Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 18:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 11:05 
Wtajemniczony
Od: 11.04.2018
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
elkermitos mazda Ci nie wymieni nic co bedzie jakkolwiek modyfikowane, ale ktoś ogarniety to owszem.
popielasty, darrecki, kinek82 dzieki wielkie za udział w dyskusji i dobre porady <spoko>

Tak jak kinek82 pisze było by najsensowniej to rozebrać i oblookać, aku out i jedną rurę sie odpina z tego co kojarzę, jednak jak narazie u mnie całkowity brak czasu.. no i w sumie to po objawach to też do końca nie jestem przekonany czy to ten nit - no bo tylko i wyłacznie przy wypalaniu?.

Temat z egr - cenna uwaga, miało by to sens, dzięki, poobserwuję. Zapewne cały dolot mam do czyszczenia tak czy siak (168k km przebiegu)

popielasty dzięki z góry za dobre chęci, jak by się dało ogarnąc wysyłkę z Markiem to biore w ciemno, ten nit sie kiedys urwie tak czy inaczej :p a i jak bedziesz gadał, to zobowiązuję sie oczywiście na odesłanie starej częsci do Ksawerowa, na modyfikację dla nastepnych kolegów z forum ( potencjalnie) <spoko>

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 11:19 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Generacja: Nie mam M6
20 kwietnia 2021, o 07:46 popielasty napisał(a):
Gregolo, pogadam z Markiem odnośnie tego modułu z nowym nitem dla Ciebie i dam Ci znać.

Ja też chcę, bo do PL to się nie wybieram w tym roku :mad:
Zmienię sobie sam, można by i 2 auta po koleżeńsku ogarnąć

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 13:30 
Adept
Od: 24.08.2020
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
20 kwietnia 2021, o 12:05 Gregolo napisał(a):
elkermitos mazda Ci nie wymieni nic co bedzie jakkolwiek modyfikowane, ale ktoś ogarniety to owszem.

Myslałem raczej o fabrycznej poprawce :)

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 14:17 
Wtajemniczony
20 kwietnia 2021, o 12:19 darrecki napisał(a):
20 kwietnia 2021, o 07:46 popielasty napisał(a):
Gregolo, pogadam z Markiem odnośnie tego modułu z nowym nitem dla Ciebie i dam Ci znać.

Ja też chcę, bo do PL to się nie wybieram w tym roku :mad:
Zmienię sobie sam, można by i 2 auta po koleżeńsku ogarnąć

A i jeszcze przy okazji jakby Ci coś zostało z tego kitu do czyszczenia dolotu, to z miłą chęcią bym zapłacił za twój know how. A do popielastego dooobra whiskey pojedzie <%>

moderator
PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 14:32 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Rozmawiałem z Markiem, ma kupę roboty ale popatrzy ile ma towaru i ile może przygotować modułów i jaka będzie cena. Możliwe, że ja logistykę będę ogarniał, żeby już gitary mu nie zawracać (będę niebawem u Marka to bym odebrał i rozesłał już po chętnych). Dam znać w tym wątku.

BTW, podobno do Irlandii w zeszłym roku wysyłał taki modulik, to nie do Ciebie darrecki?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 18:54 
Nałogowiec
Ja w UK, więc to nie do mnie

20 kwietnia 2021, o 13:17 Gregolo napisał(a):
A i jeszcze przy okazji jakby Ci coś zostało z tego kitu do czyszczenia dolotu, to z miłą chęcią bym zapłacił za twój know how.

Cały czas wszystko mam, jeszcze z pół wora orzeszków zostało - z chęcią odstąpię.
Reszty gratów używam, więc co najwyżej mogę wypożyczyć.

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 20:21 
Wtajemniczony
Bardziej mi chodziło o ten twój "know how" :)
Z kimś kto już to rozbierał poszło by znacznie szybciej.. no i pewniej, ale jeśli Ci sie nie chce babrać to rozumiem.
Nic, będziemy czekać na info od popielastego

PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 20:33 
Wstydliwy
Od: 19.04.2021
Rok produkcji: 2013
Region: małopolski
Witam
Proszę o pomoc w związku z brakiem mocy, nie działa turbo, brak błędów na silniku.

Problem pojawił się gdy wyskoczyła mi kontrolka małego ciśnienia oleju w mroźny dzień . Po przeanalizowaniu forum wymieniłem zalecane podkładki pod wtryskami, smok i olej z filtrem jako ze Mazda jest z 2013r. Olej był gesty a wokół jednego wtrysku było dużo posklejanych zanieczyszczeń . Walki wyglądają w porządku według mechanika.

