Teraz jest N, 1 lut 2026, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 13:56 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Norfar15, sprawdź PID’y FI_LRN. Z tego co ktoś pisał, to wartość ponad 100 w którymś z nich daje podstawy do martwienia się.

I nie cytuj posta pod postem :wink:

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:02 
Amator
Od: 10.08.2022
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Jestem po prostu lekko zniesmaczony poziomem podejścia tutaj od ASO. Umówiłem się w środę z innym mechanikiem ma wyciągnąć wtryski i dać je do sprawdzenia - takie podejście chyba będzie najlepsze, niż takie ASO ;/

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:07 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Owszem, zapewne najlepszym sposobem na ocenę wtrysków byłby ich demontaż. W ASO jedyne co zrobili, to podpięli komputer i odczytali wartości. To 5 min roboty. Jeśli mówili, że zrobili coś więcej, ściemniali.

Jak pisałem, 20 lat temu gdy Mazda zrobiła pierwszego diesla na common rail utarło się, że inj_cmp to dobry wskaźnik na ocenę wtrysków. Kiedyś może i był, bo można go traktować równoznacznie z testem przelewowym.
Ale obecnie nikt go nie stosuje, technologia się zmieniła i nawet najbardziej lejące wytryski bez obciążenia mogą zachowywać się idealnie podczas pracy.

Zostaw ASO, olej ich wyniki. Jak nie masz interfejsu diagnostycznego, kup - to sprawy wyręcza groszowe. Jeśli nie masz chęci, bo za trudno, nie chcesz się w to bawić, napisz skąd jesteś. Tu na forum chyba całą Polska jest, więc można się umówić i ktoś Ci to sprawdzi jak należy. Ja dla przykładu obecnie bazuję na Podkarpaciu. Między czasie kup jakiś środek do czyszczenia wtryskiwaczy i zalej do zbiornika.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:11 
Amator
Ja jestem z Krakowa, interfejs diagnostyczny kupiłem, jednak przy jakich warunkach roboczych powinna być sprawdzana wartość.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:17 
Nałogowiec
Nie dziwię się, jakieś faktycznie słabe to ASO w którym byłeś. Ja teraz znalazłem gdzieś jakieś odczyty z grudnia zeszłego roku i u mnie było INJ1_CMP=-0.41, INJ2_CMP=0.842, INJ3_CMP=-0.84, INJ4_CMP=0.479. Z tego wynika, że musiałbym wymienić już wszystkie wtryski. To są wartości chwilowe, one się zmieniają non stop. Wartości z korekty zapisują się w FI_LRN. Korektę można zrobić ręcznie ale też jest co jakiś czas wykonywana przez komputer silnika. Jak odczytywałem w grudniu to miałem 3 korekty ręczne, prawdopodobnie na wizycie w ASO i 66 korekt automatycznych, wtedy przy przebiegu ok 140 tys. km. To są PID'y INJ_WL_FRQ oraz INJ_AL_FRQ. Zanim wydasz kasę na sprawdzenie wtrysków, podłącz interfejs i sprawdź w Forscan te FI_LRN, one są zapisane na stałe po korekcie. U mnie najwyższa wartość to była 48 dla FI_LRN_01, musiałbym teraz sprawdzić ile mam, bo przy 8 tys. km od wymiany oleju już mam jego stan w połowie między Max i X. Ale u mnie auto jeździ głównie po mieście. Po trasach nie przybywa oleju a raczej podejrzewam, że po wypalaniu DPF.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:21 
Amator
Z tego co piszesz to przy twoich dawkach to już by silnik był zatarty zdaniem ASO, a te moje to już są "kosmicznie duże", więc robi się coraz zabawniej...

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:23 
Nałogowiec
Na postoju, jak napisał Pablo's FI_LRN (albo coś podobnego). Będzie ich 16, 4 wytryski, 4 wartości ciśnienia na szynie paliwowej.
I to są stałe wartości nauczone przez komputer.
Zakres od -100 do +100, wszystko poniżej 50 (nie ważne czy + czy -, wytryski są ok, powyżej 70 można by się zastanawiać nad zmianą.
Jak wartości będą wysokie, to dolej środka do czyszczenia, wyjeździj, skasuj adaptacje, zrób rakalibracje i sprawdź jeszcze raz.
Jak nadal będzie wysoko, no to prawdopodobnie jakiś wtrysk. Wyjąć i sprawdzić w jakimś autoryzowanym serwisie Denso.
Ja bym to zrobił w takiej właśnie kolejności.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:41 
Amator
Dziękuję bardzo za podpowiedź - tak właśnie zrobię! W forscanie spokojnie je znajdę?

