Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 16:41 
Napisałem dzisiaj do sklepu http://www.brakes.pl/ - odpowiedź:

"Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Niestety wszystkie komplety które sprowadziliśmy z USA już się wyprzedały. Kolejnych nie planujemy sprowadzać w związku z bardzo niekorzystnym kursem dolara.
Obecnie do tego modelu oferujemy zarówno klientom detalicznym jak i ASO tarcze firmy Black Diamond. W zestawieniu z klockami EBC Yellow Stuff i przy odpowiednim montażu te tarcze spokojnie radzą sobie w tym aucie.
Gdyby był Pan zainteresowany wycenę przesyłam poniżej, a w załączniku zdjęcia poglądowe tarcz i klocków. Ostateczna decyzja należy oczywiście do Pana.

tarcze przód:
+Black Diamond COMBI KBD1835COM - 557zł/szt.

klocki przód:
+EBC Yellow Stuff DP42170R - 334zł/komplet

SUMA:
1448zł, przesyłka gratis

Zamówienie można złożyć przez nasz e-mail lub telefonicznie. Jeżeli pojawią się jakiekolwiek pytania lub będzie potrzebna pomoc w dobraniu odpowiedniego zestawu proszę o kontakt - chętnie pomogę"

Ktoś ma je założone takie tarcze ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 19:57 
Bywalec
Od: 17.05.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Osobiście nie miałem z nimi styczności ale z opinii kilku speców latających na Track Day'u w PZN to nie wytrzymują zbyt wiele te tarcze ale wiadomo - co auto to inny przypadek no i tam auta są nieco inaczej eksploatowane niż wasze GJ. BTW - u tych samych osób wytrzymują dużo więcej OZ Sporty z klockami Ferodo DS3000 dlatego cały czas mam przeczucie, że problem hamulców w GJ skończy się z pojawieniem się dobrych klocków (czyt. Ferodo).

PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 21:40 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Stanowczo nie . I tu nie ma twojej winy , że tak jest , a jest to wada materiału.
To reklamowałbym w Maździe !

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 21:54 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Adam1003 napisał(a):
Osobiście nie miałem z nimi styczności ale z opinii kilku speców latających na Track Day'u w PZN to nie wytrzymują zbyt wiele te tarcze ale wiadomo - co auto to inny przypadek no i tam auta są nieco inaczej eksploatowane niż wasze GJ. BTW - u tych samych osób wytrzymują dużo więcej OZ Sporty z klockami Ferodo DS3000 dlatego cały czas mam przeczucie, że problem hamulców w GJ skończy się z pojawieniem się dobrych klocków (czyt. Ferodo).

Jak pozakładają koledzy DS3000 na te powygłuszane, wymuskane, wypowłokowane GJtki to się dopiero zacznie ! :) : a to że piszczą (bo piszczą jak mają ochotę jak wariaty czasem) , a to że pylą (i to jak) , a to że tarcza znika w oczach . Lepiej nie :)

Rkarcz - dziwna sprawa z tym klockiem jednym, tak jakby jeden był z innego materiału a drugi z innego ? ale to raczej odpada, niemożliwe. Bo to duża różnica, idealnie równo się nie ścierają wewn i zewnątrz, ale żeby aż tak ? wewnętrzny ma gorsze warunki, owszem - dłużej ciepło tam się trzyma, brud, syf, nie dociera woda z myjki. Może był zablokowany jakoś w zacisku i nie odskakiwał ścierając się szybciej ?

PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 22:08 
Czy klocek czy montaż to już mam naprawdę w d...pie. Ile można mieć cierpliwości do jednego elementu pierdolącego całą przyjemność z korzystania z wielu przyjemności jakie daje jazda tym samochodem. Tak krzywo ścięty to albo montaż albo pech bo prowadzenie klocka w jarzmie musiałoby się deko zwęzić. :) Nie wiem. Kolejnego zestawu w rozmiarze OEM nie będę kombinował. Naprawdę żałuję że obecnej decyzji nie podjąłem na jesieni. :) byłbym parę miesięcy i trochę PLN do przodu.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 22:28 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Region: mazowiecki
u mnie zimmermany tez juz sie wichrują niestety ;( po ok 20 000 km

PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 22:40 
Prawie fanatyk
W 4ro tłokowych zaciskach problem blokującego się wewnętrznego klocka wcale nie jest rzadszy a wręcz częstszy bym powiedział niż w zacisku pływającym.
Ja przynajmniej 2 obu autach gdzie mam 4ro tłoczkowe miałem tą przypadłość , są o tym "nawet" w przypadku porsche poradniki.
Generalnie zacisk aluminiowy puchnie - koroduje blokując klocek i dzieje się to z wewnętrznym klockiem.
Mając nowe to będziesz miał dłuższy czas spokój z tym, ale po roku, zwłaszcza zimie to warto będzie wyjąć i poruszać wewnętrzne klocki czy mają luz a jak nie to podszlifować.

BTW nie żebym Ci liczył ;) , ale tak z grubsza zdaje mi się że poziom Twoich wydatków na hamulce w GJ i próbę zrobienia z niej czegoś czym nie jest, przekroczył już lub przekroczy po montażu dużych zacisków , koszt jakiejś fajnej lekkiej torowej zabawki wybebeszonej (nawet MX5 ze stajni mazdy) , z której frajdy z jazdy miałbyś hohohoho w, a w 6tce byś odpoczywał tylko turlając się , i zużywając jak w niej przewidziano komplet klocków raz na powiedzmy 100 tysięcy km , a tarcze co ze 2 zmiany klocków :)
No ale powodzenia!

Aha, a jak późnej z dostępnością do tych zacisków K-sport nowych tarcz i klocków ? jakieś typowe pasją ? z innych mazd czy czegoś innego z tym rozstawem śrub ? a klocki do tych zacisków dostępne i do wyboru ?

PostNapisane: Wt, 21 cze 2016, 23:47 
Andrzejsr będę musiał zastosować metodę sprawdzania stanu co 10 kkm i tyle.
Odkręcić, przeczyścić, skręcić i jeździć dalej. Co do czegoś lekkiego, małego itp.
Za dużo czasu spędzam w samochodzie służbowo i robiąc 50-60 kkm rocznie chcę jeździć czymś znośnym.
A przy okazji mieć frajdę. Mam ją do momentu hamowania.. Wtedy frajda się kończy a zaczyna wkurwienie. :)
Dlatego nadal wolę zmieniać coś w M6, a nie w czymś co użyłbym 10 razy w roku przez 2-3 kkm.
Póki jestem aktywny zawodowo to nie dla mnie. Ale nie tam, żebym o tym nie myślał.
Miałem już 3 pomysły i obecnie mam znowu nowy na wozidło dla weekendowej frajdy.
Co do tarcz to ringi są z KSport, bo dzwon jest z ich rozstawem śrub.
Są na tyle popularni na świecie, że nie znikną z dnia na dzień.
A jeszcze to cięcie kosztów w seryjnych autach raczej napędza im koniunkturę.
Klocki są jakie chcesz. Ferrodo DS, DS2500, EBC Red, Yellow, Pagid RS29 . Do wyboru do koloru:

http://www.dcperformance.co.uk/uprated/ ... -pads.html

Ale z tego co poszukałem to najlepszym rozwiązaniem "drogowym" są klocki KSport produkowane w Europie, cenowo bardzo przystępne bo w cenie klocka OEM Mazdy i jakościowo jak najbardziej także w porządku. Czytając fora różnych marek sporo było narzekania na te KSporty, które przychodziły w zestawie z Tajwanu. Ale Brytyjczycy jako największy ich dystrybutor zamawiają wszystko poza klockami. A mój zestaw idzie właśnie przez UK. A miejsce skąd kupuję raczej ma tego trochę na półce i co śmieszne szybciej dostanę te klocki niż SP Performance, czy EBC do Mazdy - które trzeba sprowadzać, bo nikt tego nie ma stanie od ręki. A nawet jak ma to po wyczerpaniu zapasu czekamy 3-4 tygodnie - właśnie tak też załatwiłem swoje - nie było na stanie. :) A przymierzałem się do zmiany bo nie chciałem czekać aż będą na zero. I co? I kupa. Więc tym bardziej nie obawiam się dostępności do zacisków KSport. Może być równie hujowo, ale raczej to popularny rozmiar i co ma podejść zwykle gdzieś tam jest na stanie, a na pewno u dystrybutora KSport - 30 km A2-S8 ode mnie.. :)
Nie zakładam nawet możliwości, że się nie sprawdzą. Ale nawet jeśli to przecież nie będę się zastanawiał i pójdą Ferrodo DS2500. :)
Pewnie trzeba będzie deko uważać na zimnych, coś tam popiszczą, pohuczą, ale mnie to nie zraża, bo jestem świadomy pewnych ograniczeń.
Coś ma działać sprawnie zatrzymując auto nie jest komfortowe dla ucha. Sorry taki mamy klimat w hamulcach.
I tak jak mówiłem gdyby był możliwy przeszczep to bym to zrobił, ale nie ma. Nic się do Mazdy GJ nie nadaje.
Albo może się nadaje, tylko ja nie mam czasu kupować piast, zacisków z Allegro i kombinować czy może podejdzie.
Wolę tak jak każdy zarobić swoje robiąc to co umiem. I część przyjemnie zarobionych pieniędzorów przeznaczyć na przyjemność w samochodzie. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 00:09 
Prawie fanatyk
Większa średnica i więcej stali na pewno pomoże - i ramię większe i pojemność cieplna. Bbk to popularna sprawa w ostrzejszym użytkowaniu. Z tego co wiem to nissany 350z mają z tym problem, na maserati nawet, czy z własnego doświadczenia alfa 156. Ta ostatnia w wersji 120 koni ma to samo co 200. Powszechna jest w tej ostatniej zmiana na większe i to działa. Co ciekawe w alfie 156 gta przez pierwszy rok produkcji były tarcze 305mm ale się wichrowały i w następnych już były 330mm.
Tylko w niektórych wozach są pasujące od innych rozwiązania za grosze, w GJ widać to jeszcze nie rozpracowane.

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 06:29 
Pisałem kiedyś do Mazdy odnośnie nowej CX-9. Czy zestaw od niej pasuje do 6ki? Tylko czy pasuje czy nie. Oczywiście odpisano mi całą tyradę o tym że ich inżynierowie wszystko policzyli właściwie i 6 ma swój zestaw. Koniec, kropka. Z drugiej strony się nie dziwię. Oficjalnie odpiszą, że coś pasuje. Ktoś zmieni coś się stanie i będą mieli kibel. Lepiej asekuracyjnie wypiąć się na rozczarowanego klienta. Póki nasi bracia Mazdowicze w miejscach gdzie jest nowa CX-9 nie sprawdzą czy to pasuje i nie zrobią pierwszego przeszczepu te rozważania i tak nie mają sensu bo koszt zakupu nowego zestawu tłoczków tarcz i klocków z ASO myślę że przebiłby zestaw Brembo z którym 2 tłok Mazdy 320 nie ma w czym rywalizować. I jeszcze części zamienne tylko ASO. Za 2-3 lata to będzie dopiero temat do rozważań. Mam nadzieję że gdy za 3-4 lata będę zmieniał samochód to albo na taki co to ma rozwiązane z fabryki jak dla białych ludzi, albo nawet jedli to będzie Mazda 6 to będą możliwe swapy z innego modelu. Zresztą nawet jak nie to przed wyjazdem z salonu będą montować zakupiony przeze mnie BBKit. Naprawdę odliczając koszt zestawu SP Performance który właściwie jest koniecznością wychodzi ok 5200 brutto. Po kosztach 4100 PLN. To naprawdę tak dużo? To koszt dokładki tal zbędnych rzeczy jak Srebring, podświetlenie powitalne i składane automatycznie lusterka? :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 06:39 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Czytam i czytam a mając własne doświadczenia :sad: :
1. z drżeniami kół przenoszącymi się na całe auto w czasie jazdy (opona?,felga?tarcza?,piasta?),które często opisują forumowicze
2. z biciem tarcz przy hamowaniu(po 40 tys.wymiana w ASO)
tak sobie myślę czy to wszystko razem jakoś się nie łączy,to takie ogólne roztelepanie :sad:
bo cobyśmy nie robili , jak nie wyważali, nie zmieniali tarcz to i tak zawsze coś drży,bije :sad:

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 07:40 
koliber1960 ja tak właśnie miałem z zestawem SP. Myślałem, że jednak go wykończyłem.
A jak się okazało doważenie kół na samochodzie pomogło, 5 gram na każde koło przednie.
Ale bicia jakie miałem były zupełnie inne od tych, kiedy lata cała buda i maglownica wykazuje luzy.. :)
Były słabe trochę wzrastające przy hamowaniu. A teraz mam ewidentne od tarcz i nie mam żadnych wątpliwości, że to hamulce. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 08:09 
Fanatyk
rkarcz tak masz rację są dwie rzeczy bicie tarcz i drżenie całości tylko się zastanawiam czy to jakoś się nie składa w całość
Dobrze ,że mi przypomniałeś o maglownicy,bo też mi coś robili(smar uzupełnili bo nie było) gdy stukało przy maksymalnym skręcie w lewo
i jeszcze jedno - stuka przy przejeżdżaniu prze przeszkodę,próg zwalniający - wali na amortyzatorach przednich,z tyłu nie :sad:przy prawidłowym ciśnieniu w kołach 2,3-2,4

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 09:15 
Docieranie klocków:

https://www.youtube.com/watch?v=JbsnSRosz-k?t=44

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 09:54 
Prawie fanatyk
rkarcz napisał(a):

Ja kiedyś nocą to robiłem z DS 3000 - coś mi migało za szybą, ale dopiero po jakimś czasie się skapowałem skąd te iskry :)
Jednak na tym filmie gość zdaje się mocno przesadził - z zaczerwienieniem tarczy.

Ten pan mądrze radzi :
https://www.youtube.com/watch?v=pdPX6rzuINc

Co do ceny - koszt przyjemności - jako taki, zawsze względny. Moje zdanie znasz :) - jestem pewien że można tym wozem równie (lub blisko) szybko jeździć ale inaczej hamować, patrzeć dalej, hamować silnikiem redukując, nie trzymać delikatnie na hamulcu, hamować raz a dobrze i w ten sposób mieć z głowy sprawę hamulców. Ale przede wszystkim - patrzeć w dal i przewidywać. No ale nie mam zamiaru nikogo nawracać :)

Ale to cena z tarczami i klockami czy same zaciski i może przewody ?

Odpowiedzi od Mazdy chyba nie można się innej spodziewać :)
Zresztą swap zacisków, to ma ekonomiczny sens z jakiegoś rozbitka, używki, nie nowe bo to pewnie podobna cena wyjdzie jak te Ksport.

Swoją drogą, w Alfie 156/147 właśnie kilka osób testuje zaciski od Ducato :) - rzekomo plug & play niemal, a średnica o ze 2-3 cm większa i grubość tarczy większa. Czy jeden toczek czy 4 to już mniej istotne. Ale Mazda zdaje się dostawczaków nie produkuje więc dawców nie ma :)

Co do tej ceny - chyba w podobnych cenach czasem usługa "wypowłokowania" auta jest.

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 10:24 
Andrzejsr nie zawsze przewidzisz niestety. Szczególnie na odcinku A2 Warszawa - Stryków.. :) Wolna amerykanka..
Cena jest za całość - zaciski, uchwyt, ringi, dzwony, klocki i przewody.
Muszę dzisiaj dopytać montaż i mam nadzieję, że nagle nie okaże się, że jeszcze to.
Ja powłokę wziąłem i dlatego właśnie piszę o pierdołach, bo teraz bym jej na 100 % nie brał.
Kupujemy duperele i wkurwiamy się na hamulce bo ileś tak kPLN to dużo.
A ile kosztuje Srebring, lotka na klapę, powłoka. Rzeczy kompletnie zbędne...
Oczywiście z mojego punktu widzenia. Jeden lubi rybki, drugi akwarium. :)