Problem polega na tym ze teraz silnik normalnie odpada i nie ma żadnych błędów a turbina nie działa, jak zdiagnozować czy trzeba ja wymienić lub co trzeba sprawdzić jeszcze przed tym co może to powodować ?"

Ostatnio edytowano Wt, 20 kwi 2021, 21:27 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono wypowiedź pod względem estetycznym i stylistycznym (regulamin, pkt 4).

moderator
PostNapisane: Wt, 20 kwi 2021, 21:27 
Prawie fanatyk
Urwany grzybek :D

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Śr, 21 kwi 2021, 11:55 
Świeżak
Od: 08.02.2014
Rok produkcji: 2016
Do wszystkich którzy mają problem z brakiem mocy lub po szarpywaniem przy stałej jeździedo 2.5k obrotów polecam...
Zdjąć dolot i sprawdzić stan grzybka od małej turbiny. Jeśli urwany lub bardzo luźny to macie przyczynę waszego problemu. Jeśli grzybek urwał się a nieszczęsny nit nadal jest w ramieniu to radzę go wyjąć jakąś peseta zanim sam wypadnie i wpadnie w wirnik który uszkodzi.
Gdy wirnik zostanie uszkodzony to koszta napewno będą większe bo demontaż całej turbiny i jej wymiana.
Sam urwany grzybek nic nie uszkodzi i niestety nie da się go wyjąć bez odkręcenia części turbiny.
Poniżej przedstawiam zdjęcia jak to u mnie wyglądało.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 21 kwi 2021, 13:02 
Nałogowiec
20 kwietnia 2021, o 19:21 Gregolo napisał(a):
Bardziej mi chodziło o ten twój "know how" :)
Z kimś kto już to rozbierał poszło by znacznie szybciej.. no i pewniej, ale jeśli Ci sie nie chce babrać to rozumiem.
Nic, będziemy czekać na info od popielastego

Know how to raczej nie to samo co DIY :)
W razie czego zapraszam z kiełbaską, karkówką i browarem na grilla połączonego z czyszczeniem. Wymagana pogoda i uszczelki (kolektor + chłodnica wody), resztę mogę udostępnić łącznie z parą rąk. Lokalizacja - worcestershire
Turbiny z klapkami jeszcze nie trzymałem w ręce, wszystkie miały zmienną geometrię (nawet te ze starszych Mazd). Więc póki co nie wiem jak się za nie zabrać, ale skoro się da bez demontażu to nie widzę problemu (eksperymentuje zawsze najpierw na swoim aucie)

PostNapisane: Cz, 22 kwi 2021, 11:57 
Świeżak
Od: 25.08.2019
Region: podkarpacki
20 kwietnia 2021, o 21:33 Goodkat napisał(a):
Witam
Proszę o pomoc w związku z brakiem mocy, nie działa turbo, brak błędów na silniku.

Problem pojawił się gdy wyskoczyła mi kontrolka małego ciśnienia oleju w mroźny dzień . Po przeanalizowaniu forum wymieniłem zalecane podkładki pod wtryskami, smok i olej z filtrem jako ze Mazda jest z 2013r. Olej był gesty a wokół jednego wtrysku było dużo posklejanych zanieczyszczeń . Walki wyglądają w porządku według mechanika.

Problem polega na tym ze teraz silnik normalnie odpada i nie ma żadnych błędów a turbina nie działa, jak zdiagnozować czy trzeba ja wymienić lub co trzeba sprawdzić jeszcze przed tym co może to powodować ?"

Turbina do regeneracji , ja miałem coś podobnego u mnie też nie pokazywało błędów . Jutro napiszę więcej jak to u mnie się skończyło.
ps. Goodkat a na jakich sprzętach sprawdzałeś błędy? Byłeś w serwisie może?

-- Dodano: 22 kwietnia 2021, o 12:50 --

16 kwietnia 2021, o 20:51 Pablos napisał(a):
jack0211, przewidziałem, ale niestety teraz masz kłopot, daj znać co z tego wyszło. Mam nadzieję, że tylko turbo padło.

Tak jak już wcześniej pisałem, że grzybek się urwał i zniszczył wirnik , szczęście w nieszczęściu uszkodził tylko jeden wirnik druga turbina ok. Także co trzeba było zregenerowali inne części wymienili co trzeba było posprawdzali poskładali do kupy i znów można cieszyć się jazdą. Koszt 2300pln

PostNapisane: Cz, 22 kwi 2021, 18:37 
Wstydliwy
Od: 19.04.2021
Region: małopolski
Dziękuje za odpowiedź. W weekend mechanik ma sprawdzić co z turbem to dam znać. Sprawdzane było na dwóch sprzętach ale żaden nie był typowy do Mazdy wiec może dlatego nie ma błędów. Czy jeśli ten grzybek tylko odpadł i nie zniszczył nic w środku to można go poprostu zamocować z powrotem ?

