Teraz jest N, 1 lut 2026, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 17:04 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Uważam, że to nie ma najmniejszego sensu, te wartości latają, jak Żyd po pustym sklepie. Sprawdź sobie podczas jazdy, czasami korekta jest wręcz na zero. Skup sie lepiej na tych PID’ach co Ci podaliśmy.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 18:02 
Świeżak
Od: 21.05.2019
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Region: śląski
Witam ponownie, troszkę podepnę się pod temat ale po kolei. Z miesiąc/dwa temu pisałem w sprawie częstego wypalania filtra, umówioną miałem też wizytę w ASO. Long story short, zrobili serwisowe wypalenie i dali znać że raczej kończą się wtryskiwacze. Zrobiłem jakieś niecałe 1000km, cykle wzrosły do 160km, potem 180km więc nawet byłem zadowolony. Oczywiście jak tutaj piszę to znaczy że znowu się zj***ło i jestem znowu w punkcie wyjścia, czyli ostatnio było 112km (fakt, sporo po mieście ale bez przesady) i DPF_DP na postoju 0.2-0.3 niedługo po wypaleniu.

Nie ukrywam, diagnoza ASO (do których w sumie jak chodzi o wymienianie części i podstawową obsługę jakieś tam zaufanie mam/miałem) sugerująca że wtryskiwacze do wymiany mnie bawi, tym bardziej sprawdzając PIDy o których mowa w przypadku kolegi (te 16 wskaźników) - zebrane dane podlinkowuję na samym dole (screeny + excele wraz z wykresami), tak więc zacząłem szukać gdzie indziej.

Załączam zdjęcia Forscana z w. wym. PIDami, a także dwa arkusze Excela wraz z wykresami z dzisiejszego dojazdu do pracy i z powrotem (jakieś 10min jazdy). Jedna rzecz bardzo przykuła moją uwagę, lecz nie spojleruję. Arkusze są dość ciężkie, więc może mulić.

Z przypadłości samochodu które czuję oraz obserwuję, to:
- Różne zachowania przy ruszaniu - czasem ruszając spod świateł czuć, że samochodowi chce się jechać i dalsze wciskanie gazu powoduje mocniejsze przyspieszanie, a czasem jakby jechać już nie chciał i dalsze gonienie go gazem nie ma aż takiego odzwierciedlenia na faktyczne przyspieszanie. Nie jest to dramatycznie odczuwalne, natomiast ewidentnie ja to czuję.
- Spadające obroty - niestety nie pamiętam kiedy zobaczyłem to pierwszy raz, ale dojeżdżając do świateł, bramy na osiedle etc. czyli ten moment gdy auto jeszcze się toczy chwilę ale już jest wrzucony luz obroty spadają z 750 (normalnych jałowych) do jakichś 720 (?) - z prawidłowej pozycji kierowcy widać, jak wskazówka jest przechylona na tyle w dół że odsłania się częściowo kreska oznaczająca 750rpm.

Link do google drive z plikami: https://drive.google.com/drive/folders/1RJPk2S0lqlD1NDFwDb9ESBQcsBXG5XQ-?usp=sharing

I najważniejsze - całkowicie zdaję sobie sprawę, że przez internet mojego samochodu nikt nie naprawi. Mając natomiast taką sytuację serwisową jaką mam w Gliwicach i okolicach (ok, jest Tadziol ale terminy do niego to kosmos i po dwóch rozmowach z nim w sprawie dwóch napraw nie zakończyło się działaniem, poza tym nie wiem jak u niego typowo z Dieslami) chcę jak najwięcej dowiedzieć się samemu na temat potencjalnej przyczyny usterki, a także jak mogę dalej diagnozować to samemu - finalnie chciałbym po prostu zlecić komuś zrobienie tego, tego i tamtego i tyle bo mam wrażenie że specjaliści do tego wynalazku niestety nie istnieją. Najpewniej umówię też ponownie ASO w Zabrzu, lecz tym razem bezpośrednio z gościem który auto w miarę kojarzy i sobie "poważnie" porozmawiamy na temat ich diagnozy :> może zmiękną i podejdą do tematu na poważnie (haha)

