Teraz jest So, 7 lut 2026, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 24 lut 2015, 23:38 
Wstydliwy
Od: 27.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
shr3k napisał(a):
Tutaj jest parę zdjęć mazd z naszej rodzinie http://1drv.ms/1B6rbyu - 6 175km A/T (24000 km) i CX-5 150km A/T (39500 km). Dotychcas nie ma opilkow w oleju. Obie nie używają i-Stop.

Tylko uwaga przez otwór do nalewania IMHO widać wałka rozrządu ssania, a nie wałka rozrządu wydechu... :)

PostNapisane: Wt, 24 lut 2015, 23:41 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
tombien Mój kuzyn (mieszka w kiel) na moją prośbę przegladał niemieckie fora i dziwne bo nic nie znalazł - albo sie kamufluja albo tak szukał
Ale bedzie u mnie w weekend więc go przycisnę i poszukamy razem.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 09:57 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
Benzynowcy też tu zaglądają ale może faktycznie trzeba rozpowszechnić ten temat, w innym wątku. Co myślisz, tombien?

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 10:09 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Wydaje mi się ze to bezcelowe, myślicie że oni prawników nie maja? Maja i to na pewno bardzo dobrych :) Także takie sprawy ciężko jest wygrac.

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 10:15 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Tu juz nie chodzi wygranie ale o nagłośnienie sprawy , zrobi się szum jakby wszedł taki pozew do sadu przeciwko maździe,

"umyślne narażenia życia użytkowników samochodu Mazda z silnikiem diesla 2.2"

Brzmi poważnie , nie ?

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 10:19 
Nałogowiec
to poważny zarzut, to do telewizji trzeba isc jak naglasniac. Ale z tym narażaniem to mysle ze taki zarzut komus postawić to jest co innego niż narzekanie na jakos blach np. to pachnie sadem bo MMpol nie pozwoli sobie, będą się sadzic o pomowienia, i strate wizerunku, można dobra kase na tym wyciagnac

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 10:25 
Bywalec
Narazanie życia - wiedza o usterce , wiedza ze usterka uszkadza hamulce , wiedza ze usterka uszkadza turbiny wiec podczas wyprzedzenia jesteś narażony ma utratę mocy -

O wszystkim wiedza a nic nie robią dopóki użytkownik nie zgłosi, sprawa do wygrania

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:00 
Nałogowiec
turbina nie pada z dnia na dzień, hamulce także nie. to nie takie proste, jakby się wydawalo.

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:09 
Amator
Od: 28.05.2014
Region: wielkopolski
HEJ
Poszukałem w necie na niemieckich forach cosik o problemach Diesla i .... nic.
Nie wiem o co biega, ale nie ma o tym wzmianki. Czyżby "japońce" podrzucili tylko nam takie "kukułcze jajo" :mad:

-- Dodano: Śr, 25 lut 2015, 11:09 --

Ha, mam. <spoko>
Jak ktoś zna niemiecki, zapraszam tu:
http://www.mazda-forum.info/mazda6-und- ... efekt.html

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:20 
Nałogowiec
Podejrzewam ze w Niemczech nie ma takich problemów, bo tak nie ma migania się od odpowiedzialności,. tylko wymiana całego silnika, bądź samochod. Widzialem na tvn turbo podobny problem tylko w Mercedesie. Pani kupila SLS AMG za 800 tys zl. Silnik miał wade fabryczna, niemieckie serwisy 3x wymienialy skrzynie i 3x ta sama usterka , kazali jechać pani do salonu w którym kupila auto ( czyli do Poznania) i reklamować, No i co na to Mercedes Polska? Ze niemieckie serwisy chu...a wiedza i auto stoi 3 lata na parkingu i pani się sadzi z nimi, bo oni w ogole się nie poczuwają do tego żeby wymienić auto. Także to po prostu Panowie POLSKA i przyzwyczajmy się do tego ze w takim a nie innym kraju zyjemy a zwojowdz bez armii adwokatow i góry pieniadzy można tu nic

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:23 
Amator
Poczytałem sobie trochę i tez nie jest wesoło. Te same problemy, począwszy od hamulców na wałkach skończywszy.
znajdę coś ciekawego to dam znać. :>

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:26 
Bywalec
Tez juz przeczytałem 3 strony ich wątku i jest to samo co u nas , Mazda wymienia walki , i ponoć Mazda nie wie które auta są dokładnie 'chore'

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:27 
Nałogowiec
czyli generalnie polityka mazdy wygląda na to jest średnio ciekawa

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 11:47 
poxtazo napisał(a):
turbina nie pada z dnia na dzień, hamulce także nie. to nie takie proste, jakby się wydawalo.

