Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 979 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 26 wrz 2025, 12:28 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
U mnie tak po ok 45 tysiącu następuje drastyczne pogorszenie pracy skrzyni AT. Duży kickdown, większe opóźnienia , możliwe ze osoba która dużo nie jeździ by nie zauważyła różnicy , ale dla mnie jest spora.

PostNapisane: Śr, 1 paź 2025, 13:25 
Stały bywalec
Od: 14.09.2014
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: śląski
Robiłem w tym roku dynamiczną z wymianą filtra. Bezpieczny interwał wg. opinii warsztatów i youtuberów to 60 kkm.
Jeżeli ma się oczywiście pewność, że wymiana oleju miała miejsce przy przebiegu podawanym np. przez poprzedniego właściciela.
Temat ten jest bardzo obszernie tu na forum dyskutowany i ostateczna decyzja w zakresie wymiany i interwałów pozostaje zawsze w gestii użytkownika.
Po wymianie oleju w skrzyni nie zauważyłem wyraźnej różnicy w pracy AT.
Powiedziałbym raczej, że pracuje bardzo dobrze tak jak przed wymianą (aktualny przebieg to 173.000 km).
Producenci skrzyń zalecają wymianę oleju, choć sprzedawcy samochodów już nie zawsze. :wink:

"Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele"

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 12:33 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
kapu10 napisał(a):
Tylko wymiana dynamiczna w tych skrzyniach . Mówił mi to mechanik który naprawdę się na tym zna.
Czyli się nie zna

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 13:00 
Prawie fanatyk
rufio80 napisał(a):
Witam szanowne grono. Jestem świeżym posiadaczem 6-tki 2021r. Mam pytanie odnośnie wymiany oleju w skrzyni AT Wg danych od sprzedającego auto miało wymianę dynamiczną przy przebiegu 97 kkm. Ale podejrzewam że bez filtra oleju. Auto obecnie ma niecałe 140 kkm i pytanie czy wymieniać olej, olej z filtrem czy jeszcze nie trzeba wymieniać?
Dodam że w Bosch service zaproponowali mi statyczną bez ściągania miski i wymiany filtra tłumacząc że stosują się to zaleceń producenta.
Zlać Stary olej, ile się da, zdjąć i umyć miskę, wymienić filtr, wkleić miskę na silikon a następnie uzupełnić ATF- FZ.Przeprowadzić adaptację skrzyni. Orginalny ATF-FZ jest na tyle wysokiej jakości, że statyczna wymiana w interwałach co 50 lub 80 tys wystarczy. Przy dynamicznej wymianie jest dużo większe ryzyko że mechanik coś spaskudzi. Taka maszyna do dynamicznej wymiany kosztuje mniej niż skrzynia biegów i obecnie biorą się za te wymiany rzesze melepetów.

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 14:55 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Region: podkarpacki
Smook zgadzam się w 100%

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 14:58 
Amator
Od: 02.08.2024
Rok produkcji: 2019
Region: warmińsko-mazurski
Osobiście wolałbym poszukać sprawdzonego zakładu i podjechać nawet 200km aby wymienić dynamicznie. Na razie mam 45000 ale przyszłym roku trzeba będzie coś poszukać.

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 19:40 
Wtajemniczony
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
Dwie Mazdy GJ i GL w jednej i drugiej robiłem statyczna wymianę na na 100kkm
żadnych problemów nie zaobserwowałem więc z tym przebiegiem nie ma co dramatyzować

PostNapisane: Pt, 3 paź 2025, 21:19 
Amator
Od: 02.08.2024
Region: warmińsko-mazurski
Nie dramatyzuję ale myślę że nikt nie da mi na piśmie że mogę jeździć powiedzmy 100 tys i będzie ok. Bo jestem pewien że takie rzeczy można mówić dopóki się za nie nie odpowiada.

PostNapisane: So, 4 paź 2025, 07:14 
Wstydliwy
Od: 19.09.2022
Rok produkcji: inny
Region: mazowiecki
Ktoś poleci miejsce gdzie w Warszawie można zrobić wymianę dynamiczne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 4 paź 2025, 07:31 
Stały bywalec
Od: 21.08.2018
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Mialem wyminieny olej przy 60 tys w aso,jak to jest z tym filtrem? Aso wyminia czy płukają bo gdzies tak wyczytałem.Kolejna przy 120 wypada zrobic?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 6 paź 2025, 08:31 
Prawie fanatyk
W serwisie usługa wymiany filtra, czyszczenie miski i tzw wymiana statyczna to 1700 PLN. Z materiałami. Około 3 godzin czekania. Nikt filtra nie czyści, to jednorazówka.

PostNapisane: Śr, 8 paź 2025, 19:42 
Wstydliwy
Od: 08.10.2025
Rok produkcji: 2014
Dzień dobry,
Przespałem niestety temat wymiany ATF :|
Mazda ma w tej chwili 170kkm. Co radzicie w tej sytuacji?
Zrobić dynamiczną z wymianą filtra?
Zrobić statyczną, z wymianą filtra?
Zrobić statyczną, z wymianą filtra, przejechać ileś-tam (5-10 kkm) i zrobić kolejną, statyczną?
Mam świadomość, że przeciągnąłem sprawę i chciałbym pomóc, nie zaszkodzić....

odnośnie filtra - może być zamiennik?
dzięki za podpowiedzi.

PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 11:55 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Region: podkarpacki
Gajoss nie ma powodu do obaw, jeżeli skrzynia pracuje bez zarzutu to jest ok. Co do filtra to ja bym polecał oryginalny, nie kosztuje wiele, więc żadna to oszczędność. A jeśli chodzi o wymianę oleju to czy zrobisz to statycznie czy dynamicznie to będzie dobrze, chociaż słyszałem opinie, że pojawia się coraz więcej warsztatów z maszyną do dynamicznej wymiany, ale obsługa tych maszyn nie zawsze jest fachowa. Ja osobiście wolę wymienić statycznie, w ten sposób nigdy nie zaszkodzisz skrzyni.

PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 13:10 
Nowicjusz
Od: 09.07.2018
Wersja: SkyDream
Ja pierwszy raz wymieniałem przy 155kkm statycznie - dwa razy. Pierwszy raz z wymiana filtra i drugi raz po ok. 200km sam olej. Skrzynia działała ok, nie szarpała dlatego stwierdziłem że zaryzykuję. Olej był bardzo czarny i mocno śmierdział. W misce olejowej dużo szlamu na magnesie. Po wymianie zrobiłem juz 2kkm i wsio działa jak należy. Oryginalny olej i filtr Mazdy. Poszło ok 7.5l oleju. Miskę zakładalem na silikon RTV. Czekalem 24h na zastygnięcie.

PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 21:57 
Wstydliwy
Od: 08.10.2025
Rok produkcji: 2014
Dzięki za uspokojenie :)
zrobię, tak jak Geniek, wymianę oleju z filtrem, przejadę kilkaset km i wymienię sam olej.
Skrzynia pracuje gładko, zatem ryzyko powikłań niewysokie :)

PostNapisane: Pn, 13 paź 2025, 11:24 
Świeżak
Od: 04.02.2020
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: śląski
Ktoś z okolic Bielska poleci warsztat do wymiany oleju i filtra w skrzyni?!

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 13 paź 2025, 21:54 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
26 września 2025, o 09:21 kapu10 napisał(a):
Olej w tej skrzyni to tak max 50k wytrzymuje . Polecam wymienić .
AT?

No dobra i co się dzieje po 50K... 100K... 150K... 250K? Z lektury tego forum wynika że... nie dzieje się absolutnie nic.

PostNapisane: Wt, 14 paź 2025, 09:59 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Z moich osobistych doświadczeń wynika, ze nie tylko przebieg ale sposób eksploatacji jest ważny.

W obu moich 6stkach agresywna jazda autostradowa z manualnymi zmianami biegów i/lub z prędkością powyżej 180km/h doprowadzała do szybkiej degradacji oleju w skrzyni.

W takich warunkach interwał 50 tys może być za dużo.

A przy spokojnej jeździe 100 tys km na pierwszym oleju i nie będzie żadnych oznak zużycia.

PostNapisane: Śr, 4 lut 2026, 16:01 
Wstydliwy
Od: 02.02.2026
Region: wielkopolski
dropt07 napisał(a):
Mam na półce (po roku wymiany) cztery przezroczyste butelki i w każdej olej ATF przepracowany po pierwszym spuszczeniu z korka, po drugim, trzecim i czwartym. Po każdym spuszczeniu był dolewany świeży. Razem 15 l. Wszystkie przepracowane oleje czarne i za cholerę nie odróżnię, który jest który. Mogę porobić zdjęcia tylko po co? Ale przed spuszczeniem (zgodnie z procedurą) odkręcałem i wyjmowałem bagnet aby zauważyć zmianę koloru. I co? I kiszka. Za każdym razem miałem kolor przezroczysty z lekkim niebieskawym zabarwieniem. Żadnego ścieru ani śladu. Spłynął. Tylko na bagnecie pozostał cienki film oleju, bez widocznych zanieczyszczeń. Ba Przed wlaniem świeżego bagnet wsadziłem do butelki i kolor oleju na bagnecie taki sam. Możesz to wyjaśnić. Pytam się czy kiedykolwiek sprawdzałeś olej w skrzyni, bo ja wielokrotnie przed wymianą bo nie widziałem po bagnecie sensu wymiany. Zupełnie inaczej jak przy oleju silnikowym, którego kolor na bagnecie zmienia się już po paru tysiącach km.
I to do tej pory próbuję sobie wyjaśnić. Zwalam to na kark innej lepkości oleju dla skrzyni i dla silnika.
Dziwne, może śmieszne, ale jak sam nie sprawdzisz to nie wiesz.
Pytanie twoje: czy na bagnecie jest olej niepracujący? On jest taki jak w misce olejowej bo bagnet mierzy poziom oleju w misce. A co jest na dnie w misce. Cały syf w formie mulistej, w którym znajdują się opiłki ścieranego metalu, spieki oleju powstałe wskutek przegrzania oleju itp., itd. Ten syf w dużej części ściąga, jak wiadomo, silny magnes.
Jeśli chodzi o filtr to wiadomo, że ten cały syf co leży na dnie miski gdyby przechodził przez filtr to zatkałby go całkowicie, zaś w rzeczywistości gdy go otworzysz to się zastanawiasz czy warto było go w ogóle wymieniać. Dlaczego tak jest - bo widocznie on chroni tylko najbardziej wrażliwą część skrzyni, zapewne obwód sterujący pracą skrzyni. Przez niego musi przepływać tylko niewielka część oleju.
Tu nie ma, jak to określiłeś"cudu".

-- Dodano: 4 lutego 2026, o 16:01 --

Witam. Mam pytanie. Czy olej który miałeś w butelkach oddzielił się po jakimś czasie. Bylo widać różnicę pomieszanego oleju?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 979 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33

Strefa czasowa: UTC + 1