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 18:49 
Nałogowiec
MacPiston, bo nie pamiętam. Wymieniałeś w końcu podkładki, oglądałeś wałek i smok? Czyściłeś kolektor, EGR i przepustnicę? Masz bardzo wysoką wartość OIL_DIL i problem z ciśnieniem oleju. Przejrzałem te tabele, ciśnienie jakie masz przy ok. 2500 tys obrotów to ok. 190 kPa. To dużo za mało. Tyle to czasem mam na postoju. Przy większych obrotach powinno być prawie dwa razy tyle. Wygląda jakby ciśnienie nie przełączało się na wyższą wartość. Nie wiem jak to jest realizowane, zaworem, czy pompą, była już wcześniej o tym mowa jakie powinno mieć wartości.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 18:51 
Świeżak
Tak, podkładki wymienione z 1500km temu na moje życzenie. Sprawa wałka z tego co pamiętam była rozwiązana przy jakichś 100kkm (ojciec jeszcze wtedy jeździł autem), przy okazji podobno razem z turbinami bo je opiłki zabiły i naprawa była na ponad 10k zł, natomiast smok jeszcze nie był oglądany (miska była ściągana ale to przy niskim przebiegu bo udało się ją... wgnieść xD). Ciśnienie wskakuje na wyższe dopiero przy 3.5k RPM z tego co pamiętam i tak też się dzieje, tylko na logach go tak nie kręciłem. Kolektor z przepustnicą również został wyczyszczony, bodajże jakieś 1,5 roku temu. OIL_DIL wynika z przeprowadzonej procedury wypalania, a nie wymieniałem oleju bo był wymieniany dosłownie 2 tygodnie przed wypalaniem.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:04 
Amator
Od: 10.08.2022
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Szczerzę mówiąc to ja się po ostatniej diagnozie zraziłem do ASO, więc jak wolisz ale ja do nich auta już nie oddam - jak będzie jedna rzecz zepsuta to oni i tak będą ci chcieli pół auta wymienic. Prawda w tych czasach to ciężko o dobrego mechanika, który weźmie diesla na siebie :/ Na twoim miejscu zapytałbym się na forum i na grupie FB, czy znają jakiegoś ogarniętego mechanika w twoich okolicach. Może ktoś kogoś poleci. Tutaj to niestety będzie troszkę wróżenie z palca, bo przyczyn moze być dużo. Jedynie pytanie czy czyszciłeś dolot i sprawdzałeś kompresję na cylindrach?

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:05 
Nałogowiec
Widzę, że jeszcze bardzo często wskakuje error na DP_DPF i wartość nagle skacze do 44.2 a potem do zera. Coś nie tak z czujnikiem ciśnienia różnicowego filtra? U mnie error pojawia się tylko i wyłącznie na wyłączonym silniku. Tutaj widać pojawia się dość często i ta wartość wskakuje nagle.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:15 
Świeżak
Norfar15 Dolot był czyszczony w ASO, mam parę zdjęć i był dramat. Kompresji nie sprawdzałem, aczkolwiek przy 195kkm to nie sądzę że byłby to problem. Też właśnie tak podejrzewam, że tutaj nie ma jednej przyczyny i niestety przede mną długa droga.

