Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 10:30 
Bywalec
Od: 17.05.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
I tak by stanęło na tym, że nie dostosowałeś prędkości do warunków panujących na drodze ;)

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 10:30 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
A weź to udowodnij, że nie wyhamowałeś przez hamulce... Boże... Jeśli w trakcie hamowania nie rozpadły się zaciski, tarcze i cała reszta to zapomnij o karabinie.

Nawet jakby zrobił testy w warunkach laboratoryjnych to nawet ja bym to podważył, a co dopiero radca prawny Producenta. NIKT nie deklaruje w ilu metrach się zatrzymasz. Nikt nie przewidzi nawierzchni, opon, sił nieczystych, zorzy polarnej i tysiąca innych czynników...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 10:44 
Bywalec
Od: 02.03.2015
Region: mazowiecki
Smook napisał(a):
Czy był już jakiś przypadek M6, że ktoś nie wyhamował przez kiepskie hamulce? Bo kancelarie prawnicze byłyby wybitnie wdzięczne za takiego klienta.

Wg mnie nie jest to kwestia "czy ktoś nie wyhamował' Raczej chodzi o świadomość i poczucie bezpieczeństwa podczas jazdy. Nigdy jazda nie będzie komfortowa dla kierowcy jeżeli ma świadomość, że podczas krytycznej sytuacji hamulce nie spełnią w 100% swojej roli, a niewątpliwie tak jest jeżeli jedziesz sobie 140 i musisz hamować awaryjnie a pod nogą czujesz wibracje z krzywych tarcz. Oczywiście wiąże się to także ze spadkiem skuteczności hamowania...

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 10:50 
Bywalec
Nie pisz proszę o tych krzywych tarczach bo aż mnie serduszko zaczyna boleć :D

Jeżeli zaszła by sytuacja, którą opisujesz to jeszcze Ciebie by szarpnęli za to, że jeździłeś autem z niesprawnym układem hamulcowym.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 11:14 
Bywalec
Ale dlaczego mam o tym nie pisać skoro wg mnie tak właśnie jest. Czy to że czujesz wibrację podczas hamowania wynika z prostych tarcz ? ( wykluczam bicie felgi, krzywe półośki i takie tam duperele)

Ostatnio edytowano Pt, 29 wrz 2017, 18:01 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 11:18 
Bywalec
Ehh... Tarcza nie może się skrzywić i tyle ;) Fizyka na to nie pozwala.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 11:27 
Bywalec
To jest terminologia stosowana w setkach artykułów, filmów, opracowań itd... więc i ja stosuję takie właśnie określenie tego problemu.
Jeżeli powierzchnia czołowa tarczy po przyłożeniu do niej czujnika zegarowego wyraźnie wykazuje różnice między różnymi położeniami to jak to określimy ?

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 11:30 
Bywalec
Tak a na TVN Turbo każą montować tarcze na zardzewiałą piastę uprzednio posmarowaną smarem miedzianym :mad:

Skoro ktoś wygaduje głupoty to nie znaczy, że należy w to ślepo wierzyć i powielać ;)

Czujnik zegarowy używa się do pomiaru nowych tarcz po założeniu ich na piastę, jeśli odchyłka jest w normie to klasa światowa. Jeżeli pomimo takiego wyniku po jakimś przebiegu pojawia się bicie to jest spowodowane albo przegrzaniem materiału albo powstaniem różnic w grubości tarczy.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 12:21 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Adam1003 - to co według ciebie powoduje bicie przy hamowaniu jeśli tarcze nie są zwichrowane? Metal ma to do siebie, że pod wpływem zbyt dużej temperatury staje się plastyczny. U mnie jest tak, że podczas upalnej pogody tarcze biją przy jeździe. Miałem ten objaw podczas powrotu w lipcu z Chorwacji. Bez hamowania tylko jazda, a przy hamowaniu bicie na kierownicy. Miesiąc temu byłem w ASO z tym problemem, pomierzyli wysłali do Mazdy zapytanie. Teraz w środę byłem na przeglądzie i odpowiedź, że na gwarancji nie zrobią. Jak chcę to na własny koszt mogą dać nowe tarcze. Ale powracając do tarcz, to teraz przy niższych temperaturach chciałem wywołać efekt bicia na kierownicy przy hamowaniu (ostra jazda i hamowanie) jadąc na przegląd i nic, jest ok. Zbyt małe tarcze do tego auta, słabe chłodzenie i tarcze wichrują się. Po ostygnięciu powracają do pierwotnego kształtu. Ja tak to rozumuję. Dlatego być może zmieniając klocki i tarcze na inne, które lepiej znoszą wysokie temperatury jest poprawa. Z naciskiem na słowo "poprawa " bo uważam, żeby hamulce w M6 były optymalne to tarcze muszą być większe.