Tarcze w nowej CX-9 są 12,6'~= 312 mm, także szału nie ma znowu..
Za to tył niewentylowany ma 12,8'~= 317 mm, oo to mogłoby podejść. I jest na pokładzie EPB.. :)

Wczoraj dostałem z KSport USA "template" do wydrukowania i sprawdzenia felg czy to wejdzie.
Nadal się waham z felgami, może jak wejdą w 17 to tak zostawić albo je zostawić na zimę.
Mam jeszcze trochę czasu. Albo wygląd i lepsze prowadzenie w zakrętach za 2400 (felgi)+3200 (opony) PLN brutto,
albo utrzymanie praktyczności i balonowatości za 2400 (opony) - które i tak muszę kupić.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 12:31 
Prawie fanatyk
Z felgami zawsze do samego końca będzie niewiadoma pewnie, choć ładnie ze strony tego K-sport że próbują na ile się da zrobić przymiarkę wcześniej. Ja w Alfie jak zmieniałem to na 305 a nie 330mm bo miały bez dystansów 16tki pasować jeszcze. I pasowały .. tylko że jeden model felgi, praktycznie nie do zdobycia :) (choć z zewnątrz identiko jak bardzo powszechny) - kształt ramion wewnątrz decydował. I i tak się skończyło na 17 zima/lato.
Tak że pewnie zobaczysz na 100% dopiero po montażu zacisków.

"Dzwony" to jest ta czarna centralna cześć tarczy ? i do niej są wymienne "obręcze" - pracujące części tarczy ?
Czyli później kupujesz tylko te "obręcze" i wymieniasz tylko je ? no ciekawe, w sumie ułatwia zaopatrzenie później bo te obwodowe części pewnie tłuką na kilka tylko wymiarów, a rozstaw śrub , grubość piasty załatwia ten "dzwon" w małoseryjnej produkcji.
A klocki pewnie pasują od popularnych jakichś brembo zacisków.

No, na pewno to lepiej wydane pieniądze na auto niż powłoka czy wydech i inne takie :)

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 13:11 
Andrzejsr no ja właśnie liczę, że te 17 Mazdy dadzą radę.
Trochę szkoda mi zestawu zimówek Conti, które spokojnie jeden sezon przejadą.
Letnie i tak muszę kupić, więc zainwestuję w 18' felgi i opony.
Jestem ciekaw jaka jest różnica w hamowaniu na ContiPremium a ContiSport.. :)
Zacisk z jarzmem wersji OEM jest strasznie szeroki i ma luzu chyba z 3-5 mm od tej felgi.
A z tego co doczytałem to zacisk KSport jest podobno mega "smukły" właśnie pod różne felgi.

Obrazek

Z dzwonami właśnie tak jest, że są pod auto, to samo mocowania do piasty.
Pozycję zacisku względem tarczy koryguje się podkładkami, tak, żeby klocek był w 100% na tarczy.
Tych ringów jest tyle wersji ile średnic, bo rozstaw śrub do dzwona jest zawsze ten sam.
Ja zamówiłem pływające tarcze, bo jakby, no jakby się pojawiły bicia (o zgrozo oby nie.. :)) to sporo jest tłumionych przez takie mocowanie ringa do dzwona.
I klocek przylega znacznie dokładniej. Podobno, ile w tym prawdy zobaczymy.
Jak widzisz zabezpieczam się jak mogę, aby ten mod nie okazało się mega wtopą.
Koleś z TGAuto się tylko uśmiechnął, ale nie zna moich możliwości "obróbki cieplnej" stali.. :)