Ostatnio edytowano Cz, 22 kwi 2021, 19:54 przez popielasty, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 22 kwi 2021, 19:20 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
To nie śrubka ze się odkręca. Jak puści to po sprawie. Możesz założyć nowy nit jak już.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 23 kwi 2021, 11:32 
Świeżak
Od: 25.08.2019
Region: podkarpacki
22 kwietnia 2021, o 19:37 Goodkat napisał(a):
Sprawdzane było na dwóch sprzętach ale żaden nie był typowy do Mazdy wiec może dlatego nie ma błędów.

No właśnie ja miałem sprawdzane błędy na czterech komputerach i dopiero taki z oprogramowaniem na japońskie samochody coś tam pokazał, że jest problem z turbiną :idea:

-- Dodano: 23 kwietnia 2021, o 12:32 --

22 kwietnia 2021, o 23:35 jack0211 napisał(a):
22 kwietnia 2021, o 19:37 Goodkat napisał(a):
Sprawdzane było na dwóch sprzętach ale żaden nie był typowy do Mazdy wiec może dlatego nie ma błędów.

No właśnie ja miałem sprawdzane błędy na czterech komputerach i dopiero taki z oprogramowaniem na japońskie samochody coś tam pokazał, że jest problem z turbiną :idea:

A jeszcze jedno , gość co mi robił turbinę powiedział, że to jest jedyna ale bardzo częsta przypadłość tych silników z tym że wcześniej był ogromny problem z dostaniem części (chyba że w serwisie) , a w serwisie sam koszt uszczelek to bagatela 800pln. Ktoś tu juz powiedział na forum, że dziwi się że mazda nie zrobiła akcji serwisowej turbin <niewiem>

PostNapisane: Pt, 23 kwi 2021, 22:05 
Wstydliwy
Od: 06.06.2018
Czesc Wszystkim.

Sprobuje opisac moj problem liczac ze ktos juz moze mial to co ja.
Zrobilem maly upgrade z Mazda 6 2008 2.0 Sport Diesel na Mazde 6 2.2D Skyactive Sport Nav 2013.
Auto ma przejechane 108k mil. Serwis zrobiony kilka dni temu, nowe hamulce, nowe wachacze, nowe opony, zrobiona zbieznosc, nowa koncowka drazka po stronie pasazera(o ile sie nie myle).
Problem pojawil sie kilka dni po kupnie auta, sprzedajacy chce pomoc, naprawia ale mechanik rozklada rece.
Wiec do sedna, wracalem z trasy i cos zaczelo jakby stukac w aucie po czym auto zaczelo sie zachowywac jakby byl na wysokim biegu na nieskiej predkosci tzn jakby silnik zaczal sam chamowac, cala buda zaczela buczec i sie trzasc halas straszny no i te intensywne drgania calego auta. Dzialo sie to miedzy 1400-1900 obrotow i przy predkosci nie wiecej niz 40km/h Jakby sie dusil czy cos.

Dalem do jednego mechanika to nie za bardzo wie co moze byc nie tak, komputer nic nie pokazywal.
Dalem do drugiego mechanika to pokazalo ze wtrysk nr2 wiec wymienil lecz problem pozostal.
Czy moze ktos pomoc?

Pozdrawiam

-- Dodano: 23 kwietnia 2021, o 23:05 --

Dodam ze blad jaki zlokalizowalem to P0302 Cylinder 2 Misfire Detected

PostNapisane: Pt, 23 kwi 2021, 22:34 
Świeżak
Od: 08.02.2014
Rok produkcji: 2016
Może wytarty wałek? Auto z lat kiedy występował problem

PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 07:08 
Nałogowiec
Problemy z wałkiem nie pojawiają się nagle, a narastają w czasie. Ten nowy wytrysk został zaprogramowany po wymianie?

PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 08:58 
Wstydliwy
Gdyby to byl walek problem pojawial by sie czesciej a ten pojawia sie nagle i tylko jakis czas i tylko w niskich obrotach. Mija gdy dodam gazu i mine 2tys obrotow. Raczej byl kodowany, narazie jezdze autem bo problem jest taki ze widac bledy na kompoterze tylko wtedy gdy on sie pojawia. Planuje ogarnac forscan na swoj komputer.

