Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 16:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 14 sie 2022, 11:54 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
arjo1
- sprawdzenie bicia Piast
- sprawdzenie hamulców tył - były przypadki na forum, ze zła praca tyłu powodowała bicie na kierownicy ( przy sprawnym przodzie )

Jak nie pomoże - to trzeba się zastanowić czy po prostu zestaw hamulców nie jest dostosowany do twojego stylu jazdy - wtedy niezależnie od tego co wsadzisz to będzie bić po chwili.

Rozwiazanie to wieksze hamulce np bbk brembo albo zestaw cx9

PostNapisane: N, 14 sie 2022, 15:28 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
@arjo1 mam u siebie praktycznie taki sam zestaw jak Twój, przy czym ja mam tarcze gładkie Zimmerman. Klocki żółte EBC. Jak montowałem zestaw, to ja przed założeniem tarcz wykonałem wszystkie te czynności które Ty wykonałeś po 3-4 tysiącach. Dodatkowo zrobiłem całą procedurę docierania, którą ktoś gdzieś tutaj opisywał (przejechałem 60km w czasie tej procedury). Na zestawie zrobione 25 tys (2 lata równo, bo zakładałem w lipcu 2020) i zero problemów z biciem.

Także zestaw w M6 się sprawdza.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 14 sie 2022, 17:32 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
@arjo1 - zdarzało Ci się zatrzymać z nogą na hamulcu na baaaaardzo rozgrzanych tarczach? (tuż po serii ostrych hamowań bez dłuższego schłodzenia później)? bo jakby tarcza byla fizycznie zwichrowana to toczenie powinno pomóc? a efekt bicia wiem że pojawia się gdy część tarczy przyjmnie przetransferowany materiał klocka (gorąca po zatrzymaniu) a pozostała nie/mniej - normalnie z powodu zwykłego hamowania czy po "docieraniu".

PostNapisane: Wt, 16 sie 2022, 15:15 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Mnie pokrzywiły się Zimmermany po jakiś 20.000... Mój styl jazdy jest bardzo spokojny, zawsze hamowałem silnikiem, klocki wytrzymywały chyba z 50 tys.
No i taki zonk... Oczywiście bicie występuje przy rozgrzanych tarczach, więc domyślam się, że toczenie niewiele pomoże (na zimnych tarczach jest OK).
Ktoś kiedyś polecał jakieś tarcze, które są mniej podatne na wichrowanie, tylko nie pamiętam jakie to były.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:49 
Prawie fanatyk
Zimmerman wlasnie... Moje zimmerman z klockami TRW aktualnie coś około 70 tys i gładko i jeszcze grubości jeszcze na trochę starczy .

A śruby koła tzn nakrętki w Mazdzie , nie poluzowały się ?
Równolegle na innym forum rozkminiany temat bicia w stelvio 280KM po 15 tys km na fabrycznych tarczach - nówka auto , a tam wielgachne tarcze.
Różne teorie od podróbek w pudełkach po jedno zatrzymanie z nogą silnie na hamulcu na porządnie rozgrzanych tarczach po serii ostrych hamowan bez schłodzenia. Czy montaż zły. Trudno zgadnąć.

PostNapisane: Śr, 24 sie 2022, 20:52 
Wstydliwy
Od: 12.07.2019
Region: łódzki
Przez ostatnie 10 dni przejechałem autem jakieś 1500km trochę miasto, trasy lokalne oraz trasa Łódź Legnica i z powrotem. Generalnie bici ustało, nie jest wyczuwalny przy jeździe w mieście oraz na drogach lokalnych, na S8 oraz A4 pojawiło się delikatne wibracji może kilka razy przy lekkim hamowaniu. Na razie nic nie ruszam zobaczymy co będzie dalej.
Wnioski jaki mi się nasuwają:
- bicie pojawia się po wymianie zestawu hamulcowego a jego przyczyną jest nieprawidłowe oczyszczenie miejsca styku tarczy z piastą. W mazdach czyszczenie piasty jest utrudnione ze względu na szpilki które to są wmontowane na stałe w tarcze.
Czy ktoś spotkał się może z biciem tarcz w nowym samochodzie na oryginalnym fabrycznym zestawie hamulcowym?