Kto pamięta jak nazywał się kolega z forum któremu samochód zgasł podczas wyprzedania innego auta ? Też miał "diesla"... Zagląda tu jeszcze ? Zapomniałem jego nicka :idea: Jeżeli znajdę jego wpisy to podrzucę...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 12:04 
Nałogowiec
no dobrze , to ze gasnie to się zgodze ze to niebezpieczne, ale brak mocy, to może być wiele rzeczy i to slaby argument w takiej sprawie, hamulce wazna sprawa ale tez nie popsują się z dnia na dzien

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 12:32 
Bywalec
Koles na niemieckim forum stracił hamulce z dnia na dzień.

Poxtazo czyli jakbys wyprzedzał tira i brakło ci mocy z powodu turbin zalepionych opilkami to wszystko w porządku by bylo?
To właśnie o to chodzi ze nie wiesz kiedy to się stanie

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 12:40 
Nałogowiec
oczywiście ze nie, tylko chodzi panowie o czysto techniczne spojrzenie na problem. Bo turbina nawet jak pracuje z opiłkami metalu w oleju, to nie popsuje się w jeden dzień. Pozatym w jaki sposoib opiłki zalepiają turbine? one zacierają walek na którym obracają się wirniki z kierownicami, przez co rosnie temperetura , rozpadają się lozyska, i turbina traci swoja wydajność, sprada doładowanie, i jest strata mocy, a nie jakies zalepianie :) ) A brak mocy może być spowodowany np. słabej jakości paliwem, uszkodzeniem wtryskiwacza, nieszczelnoscia układu dolotowego, wydechowego, slaba przepustowoscia układu dolotowego, naprawdę to może być wiele rzeczy. Ja się zgadzam ze oni w chu...a graja z nami, i nie mowie ze to jest ok. Tylko ze to nie jest takie latwe im to udowodnić. Ja mam w aucie glosno jak sam skurwy...yn a oni niecha mi wymienić uszczelek bo twierdza ze mój model o tym nr vin już ma uszczelki które sa dobre, a hałas taki ze w vw polo z 2001 r i przebiegu 200 tys miałem tak samo. Także nie wydalem 150 tys zl po to żeby robic 1000km i bola mnie glowa od szumow przy drzwiach kierowcy prawda? Tylko ze to jest walka i użeranie się z nimi. Tu sprawa prozaiczna bo to uszczelki a tu mówimy o jednostce napedowej i osprzęcie o wartości pewnie 50% samochodu

administrator
PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 14:35 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Chris napisał(a):
Jak ktoś zna niemiecki, zapraszam tu:
http://www.mazda-forum.info/mazda6-und- ... efekt.html

Wątek ma kilka stron, z niego lista VIN dla wszystkich modeli z Sky-D:
Mazda6 UE: do JMZGJ ... 148781
Mazda CX-5 UE: ​​do JMZKE ... 248119
Mazda CX-5 PL (RHD): Do JMZKE ... 163230
Mazda3 UE: do JMZBM ... 112007

Wszyscy mają ten problem, nie tylko my. :(

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 14:46 
Bywalec
Poxtazo zalepianie napisałem jako przenośnia, nie chciało mi się opisywać tego wszystkiego

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 14:53 
Nałogowiec
spoko rozumiem. tak czy siak zgadzam się ze ta przypadlosc boli, i to żadna przyjemność jezdzic autem z niepokojem ze kucnie podczas podrozy. Mój egzemparz już niby z innymi walkami, ale i tak jakos ta mazda mnie lekko zawodzi, chociaż podoba mi się ona. To moja pierwsza i nie wiem czy nie ostatnia

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:04 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Cóż ja mogę powiedzieć <niewiem> , cieszę się że nie czuję się sam bijąc się z moimi myślami, że Mazda mnie zdradziła a obsługa oszukała :hophop: , dałem się zwieść jak turysta w Tajlandii na urodę a syfilis z poślizgiem gratis <o0> , więc pożegnam się z tą marką i nie ma zmiłuj się. Szkoda zainwestowanej kasy i rozczarowań ze spełnienia marzeń ;(( .
Dla mnie trochę ten mój egzemplarz to pomyłka.