Wyczytalem takie rzeczy na temat tego bledu. Niektore sie zgadzaja.
Objawy kodu DTC P0302 Ogólne

Występują problemy podczas uruchamiania silnika
Nierówna praca
Silnik się trzęsie i przerywa
Traci moc podczas przyspieszania pojazdu
Czuć zapach benzyny
Czarny dym wydobywający się z rury wydechowej

chyba podaruje te liste mechanikowi

Sprawdź wszystkie kable i ich złącza, które prowadzą do cylindrów.
Sprawdź, czy świece zapłonowe, kable, pokrywa dystrybutora itp. Działają poprawnie.
Przeprowadzić konserwację świec zapłonowych i kabli oraz, w razie potrzeby, wymienić je
Sprawdź cewkę.
Zbadaj wtryskiwacze paliwa i wykonaj czyszczenie za pomocą dedykowanej maszyny do czyszczenia dysz.
Sprawdź czujnik masowego przepływu powietrza.
Sprawdź zawór EGR (Recyrkulacja spalin), ponieważ może być otwarty.
Sprawdź kompresję w silniku i czy nie ma wycieków podciśnienia.

Nie znam sie tak dobrze na samochodach. Ma to sens?

PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 10:10 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
No ma ale dużo rzeczy podchodzi pod benzynę. Nie masz świec zapłonowych tylko żarowe itd. Dźwiny przypadek trochę. Ja nie mam pojęcia co to może być ;(.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 12:53 
Wtajemniczony
P0299, dziekuje dobranoc.
Eh no i mam zagdwozdke bo jestem 80 mil od domu,
Wracać powoli, czy nie jechać.. :/ doładowania do 2.5krpm nie ma już w ogole, tzn roznica w map i map dsd to około 100kpa i ponad. Auto jedzie normalnie, nie szarpie, tylko nie ma kopniecia. Nit sie zapewne urwał, no i albo walnąl w wirnik albo nie, i pewnie se gdzieś w intrcoolerze leży.

moderator
PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 16:35 
Prawie fanatyk
Gregolo ja pierdziele, a już ugadywałem z Markiem odbiór modułu dla Ciebie... Ale świetnie wyczułeś wszelkie objawy. Najlepsze jest to, że miałem podobne. Pytanie, czy podczas tej jazdy kiedy urwał Ci się grzybek cisnąłeś mocno czy jechałeś raczej lajtowo?

PostNapisane: So, 24 kwi 2021, 21:21 
Wtajemniczony
Jechałem lajtowo jednostajnie trasa 6 bieg 2000rpm, jechał świetnie, zadnych symptomow, trafił sie regen, dokonczony pieknie jednostajnie na trasie. Obserwacja pidów, przez cały okres - egrp, egrp_act zamknięte na 0%, IAT13 początek wypalania 67st. koniec wypalania 63st. - egry zamknięte. map = map_dsd - circa 130kpa ( tak jak.podczas wypalania, zawsze są równe, po wypalaniu róznica ~ do 30kpa - norma) potem cały czas piękna równa trasa, i dopiero pod górke zczaiłem że coś nie gra.
Jazda około 10 km z obserwacją( może sie odwiesi)
Egry pracują prawidłowo, - 100% LOAD - egry na 0, 0 % LOAD - egry na 0. 30 - 60% LOAD - egry otwarte.
MAP do MAP_DSD róznica do nawet do 130 kpa ( przy LOAD 100%) ., przy crusingu albo zjezdzie z górki - 50kpa.
Trop z egrami okazał sie złudny, niestety.
Zabieram sie zaraz za powrot, nitu już na bank poszedł, wiec jak miał jebnac w wirnik to już to zrobił.
Jutro postaram sie rozebrać i oblookać jak dojade, mógłbym zawołać lawete, ale uparłem się że pocisne madzicho szmacicho.- one to lubią :)
popielasty narazie nie odwołuj tematu z modułem, może łudem szczęscia wirnik małego turbo cały . Jak nie to przyda sie tak czy siak , najwyżej komuś tu pomoge w UK.

-- Dodano: 24 kwietnia 2021, o 22:21 --

Update:
No niezły numer, wsiadam na powrót, ruszam - jest doładowanie <niewiem> wiec szybka rozkmina -może sie jeszcze nie urwało i domknęło.
No to jade żeby nie przekraczać 2.5k rpm, co by sie zawór sterujący nie otwierał na drugie turbo.
No i sukces, 80 mil zdecydowana wiekszość na tempomacie + wypalanie dpf.
MAP do MAP_DSD równy bądź niższy w tolerancji ~ 30 kpa

Teraz tylko żonka taś tasiem do 2k rpm po mieście w razie potrzeby, i jest szansa <spoko>
@popielasty mam nadzieje że temat z modułem od wiadomego magika dalej aktualny.

