Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 19:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 09:36 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Counter, sprawdzałeś w ogóle poziom oleju na bagnecie?

Jeśli wkręca się na obroty, to raczej łańcuch napędu pompy na miejscu :)

Przydałoby się zrzucić miskę i sprawdzić stan smoka olejowego, chociaż przy przebiegu 48k km to nie powinien być problem - pytanie, czy przebieg jest realny. Jakie jest pochodzenie samochodu? Kupiłeś od osoby prywatnej na umowę?

Kiedy ostatnio poprzedni właściciel wymieniał olej i czy po wymianie wyzerowano stan rozrzedzenia oleju?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 10:39 
Wstydliwy
Od: 15.12.2020
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
A nie napisałem o oleju. Poziom oleju jest znacznie powyżej stanu i rzadki tak,że leci "ciurkiem" z bagnetu.
Przy kontroli przed zakupem poziom był ok. Ale nie zwróciłem uwagi na gęstość.

Samochód kupiony od osoby prywatnej. "Zadbany, stan salonowy"
Zakup na umowę.
Wg Cepiku przebieg się mniej więcej zgadza.

Więcej informacji o historii samochodu raczej nie wyciągnę od sprzedawcy.

moderator
PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 10:48 
Prawie fanatyk
No, to już wnosi trochę do tematu. Wiesz kiedy ostatni serwis był z wymianą oleju? Olej może być mocno rozrzedzony przez DPF, może właściciel coś przycinał na serwisach? Z którego roku to auto (nie napisałeś z tego co widzę).

Kontrolka ciśnienia oleju może wystąpić w momencie złej jakości oleju przez rozrzedzenie ropą. Przydałoby się tak na prawdę odczytać z kompa:
- dokładne kody błędów
- ostatnia wymiana oleju (skasowany stan rozrzedzenia)
- ciśnienie oleju (PID: EOP)

Tu jest przykładowo opis DTC P246C, zużycie oleju, obstawiam że występuje u Ciebie, ale pewności nie ma nikt - trzeba sprawdzić pod kompem: https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 75300.html

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 10:48 
Nowicjusz
Od: 09.06.2019
Region: zagranica
8 marca 2021, o 05:14 popielasty napisał(a):
MPR4 a zaglądałeś do wałka rozrządu? Bo patrząc na Twój VIN łapie się na wadę związaną z jego zużyciem, co dalej przekłada się na uszkodzenie pompy vacuum oraz turbiny. Na pewno rok produkcji to 2014, może data pierwszej rejestracji? Z VIN wychodzi 2013.

Czytałem o tym wałku rozrządu, ale czy wytrzymał by u mnie tak długo bez awarii? Samochód ma już ponad 200 tyś kilometrów na liczniku.
W papierach mam pierwszą rejestrację 29/10/2014 ale daty produkcji nie ma więc sam nie wiem.

To co radzisz do mechanika żeby zobaczył ten wałek rozrządu? Czy jechać do Mazdy mam jeszcze nie zrobiony recall na "Intake Shutter Valve", bo dopiero jak zacząłem szukać o tej pompie to się doszukałem o tamtej akcji. Z tym że jak zadzwoniłem do Mazdy to tak jak pisałem wcześniej, powiedzieli że żadnego innego serwisu nie mają przewidzianego dla mojego samochodu oprócz właśnie - "Intake Shutter Valve"

Co radzicie?

moderator
PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 10:51 
Prawie fanatyk
MPR4, podjechać do Mazdy i pogadać można... Kiedyś wałki wymieniali na gwarancji. Możesz ich zapytać o dokładną historię serwisową - czy nie wymieniali tego w ASO? Ogólnie to samochody 2012-2013 miały po kilka przywołań na wymiany vaccum pompy - u mnie kolega z pracy dla rocznika 2012 miał właśnie samą wymianę vaccum dwa razy.

Może u Ciebie wałek wymieniał poprzedni właściciel, ale nie wymienił pompy vaccum i teraz jej zużycie dosięgnęło granicy w której nie pracuje już poprawnie. Dodatkowo uważaj z hamulcami - będą słabe teraz, bo pompa vaccum generuje ciśnienie dla hamulców. Jak wciśniesz kilka razy w krótkim czasie, to mogą mocno twardnieć.