Na dziś po porównaniach z innym takim samym egzemplarzem jednak po remoncie jest jakiś lekko głośniejszy i klekocący, choć mocny, ale i spalanie nie jakieś rewelacyjne jak obiecują <slabo> . Kolega z drugiego egzemplarza miał takie samo wrażenie, więc jednak to nie moje urojenia. :zawrotglowy: Nie jest tak samo, jak przed remontem! <czekam>
Więc poza urodą i jeszcze gwarancją niewiele dla mnie ma plusów i się zawiodłem. Jakością, obsługą, awaryjnością. Tandetnie a za chwilę będzie drogo. I wielka niewiadoma.
Co do naruszenia naszego bezpieczeństwa, ciężko to udowodnić, ale jak byłem w ASO we wrześniu 2014 usłyszałem, że wskazania dotyczące działań wobec wadliwego silnika diesla były wydane przez centralę już w marcu 2014 roku, więc instrukcja jest, zapewne tajna, za chwile ją przedrukują i poprawią datę, a ludzie w ASO chcą jeść więc zmowa, że nic takiego nie miało miejsca.
Auto by przetrzymało, ale działania Mazdy Polska uważam za rodem z biznesu straganowego czy cygańskiego, wcisnąć "złoto" i z głowy, więc zaufanie moje odpada. :kozakiewicz: I warto to pisać wszędzie, żeby innych przestrzec a Mazdę postawić pod ścianą, niech nas szanuje. Myślą, że mają do czynienia z burakami i prostakami. Znając życie i pilnują pijarowsko forum, więc zapewne "mazdowskie ludziki" będą gasić emocje. A po gwarancji i tak reszta będzie miała wylane, więc nie wiem ile mamy być dymani przez tę firmę.

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:07 
Nałogowiec
Ja się zgadzam z Crow , ja wlasnie zaczynam batalie może o drobnostke jaka sa uszczelki i szum w aucie. Nie będą mi szmaciarze wmawiać ze tak jest w samochodzie za 150 tys który ma 4 miesiące i 8 tys km najechane. Tak miałem w VW Polo z 2001r z przebiegiem 200 tys. Wiec już napisałem im na FB wiadomość jak również napisałem do MMpolu oficjalnego maila. Na razie czekam na odp, zobaczymy co z tego wyjdzie. Natomiast zaczne od opinii rzeczoznawcy, pomiaru poziomu db, potem rzecznik praw konsumenta a na koniec sad, ze niechca mi tego wymienić ,wyregulować drzwi czy cokolwiek. Bo w aucie nie da się podrozowac. 500 Km przy prędkościach autostradowych to tragedia. Szumy już sa od 60-80km/h. Uwazam ze to jakas proazka w samochodzie klasy sredniej za 150 tys zl

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:13 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
poxtazo: twoj VIN sie nadaje do wymiany uszczelek ? Hlas od lusterek od 60km/h to moge ja miec, ale u cebie by mialo byt o.k, trojkat tombiena juz masz chyba ok

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:16 
Nałogowiec
mirecsk38 : no wlasnie mój vin ma niby już poprawione uszczelki, wiec ja nie wiem jak było w wersji wcześniejszej, skoro to co jest u mnie ma być już lepiej...

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:17 
Prawie fanatyk
Niestety mając diesla patrzymy z poziomu 150 tyś i taka tandeta i obsługa Mazdy nas boli, gdybyś patrzył z poziomu 100 tyś zł jakoś byś przełknął. :wink:
Wiele jest rzeczy w tym aucie w tej cenie słabych. Ale część kosztów zjada akcyza i mazda za to nie zwraca, choć mówiąc o premium i naśladując premium i aspirując do premium sami budzą efekt niezadowolenia i rozczarowania. Uszczelki to nie jedyna rzecz która w nim rozczarowuje. Zależy też kto z czego się przesiadł i jakie ma doświadczenie modelowe.

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 16:21 
Nałogowiec
Tunel srodkowy także zawodzi, rusza się tak ze widać to golym okiem. straszny bubel jak na kogos kto chce konkurować z klasa premium, brak podświetlenie obsługi szyb u kierowcy wszystkich 4 i obsługi lusterk to jakies nieporozumienie, brak fotochromow na zewnętrznych lusterek również. Navigacja i jakos obsługi multimediów wiele do rzeyczenia pozostawiają, co do zawieszenia jestem zadowolony mam -30mm i - 25mm i auto porwoadzi się dobrze, Na hamulce poki co tez nie narzekam. Ale za taka kwote można mieć 3 letnie 530d F11 z lepsza motornia , lepsza skrzynia, lepszym zawieszeniem i lepszym wyposażeniem.