PostNapisane: N, 25 kwi 2021, 08:23 
Nałogowiec
Jamie jak mechanik potrzebuje takiej listy, to lepiej zmień mechanika. I jak Lucasbadboy napisał, ta dotyczy benzyny. U nas nie ma ani cewki ani kabli ani świec. W zasadzie zostaje tylko wtrysk, a ten jak napisałem wcześniej musi być zaprogramowany po wymianie, bo możesz mieć takie właśnie objawy w ekstremalnych sytuacjach. Zrobić to można oprogramowaniem Forscan i najtańszym interfejsem diagnostycznym.
Zrobić test przelewowy, nie trzeba do tego żadnego wyrafinowanego sprzętu. 4 buteleczki + trochę wężyka gumowego o odpowiedniej średnicy i tyle.

To jest jeden trop, drugi to MAF - sensor przepływu powietrza o którym wspominasz. Jego zwyczajnie odłączyć i się przejechać. Jak nie będzie żadnej różnicy, to nie on. Znajduje się on zaraz za puszką filtra powietrza, wypiąć wtyczkę i jazda.

PostNapisane: Pn, 26 kwi 2021, 08:41 
Amator
Od: 23.04.2019
Jamie a przypadkiem nie masz takich objawów w trakcie wypalania DPF? U mnie z wytartym wałkiem silnik stukał i gasł na wolnych obrotach, jak mi sie udalo go wkręcić powyżej 1800 obrotow to szedł już normalnie.

PostNapisane: Wt, 27 kwi 2021, 14:27 
Wstydliwy
26 kwietnia 2021, o 09:41 zeeno napisał(a):
Jamie a przypadkiem nie masz takich objawów w trakcie wypalania DPF? U mnie z wytartym wałkiem silnik stukał i gasł na wolnych obrotach, jak mi sie udalo go wkręcić powyżej 1800 obrotow to szedł już normalnie.

W trakcie wypalania? Nie wypalalem jeszcze dpf jako ze auto mam kilka dni. Problem pojawil sie kilka razy i znikl zanim zdarzylem dojechac do mechanika. Podjade do serwisu mazdy i zobaczymy co oni powiedza na to. Dzieki mimo wszystko. Bede informowal co i jak. Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 29 kwi 2021, 21:20 
Wstydliwy
Od: 21.02.2021
Region: łódzki
Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu Zmagam się z problemem w mojej Gj (2.2 175km).
Problem dotyczy nieregularnego doładowania.
Po wciśnięciu gazu auto jedzie do 3 tys obr, odpuszczenie i ponowne dodanie gazu po około 2 sekundach powoduje że auto wkręca się wyżej.

Wymieniony wałek, turbo po regeneracji, dpf sprawny, błędów brak.

Będę wdzięczny za porady.

PostNapisane: Pt, 30 kwi 2021, 12:54 
Wstydliwy
Dzis bylem u mechanika poniewaz problem znowu sie pojawil. Mechanik jest zawalony robota wiec auto sprawdzi jutro. Na szybko podpial koputerek i pokazalo tym razem P03A400. I sam juz nie wiem gdzie moze byc problem. Mial ktos takie bledy, jakie moze byc wyjscie z tej sytuacji? Pozdrawiam

PostNapisane: So, 1 maja 2021, 14:22 
Wstydliwy
Od: 28.11.2018
Rok produkcji: 2017
Wersja: -
Witam wszystkich moja mazda to 6 z 2017r. 2.2 d 150 i mam prawdopdobnie ten sam problem co w porzednich postach czytalem do 2.500 obr brak mocy tak jak by ktos ziemniaka do rury wlozyl a powyzej 2.5 juz ciagnie normalnie .W poniedzialek daje auto do mechanika ma sprawdzic drugi raz juz raz zdja dolot do turbiny i tam wszystko wyglada ok lopatki cale gdzie szukac tego grzybka albo do jakiego momentu robierac wszystko zeby nie rozgrzebac calego silnika.Bardzo bym prosil ewentualnie o jakies zdjecia.Z gory dziekuje za pomoc .

PostNapisane: So, 1 maja 2021, 16:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Hej, grzybki to najlepiej szuka się w lesie, zwłaszcza jesienią <hahaha>

W tym wątku masz praktycznie wszystko, ale dla przypomnienia wrzucam filmik, chyba widać na nim o co chodzi:

https://www.youtube.com/watch?v=JqIDxy7-FCA

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1