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 14:47 
Nałogowiec
Cokolwiek jest tu wspomniane o diagnostyce tyczy się właśnie Forscana, zarówno na telefon jak i PC.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 15:45 
Amator
Oki, spróbuje to znaleźć i podesłać wyniki

-- Dodano: 18 sierpnia 2022, o 15:45 --

Co odczytałem:
- FI_LRN_01 wartość 12 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 1 35MPa]
- FI_LRN_02 wartość 16 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 2 35MPa]
- FI_LRN_03 wartość 24 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 3 35MPa]
- FI_LRN_04 wartość 20 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 4 35MPa]
- FI_LRN_11 wartość 8 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 1 65MPa]
- FI_LRN_12 wartość 8 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 2 65MPa]
- FI_LRN_13 wartość 8 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 3 65MPa]
- FI_LRN_14 wartość 12 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 4 65MPa]
- FI_LRN_21 wartość 0 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 1 100MPa]
- FI_LRN_22 wartość 0 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 2 100MPa]
- FI_LRN_23 wartość 0 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 3 100MPa]
- FI_LRN_24 wartość 4 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 4 100MPa]
- FI_LRN_31 wartość -4 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 1 140MPa]
- FI_LRN_32 wartość -4 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 2 140MPa]
- FI_LRN_33 wartość -4 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 3 140MPa]
- FI_LRN_34 wartość 0 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 4 140MPa]
- FI_LRN_41 wartość -16 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 1 197MPa]
- FI_LRN_42 wartość -16 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 2 197MPa]
- FI_LRN_43 wartość -12 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 3 197MPa]
- FI_LRN_44 wartość -16 - Zarejestrowana wartość wtrysku (wtryskiwacz 4 197MPa]

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 16:32 
Nałogowiec
Jak dla mnie eleganckie wartości. Ja teraz sprawdziłem i mam znacznie większe, ale max 40. Z tego co patrzyłem na konkurencyjnym forum to ludzie wrzucali screeny z wartościami powyżej 100. Według tego co pisali to Mazda dopuszcza zakres od -100 do +100. Także tutaj nie można się do niczego doczepić. Także jak nie wtrysk leje to może jednak te podkładki. Oni w tym ASO ściągali w ogóle pokrywę zaworów, czy tylko podłączyli się z kompem? Pewnie nie. A jakie masz ciśnienie oleju na postoju i podczas jazdy? PID EOP.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 16:57 
Amator
Nie sprawdzałem, ale sprawdzę jutro - na rozgrzanym czy zimnym silniku? W aso to mi powiedzieli " wtrysk 1 i 3 jest walnięty to nie ma sensu podkladek wymieniać ani nic robić, jedynie wymiana całości" i dali kosztorys...

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 17:16 
Nałogowiec
Hehe, dobrzy naciągacze. Normalnie odpal auto i sprawdź, na postoju powinno być około 150-180 kPa a jak przygazujesz to od jakiś tam obrotów powinno być około dwukrotnie większe. Ale to lepiej podczas jazdy, szkoda silnika gazować na postoju. Jesli będziesz miał niskie ciśnienie oleju to znak, że już smok zawalony, a jeśli smok zawalony to podkładki do wymiany i czyszczenie silnika. W tym silniku warto jeszcze wyczyścić kolektor, EGR i przepustnicę jeśli nikt tego wcześniej nie robił. Tam zbiera się pełno nagaru. Warto jeszcze sprawdzić PID DP_DPF, na postoju nawet przy pełnym filtrze są to jakies 1-2 kPa.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 17:21 
Amator
Smoka czyściłem 300km i gość co to robił powiedział, że jest czysty i w sumie dużo roboty a nie bylo czego usuwać

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 18:47 
Nałogowiec
Korekty masz idealne, więc teoretycznie wtryski są OK.
Szczerze, to nie wiem co mają puszczające podkładki do przybywania oleju, wg mnie nic. Jeśli smok czysty, to podkładki nie puszczały, ale mimo wszystko bym do nich zaglądnął.

Mając interfejs mógłbyś przejechać się w 2 różnych scenariuszach - normalnym i kiedy przybywa oleju. Może da się coś z tego wywnioskować, tyle że nie bardzo przychodzi mi do głowy co by do tych logów dodać...
Dodaj standardowe: PM_GEM, PM_ACC, PM_ACC_DSD, REG_DIS, DP_DPF, EXHPRES1, prędkość, obroty silnika, temperatura na wydechu czujnik 1, temperatury dolotu 11 i 13 (chyba).
Jaką wartość ma u ciebie OILCHG_DIS?