PostNapisane: Pn, 8 mar 2021, 18:56 
Wstydliwy
8 marca 2021, o 10:48 popielasty napisał(a):
No, to już wnosi trochę do tematu. Wiesz kiedy ostatni serwis był z wymianą oleju? Olej może być mocno rozrzedzony przez DPF, może właściciel coś przycinał na serwisach? Z którego roku to auto (nie napisałeś z tego co widzę).

Kontrolka ciśnienia oleju może wystąpić w momencie złej jakości oleju przez rozrzedzenie ropą. Przydałoby się tak na prawdę odczytać z kompa:
- dokładne kody błędów
- ostatnia wymiana oleju (skasowany stan rozrzedzenia)
- ciśnienie oleju (PID: EOP)

Tu jest przykładowo opis DTC P246C, zużycie oleju, obstawiam że występuje u Ciebie, ale pewności nie ma nikt - trzeba sprawdzić pod kompem: https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 75300.html

Rocznik 2015, już po lifcie.

Mam wydruk z komputera odczytane na miejscu awarii, nie mam go przy sobie ale było tam 5 błędów z czego trzy pamietam:
PO421
PO06DE
A002A
Resztę dopisze po południu.

-- Dodano: 8 marca 2021, o 18:56 --

w poprzedniej liście był błąd, wpisałem akcje serwisowa, sorry za zamieszanie.
Właściwa lista błędów to:

P0421
P055F
P0524
P117A
P06DE

Czy na ich podstawie można coś wytypować?

moderator
PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 01:24 
Prawie fanatyk
Rozpiski do błędów. Generalnie wszystko wskazuje na niskie ciśnienie oleju / zużyty olej. Jeśli słyszysz niepokojące dźwięki, to może być już pozamiatane.

DTC P0421:00 [SKYACTIV-D 2.2] -> https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 04400.html
DTC P055F:00 [SKYACTIV-D 2.2] -> https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 15300.html
DTC P0524:00 [SKYACTIV-D 2.2] -> https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 39700.html
DTC P117A:00 [SKYACTIV-D 2.2] -> https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 16900.html
DTC P06DE:00 [SKYACTIV-D 2.2] -> https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 15500.html

PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 09:01 
Wstydliwy
Dziękuję bardzo za opisy.
Nie są to optymistyczne wiadomości.

Tak na logikę, jeśli pojawiają się błędy dotyczące niskiego ciśnienia oleju a wg bagnetu jest nadstan to albo coś się przytkało (np. ssak) albo olej jest zbyt rzadki? Dobrze kombinuje?

PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 09:29 
Wtajemniczony
Od: 19.03.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Brat miał podobny problem (kontrolka niskiego ciśnienia oleju, przy prawidłowym stanie) co prawda w AR 159, ale może to też jakiś trop.
Okazało się, że przyczyną była zużyta uszczelka pompy oleju.

Mazda 6, 2016 FL2, 2.5 AT, SkyPassion - Dark Shadow ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 09:44 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Counter, zwróć ten samochód!! Po co iść w ewentualny remont/wymianę silnika??

"zgodnie z art. 556. § 1 Kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeśli rzecz sprzedana posiada wadę fizyczną lub prawną, jest to rękojmia. Z kolei na mocy art. 560 tego kodeksu, jeśli zakupiona przez nas rzecz ma wady, możemy ubiegać się o:

obniżenie ceny zakupu rzeczy,
naprawienie rzeczy,
zapewnienie rzeczy pozbawionej wad,
odstąpić od tej umowy.
Na tych przepisach będziemy opierać się w przypadku zwrotu samochodu zakupionego od osoby prywatnej."

PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 14:23 
Wstydliwy
To jest pierwsza rzecz jaką próbowałem zrobić, polubownie dogadać się ze sprzedawcą.
Sprzedawca jednak idzie w zaparte, odmawiając mi jakichkolwiek praw, twierdząc,że u niego auto chodziło normalnie a jak się zepsuło to już mój problem a on zepsutego nie chce. Zwrot pewnie będzie możliwy ale dopiero po batalii sądowej.
A do tego z tego co wiem, też potrzebuje powód (rzeczoznawca?) na podstawie którego domagam się zwrotu pieniędzy.
Nie chcę tu robić offtopicu. Ale jeśli ktoś miał podobną sytuację proszę o kontakt (może być PW)

moderator
PostNapisane: Wt, 9 mar 2021, 17:57 
Prawie fanatyk
Podejrzany jest ten stan przy takim przebiegu... Normalnie to bym powiedział miska w dół i smok zapaćkany, ale przy 48k km? Może coś z pompą oleju... Póki nie zrzucisz miski to niczego nie możemy być pewni.

Ja na pewno nie pojadę kupować samochodu używanego bez interfejsu diagnostycznego - zdałem sobie sprawę, że to mus - jest taki PID który pokazuje przebieg od ostatniego kasowania błędów przez interfejs diagnostyczny. Ten poprzedni właściciel Twojego auta na bank wiedział o stanie auta i na bank kasował te błędy - nie wierzę w to. Taki odczyt przed zakupem może rozwiać wątpliwości i skonfrontować sprzedającego odnośnie mówienia prawdy.

PostNapisane: Cz, 11 mar 2021, 15:07 
Świeżak
Od: 02.03.2016
Region: lubuski
Witam
Wracając jak obiecałem do tematu z przed miesiąca:
Wczoraj podczas spokojnej jazdy po mieście, wyskoczyły mi dwa komunikaty:
-wymagany przegląd silnika
-niskie ciśnienie oleju, możliwe uszkodzenie silnika. Sprawdź poziom oleju.
-plus kontrolka silnika
Silnik równo pracuje na wolnych obrotach, ale wogole nie reaguje na pedał gazu.
Stan oleju ok, wymieniony dwa tygodnie temu .
Mieliście podobny przypadek?

Auta nie miałem miesiąc, kolejka w warsztacie plus dwa zamówienia części.
Jak pisałem wcześniej, diagnoza: pękniety łańcuch pompy oleju.
Zamawiamy w ASO Zielona Góra łańcuch pompy i przy okazji remontu łańcuch rozrzadu. Oczywiście na pytanie czy trzeba wymieniać łańcuch rozrzadu odpowiedz doradcy że nie, a czy łańcuch pompy również nie. Mechanik więc mówi że dziwne bo własnie ma klienta któremu pękł łańcuch pompy oleju...a oni że nie słyszeli o takim przypadku...o tym poźniej :wink:
łańcuchy dojechału, mechanik zabiera sie za większą rozbiórke, okazuje sie że jeszcze uszkodzona jest koło zębate pompy i prowadnica. Kolejne zamówienie, kolejny czas. W miedzyczasie zaglądnąłem z ciekawości w internet za tymi częściami. Jak sie okazało jakiś czas temu producent zmienił jak sie okazuje wadliwe cześci czyli łańcuch pompy i dwa koła zębate (od pompy i drugie przy wale) , zamieniajać je na te z lepszych materiałów i o innym skoku łańcucha, zmieniając przy tym numery katalogowe. Jakie było moje zdziwienie jak zadzwoniłem do sprzedawcy pytając o samą zebatke , bo łańcuch już kupiłem w ASO, a on mówi: sprzedali sam łańcuch bez kół zębatych?,przecież to nie ich polityka. Pyta mnie jaki mam łańcuch , stary czy nowy, okazuje sie że nowy. To dalej że pewnie koło zębate na wale jest stare...
Dzwonie do ASO, i pytam dlaczego przy zakupie łańcucha nie zapytali, poinformowali że była taka akcja ze zmianą fabryczną części i nie zasugerowali kupna również dwóch zębatek?. Odpowiedź: yyyyyyyy...odzwonimy.
Po chwili potwierdzili że faktycznie tak jest więc domówiłem jeszcze nową zębatkę na wał.
...a jak powyżej pisałem powiedzieli: łańcucha pompy sie nie zmienia, jest zajebisty, o żadnych problemach nie słyszeli....żart :lol:
Podsumowując:
Koszty części ASO po 20% rabacie
-łańcuch rozrządu - 760zł (stary był w bardzo dobrej kondycji po 200kkm, bez rozciągniecia)
-łańcuch pompy oleju - 280zł
-dwie zębatki plus prowadnica- 480zł
- uszczelka miski - 50zł
Razem z kosztami robocizny wyszło 3tyś.
W kosztach robocizny była jeszcze wymiana oleju, czyszczenie smoka ( mechanik mówił że był bardzo czysty jak i całe odkryte bebechy), wymiana podkładek pod wtryskami i tu uwaga. Uważajacie jak i Wasi mechanicy na dokręcanie wtrysków. Mechanik który mi je dokrecał nie sprawdził z jaką siłą w tych Mazdach trzeba to robić i pękły dwie łapki z czterech ( koszt jednej w ASO to 450zł). Serwis podesłał na maila procedure dokrecania, było tego kilka stron. Jak sie okazuje siła dokrecenia jest dosyć mała więc wiadomo skąd problemy z tymi naszymi nieszczęsnymi podkładkami na które trzeba huhać i dmuchać.
Taka moja historia, mam trochę zdjęć ale na razie nie mam czasu wrzucić.
Pozdrawiam