PostNapisane: N, 4 wrz 2022, 09:18 
Wstydliwy
Od: 02.09.2022
Rok produkcji: 2020
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: TS
LPG: Tak
Region: dolnośląski
Witam,

Przeczytałem wątek ale nurtuje mnie jedno pytanie, czy bicie tarcz występuje również w najnowszym polifcie czyli od 2018 roku? Z tego co czytałem wątek to nie widziałem użytkownika który miałby z tym problem w najnowszym polifcie.

Czy ktoś to może potwierdzić lub zdementować?

PostNapisane: Śr, 14 wrz 2022, 12:14 
Wstydliwy
Od: 13.08.2017
Rok produkcji: 2014
Region: małopolski
@maciejkrk Tego chyba nikt nie potwierdzi, przy splocie niekorzystnych warunków zawsze może dojść do pokrzywienia tarcz. Jednak zostało to ulepszone w ramach lifta i to chyba nawet już od 2017.

PostNapisane: Śr, 14 wrz 2022, 12:58 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
A ja poważnie nie wiem czemu oni po prostu nie dadzą troszkę większych hamulców. I tak 90% ludzi kupuje klocki i tarcze poza ASO wiec żaden to zarobek.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: N, 19 mar 2023, 18:26 
Wstydliwy
Od: 02.10.2019
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
@maciejkrk Potwierdzam, że w wersji po lifcie 2018 problem nadal występuje. Na oryginalnych tarczach przejechałem ok. 70 tys. od nowości, ale generalnie od ok. 10 tys. było lekkie bicie na rozgrzanych tarczach. Mimo to dało się jeździć i dojechałem aż do wspomnianych 70 tys. Wymiana nastąpiła na TRW i niestety po ok. 10 tys. od wymiany gdy się rozgrzeją to walą tak niemiłosiernie, że kierownicę chce wyrwać z rąk, a cała buda się trzęsie jakby się miała zaraz rozpaść - dramat. Obecnie płynie do mnie przez "wielką kałużę" zestaw z CX-9. Liczę, że to rozwiąże problem.

PostNapisane: N, 19 mar 2023, 18:42 
Bywalec
Od: 26.07.2014
maciejkrk, problem występuje również w ostatnim lifcie, u mnie po raz pierwszy tarcze wymieniane były przy około 8 tys km

PostNapisane: Pn, 10 cze 2024, 15:03 
Świeżak
Od: 28.05.2023
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Witajcie, a u mnie jest ciekawa sytuacja, bo zaczęło się bicie przy kolejnej wymianie (pierwsza poza ASO), jednak raczej nie idzie z tarcz a jakby bardziej z piast i co ciekawsze podczas szybkiej weryfikacji okazało się, że tarcze są proste - a mam poprzycierane prowadnice - pomimo tego , że jakieś 8kkm wcześniej było to wszystko weryfikowane, smarowane itp. I jest tak, ze przy hamowaniu dośc mocnym - nie ma zadnego bicia jest super, a problem pojawia się jedynie przy delikatnym zwalnianiu. Nic - jutro prawdopodobnie pojadę do mechanika, żeby podziałał z prowadnicami (wymiana) - może całe jarzma.. Ale sytuacja jest ciekawa. Niestety w najbliższym czasie czeka mnie wyprawa na południe Europy i nie chciałbym tam mieć problemów.

PostNapisane: Pn, 10 cze 2024, 17:23 
Prawie fanatyk
Lucasbadboy napisał(a):
A ja poważnie nie wiem czemu oni po prostu nie dadzą troszkę większych hamulców. I tak 90% ludzi kupuje klocki i tarcze poza ASO wiec żaden to zarobek.