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 17:23 
crow napisał(a):
Znając życie i pilnują pijarowsko forum, więc zapewne "mazdowskie ludziki" będą gasić emocje.

Uważam, że troszkę się zagalopowałeś :> Rozumiem Twoje rozgoryczenie i problemy z jakimi się borykasz, bo w samochodzie za ponad 100 tyś. takie rzeczy nie powinny mieć miejsca a jak już się wydarzą to Mazda czy jakakolwiek inna firma "powinna stanąć na głowie" żeby je usunąć. Sam miałem problemy z hamulcami ( mocno wqrwiające) i z uszczelkami ( mniej ale jednak), na szczęście odpukać "całą reszta" auta na razie jest OK :goraco: Nie twierdzę, że jest dobrze bo nie jest <baseball> - z samochodami, z podejściem ASO, z decyzjami MMPol ale krzywdząca dla większości z nas jest Twoja opinia jakoby na forum działały "mazdowskie ludziki" i torpedowały one wszystkie próby rozwiązania problemów...
P.S. Nie pracuję w Madzie ani w żadnym mazdowskim czy innym ASO...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 17:43 
Prawie fanatyk
Spokojnie papa , ja nie miałem na myśli zacnych kolegów z forum znanych i lubianych :oops: , właścicieli czy sympatyków, jak coś to sorki, nawet jak pracują w ASO bo pomaga ich wiedza, ja tylko mam skojarzenia na czasie i myślę sobie, że aż dziwne, że mimo, że jest aż tyle rzeczy spieprzonych i ludzie się wkurzają i bezradnie rozkładają ręce, to niczego sobie do serca nie biorą w centrali i niczego się nie wstydzą, nie widać tych działań i idą w zaparte udając że wszystko jest w porządku i jest super i nie ma co poprawiac i za co przepraszać. :?

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 17:55 
Amator
Ha, ciekawym wątkiem jest opisana jednego przez gości, procedura płukania silnika.
Ważne, aby przeprowadzić ją tak jak opisano (opis poniżej), ponieważ - jak wielu piszę - całkowite usunięcie opiłków z wałka rozrządu nie będzie możliwe. Będzie to miało wpływ na dalszą eksploatację silnika i (co ważne), prędzej czy później odbije się to na trwałości silnika.
Jeden z forumowiczów przyrównał to (bardzo fajnie) do grzyba w domu - można usunąć tapety, tynki ale i tak grzyb pozostanie w ścianie i przy sprzyjającej okazji (wilgotność i temperatura) pokaże się ponownie.

Poniżej proces płukania silnika
a) Rozgrzać silnik – 3 min. z pomocą M-MDS „ARPMDES“ trzymać na obrotach 2000 U./min.!
b) Spuścić olej i ponownie zalać olejem do płukania
c) Ponownie uruchomić silnik i trzymać na obrotach przez ok. 2000 U./min przez min.3 minuty.
d) Spuścić olej płuczący, zmienić filtr oleju wraz z koniecznymi uszczelkami, napełnić silnik właściwym olejem

PostNapisane: Śr, 25 lut 2015, 17:59 
Nałogowiec
Chris napisał(a):
Poniżej proces płukania silnika
a) Rozgrzać silnik – 3 min. z pomocą M-MDS „ARPMDES“ trzymać na obrotach 2000 U./min.!
b) Spuścić olej i ponownie zalać olejem do płukania
c) Ponownie uruchomić silnik i trzymać na obrotach przez ok. 2000 U./min przez min.3 minuty.
d) Spuścić olej płuczący, zmienić filtr oleju wraz z koniecznymi uszczelkami, napełnić silnik właściwym olejem

To bardzo ciekawe maja techniki, bo ja wiem ze swojego doświadczenia z morza i eksplatacji silnikow okrętowych, ze takie rzeczy bez względu na kabarety silnika, robi się inaczej. Silnik się rozbiera całkowicie i wszystkie elementy plucze się olejem natryskowo pod roznym ciśnieniem i predkoscia obrotowa tychże elementow które sa obracane w roznych kierunkach, wiec ten proces jest dla mnie bardzo ciekawym zjawiskiem :) Ale może się nie znam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1