moderator
PostNapisane: Cz, 11 mar 2021, 15:39 
Prawie fanatyk
Dzięki za wpis. Cenne informacje. Czy masz numery tychże nowych części (łańcuch / koła zębate)? Możesz udostępnić procedurę którą otrzymałeś z ASO?

PostNapisane: Cz, 11 mar 2021, 16:50 
Świeżak
Od: 02.03.2016
Numery części
Łańcuch:
stary-SH0114151
nowy-SH1714151

Koło zębate pompy oleju:
stary-SH0114143
nowy-SH1714143

Koło zębate:
stary-SH1111314
nowy-SH1711314

Płoza-prowadnica:
bez zmian SH0111730

Napinacz łańcucha pompy oleju z prowadnicą:
bez zmian SH0211760

Procedurę mam wydrukowaną. Poproszę mechanika on ma na mailu, to mi podeśle.

moderator
PostNapisane: Cz, 11 mar 2021, 17:14 
Prawie fanatyk
metal, bardzo dziękuję! To się przyda wielu osobom.

PostNapisane: So, 13 mar 2021, 15:49 
Wstydliwy
Od: 13.03.2021
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Active+
LPG: Tak
Po pierwsze, miałem wiele samochodów, a także miałem w życiu samochody projektowe / zmodyfikowane, więc ogólnie nie jestem nowy w samochodach ani silnikach, ale ...

Moja Mazda6 GJ 2.2 z 2015 r. Zbliża się do przeglądu, rozmawiałem z certyfikowanym mechanikiem Mazdy, kiedy ją kupiłem, o zaplanowaniu serwisu, który, jak powiedział, prawdopodobnie będzie pod koniec października.

Ale wczoraj, gdy mój GF miał samochód, pojawił się komunikat „czas na serwis oleju”. Okej, nie dziwne. Później tego samego dnia podczas jazdy do domu zapaliła się kontrolka oleju. Gdyby to był jakikolwiek inny samochód, mogłoby to spowodować zniszczenie silnika, ale ona jechała dalej. Pamiętaj, że ma prawo jazdy od około dwóch tygodni i nic nie wie o samochodach. Wróciła do domu i powiedziała mi to, więc oczywiście podejrzewałem najgorsze, ale przypomniałem sobie, że facet, od którego go kupiłem, z którym pracuję i jest bardzo szczery w historii samochodów itp., Wspomniał coś o zapalaniu się świateł ale tak naprawdę nie był to problem z ciśnieniem oleju.

Rozmawiałem z nim o tym i ostatnim razem, gdy miał to być serwis, stało się to samo - najpierw pojawił się komunikat serwisowy, potem zaświeciła się kontrolka oleju. Zadzwonił do Mazdy i powiedział, że to nie problem i nie powinien się tym martwić.