Pablos A widzisz, przemknęło mi to przed oczami ale nie wiedziałem jak ma być prawidłowo - może faktycznie coś mu jest albo filtr tak zawalony :idea: poszukam w serwisówkach gdzie on jest i postaram się zerknąć, bo miałem jakiś czas temu nieproszonego gościa pod maską który między innymi nadgryzł sterowanie od małego turbo (z tego co powiedzieli w serwisie) i był wymieniany wężyk - może nie tylko to dziabnął. Notabene, dziwne że checka nie wywalił bo faktycznie bardzo często to się dzieje.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:20 
Nałogowiec
MacPiston, jak dla mnie to jest coś nie tak z czujnikiem albo wtyczką od niego. Tak, jak pisałeś, po wypaleniu filtra wartość 0,1-0,2 kPa na postoju jest całkiem normalna. Natomiast przed wypaleniem wynosi zazwyczaj 1-2 kPa na postoju. Dopiero podczas jazdy różnica ciśnień wzrasta przy przyspieszaniu, mocniejsze wciśnięcie gazu powoduje wzrost do kilkudziesięciu kPa. Ale wartości są różne, a u Ciebie nagle wskakuje 44.2 i jest error. Jak dla mnie to wygląda na problem elektryczny związany z czujnikiem. I może dlatego masz takie objawy. Albo przewód przegryziony, albo wężyk jakiś (nie wiem jak wygląda połączenie tego czujnika z filtrem).

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:21 
Amator
To jak gryzonia ostatnio miałeś to może masz jakis przewód pogryziony, warto ściągnąć akumulator i pod nim zobaczyć - tam jest pełno przewód od podcisnienia. Mi jak ostatnio gryzoń zjadł 1 przewód to choinka i tryb awaryjny. Polecam kupisz peszla i wsadzić w niego wszystkie przewody, ja tak zrobiłem i od tej pory spokój.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:37 
Świeżak
Będę szukał w weekend, może sam coś zdziałam. Przy okazji, na forscanowym forum w wątku o CX-5 natknąłem się na temat wadliwych wtryskiwaczy (o który podobno Mazda wie i paru osobom tam je wymienili)...? Ktoś coś słyszał?

A wracając do tematu, to z moich wykresów mocno zaskoczyły mnie różnice między zadanym a faktycznym ciśnieniem doładowania - komputer chce momentami 1.1-1.2bar a turbo podaje 0.9... Czy jakaś dobra dusza mogłaby sprawdzić na sprawnym aucie jak to z tym jest?

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:44 
Amator
Mi byli bardzo chętni je wymienić za 20 tys... jak nie wiesz co z nimi to zleć wyciągnięcie i niech sprawdzą je na stole w serwisie - byle nie w ASO. Ja dostałem namiary na mechanika z polecenia, diagnoza z ASO - wtryski padnięte. Zleciłem ich sprawdzenie, okazało się że wszystkie są w porządku.

-- Dodano: 25 sierpnia 2022, o 19:44 --

Ale dużo taniej cię wyjdzie zawiezienie do Marka Malika i zdiagnozowanie wszystkich problemów wraz z wymianą, niż ASO. Mi powiedział za ogarnięcie 2 wtrysków 1200zl jak będą uszkodzone.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:45 
Świeżak
U mnie też taka diagnoza właśnie poszła, uzasadniali dwiema z czterech podstawowych korekt w okolicach +/-0.4, przy czym jak sam sprawdziłem pozostałe 16 spokojnie w tolerancjach (wtedy jeszcze o nich nie wiedziałem, tak to bym gościa pociągnął za język). W każdym razie przez weekend zerknę co z tym czujnikiem bo to i tak trzeba wyjaśnić, a co dalej to zobaczę.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:51 
Amator
Pytanie czy oni w ogóle te korekty robili w temperaturze roboczej :) u mnie totalnie na pałe. Z tego co czytałem to korekty wtrysków-1.5 ; +1.5 przy tempereturze roboczej są OK. Ja powyżej 1 na zimnym nie wychodziłem ale oni stwierdzili 2 wtryski walnięte.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:54 
Świeżak
Przynajmniej tyle że na rozgrzanym ;) dostałem od nich wydrukowane wykresy gdzie to widać

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 19:58 
Amator
To widzę, że poświęcili więcej niż te 5 min za te 500zl "diagnostyki komputerowej". Powiem tak u mnie zdiagnzowowali uszkodzone wtryski i gość z aso od razu, że jego znajomy zalatwi taniej i czy może się ze mną skontaktować. Gość dzwonil na drugi dzień i chciał mi opchnąć wtryski za 6.8 tys zamiast 13.4 w ASO :) Oni tam takie wały robią, że szok...

PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 20:13 
Świeżak
Na szczęście u mnie do wyceny nie doszło xD Gdyby ktoś miał czas i chęci w najbliższym czasie to bardzo prosiłbym o weryfikację różnic między MAP a MAP_DSD na sprawnym samochodzie, bo moje rozbieżności wydają się znaczne. Póki co dziękuję za zainteresowanie <3

moderator
PostNapisane: Cz, 25 sie 2022, 20:34 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Generacja: Nie mam M6
Region: mazowiecki
25 sierpnia 2022, o 19:02 MacPiston napisał(a):
Witam ponownie, troszkę podepnę się pod temat ale po kolei. Z miesiąc/dwa temu pisałem w sprawie częstego wypalania filtra, umówioną miałem też wizytę w ASO. Long story short, zrobili serwisowe wypalenie i dali znać że raczej kończą się wtryskiwacze. Zrobiłem jakieś niecałe 1000km, cykle wzrosły do 160km, potem 180km więc nawet byłem zadowolony. Oczywiście jak tutaj piszę to znaczy że znowu się zj***ło i jestem znowu w punkcie wyjścia, czyli ostatnio było 112km (fakt, sporo po mieście ale bez przesady) i DPF_DP na postoju 0.2-0.3 niedługo po wypaleniu.

Nie ukrywam, diagnoza ASO (do których w sumie jak chodzi o wymienianie części i podstawową obsługę jakieś tam zaufanie mam/miałem) sugerująca że wtryskiwacze do wymiany mnie bawi, tym bardziej sprawdzając PIDy o których mowa w przypadku kolegi (te 16 wskaźników) - zebrane dane podlinkowuję na samym dole (screeny + excele wraz z wykresami), tak więc zacząłem szukać gdzie indziej.

Załączam zdjęcia Forscana z w. wym. PIDami, a także dwa arkusze Excela wraz z wykresami z dzisiejszego dojazdu do pracy i z powrotem (jakieś 10min jazdy). Jedna rzecz bardzo przykuła moją uwagę, lecz nie spojleruję. Arkusze są dość ciężkie, więc może mulić.

Z przypadłości samochodu które czuję oraz obserwuję, to:
- Różne zachowania przy ruszaniu - czasem ruszając spod świateł czuć, że samochodowi chce się jechać i dalsze wciskanie gazu powoduje mocniejsze przyspieszanie, a czasem jakby jechać już nie chciał i dalsze gonienie go gazem nie ma aż takiego odzwierciedlenia na faktyczne przyspieszanie. Nie jest to dramatycznie odczuwalne, natomiast ewidentnie ja to czuję.
- Spadające obroty - niestety nie pamiętam kiedy zobaczyłem to pierwszy raz, ale dojeżdżając do świateł, bramy na osiedle etc. czyli ten moment gdy auto jeszcze się toczy chwilę ale już jest wrzucony luz obroty spadają z 750 (normalnych jałowych) do jakichś 720 (?) - z prawidłowej pozycji kierowcy widać, jak wskazówka jest przechylona na tyle w dół że odsłania się częściowo kreska oznaczająca 750rpm.