Ostatnio edytowano Pt, 29 wrz 2017, 13:21 przez Terminator181, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 12:30 
Bywalec
Wszystko się zgadza prócz tego wichrowania i powrotu do pierwotnego kształtu. Żeliwo szare - materiał ten nie jest podatny na odkształcenia plastyczne.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 13:21 
Stały bywalec
To co powoduje bicie u mnie?

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 13:26 
Bywalec
Złotej kuli to ja nie mam :D No ale najczęstsze przyczyny to różnica w grubości tarcz powstała na skutek błędnego montażu lub nieprawidłowego działania układu lub też przegrzanie materiału co najczęściej ma miejsce właśnie w GJ :)

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 13:54 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Adam1003 napisał(a):
Żeliwo szare - materiał ten nie jest podatny na odkształcenia plastyczne.

Adam1003 napisał(a):
lub też przegrzanie materiału co najczęściej ma miejsce

No to do czego prowadzi przegrzanie materiału (powodujące bicie), skoro nie do odkształceń..?
Wiadomo przecież nie od dziś, że gwałtowne zmiany temperatury tarcz (wjechanie w kałużę) mogą powodować ODKSZTAŁCENIE tarczy, czego sam doświadczyłem w Lancerze.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 14:00 
Bywalec
Taak i ta słynna kałuża ;) No i jeszcze wjazd na myjnie po trasie.
Jeszcze nigdy padający deszcz nie spowodował żebm odstawił auto do garażu zamiast jechać w zaplanowaną trasę. Ba ! często wracając z trasy wlatuje prosto na myjnie, jeszcze mi nie nie pogięło :)

Nie będę się sprzeczał, wiesz lepiej, polecam odbyć choć kilka szkoleń z tego tematu i dopiero wszczynać dyskusje.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 14:26 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Bonifacy napisał(a):
.... jeżeli ma świadomość, że podczas krytycznej sytuacji hamulce nie spełnią w 100% swojej roli, ..(..)... jeżeli jedziesz sobie 140 ...

Coż, jeżeli ktoś tak świadomie postepuje to rzeczywiscie jest niespełna rozumu.
Bo jadąc 90 hamulce spełnią swoje zadanie. Nawet wibrujące.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 14:56 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Adam1003 napisał(a):
Nie będę się sprzeczał, wiesz lepiej, polecam odbyć choć kilka szkoleń z tego tematu i dopiero wszczynać dyskusje.

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie co Twoim zdaniem powoduje bicie przy hamowaniu, jeżeli nie nierówna powierzchnia tarcz? A czy nazwiemy to skrzywieniem, czy zwichrowaniem to chyba nie ważne. I jest to zależne od temperatury tarczy, to chyba oczywiste. Więc ponawiam pytanie: co dzieje się z tarczą, że zaczyna wprowadzać drgania do układu zawieszenia?

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 15:41 
Bywalec
Przeczytaj kilka postów wstecz, tam znajdziesz odpowiedź.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 15:51 
Bywalec
Smook napisał(a):
Bonifacy napisał(a):
.... jeżeli ma świadomość, że podczas krytycznej sytuacji hamulce nie spełnią w 100% swojej roli, ..(..)... jeżeli jedziesz sobie 140 ...

Coż, jeżeli ktoś tak świadomie postepuje to rzeczywiscie jest niespełna rozumu.
Bo jadąc 90 hamulce spełnią swoje zadanie. Nawet wibrujące.

Rozumiem że autostradą jeździsz 90 ? Ja jeżdżę z dozwoloną prędkością czyli 140 km/h i o dziwo nikt nie uważa że jestem niespełna rozumu...

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 18:31 
Prawie fanatyk
Mając świadomość niesprawnych hamulców nie jeździłbym w ogóle.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 20:23 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Adam1003 napisał(a):
Gdyby auto miało max 1100 kg i silniki nie mocniejsze jak 90-100km to może by to dało radę a

Wytłumacz co ma moc auta do hamowania proszę ? :arrow:

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 20:45 
Bywalec
Poważnie pytasz ? :D

Pomyśl w takim razie dlaczego jeden model auta ma stosowane 4 czy 5 rozmiarów układu między innymi w zależności od tego jaki silnik posiada :)

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 21:48 
Prawie fanatyk
Rozumując w ten sposób wypada znać wszystkie jadące przedemną modele pojazdów i ich wersje silnikowo- hamulcowe. Bo a nóż się trafi jakiś z tarczami wielkości młyńskiego koła i zatrzyma się w miejscu a ja biedny nieuświadomiony maździaż nie zachowam przezornie ćwierćkilometrowego odstepu.
Ha, jak pomyślę w jakim stresie pracują kierowcy czterdziestotonówek jadący nieszcześliwie za heblowym orłem powożącym swoje zabrębione siedmiotloczkowym bizaciskiem biemdablju... Strach się bać!