To jednak koszt (nie samych tylko zacisków i tarcz - vide dalej) , a po drugie śmiem wątpić że to diametralnie zmieni coś (sam przód) . Spece potrafią i tarcze wlk tarczy do darts zniszczyć.
Po trzecie to nie można (przynajmniej odpowiedzialny producent nie może ) zmienić tylko przodu (w sensie "przełożenia" między pow pompy a powierzchnią tłoczków sumaryczną) , tylko i tylne i korektor, i systemy bezpieczeństwa wszelkie pod to przeprogramować , pewnie nowa homologacja itd itp. Nie bez powodu niejedna zmiana amatorska na BBK oznacza ...dłuższą drogę hamowania - mimo "czucia" lepszego hamulca. Zmienia się po prostu przy większej powierzchni tłoczków z przodu przełożenie hydrauliczne - słabszy ruch stopy generuje większą siłę hamowania. Więc wydaje się / wrażenie jest lepsze. A ktoi kiedy mierzy drogę czy w ogóle hamuje awaryjnie na maksa. Bo i tak ogranicznikiem jest opona. Nacisnąć stopą zawsze można mocniej. Zresztą niejeden materiał na ten temat powstał.

PostNapisane: N, 16 cze 2024, 23:46 
Wstydliwy
Od: 11.10.2022
Region: lubuski
chyba wiadomość w tym wątku trzeba klasycznie zaczynać "no i stało się, też to mam" :) 2 razy w aso w ramach gwarancji wymienili tarcze i hamulce przednie - co ciekawe w ciągu jednego roku - ale na ich szczęście 3 lata od zakupu minęło czyli po gwaracji i chętnie mi pokazali środkowy palec. dużo poleceń co do sprzętu jest, zastanawiam się nad zestawem do dynamicznej jazdy z tego artykułu, ktoś się wypowie proszę?: https://auto.brakeparts.pl/blog/ogolna/ ... amulcowego. 20-25k robię rocznie, 99% autostrada. na zestaw cx-9 za wcześnie, leasing trwa :)

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 11:42 
Fanatyk
Witam
Jak masz leasing to nie masz wyjścia, musisz założyć taki sportowy zestaw. Myśle ze będzie dobrze. Na pewno takie klocki i tarcze wytrzymują o wiele więcej niż cywilne.

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 13:03 
Prawie fanatyk
szkaradnygafa napisał(a):
chyba wiadomość w tym wątku trzeba klasycznie zaczynać "no i stało się, też to mam" :) 2 razy w aso w ramach gwarancji wymienili tarcze i hamulce przednie - co ciekawe w ciągu jednego roku - ale na ich szczęście 3 lata od zakupu minęło czyli po gwaracji i chętnie mi pokazali środkowy palec. dużo poleceń co do sprzętu jest, zastanawiam się nad zestawem do dynamicznej jazdy z tego artykułu, ktoś się wypowie proszę?: https://auto.brakeparts.pl/blog/ogolna/ ... amulcowego. 20-25k robię rocznie, 99% autostrada. na zestaw cx-9 za wcześnie, leasing trwa :)

Tarcze Zimmerman jak najbardziej, ale dziurki ("sport" ) niepotrzebne chyba że dla look'u , warto lookać na nie czy już idą pęknięcia od dziurek. W sporcie są z powodzeniem gładkie stosowane
Klocki Galfer 1050 to b dobre uliczne klocki .

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 16:22 
Fanatyk
Te klocki gafler to nie jest ceramika ?? Mocno pylą ??

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 17:44 
Prawie fanatyk
Pylą, dobre klocki pylą ;)

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 21:25 
Nałogowiec
Tylko nie Zimmerman.
Pokrzywiły się bez powodu po ok. 6 miesiącach (serio, nie było żadnej kałuży, żadnego ostrego hamowania). Na szczęście udało się oddać na gwarancji.