Potem zadzwoniłem do mechanika, który będzie obsługiwał samochód, a on w zasadzie powiedział to samo, mówiąc: „te samochody są tak wrażliwe” na rzeczy, które potencjalnie mogą być złe, więc dlatego to światło może się zapalić, mimo że ciśnienie nie jest koniecznie na tyle złe, aby spowodować jakiekolwiek szkody.

Wróciłem do domu, sprawdziłem poziom oleju i jest prawie martwy na górnym otworze bagnetu, który zakładam, że jest „pełny / maksymalny”. Nie było na znaku X, który moim zdaniem jest absolutnym maksymalnym poziomem, jeśli olej jest rozcieńczany olejem napędowym? Poza tym, gdyby przejechała te 40 mil przy niskim ciśnieniu oleju, silnik wydawałby trochę hałasu, ale brzmi to doskonale. Ale ostrzeżenie o ciśnieniu oleju jest nadal obecne.

Czy ktoś kiedykolwiek o tym słyszał? Wyszukiwanie w Google daje trochę informacji, ale wszystko, co przeczytałem do tej pory, dotyczy CX-5 i starszych Mazda6. Z tego, co wiem, może to mieć wiele wspólnego z ropą rozcieńczoną olejem napędowym z wielu krótkich podróży, więc DPF nigdy nie nagrzewa się na tyle, aby się zregenerować / nagrzać do temperatury roboczej. Ale przeczytałem też, że te problemy tak naprawdę nie wpłynęły na nowszy 2.2D w GJ i nowszych. Może to tylko dezinformacja.

PostNapisane: Wt, 16 mar 2021, 00:12 
Wstydliwy
Od: 15.03.2021
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Witam samochód przeszedł w tryb awaryjny błąd p0472-czujnik cisnienia spalin gdzie to kupic znalazłem zamiennik czy dobry podzielcie sie wiedzą https://www.fox.rzeszow.pl/czujnik-cisn ... 636,305635

PostNapisane: N, 4 kwi 2021, 16:43 
Świeżak
Od: 25.08.2019
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Region: podkarpacki
Witam. Pewnie zaraz zostanę zrugany że zakładam nowy temat :? , ale nic sensownego nie znalazłem jeśli chodzi o mój problem i typ silnika.
Bo nie wiem czy od razu mam się udać do ASO czy wystarczy podjechać do mechanika na komputer.

Ale do rzeczy, od pewnego czasu pojawiała mi się krótkotrwała utrata mocy na trzecim biegu, ale to było rzadko, aż do wczoraj.
Od wczoraj nie mam mocy (silnik nie ciągnie) na wszystkich biegach, nie ma czym jechać tak jakby nie było turbo, chodź to po dłuższym wciskaniu pedału gazu moc powraca.
Dziś zauważyłem, że silnik zaczyna ciągnąć po przekroczeniu 2,5 tyś obrotów. Do tego wszystkiego po przejechaniu kilu kilometrów na prawym małym wyświetlacz pokazuje się tego typu informacja "SCBS Forward malfunction" , a na lewym wyświetlaczu wyskakuje ikona TCS/DSC i tu dodam że nie posiadam wbudowanego radaru w emblemat mazdy, bo coś tam o tym czytałem.

Bardzo proszę o pomoc.

-- Dodano: 4 kwietnia 2021, o 17:42 --

PostNapisane: N, 4 kwi 2021, 17:59 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Jeśli czuć, jakby nie było turbo to znak, że turbo mogło paść. Zwłaszcza, że coś się dzieje dopiero od 2,5 tys. obrotów. No i jeszcze ta słynna choinka na desce. Podłącz się interfejsem, zczytaj błędy i wszystko będziemy wiedzieć.

PostNapisane: N, 4 kwi 2021, 20:01 
Świeżak
Od: 25.08.2019
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Region: podkarpacki
4 kwietnia 2021, o 18:59 Pablos napisał(a):
No i jeszcze ta słynna choinka na desce.

Ta sytuacja na wyświetlaczach pokazała mi się jak dotąd dwa razy, a po wyłączeniu silnika informacja znika.

