Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 17 sie 2022, 22:35 
Wstydliwy
Od: 16.08.2022
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SL
Region: zagranica
Witam wszystkich forumowiczów. Od 2 dni próbuje zlokalizować dziwny dźwięk wydobywający się spod auta, a słyszalny też wyraźnie w kabinie. Brzmi to mniej więcej takhttps://www.dropbox.com/s/qrodgqnr1lbat0u/Mazda%206%20Terkotanie%20Podczas%20Jazdy1.mp3 nagrane przy prędkościook 50-60km/h, przy szybszej jeździe odgłos zlewa się w całość i jest mniej słyszalny. Odwiedziłem lokalnego mechanika, który nie potrafi stwierdzić co jest problemem. Odgłos terkotania, jakby ktoś wsadził patyk w szprychy roweru, tylko w trakcie jazdy niezależnie na biegu czy na luzie tak samo terkocze, zauważyłem jakby dużo lżej terkocze na 2gim biegu, ale auto wtedy ma wyższe obroty i być może dlatego jest mniej słyszalny ten odgłos. Po podniesieniu auta i szybkim kreceniu kołem odgłos niesie jakby od przegubu wewnętrznego lub skrzyni biegów, mechanik osłuchał stetoskopem i mówi że za bardzo roznosi się ten dźwięk i nie wie skąd może być. Przejrzałem temat o skrzyniach i nie znalazłem nikogo z takim problemem, przegub wewnętrzny znowu bym jakieś drgania odczuwał a ja nie mam drgań żadnych, na piastę koła też mi to nie wygląda bo definitywnie terkocze gdzieś dalej od koła. Nadmienię że od kilku miesięcy pojawia mi się błąd p258b Vacuum pump control, jednakze nic z autem się nie dzieje i mechanik powiedział, że ten błąd nie ma raczej nic wspólnego z tym terkotaniem. Proszę o jakieś sugestie z rozwiązaniu tego problemu.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 18:45 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Rolka napinacza paska, moim skromnym zdaniem

PostNapisane: Cz, 1 wrz 2022, 16:35 
Wstydliwy
Od: 16.08.2022
Wersja: SL
Ale to terkocze tylko w trakcie jazdy, na postoju jak chodzi silnik jest cisza, dopiero jak ruszam zaczyna wraz z wzrostem prędkości kół terkotać coraz bardziej. Po podniesieniu auta i kręceniu na luzie prawym kołem, zaczyna się powolne Terkotanie nie wiadomo skąd, przy kreceniu lewym cisza (nie wiem czy to ma znaczenie to anglik, kierownica po prawej) A czy pompa vacuum ma coś wspólnego z tym że jak auto się rozpędza na kołach to wzrasta częstotliwość terkotania?

-- Dodano: 1 września 2022, o 16:35 --

Dwóch mechaników stwierdziło, że siada mechanizm różnicowy w skrzyni i trzeba szukać nowej skrzyni. Patrze na używki na eBayu, jednakże spotkałem się z dwoma oznaczeniami skrzyni manual do diesla 2.2 2016 rocznik, jest D6010 i D6050. Czy można jakoś sprawdzić bez ściągania osłony silnika, który model jest w moim aucie? Szukałem w aplikacjach Car scanner, Torque, inCarDoc, przez obd i nie ma, a forscan mi nie działa na moim obd.

PostNapisane: Śr, 23 lis 2022, 10:44 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Wersja: Sport
Pewnie już po ptokach, ale musisz znaleźć skrzynię o odpowiednim numerze - ten odpowiada za przełożenia i gdy będą nieodpowiednie to będziesz miał choinkę na desce. Może być z 6 albo CX5, to bez znaczenia, byle nr się zgadzał. Rodzaj skrzyni albo sprawdzisz po VIN u dealera albo po naklejce. Chyba wiadomo co prościej...

PostNapisane: Pt, 25 lis 2022, 17:48 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
Oznaczenie masz na skrzyni od góry na srebrnej naklejce tam powinny być wszystkie numery z kodem QR
Nie wiem przez co jest to zasłonięte ale poszukaj od góry.

PostNapisane: Śr, 26 mar 2025, 17:40 
Wstydliwy
Od: 26.03.2025
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Region: mazowiecki
Witam. Czy wymiany skrzyni pomogła? Mam podobny problem turkotania choć dźwięk jest trochę inny, w zawieszeniu żadnych luzów, na postoju nic nie słychać a w czasie jazdy turkotanie niezależnie czy na biegu czy na luzie.
Pozdrawiam

PostNapisane: N, 17 sie 2025, 09:27 
Wstydliwy
Od: 17.08.2025
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: Sport
dzien dobry ,

czy ktos rozwiazal problem dziwnego dzwieku z okolicy półosi lub skrzyni biegów.
Ja mam ten sam problem od kilku dni. bylam u trzech mechanikow i nikt nie potrafi pomoc. sugestie byly zeby wymienic skrzynie biegow, sprzeglo i dwumas.
prosze czy moze ktos doradzic lub napisac jak rozwazali swoj problem i czy wogole cos dalo rade zrobic. i mnie sa objawy identyczne jak u pani z pierwszego postu i tez Mazda CX5 anglik

dziekuje
Justyna (07783934833)

PostNapisane: N, 17 sie 2025, 11:58 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
Ja osobiście przychyliłbym się do opinii mechanika z pierwszego postu - czyli przegub wewnętrzny. Zazwyczaj problemy z przegubami objawiają się terkotaniem.

Strefa czasowa: UTC + 1