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 22:01 
Wstydliwy
tak sobie przypomniałem że pierwszy raz w aso mi wymienili tarcze nie na oryginały lecz na mocniejszy zamiennik, taka była ich sugestia, marki nie podali ale były nawiercane tarcze i żółte klocki. no cóż, trip do Chorwacji i po 4tys tarcze padły :) za drugim razem zamontowali oryginały ale podczas wymiany wyszło że luz w piastach, to jeszcze to naprawili. no z 10k udało się zrobić. tak się zastanawiam, czy są jeszcze jakieś rzeczy warte sprawdzenia przy wymianę a które aso zlewa lub nie chce sprawdzać? sorry ale ciężko jakąś sobie wytłumaczyć że w nowym aucie z salonu przy przebiegu 60k już 4 raz trzeba wymieniać tarcze i hamulce....

PostNapisane: Wt, 18 cze 2024, 13:36 
Nałogowiec
Teraz mam tarcze i klocki ATE. Rok czasu i ok. 20.000 km działają dobrze.

PostNapisane: Wt, 18 cze 2024, 18:43 
Prawie fanatyk
tak sobie przypomniałem że pierwszy raz w aso mi wymienili tarcze nie na oryginały lecz na mocniejszy zamiennik, taka była ich sugestia, marki nie podali ale były nawiercane tarcze i żółte klocki. no cóż, trip do Chorwacji i po 4tys tarcze padły :) za drugim razem zamontowali oryginały ale podczas wymiany wyszło że luz w piastach, to jeszcze to naprawili. no z 10k udało się zrobić. tak się zastanawiam, czy są jeszcze jakieś rzeczy warte sprawdzenia przy wymianę a które aso zlewa lub nie chce sprawdzać? sorry ale ciężko jakąś sobie wytłumaczyć że w nowym aucie z salonu przy przebiegu 60k już 4 raz trzeba wymieniać tarcze i hamulce....

Nie wiem jak tłumaczyć i nie jestem rzecznikiem Mazdy a tym bardziej jakiegos serwisu. Jedna wiem co bywa powodem "bicia" znacznie cęściej niż mityczna (bo to mit) kałuża (nie piszę że w tym przypadku) - noga na hamulcu gdy wciąż gorący.
Motaz też mógł być sp nieprawidlowy. Ja najczęściej sam montuję, choć nie mierzę miernikami bicia.

Hamulce nie bez powodu zaliczane są do części eksploatacyjnych, choć faktycznie często coś Ci szwankowały. Ale bardziej mnie dziwi ta piasta przy tak małym przebiegu. Wiem że były partie wadliwych (widziałem kiedyś biuletyn serwisowy) , może ona się przyczyniła, nie wiem.

Zimmermany gładkie używam w kilku autach w tym w 6tce tej starszej chyba 2gi kpl zero bić. Wiem że są w amatorskim motorsporcie b często używane z powodzeniem. ATE też oczywiście b dobre. Brembo gładkie tak samo.

PostNapisane: Wt, 18 cze 2024, 19:07 
Nałogowiec
Generalnie w markach japońskich (Mazda, Mitsubishi) zawsze miałem problem z tarczami, a jeżdżę bardzo spokojnie i właśnie pamiętam o nie trzymaniu hamulca (manual). Ale niestety w tych japończykach tarcze mają relatywnie małe średnice, przez co się mocno nagrzewają (mniejsze ramię przyłożenia siły od klocków). W Lancerze też mi się krzywiły, ale w Maździe to już była masakra. Na szczęście na razie z ATE spokój, ale nie wiem na jak długo.
Wcześniej miałem Opla i tam tarcze zmieniałem jak się po prostu zużyły.
Czy ktoś wie, jakie tarcze idą (szły) na pierwszy montaż w 6-tkach z 2017r? Bo te tarcze jako jedyne dość długo wytrzymały.

PostNapisane: Śr, 19 cze 2024, 09:28 
Fanatyk
Ja tez miałem zestaw ATE i zadowolony byłem. Przez 50tys km, robię 10tys rocznie żadnych problemów, pisków itd. Potem się poddały i zaczęły bić.

