Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 23 lip 2024, 21:36 
Wstydliwy
Od: 11.01.2024
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: zagranica
Dobry wieczór wszystkim forumowiczom!
Zdaje się, że za bardzo zachwalałem swoją Mazdę, bo przy wskazaniu licznika 89000km zapaliła się żółta lampka check engine. Wczoraj serwis Serwis Mazdy w Stralsund (DE) zdiagnozował kod P24C6, tj. awarię czujnika temperatury cząstek stałych (nr katalogowy części SHYF-18-7E0). Nie miał jednak części na stanie i wróciłem do domu do Berlina (upewniłem się wcześniej, że mogę dalej jechać z tą awarią). Dzisiaj podzwoniłem trochę po serwisach, w tym polskich, bo wybieram się w piątek na tygodniowy urlop do Polski. Powiedzieli mi, że część jest tylko na zamówienie po wcześniejszej przedpłacie. Czas oczekiwania ok. 10 dni. Zacząłem szukać na allegro, olx ebay etc. Znalazłem na promocji z USA za 400 USD, ale wolałbym kupić w Europie, najlepiej w Polsce i najlepiej jeszcze tu wymienić z uwagi na urlop. Czy możecie kogoś polecić, kto by się podjął takiej naprawy/miałby ewentualnie cześć dostępną etc.? Z całej tej historii wyciągam dla siebie parę wniosków: zastanowić się następnym razem nad wyborem Diesla (chodzi mi po głowie CX-60), wybierać auta z łatwą dostępnością i niedrogimi częściami. Uważam, że za czujnik temperatury SHYF-18-7E0, czy SHYJ-18-7E0 kwota 790 EUR lub 3300 PLN to trochę przesada.
Pozdrawiam,
Tomek

PostNapisane: Śr, 24 lip 2024, 21:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Hej, to nie jest tylko czujnik temperatury ale zawartości sadzy, stąd taka cena. Jakiś wynalazek w tym nowym dieslu z AdBlue po 2018 roku. Tutaj na forum mało kto ma taki silnik, większość osób w ostatnich latach kupowało benzynę. Niestety ale diesle Mazdy ze względu na osprzęt nie są bezawaryjne. Wydaje mi się, że nie znajdziesz tego czujnika taniej, chyba, że są już jakieś zamienniki.

Widzę, że był nawet biuletyn techniczny na ten temat, czyli następna rzecz, którą prędzej, czy później szlag trafia w tym samochodzie:

https://www.google.com/url?sa=t&source= ... PU0p9tbGPE

PostNapisane: Wt, 29 lip 2025, 19:00 
Wstydliwy
Od: 28.07.2025
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: SkyDream
Region: śląski
Kod błędu P24C6 w Mazda 2.2 diesel 184 KM ( nie ma znaczenia czy to 6,CX3,CX5 itp- istotny jest silnik) jest generowany przez sensor czy też jak niektórzy nazywają czujnik cząstek stałych PM. Znajduje się on (przynajmniej w CX5 model po 2018 roku) pod podłogą siedzenia kierowcy. Dostęp tylko poprzez kanał lub podnośnik po wcześniejszym demontażu obudowy. Składa się on z modułu oraz sondy połączonych razem zaizolowanym przewodem. Nie ma innych przyczyn powstania tego błędu. U mnie ten kod P24C6 jest opisany jako "obwód temperatury czujnika cząstek stałych"- nie mylić z czujnikami temperatury w filtrach DPF- to nie ta bajka.
I teraz uwaga kod ten generuje sonda sensora/czujnika PM i to tam jest problem (sonda posiada swój czujnik temperatury). W tym konkretnym przypadku moduł jest sprawny. Ponieważ cena w serwisie Mazdy za nowy sensor to kwota +/- 3800 złotych brutto, a w serwisach Mazdy w Europie czy USA to minimum 500-600 euro podjąłem ryzyko i kupiłem sensor w chinach oczywiście o numerze zgodnym z numerem części Mazdy (cena 285 zł z wysyłką). Nie interesuje nas chiński moduł gdyż on nie posiada komunikacji z komputerem samochodu i generuje dodatkowe błędy ( przynajmniej te moduły, które ja kupiłem tak miały). Interesuje nas sama sonda, którą ostrożnie odpinamy od modułu i wpinamy w moduł oryginalny Mazdy. Następnie nową chińską sondę wpinamy w układ wydechowy, kasujemy błędy i za 285 zł mamy rozwiązany problem.
Mam nadzieję, że komuś tym postem pomogłem
Aha- ważna sprawa- sondę wkręcamy w układ wydechowy w taki sposób aby wewnętrzny czujnik, który jest widoczny w czubku sondy był w poziomie do strumienia spalin

PostNapisane: Wt, 29 lip 2025, 19:13 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
ewzyn71 BRAWO! Z pewnością się przyda.

24 lipca 2024, o 21:02 Pablos napisał(a):
Niestety ale diesle Mazdy ze względu na osprzęt nie są bezawaryjne.

Nie tylko Mazdy, wiele współczesnych diesli nie są bezawaryjne, właśnie ze względu na osprzęt proekologiczny. To jest chore.

PostNapisane: Wt, 19 sie 2025, 09:31 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
29 lipca 2025, o 18:00 ewzyn71 napisał(a):
kupiłem sensor w chinach oczywiście o numerze zgodnym z numerem części Mazdy (cena 285 zł z wysyłką). Nie interesuje nas chiński moduł gdyż on nie posiada komunikacji z komputerem samochodu i generuje dodatkowe błędy ( przynajmniej te moduły, które ja kupiłem tak miały). Interesuje nas sama sonda, którą ostrożnie odpinamy od modułu i wpinamy w moduł oryginalny Mazdy. Następnie nową chińską sondę wpinamy w układ wydechowy, kasujemy błędy i za 285 zł mamy rozwiązany problem.

Ta informacja to skarb dla osób z podobnym problemem. Byle chinole nie zorientowali się zbyt szybko, bo podniosą ceny z 5x.
Masz jakiś link? Zgaduję że Aliexpress?

Strefa czasowa: UTC + 1