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 22:00 
Bywalec
Akurat BiEmDablju to chyba się ściga z Mazdą o to kto bardziej spierdzeli układ hamulcowy :D

No ale tak serio to Ci powiem, że ja trochę mam takie zboczenie zawodowe, wiem mniej więcej na ile skuteczny układ ma jakie auto i analizuje jak duże ryzyko jest, że w razie awaryjnego hamowania rozkwasi mi tył :D Tym bardziej, że jeżdżę autem które na osi tylnej ma o wiele większe tarcze niż M6 z przodu a masa myślę, że podobna. Dodatkowo mam zamontowane tarcze perforowane przód i tył także awaryjne hamowanie dla tych z tylnej kanapy to nic przyjemnego <modlisie>

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2017, 22:34 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Adam1003 napisał(a):
BiEmDablju to chyba się ściga z Mazdą o to kto bardziej

...na razie wygrywają na arenie silników, które nie dociągają 100 tys. km. <disco>

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 08:56 
Stały bywalec
Smook napisał(a):
Mając świadomość niesprawnych hamulców nie jeździłbym w ogóle.
Teoretycznie zgadza się. Ale?! Jadąc z wakacji to trzeba dojechać. Potem idziesz do ASO, a oni temat olewają bo nie należy się bo element eksploatacyjny i jak chcesz to zrobimy, ale odpłatnie (i u mnie co 15 tys), a autem trzeba jeździć. Chora sytuacja. A po cichu serwisant mówi mi, że ci co mają problemy to na własną rękę kombinują bo oni nie mogą na gwarancji włożyć innych klocków niż mazdowskie. Hamulce skopane, wina na etapie projektu i dziwne, że nikt oficjalnie nie zrobił z tego afery tak, aby objęto to akcją serwisową. Te tarcze nie nadają się do hamowania awaryjnego tylko prewencyjnego, a tak nie powinno być. W sytuacjach awaryjnych mam nacisnąć na pedał hamulca i być spokojny, że zadziała prawidłowo. A w M6 jest tak, że zadziała prawidłowo za pierwszym razem ewentualnie drugim razem i przegrzane, zwichrowane itp. Trzeba by jeździć bardzo delikatnie, uważam, że jeżdżę normalnie nie dynamicznie i moja żona też tym bardziej że ona więcej jeździ autem. Nie pierwsze auto w naszej rodzinie, było ich co najmniej kilka marek i nigdy nie miałem problemu z hamulcami. Tym bardziej, że sam wymieniłem tarcze i klocki i problemu nie miałem. A tu? - bo niby: klocki za twarde, piasta z tektury albo ktoś jej nie wyczyścił, za małe tarcze, a może zimmermany? , a może nawiercane? , za ostre hamowanie. I tak wszystko do dupy. Szlag mnie trafia. Wkurza mnie ten skyactiv i kodo-srodo. A teraz "Jinba Ittai" reklamują . Ciekawe co tym razem skopali.

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 09:08 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
wg,kolegi Adam1003 prawie wszyscy mają źle zamontowane tarcze.
Myślę,że tak nie jest :| .
Co by nie było.... wykonane są z byle czego i pod wpływem temperatury,byle jakich twardych,niezniszczalnych,oryginalnych klocków się odkształcają lub nierówno zużywają i biją przy hamowaniu gdy się je trochę podgrzeje :sad: (chociaż gdyby się nierówno zużywały to bicie byłoby cały czas a jest okresowo gdy się podgrzeją)
Jak już pisałem poradziłem sobie z biciem wymieniając klocki mazdowe na inne i nic mi nie bije :) .

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 09:10 
Bywalec
Adam1003 napisał(a):
Akurat BiEmDablju to chyba się ściga z Mazdą o to kto bardziej spierdzeli układ hamulcowy :D
<modlisie>

co do hamulców BMW ... na temat trwałość powiem coś za 20 tys km bo przy tym przelocie w M6 tarcze zaczęły bić, natomiast skuteczność jest zdecydowanie lepsza. Ale co się dziwić jeśli z przodu jest 330 mm a z tyłu 300 mm - czyli więcej niż mazda ma z przodu

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 09:12 
Bywalec
W jakim modelu ?

BMW ma prawie tyle samo kłopotów z hamulcami co M6, szczególnie 5 i 6 ;)

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 09:14 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Reasumując hamulce mazdowe są do dupy,jak zwał tak zwał, ...tarcze,klocki, układ, - do dupy.
Teraz(po wymianie klocków) mam lepiej bo mam lepszą kontrole cisnąc na hamulec. ale w ogóle kiepskie a mam porównanie do Golfa(nówka VII) żony :zona: i tam są genialne :D .

Ostatnio edytowano So, 30 wrz 2017, 09:16 przez koliber1960, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 30 wrz 2017, 09:16 
Bywalec
Adam1003 napisał(a):
W jakim modelu ?

BMW ma prawie tyle samo kłopotów z hamulcami co M6, szczególnie 5 i 6 ;)

F30 330i

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1