PostNapisane: Śr, 19 cze 2024, 21:13 
Wstydliwy
18 czerwca 2024, o 18:43 Andrzejsr napisał(a):

Nie wiem jak tłumaczyć i nie jestem rzecznikiem Mazdy a tym bardziej jakiegos serwisu. Jedna wiem co bywa powodem "bicia" znacznie cęściej niż mityczna (bo to mit) kałuża (nie piszę że w tym przypadku) - noga na hamulcu gdy wciąż gorący.
Motaz też mógł być sp nieprawidlowy. Ja najczęściej sam montuję, choć nie mierzę miernikami bicia.

Hamulce nie bez powodu zaliczane są do części eksploatacyjnych, choć faktycznie często coś Ci szwankowały. Ale bardziej mnie dziwi ta piasta przy tak małym przebiegu. Wiem że były partie wadliwych (widziałem kiedyś biuletyn serwisowy) , może ona się przyczyniła, nie wiem.

Zimmermany gładkie używam w kilku autach w tym w 6tce tej starszej chyba 2gi kpl zero bić. Wiem że są w amatorskim motorsporcie b często używane z powodzeniem. ATE też oczywiście b dobre. Brembo gładkie tak samo.

z tą nogą na hamulcu w moim przypadku to będzie odwrotnie, muszę w końcu zacząć hamować nogą :) przez cały czas hamowałem tempomatem, nawet w aso powiedzieli że tempomat też może hamulce załatwić, skoro po 2 latach jazdy na klockach miałem prawie 8mm, a tarcze już krzywe. przy jeździe przeważnie autostradą tempomat w mazdach naprawdę potrafi ostro zahamować, szczególnie na ulubionym odcinku Łódź - Warszawa - Łódź, przedział prędkości 90-150km/h.

PostNapisane: Śr, 19 cze 2024, 23:00 
Prawie fanatyk
Możliwe. Hamulce trzeba używać i to konkretnie od czasu do czasu. Musi być transfer materiału klocka na tarcze równomierny, a to się dzieje w b wysokich temperaturach. Tylko później schłodzić.

W sumie ciekawe ile z tych "pokrzywionych" tarcz jest faktycznie mierzalne pokrzywiona, a ile z miejscowymi nierównymi transferami klocków .

PostNapisane: N, 23 cze 2024, 12:07 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Region: pomorski
Luke napisał(a):
Czy ktoś wie, jakie tarcze idą (szły) na pierwszy montaż w 6-tkach z 2017r? Bo te tarcze jako jedyne dość długo wytrzymały.

Tarcze 320mm miały opis made in Japan. Dalszych śladów umożliwiających identyfikację producenta brak było na opakowaniu :/

PostNapisane: So, 29 cze 2024, 20:32 
Prawie fanatyk
Coś o czym wcześniej wspominałem, czy wszyscy to robią ? :

Cyt. za www.brakcestock.pl :

Nowe klocki hamulcowe, pomimo pozornej "równości" wizualnej, nie będą w pełni przylegać do tarcz hamulcowych i nie będą prawidłowo hamować. Nowa para, tuż po założeniu, będzie miała 10-20 punktów kontaktowych z powierzchnią całkowitą 30-50%.
Nierównomierny podział obciążenia spowoduje, że przez pierwsze 400-600 km przebiegu, w niektórych miejscach klocka temperatura będzie znacznie wyższa.
Stopiona okładzina, będzie przenosić się na tarczę hamulcową w postaci cienkiej warstwy, nierównomiernie rozprowadzonej po jej powierzchni. Bardzo szybko pojawią się nierówne zgrubienia, czego wynikiem będzie wibracja na kierownicy.

Dodałbym nowe tarcze a nawet zwłaszcza, ale jak nowe tarcze idą to i klocki więc na jedno wychodzi.