Co do sensu wydawania pieniędzy, to gdybym mógł cofnąć się w czasie to taki zestaw zawiózłbym do ASO przed odbiorem.
Nie robiłbym też ceramiki, czy malowania felg na czarno. Oszczędność 3100 brutto.
Być może odpuściłbym sobie Zedera, bo chyba immo wystarczy w 100%. 1400 brutto.
No i nie wydałbym na jedne klocki OEM, Zimmermany + Textary, SP Performance. 600+750+2000. 3350 brutto.
I zestaw byłby za free jak widać. Bo tarcze 330 mm na pewno starczą mi na 60 kkm a klocki na minimum 20 kkm.
I tego się będę trzymał przy następnym samochodzie za 4,5 roku.
Żadnych dupereli, przede wszystkim hamulce.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 18:45 
Amator
Od: 11.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Mam pytanie co do wyglądu moich tarcz, zdjęcie ze dwie strony temu, i tego że biją. Aktualnie jestem w Lublinie z miejsca mi w ASO powiedzieli ze usługa odpłatna, nawet nie rzucili okiem na tarcze. Chciałem to zrobić na gwarancję w Słupsku jeśli się uda. Problem następujący. W Słupsku będę w niedzielę, a po tygodniu wracam do Anglii, niehccialbym jechać z takimi bijacymi hamulcami. Pytanie do was próbować na gwarancję czy dać sobie spokój i pojechać je przytoczyć?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 19:32 
Prawie fanatyk
Przecież nikt na podstawie zdjęcia nie zgadnie jak auto hamuje. To wiesz tylko Ty . Nikt Ci nie powie - jedź , czy nie jedź - na podstawie zdjęcia kawałka tarczy.
To zdjęcie to tarczy przedniej czy tylnej ? zdaje się że tylnej. A w ogóle to napisałeś że oglądałeś klocki, a zdjęć klocków niet. Nie sądzę że je wyciągałeś. Zresztą nieważne.

Jak auto źle hamuje, to trzeba naprawić i to szybko, a nie dywagować kto ma zapłacić.

Hamulce się zużywają , jak źle hamują, to załóż nowe.
A jak to finansowo zrobisz (gwaracjac/nie gwarancja) to już Twój problem. Swoją drogą koszt tarcz i klocków to nie jakaś fortuna ( nie kupowanych w ASO z narzutem nieuzasadnionym), zwykły wydatek eksploatacyjny, dla kupującego wóz za 150+tys chyba nie burzący budżetu na tyle, żeby stwarzać sobie i innym ryzyko kuku na drodze w czasie przedłużających się potyczek z ASO. Nie odnoszę się czy uzasadnionych czy nie.

Jak masz wątpliwości czy umiesz ocenić czy dobrze hamuje - to jedź na SKP najbliższą (nie ASO) i poproś o zbadanie siły hamowania, za 10-20zł z radością to zrobią a Ty będziesz wiedział czy wóz hamuje w normie czy nie (z grubsza).

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 19:44 
Amator
Od: 11.10.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Nie chodzi mi nawet o koszty tylko też o czas, ile potrwa "rozpoznanie" przez ASO bo nikt nie jest w stanie mi tego określić a pytałem w Słupsku i Lublinie. A z drugiej strony, to niby wydatek eksploatacyjne ale nie po 30k km. Wiele osób miało ten problem więc poprostu liczyłem że ktoś mi podpowie jak to ugryźć.

PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 19:45 
BoBi ASO i MMPol nie rozpatrzą tego w ciągu tygodnia.
Z tego co kojarzę wpisy tutaj to trwa to 2-4 tygodnie.
Także reklamuj co chcesz w ASO, a jak wyjedziesz jedź do jakiegoś warsztatu i to "coś" wymień na nowe.
Obecnie w ciągu 2-3 dni możesz kupić właściwie wszystko - tarcze, klocki - do wyboru, do koloru.
Jak MMPol rozpatrzy pozytywnie reklamację to będziesz miał komplet na zaś.. :)
A jak negatywnie to możesz się wykazać na ich Facebooku wraz ze zdjęciami.

