Teraz jest So, 7 lut 2026, 03:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 21 wrz 2025, 09:25 
Wstydliwy
Od: 21.09.2025
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Witam, 2.5 skyactive AT ze stanów, 2014rok produkcji, auto mam 2 lata, w ubiegłą zimę zauważyłem że auto jak jest zimne to przeciąga biegi, ale nie że silnik kręci się wyżej tylko tak jak ślizganie sprzęgła w manualu, dzieje się to do osiągnięcia przez auto temperatury 50 stopni, kiedy znika niebieska lampka na tablicy, potem od razu skrzynia zaczyna działać normalnie, dodatkowo jakbym w tym momencie ruszał przykładowo ze świateł, albo dodał trochę więcej gazu, to czasami zadaża się że auto szarpnie gdy ten "tryb" się przełącza, czy to przeciąganie jest normalne? Oraz czym może być wywołane to szarpnięcie, dodam że skrzynia po za tym chodzi wzorowo. W zeszłym roku wymieniałem luźny olej w skrzyni na wiosnę, potem wszystko chodziło dobrze, mam na myśli szarpnięcie, co do przeciągania to było cały czas. Próbowałem też robić reset pamięci skrzyni który wykonuje się zmieniając przełożenia lewarka, inicjalizacja się powiodła ale nic to nie dało. Mechanik źle uszczelnił skrzynie i jest lekki wyciek, ale stan oleju jest poprawny, przy rozgrzanym oleju do 50-60 stopni jest pod maksimum na bagnecie.

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 13:54 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Na jaki ATF- wymieniałeś- to bardzo istotne.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 13:03 
Wstydliwy
Polecali mi taki https://allegro.pl/oferta/ravenol-atf-f ... 7495370019

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 13:34 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Region: podkarpacki
EndlessEnjoyer jeśli chodzi o przeciąganie na zimnym, to być może jeździsz zbyt dynamicznie na nierozgrzanym silniku a szczególnie skrzyni. Przy automatach nie zaleca się "butować" do czasu aż się wszystko nie rozgrzeje. A co do szarpnięć... spróbuj przeprowadzić adaptację skrzyni, jest to dokładnie opisane w temacie dotyczącym AT. Ja sobie taką adaptację przeprowadzam co kilka miesięcy (pół roku) i to powoduje, że skrzynia pracuje bardzo kulturalnie.

PostNapisane: Pn, 13 paź 2025, 10:36 
Wstydliwy
To nie jest kwestia tegoż dopóki auto mi sie nie rozgrzeje jeżdżę delikatnie, to szarpnięcie właściwie da sie odczuć tylko akurat jak ten tryb sie przelaczy w trakcie ruszania, I też nie zawsze, jak juz się toczę autem to nie czuć tego, ale wyraźnie widać ze np na 3 biegu jak mam 2tyz obrotów nagle przy tym samym przełożeniu obroty spadają do 1500, dzieje sie to też w trybie manualnym

PostNapisane: Wt, 14 paź 2025, 10:42 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Region: podkarpacki
Spróbuj przeprowadzić adaptację.

PostNapisane: Wt, 14 paź 2025, 10:57 
Wstydliwy
Robiłem adaptacje, jakos wiosną tego roku, bo znalazłem że ktoś miał taki motyw w cx60 i mu to pomogło, niestety pomimo że przebiegła pomyślnie, to nic to nie wniosło, widziałem ze na grupie fb ktoś niedawno wrzucił filmik i robi mu sie to samo, użytkownicy napisali ze jest to spowodowane niezapinaniem lockupu na zimnym oleju i ze tak powinno być. Załącze filmik, u mnie motyw jest dokładnie ten sam co u tego pana.

https://limewire.com/d/mXkZc#0i33f2rIdJ

Strefa czasowa: UTC + 1