Link do google drive z plikami: https://drive.google.com/drive/folders/1RJPk2S0lqlD1NDFwDb9ESBQcsBXG5XQ-?usp=sharing

I najważniejsze - całkowicie zdaję sobie sprawę, że przez internet mojego samochodu nikt nie naprawi. Mając natomiast taką sytuację serwisową jaką mam w Gliwicach i okolicach (ok, jest Tadziol ale terminy do niego to kosmos i po dwóch rozmowach z nim w sprawie dwóch napraw nie zakończyło się działaniem, poza tym nie wiem jak u niego typowo z Dieslami) chcę jak najwięcej dowiedzieć się samemu na temat potencjalnej przyczyny usterki, a także jak mogę dalej diagnozować to samemu - finalnie chciałbym po prostu zlecić komuś zrobienie tego, tego i tamtego i tyle bo mam wrażenie że specjaliści do tego wynalazku niestety nie istnieją. Najpewniej umówię też ponownie ASO w Zabrzu, lecz tym razem bezpośrednio z gościem który auto w miarę kojarzy i sobie "poważnie" porozmawiamy na temat ich diagnozy :> może zmiękną i podejdą do tematu na poważnie (haha)

Marek Malik, nie wiem na co czekasz :D

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 06:36 
Świeżak
Od: 07.07.2021
Region: dolnośląski
Zanim zabierzecie się ostatecznie za wymianę wtryskiwaczy to polecam zalać na praktycznie pusty bak środek do czyszczenia wtrysków (ja stosuję TEC2000). To naprawdę potrafi zdziałać cuda. Kolega w Alfie 159 miał takie korekty, że to ledwo działało, a silnik odpalał przez 2 minuty zanim zaczął działać. Po przegonieniu auta na tym specyfiku wszystko wróciło do normy.

PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 18:52 
Nałogowiec
Cytuj:
Ciśnienie wskakuje na wyższe dopiero przy 3.5k RPM z tego co pamiętam i tak też się dzieje, tylko na logach go tak nie kręciłem.

MacPiston, skąd wziąłeś tę informację? Sprawdzałem u siebie i już od 1.5k RPM mam ciśnienie oleju 300-320 kPa. Także albo u mnie coś jest nie tak, albo u Ciebie :wink:

PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 19:29 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
Region: zagranica
Pablos u nas ciśnienie oleju ma 2 stany, coś pomiędzy 150-190 i 320-380 kPa i nie ma w zasadzie nic pomiędzy. A czy jest wyższe czy niższe zależy od wielu czynników, chociażby obciążenia silnika czy stanu filtra DPF.
300+ jest w zasadzie jedynie powyżej 3k prm, chyba, że wypala się DPF - wtedy wysoki stan jest przez cały proces.
Wg mnie ciśnienie MacPiston jest w porządku, najwyraźniej sterownik zadecydował, że więcej nie trzeba w danym momencie.

PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 19:45 
Nałogowiec
darrecki, tak, wiem jak to działa. Po prostu zauważyłem u siebie, że każde wciśnięcie gazu powoduje wzrost ciśnienia. I nie trzeba kręcić powyżej 3k RPM. A filtr akurat miałem zaraz po wypaleniu, PM'y bliskie zera i tak samo ciśnienie różnicowe filtra. Taka jeszcze ciekawostka, sprawdziłem stan oleju, teraz jest nieznacznie ponad Max, a było już w połowie do X. Od wymiany oleju 9 tys. km więc pojeżdżę sobie jeszcze troszkę, wydatek będzie odwleczony w czasie :D

PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 19:46 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Wersja: Sport
To akurat powód do zmartwienia, bo gdzieś ten olej uciekł

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 26 sie 2022, 19:58 
Nałogowiec
Jakoś mnie to nie martwi specjalnie. Wszędzie sucho, może turbo zżarło :wink:

PostNapisane: So, 27 sie 2022, 08:18 
Świeżak
Pablos serwisówka Mazdy, przy czym faktycznie tam pomiar jest robiony na postoju. Na logach auta nie "butowałem" bo był jeszcze nierozgrzany olej, więc pewnie dlatego.