I dodałbym żeby procedurę "docierania" (cudzysłów bo to nie docieranie a transfer materiału klocka na tarczę ) co jakiś czas w cywilnym aucie powtarzać, bo się normlanie ściera ten transfer na tarczę jak się co jakiś czas do porządnych temperatur nie doprowadzi i później schłodzi (schłodzenie trwa wielokrotnie dłużej niż nam się wydaje) .

pełen artykuł :
https://brakestock.pl/instrukcje/view-d ... owych.html

PostNapisane: Pn, 8 lip 2024, 14:41 
Świeżak
Od: 28.05.2023
10 czerwca 2024, o 15:03 jurkils napisał(a):
Witajcie, a u mnie jest ciekawa sytuacja, bo zaczęło się bicie przy kolejnej wymianie (pierwsza poza ASO), jednak raczej nie idzie z tarcz a jakby bardziej z piast i co ciekawsze podczas szybkiej weryfikacji okazało się, że tarcze są proste - a mam poprzycierane prowadnice - pomimo tego , że jakieś 8kkm wcześniej było to wszystko weryfikowane, smarowane itp. I jest tak, ze przy hamowaniu dośc mocnym - nie ma zadnego bicia jest super, a problem pojawia się jedynie przy delikatnym zwalnianiu. Nic - jutro prawdopodobnie pojadę do mechanika, żeby podziałał z prowadnicami (wymiana) - może całe jarzma.. Ale sytuacja jest ciekawa. Niestety w najbliższym czasie czeka mnie wyprawa na południe Europy i nie chciałbym tam mieć problemów.

Niestety hamulcowej epopei ciąg dalszy, bo pomimo weryfikacji, wymiany prowadnic, oczyszczania i innych czarodziejskich zabiegów problem nadal pozostaje i co ciekawsze objawia się w sposób trudny do określenia, bo:
- wróciłem z południa Europy gdzie śmigałem po serpentynach Toskanii i układ dostawał ostrro w kość i było ok (dystanse dzienne przez 2 tyg po ok 50 - 100 km krętymi drogami do Volterry, na Elbę, do Sieny, Livorno).
- podczas powrotu do kraju (po pokonaniu po autostradach ok 300 km ciągiem) zaczęły się drgania które nasilały się wraz z upływem czasu (dystans ok 1700 km z 2 przerwami na tankowanie) i w trakcie większość hamowań to tempomatem, bo autostrada i w nocy, ale jak trzeba było zahamować nożnym to po prostu cygańskie wesele, bo nie tylko kierownica drży, ale wręcz całe nadwozie i subiektywne wrażenia są takie jakby tarcza miała w różnych miejscach różną grubość.

Dziś z rana podjechałem do serwisu, który to robił, ale jedyne co mogą zaproponować to wymiana hamulców na przodzie (tył został już wymieniony).

Pikanterii dodaje fakt, że kiedy dziś jeździłem po mieście - jest ok, nie ma bicia, hamuja dobrze. Zaraz jadę na S8 i spróbuję lekko przegonić i spróbować wywołać objaw..
A potem zamówię chyba jakiś komplet na przód.. CO sądzicie o TRW?

Jakieś pomysły inne?

J.

PostNapisane: Pt, 2 sie 2024, 14:34 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Region: zagranica
Pomarudzę troche.
Ja już tyle razy zmieniałem tarcze, że straciłem nadzieję że kiedyś będzie dobrze. W zasadzie scenariusz zawsze ten sam. Jest ok przez kilka tyś km, a potem nagle pewnego dnia drgania z kapelusza. Teraz 2 różne opcje: Albo po kilku dniach już się nie dało jeździć bo chciało ręce pourywać, albo drgało delikatnie w losowych momentach miesiącami bez zmiany ich amplitudy w przedziałach prędkości 120-140kph. To drugie najgorsze, bo można winić koła, opony i inne elementy przeniesienia napędu, ale drgania zawsze ustępowały po zmianie tarcz. Zimne tarcze zawsze proste, nawet te najgorsze - sprawdzane na tokarce. Przetoczenie nic nie dawało. Wg mnie to po prostu wina gównianych materiałów i wykonania - ma być tanio, masa podwykonawców nad którymi nie ma kontroli. Za to cena premium...

Hamulce za każdym razem wychuchane przed założeniem, wszystko wyczyszczone, posmarowane gdzie trzeba, bicia sprawdzone i zasadzie wyeliminowane - nic to nie dawało.
Trzeba było przejść na zastaw z CX9, na razie jest bardziej niż ok ale za wcześnie na problemy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1