyskać odpowiedz czy to możliwe

-- Dodano: 21 stycznia 2018, o 21:23 --

analizując wyjścia kostki 16 pin nie znalazłem możliwości wpięcia się bezpośrednio w instalacje jak przy wyświetlaczu poliftowym ,czy po założeniu wyświetlacza polift z przyciskami od nawigacji otwieranie i zamykanie zostanie w pełni funkcjonalne jak w przedlifcie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 sty 2018, 00:24 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 424
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
21 stycznia 2018, o 18:53 majster67 napisał(a):
analizując wyjścia kostki 16 pin nie znalazłem możliwości wpięcia się bezpośrednio w instalacje jak przy wyświetlaczu poliftowym


Też doszedłem do takich wniosków. Poliftowy chodzi po dwuliniowej magistrali CAN i ma jedno zasilanie 12V a przedliftowy ma trzy liniową magistralę danych i dwa zasilania 12V i 8V.

21 stycznia 2018, o 18:53 majster67 napisał(a):
czy po założeniu wyświetlacza polift z przyciskami od nawigacji otwieranie i zamykanie zostanie w pełni funkcjonalne jak w przedlifcie


Niestety tego nie wiem
Nie mam wiedzy czy poliftowy wyświetlacz z obsługą ekranu navi ma dwie kostki (tak jak przedliftowy) czy może jedną a info o otwarciu ekranu idzie po CAN.

Myślę, że można zrobić na piechotę osobne przyciski pełniące funkcje tych w wyświetlaczu przedliftowym, odpowiadające za obsługę wyświetlacza navi.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 27 sty 2018, 14:41 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Witam ponownie wymiana wyświetlacza z funkcjami nawigacji od polift i podłączeniu pod instalacje działa poprawnie.Teraz pytanie został odłączony napęd dvd i lewy głośnik od strony kierowcy gra cicho,które kable należy zmostkować ,znalazłem opis zielony z zielonym, fioletowy -fioletowy ale w kostce jest tylko 1 fioletowy .

-- Dodano: 27 stycznia 2018, o 15:13 --

radio z systemem bose

-- Dodano: 27 stycznia 2018, o 17:11 --

W kostce jest tylko 1 kabel zielony ze srebrnym paskiem i 1 fioletowy z srebrnym paskiem


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 2 lut 2018, 15:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2018
Posty: 2
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: opolski
moze mi ktos pomoc z tym schematem jak podpiac wyswietlacz???

-- Dodano: 2 lutego 2018, o 15:47 --

czy ktos posiada taki schemat podlaczenia wyswietlacza zeby wspolgral z radiem po lifcie????


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 2 lut 2018, 18:12 
Wstydliwy
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
http://www.[inne forum].pl/forum/viewtopi ... 2&start=80

-- Dodano: 2 lutego 2018, o 20:27 --

W tym poście masz wszystko opisane razem ze schematem sugerować się numerami w kostce a nie kolorami opisanych kabli

-- Dodano: 2 lutego 2018, o 20:42 --

http://www.[inne forum].pl/forum/viewtopi ... 2&start=80


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 4 lut 2018, 08:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 31.01.2018
Posty: 2
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: opolski
wklejone linki nie wchodza


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 lut 2018, 12:11 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: S
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Ja się tak zastanawiałem czy otwierania i zamykania wyświetlacza nie dało by się zrobić z pilota od centralnego? Otwierasz auto otwiera się, zamykasz auto zamyka się? Co prawda nie wiem jak to zrobić :P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 23 lut 2018, 19:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.02.2018
Posty: 7
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: łódzki
bilskimarcin cześć mogę prosić o schemat podłączenia wyświetlacza do radia? Oraz jeśli jesteś w stanie pomóc jak podlaczyc wzmacniacz do radia bez kostki bo takowej nie posiadam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 lut 2018, 14:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 25.01.2018
Posty: 5
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: S
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Tu masz schemat podłączenia wyświetlacza do instalacji radia.
https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=71&t=7825
Niestety nie orientuję się w temacie podłączenia wzmacniacza.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 lut 2018, 18:14 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.02.2018
Posty: 7
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: łódzki
Dzięki dzięki :P Już też znalazłem pod wyświetlacz ale nadal nie wiem co robię źle że nie działa ale będę myślał dalej teraz zagwozdka jak wzmaka podłączyć :/


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 lut 2018, 19:51 
Avatar użytkownika
Partner forum
Offline
Od: 22.12.2014
Posty: 424
Rok produkcji: 2006
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Zrób zdjęcie co masz za tymi osłonami plastikowymi w okolicy nóg pasażera. Nie chce mi się wierzyć, że nie ma tam tej kostki konfigurujacej.

_________________
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, ZMIENIAREK, WYŚWIETLACZY (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9
Wyprowadzanie wyjść RCA
Płyta startowa nawigacji GH, Soft nawigacji gg/gy
Żarówki klimatronika
503304123


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 lut 2018, 22:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.02.2018
Posty: 1
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: opolski
Witam,

Przejrzałem trochę postów na temat nawigacji i tabletów do Mazdy 6. Jednak mam pytanie co myślicie o takim rozwiązaniu? Zdjecie poniżej


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.