Niech jeszcze ktoś mądrzejszy dorzuci jakieś pidy.
Oczywiście potrzebny będzie cały log, a nie zrzuty ekranu.

PostNapisane: Cz, 18 sie 2022, 19:10 
Amator
Wiesz co, zauważyłem, że oleju przybywa po jeździe autostradowej. Ostatnio miałem 1500km zrobione z średnią prędkością 90/100 i było git - poziom oleju taki sam jak po wymianie. Pojechałem w trasę 800km i przybyło ponad litr paliwa.

-- Dodano: 18 sierpnia 2022, o 19:10 --

Ogólnie zadałem to pytanie na grupie na FB i jeden typ napisał, że wymiana podkladek pomogła mu z olejem. Możliwe, że podkładki mają wpływ na kompresję i wtryski przez to leją. To jest jednak przypuszczenie.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 09:54 
Nałogowiec
Jak zrobiłeś 800km, to DPF mógł się w tym czasie wypalać 3-4x. Ja ciągle nie widzę innej możliwości jak dolewanie diesla podczas tego procesu.
Pasowało by wyłapać moment wypalania i sprawdzić ile auto wtedy pali. Być może coś mu wtedy nie pasuje, spróbuj zredukować bieg o jeden niżej zobaczyć czy jest różnica.

Jakie miałeś średnie spalanie na trasie 1500km i potem na tych z 800?
Mi przy prędkościach 130-160 pali jakieś 6.2-6.8l/100km

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 10:31 
Amator
Wiesz co średnie na trasie 1500 miałem ok. 6.7/6.8 natomiast dla trasy 800 nie wiem. Wczoraj zauważyłem, że zaczął wypalanie dpfa po 100 km od ostatniego - rozpoznaję po tym, że po puszczeniu gazu mam spalanie na poziomie 0.7/1.5 zależy od biegu.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 11:47 
Nałogowiec
Jeśli ostatnio skrócił się interwał wypalania to ja bym zwrócił uwagę na trzy PID'y PM_ACC, PM_ACC_DSD i PM_GEN. Teoretycznie powinny trzy dochodzić do wartości około 6, a potem podczas wypalania spaść do zera. U kilku osób, jak u mnie, które nie mają zaślepionego EGR, PM_ACC i PM_ACC_DSD wzrastają do około 6 i one inicjują wypalanie, a PM_GEN w tym czasie ma wartość około 4. Ale po wypaleniu wszystkie trzy powinny być w okolicach zera. Jeśli nie, coś jest nie tak podczas procesu wypalania. Tak samo ciśnienie na filtrze DP_DPF przy pełnym filtrze na biegu jałowym to tak 1-2 kPa, natomiast po wypaleniu powinno być bliskie zera. Możesz też sprawdzić średni interwał wypalania dzieląc przebieg przez ilość wypaleń DPF_REG_CNT. No i obowiązkowo do sprawdzenia OIL_DIL, jeśli jest lane więcej paliwa, które się nie spala podczas wypalania, to będzie tu wysoka wartość. Ja na wiosnę, gdy miałem stan na X, to wartość ta wynosiła ponad 60.

moderator
PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 11:51 
Fanatyk
Od: 05.08.2016
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Nie zdążyłem odpisać :wink: Dokładnie, skoro ostatnie wypalanie zaczęło się po 100km do sprawdzenia filtr czy nie jest zapchany. Przy sprawnym filtrze i całym układzie dolotowym wypalenie inicjuje PM_GEN lub przynajmniej PM_GEN i PM_ACC mają podobny trend, nie ma skoków.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 11:56 
Amator
W najbliższym czasie zwrócę na to uwagę, możliwe że dpf tutaj robi olej :D

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:01 
Nałogowiec
Z tym inicjowaniem przez PM_GEN to też nie jest tak do końca. U mnie kiedyś tak było, jak auto śmigało po trasach. Potem był czyszczony układ dolotowy i sprawdzony DPF, a dalej wypalanie jest inicjowane przez PM_ACC czy też PM_ACC_DSD. Przy tych przebiegach powyżej 150 tys. km wiele osób tak ma, jedynie zaślepienie EGR pomaga. Ale u mnie przy jeździe po mieście interwały nie są małe, ostatnio miałem 160 km i PM_ACC wynosiło dopiero 5.29. Z tym, że wystarczy kilka razy mocniej depnąć i już będzie 6. Natomiast na spokojnej trasie ostatnio miałem REG_DIS jakieś 220 km. Najlepiej DPF się zachowuje na spokojnych trasach, najgorzej po mieście i na autostradzie. Kiedyś jadąc ekspresówką jak emeryt wykręciłem 300 km, już mnie niektóre ciężarówki wyprzedzały :lol:

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:12 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Norfar15 napisał(a) napisał(a):
Wczoraj zauważyłem, że zaczął wypalanie dpfa po 100 km od ostatniego - rozpoznaję po tym, że po puszczeniu gazu mam spalanie na poziomie 0.7/1.5 zależy od biegu.