PostNapisane: N, 4 kwi 2021, 20:04 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Silnik: -
Wersja: -
Z przykrością i smutkiem informuję że w mojej byłej m6 pękł łańcuch pompy oleju.
bez żadnych wcześniejszych niepokojących sygnałów :( przebieg 140 000 -niestety znaczne spustoszenie w głowicy.....
więcej informacji później,

PostNapisane: N, 4 kwi 2021, 21:08 
Nałogowiec
jack0211, ja bym się nie łudził. Według mnie turbo do naprawy bądź wymiany. Ale nie będzie potwierdzenia, jeśli nie pokażesz nam listy błędów z komputera. To co jest na desce zazwyczaj nie ma z tym nic wspólnego. No i coś słabo czytałeś ten wątek, jest tu wiele sensownych informacji, nie tylko Ty miałeś takie objawy. Jest sposób rozwiązania problemu także. Wystarczy zacząć czytać uważnie ten wątek do tyłu.

moderator
PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 05:52 
Prawie fanatyk
slawek, to pompy oleju czy rozrządu? Bo spustoszenie w głowicy robi rozrząd, napęd pompy oleju nie ma nic do głowicy, no chyba, że ktoś mimo czerwonej kontrolki ciśnienia nie zgasi silnika od razu? Opisz coś więcej.

PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 09:15 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Region: śląski
No ale można sobie wyobrazić jak ktoś jedzie autostradą 130km/h i pęka łańcuch pompy oleju i nagle go brakuje.... myśle ze zrobi tak samo spustoszenia konkretne.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

moderator
PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 09:44 
Prawie fanatyk
Lucasbadboy, było tu kilka przypadków zerwania łańcucha napędu pompy oleju podczas jazdy autostradą - w momencie zerowego ciśnienia na czujnikach nie możesz zwiększyć obrotów, jeśli szybko zgasisz auto to nic się nie uszkodzi - potwierdzone przez kilka osób. Także tutaj jak jest spustoszenie w głowicy, to mam podejrzenie że to raczej rozrząd? Bo co w głowicy mogłoby się stać w krótkim czasie bez oleju? Przytrzeć wałki? Jednak spustoszenie w głowicy to zazwyczaj kolizja cylindrów z zaworami...

PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 09:55 
Nowicjusz
Od: 07.06.2017
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
Szybko te łańcuszki się zrywają niektórym ,mi przy 255 tys się zerwał i też 100km na godz jechałem albo może i ciut więcej ,ale w parę sekund się zatrzymałem..

PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 10:16 
Nałogowiec
Cholera, ten silnik to cykająca bomba z opóźnionym zapłonem. Najpierw afera z wałkiem, akurat mnie ominęło bo już rocznik nowszy. Potem turbo, u mnie padło. Następnie problem z podkładkami i smokiem, zrobiłem zawczasu z tym porządek. A teraz ten łańcuch. Już sam nie wiem co robić, czekać aż pęknie, zapobiegawczo wymieniać, czy zacząć myśleć o pozbyciu się tego auta. Bo jeszcze chwila i okaże się, że nie będzie w ogóle chętnych do kupna. Nie dość, że diesel, to jeszcze z wciąż pojawiającymi się problemami.
Jak sprawdzić, czy z tym łańcuchem wszystko jest ok? Jest w ogóle taka możliwość?

PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 13:15 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Region: śląski
Popielasty ale jak zrywa się łańcuch, gdzieś musi polecieć, wiec pewnie pęknięty, możliwe ze wkręcił się w łańcuch rozrządu ??? Buuu nie wiem, tak sobie przypuszczam ;). Czekamy na jakiś wpis właściciela ;).

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Pn, 5 kwi 2021, 19:20 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Silnik: -
Wersja: -
Właściciel nic nie napisze bo nie jest na forum, ale auto w rodzinie, więc ja dopisuję dalsze informacje.

Nie mamy wglądu we wnętrze silnika podczas zdarzenia, ale po skutkach tak chyba było jak pisze Lucasbadboy
Zniszczony i mocno wytarty był ślizg łańcucha pompy oleju.
Silnik stanął natychmiast, złamało 4 "koniki" zaworów wydechowych, jeden zawór napewno skrzywiony, Jurto głowica jedzie do fachowca, więc będziemy wiedzieli więcej i oczywiscie o wszystkim będę informował.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1