Ja dzisiaj oddałem jedyne nadające się do tego tarcze OEM Mazda do toczenia u ślusarza w swojej okolicy.
Muszę coś mieć na czas dostawy KSporta. Połączę je z EBC Yellow, które obecnie mam założone.
I kilka ciekawostek:
- bicie miała tylko 1 tarcza - 0.1 mm
- wg tokarza ta właśnie tarcza miała po jednej stronie inny odcień kawałka powierzchni,
jakby inny stop.. :) Próbował to zebrać owym 0.1, później jeszcze jednym 0.1 i nic.
Jutro u mechanika przetrę tarcze jakąś benzynką to może coś zobaczę, bo obecnie nic nie widzę.
Tarcze OEM u mnie nie biły przez prawie 25 kkm. Poddały się definitywnie po 32 kkm. :)
Także wynik i tak w czołówce tu podawanych. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 20:18 
Prawie fanatyk
BoBi napisał(a):
Nie chodzi mi nawet o koszty tylko też o czas, ile potrwa "rozpoznanie" przez ASO bo nikt nie jest w stanie mi tego określić a pytałem w Słupsku i Lublinie. A z drugiej strony, to niby wydatek eksploatacyjne ale nie po 30k km. Wiele osób miało ten problem więc poprostu liczyłem że ktoś mi podpowie jak to ugryźć.

Przecież u każdego kto jakoś uzyskał wymianę na gwarancji trwało to hoho. To jest pewnik, nie licz że będzie szybciej jakakolwiek decyzja .Jak źle hamuje to nie można czekać.

Czy nie po 30tys km ? to ta kwestia sporna.
Hamulce i w 100 czy mniej km można zarżnąć , jednoznacznie w warunkach gwarancji są wyłączone z gwarancji zaraz po wyjeździe z salonu. I tu nie ma dyskusji żadnej. A że czasem ASO gest ma i uznaje i pokryje wymianę - ich dobra wola jedynie i bonus taki, czy też interes zatrzymania klienta na przyszłość - cośtam przy przeglądzie wymienią co niekoniecznie już trzeba i wyjdą na swoje. Dobrym wujkiem ASO nie jest i nic nie daje gratis.

-- Dodano: Śr, 22 cze 2016, 21:18 --

rkarcz napisał(a):
... Poddały się definitywnie po 32 kkm. :)
Także wynik i tak w czołówce tu podawanych. :lol:

Nie no, chyba są "na sali" osoby z przebiegami znacznie większymi i brakiem bicia?
Są ?

administrator
PostNapisane: Śr, 22 cze 2016, 20:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
U mnie wymiana była po 6 dniach od zgłoszenia bicia tarcz przy przebiegu 32 tys km.
Jeżeli chodzi o zgłoszenia gwarancyjne wszystko zależy od ASO a nie Mazdy. Jeżeli ASO jest bardziej po stronie klienta niż Mazdy z niczym nie ma problemu. Salon, który dużo sprzedaje nowych samochodów "nie obawia się" Mazdy przy zgłoszeniach gwarancyjnych. Gdzieś się to przecież musi kalkulować. :)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 08:12 
Fanatyk
Tak było u mnie na przeglądzie na 40 tys. Zgłaszałem bijące tarcze. Pobadali,pomierzyli,opisali,wysłali do MMPol i zadzwonili,że tarcze do wymiany po jakichś 1-2 tyg. Pojechałem i wymienili przednie tarcze razem z klockami niby na nowe o innym numerze katalogowym :)
Na razie nie ma problemu a przejechane ponad 68 tys. :)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 08:35 
Bywalec
tak z ciekawości - jakie ASO ?

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 08:55 
Fanatyk
Nordic Motor Bydgoszcz
po początkowych strasznych problemach wynikających chyba jednak z nadzoru MMPol :mad: obecnie mogę polecić :)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 11:02 
Bywalec
A wiesz co założyli ? Bo oni Zimmermanna właśnie montują ;)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 11:10 
Fanatyk
Nieeeee,chyba mazdowskie tyle,że niby nowsze o nowym numerze katalogowym
ale to było jakiś czas temu,nie wiem co montują teraz :)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 11:15 
Bywalec
Nie ma czegoś takiego jak mazdowskie o nowszym numerze :P

To ASO Zimmermanna montuje od marca 2015 ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1