Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 15 lut 2025, 14:29 
Wstydliwy
Od: 03.07.2024
Rok produkcji: 2020
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Witam.
Zauważyłem w mojej Maździe niski wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej mianowicie:na zegarach temperatura dobija tak do połowy ok 72 przewód górny zimny po czym jakby następowało otwarcie termostatu puszczanie płynu na duży obieg widoczny niewielki spadek na zegarze tak do ok 68-69 stopni,i przewód ciepły
Temperatura utrzymuje się cały czas tak mniej więcej ok 70 czasami jak dłużej pojeżdżę w korkach to wzrasta do 80-83 po czym znów spada
Na car scaner wyświetla podobne wartosci
Powietrze w środku auta prawidłowo dmuch ciepłym
Podejrzewam że uszkodzony jest nieszczęsny termostat
Błędu żadnego nie wyrzuciło
Przeglądając forum i inne linki gdzieś zauważyłem że ktoś ma dojście do tańszych cenowo termostatów,
Mam prośbę o podesłanie linka do tego termostatu lub forumowicza który ma to na sprzedaż
Model pyfd 1516 za
Z góry dziękuję

PostNapisane: Cz, 20 lut 2025, 06:05 
Wstydliwy
Od: 18.11.2021
Wersja: -
Region: zagranica
Witam,
W mojej Mazdzie 6 z 2020 roku 2.5 benzyna zauważyłem, że temperatura silnika po rozgrzaniu do temp roboczej spada do połowy skali do ok 70 stopni (zmierzone)po włączeniu klimatyzacji, niezależnie czy AC/AC ECO czy tylko ogrzewanie.W komputerze nie ma żadnych błędów. Poziom oleju nie wzrasta/nie spada i jest czysty pod korkiem. Płyn również się nie podnosi i jest czysty. Nie zauważyłem żadnych wycieków płynu. Po porządnym rozgrzaniu auta z temperatury dolnego węża chłodnicy wnioskuję, że termostat się otwiera. Zauważyłem również, że płyn ze zbiornika nie wraca do układu. Termostat został wymieniony w ASO, korek jest również nowy, a układ został odpowietrzony. Gdzie szukać przyczyny?

PostNapisane: Śr, 2 lip 2025, 17:05 
Wstydliwy
Od: 25.05.2025
Rok produkcji: 2019
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: kujawsko-pomorski
Można to naprawić bez problemu

PostNapisane: Wt, 16 gru 2025, 23:14 
Świeżak
Od: 09.02.2024
Rok produkcji: 2021
Wersja: SkyMotion
Region: lubelski
20 lutego 2025, o 06:05 piotras80 napisał(a):
Witam,
W mojej Mazdzie 6 z 2020 roku 2.5 benzyna zauważyłem, że temperatura silnika po rozgrzaniu do temp roboczej spada do połowy skali do ok 70 stopni (zmierzone)po włączeniu klimatyzacji, niezależnie czy AC/AC ECO czy tylko ogrzewanie.W komputerze nie ma żadnych błędów. Poziom oleju nie wzrasta/nie spada i jest czysty pod korkiem. Płyn również się nie podnosi i jest czysty. Nie zauważyłem żadnych wycieków płynu. Po porządnym rozgrzaniu auta z temperatury dolnego węża chłodnicy wnioskuję, że termostat się otwiera. Zauważyłem również, że płyn ze zbiornika nie wraca do układu. Termostat został wymieniony w ASO, korek jest również nowy, a układ został odpowietrzony. Gdzie szukać przyczyny?

sprawdź wątek o termostacie na tym forum widocznie zdążył sie popsuć przy wyjeździe z salonu po wymianie chyba nowy rekord szybkości w polsce xd. ogólnie chodzi zawór bezpieczeństwa w tym termostacie

https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=68&t=15537

PostNapisane: Pt, 9 sty 2026, 12:49 
Wstydliwy
Od: 18.11.2021
Wersja: -
Region: zagranica
Możliwe,a co by to miało wspólnego z nie cofaniem się płynu ze zbiorniczka?

Ostatnio edytowano N, 11 sty 2026, 20:42 przez basyl, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6). Proszę zapoznać się z regulaminem.

PostNapisane: N, 11 sty 2026, 20:43 
Świeżak
Od: 09.02.2024
Rok produkcji: 2021
Wersja: SkyMotion
Region: lubelski
Jak włączysz klimę to wlaczaja się automatycznie wentylatory na chłodnicy więc jak termostat nie trzyma otwiera się przy 70 to po chwili wentylatory ci wychodzą plyn w chłodnicy razem z czynnikiem w klimie a co do zbiorniczka to on jest jakiś dziwny nie ma tak jak w normalnym samochodzie ze leci olyn tylko z pod korka na zbiorniczku idzie taka rurka gumowa którą sobie układ zasysa jak mu brakuje trochę, sam się zdziwiłem ze to działa po wymianie płynu po kilku km faktycznie go ubyło w zbiorniczku i trzeba było dolac więc jakoś magicznie ten wężyk musi robić podciśnienie i pobierać płyn jak w układzie jest za mało, nie wiem jak działa klimatyzacja zimą bo raz na rok włączę na minutę zeby szybę odparować ale latem to tak działa włączysz klimę to od razu wentylatory jedzie sprawdź to sobie c y na ogrzewaniu też tak działa jeżeli tak to masz moim zdaniem termostat uwalony i wentylatory chlodzac czynnik klimy od razu dmuchawa na chłodnice więc płyn też studzi, możesz też popatrzyć c,y masz ciepły wąż górny od chłodnicy do termostatu i przy jakiej temperaturze się robi ciepły

Ostatnio edytowano N, 11 sty 2026, 20:43 przez basyl, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6). Proszę zapoznać się z regulaminem.

Strefa czasowa: UTC + 1