PostNapisane: Cz, 1 wrz 2022, 10:07 
Amator
Odebrałem wczoraj auto od mechanika, wymienił podkładki i wyczyścił dolot. Korekty wtrysków INJ_CMP znacząco spadły. Na tych dwóch wtryskach z problemem puściły podkładki. Będę monitorował teraz, czy nadal problemem będzie występować.

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2022, 19:45 
Wstydliwy
Od: 07.09.2022
Witam
Czy ktos w ostatnim czasie wymieniał w SH01 uszczelkę pod głowicą? Jakie to mogą być orientacyjne koszty i warsztat godny polecenia w zachodniopomorskim?
Mój rocznik to 2014 od 4 lat był bezawaryjny. Przebieg 230000km. Aktualnie pojawiło się bulgotanie w zbiorniczku i dziś zauważyłem że poziom płynu w zbiorniczku opadł około 1cm a oleju jakby troszkę na bagnecie przybyło, górny wąż chłodnicy twardy. Innych objawów brak.
dzięki za pomoc

PostNapisane: Cz, 15 wrz 2022, 07:45 
Amator
Od: 09.08.2019
Wracam z finałem "niskiego ciśnienia oleju" na autostradzie przy przebiegu 210k

Generalnie to z oceny Marka Malika wyszło:
Zerwany łańcuch pompy oleju.
Zapchany smok (dwie podkladki pod wtryskami nie trzymaly)
Kolektor ssacy do czyszczenia
Luźna klapa By-pass turbin
Wal caly, panewki do zmiany

Wszystko zrobione i chodzi jak dawniej, Pana Marka polecam zdecydowanie!
choć chyba czeka mnie teraz czyszczenie DPFa, bo z interwałów tylko miejskich wypalało mi wcześniej co 120-150km, a teraz już nawet 80km
Póki co mam jakąś piankę z Liqui Moly do czyszczenia DPF, która pozostała mi z poprzedniego samochodu i zobaczymy czy cokolwiek to zmieni.

Kilka zdjęć w załączeniu

299555864_780260669833836_3261460034853647953_n_2.jpg
299343872_811207293381481_3050667222822287009_n_2.jpg
299441776_3456143938005501_4337562816873810633_n_2.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Cz, 15 wrz 2022, 14:37 
Nałogowiec
Niezła kumulacja nastąpiła. Ale gadałem ostatnio w serwisie o tych zerwanych łańcuchach pompy oleju. To są sporadyczne sytuacje w stosunku do zerwanych nitów w turbo, gdzie jest to prawie standard. Prawdopodobnie przyczyną są podkładki. Jak zaczynają puszczać to zapycha się smok, pompa ma ciężej żeby wytworzyć ciśnienie i łańcuch ulega zerwaniu. Przy okazji z braku smarowania obrywają panewki. I tak podkładki, których koszt to grosze, powodują duże straty. Ktoś tu kiedyś pisał, że w dieslu to część eksploatacyjna. Może powinni to w końcu uwzględniać w książce przeglądów.

moderator
PostNapisane: Cz, 15 wrz 2022, 21:04 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Dlatego chwała dla ASO Mazda Zdanowicz w Gdańsku, bo to było pierwsze co mi powiedzieli: w 2.2 podkładki generują dużo problemów, zalecają ich wymianę jak najszybciej.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 19 wrz 2022, 12:06 
Wstydliwy
Od: 19.09.2022
Wersja: Active
pomocy, mam mazde 6 2013 r 2.2 sky aktive 150km został usuniety dpf i wyłączony funkcja dpf-u po odbiorze kopci jak stary star, jak tylko depne to od razu kłeba dymu za mna, dodam za 2 miesiace wczesniej miałem regenerowany cały silnik(zerwanie łańcucha i uszkodzenie pompy oleju i zatarcie silnika) jutro jade aby cos zrobili żeby nie kopcił(ale oni doszukują się winy w egr) a nie trzeba czasem zredukowac dawke paliwa?? pytam bo juz mnie denerwuje ten temat, miał być spokój po pozbyciu się a jest problem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1