Co jest zbyt rzadkim interwałem nawet na Mazdę.
Tu możesz mieć powiązane - coś sprawia, że dpf wypala się częściej niż powinien - wtryski walą gnojowicę i ona wpada do misy.

Ktoś musi zobaczyć ten Twój silnik. Zdjąć pokrywę zaworów i zobaczyć na podkładki, potem sprawdzić podejrzanych o syfienie - EGR, zapchany dolot, takie tam.

Ja raz zrobiłem 300, bo mi szkoda było na czeską winietę w jedną stronę. Jak tylko wjechałem do Austrii to DPF zaczął się wypalać. Nawet 70 na autostradzie nie zrobiłem i już procedura uruchomiona była :P

moderator
PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:15 
Fanatyk
Pablos
to oznacza to, że albo pogarszają się warunki spalania i jest produkowane więcej sadzy niż wcześniej lub z jakiegoś innego powodu tak jest to odczytywane przez PCM, na PM_ACC ma wpływ wiele składników przeliczanych przez PCM.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:18 
Wtajemniczony
W ramach przebiegu będą się pogarszać warunki spalania - przecież dolot zapycha się od tego ekologicznego g...EGR znaczy się.
O ile DPF jest ok i da się z nim żyć, to nie rozumiem po cholerę ktoś stwierdził, że warto montować EGR, szczególnie w silniku z turbo)

W Mazdach nie jest to tak popularne, wystarczy poszukać BMW/VAG/Mercedes czyszczenie dolotu w Google i znajdziemy pełno zakładów robiące to od lat.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:25 
Nałogowiec
maciekelga, tak, zdaję sobie z tego sprawę. Zastanawiam, się, czy może nie zacząć stosować jakiś dodatków do paliwa. Jedynie co, to ostatnio robiłem płukankę silnika przed wymianą oleju. Najchętniej wymieniłbym tego diesla na jakąś fajną benzynową hybrydę plugin, ale na nową CX-60 mnie nie stać, zresztą nie lubię SUV'ów :wink:

durin90a, dokładnie, EGR to jest wytwórca nagaru niestety. U mnie po 140 tys. km wszystko było totalnie zawalone. Ale niestety EGR eliminuje tlenki azotu, DPF tylko cząstki stałe. Dlatego zostało dodane AdBlue, które niweluje NOX'y i wtedy EGR nie działa tak agresywnie. Tak pewnie jest w najnowszym wypuście tego silnika, stąd interwały wypalania dłuższe. A u nas na początku żeby uzyskać EURO 6 Mazda zakombinowała z EGR.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:26 
Amator
Będę prosił o czyszczenie przepustnicy, egr i kolektora i wymianę podkładek w środę. Jak to nie pomoże z olejem to wtedy czyszczenie DPFa.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 12:31 
Wtajemniczony
19 sierpnia 2022, o 11:25 Pablos napisał(a):
Najchętniej wymieniłbym tego diesla na jakąś fajną benzynową hybrydę plugin,

I się bujał z niedopracowanym GPFem ;)

CX-60 dostanie 3.3 benzynkę też, ależ to będzie łykać :D

No ok, tylko BMW też ma silniki z Euro6 bez AdBlue. 3 litrowe jednostki palące mniej niż moja Mazda paliła (porównanie z F31). Nie wiem jak tam było z EGR, bo była też gruba akcja serwisowa na chłodnicę tegoż ustrojstwa, ale nie słyszałem wielu narzekań jak robiłem research jaki silnik.

moderator
PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 13:03 
Fanatyk
Norfar15
zanim oddasz DPF do czyszczenia pooglądaj PIDy, to da Ci obraz stanu filtra.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2022, 13:15 
Amator
Też tak zrobię. Tak w ogóle jak u was wyglądają wartości inj_cmp? Wiem, aby się tym za bardzo nie sugerować ale mnie to ciekawi :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1