Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 7 cze 2019, 09:17 
Wtajemniczony
Od: 15.04.2018
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
dorrrota90 napisał(a):
Hej chlopaki. Mam pytanie. Jak mozna poznac ze wypala sie DPF?.

W Twojej Maździe chyba tylko podpinając się pod Forscan i obswerwując. No i po spalaniu.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 7 cze 2019, 09:35 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
..jadąc, zdejmjesz nogę z pedału przyspiesza, spalanie spadnie do zera. Jak się wypala to spalanie niewiele rośnie no i nie spadnie do zera.
Nie ma żadnej innej informacji dla ciebie, chyba że właśnie patrząc na parametry w Forscanie.

PostNapisane: Pt, 7 cze 2019, 10:39 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
Po za tym co napisali wyzej inni. U mnie przy wypalaniu DPF, przy zwalnianiu zwalnianiu np przed skrzyzowaniem, gdy wrzuce na luz to slychac taka charakterystyczna prace popychaczy.

PostNapisane: Pt, 7 cze 2019, 12:01 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
Można patrzeć na chwilowe spalanie bądź I-eloop. Po puszczeniu nogi z gazu normalnie spalanie wynosi 0, podczas wypalania DPF ok 1,5. Normalnie też przy zwalnianiu ładuje się kondensator. Podczas wypalania nie. Ja już przestałem na to zwracać uwagę. Dla mnie działa to bezobsługowo. Warto tylko czasem zajrzeć pod maskę i sprawdzić poziom oleju. Ważne żeby był poniżej X. Przy Euro 6 widać, że z rury wydechowej można jeść, jest taka czyściutka. Nie to co w benzynie :wink:

PostNapisane: Pt, 7 cze 2019, 20:19 
Świeżak
Od: 24.10.2018
Dzieki wielkie chlopaki za wszystkie odpowiedzi.
Poziom oleju sprawdzam regularnie i z autkiem nic sie nie dzieje tylko mnie ciekawil ten DPF ale dzieki Wam juz wiem.

moderator
PostNapisane: So, 8 cze 2019, 08:27 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Region: mazowiecki
Jeśli ktoś jeździ głównie autostradami, to faktycznie może nie zauważać wypalania. Natomiast jazda miejska, gdzie zwalniamy do małych prędkości daje mocne buczenie jakby z pod samochodu, basowy dźwięk - nie da się tego nie zauważyć moim zdaniem.

7 czerwca 2019, o 13:01 Pablos napisał(a):
Przy Euro 6 widać, że z rury wydechowej można jeść, jest taka czyściutka. Nie to co w benzynie :wink:

Jestem tego samego zdania i nie jednemu już to pokazywałem / mówiłem. I powiecie mi teraz, że DPF nic nie robi i to zbędny eko bajer? To gdzie ta sadza która jest obecna nawet na zderzakach aut bez DPF?

BTW: robiłem dzisiaj badanie techniczne auta, drugie od początku produkcji samochodu. Pytałem diagnostę, co z tymi kontrolami DPF, aktualnie nie mają sprzętu do tego, ale mówi że łatwo to wypatrzeć, chociażby po końcówce wydechu albo tym co z rury wylatuje... Z autem z DPF nic nie wylatuje, żadne "obłoki", to bez DPF od razu pierdnie czarnym bąkiem przy przygazówce... U nas tego nie ma, ale w Niemczech lub Francji, jeśli jest podejrzenie że auto nie ma DPF to jedzie na specjalne stacje diagnostyczne gdzie mogą sprawdzić parametry z PCM albo mogą po prostu zrobić inspekcję filtra kamerą ;)

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: So, 8 cze 2019, 08:39 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
To akurat farmazon. Mozna nie miec dpf i wystroic auto tak ze zadnego piedra nie pusci. Czarne pierdy puszczaja przedawkowane paliwem auta, auta z konczacymi sie wtryskami lub niesprawna/wyeksplatowana turbosprezarka. Oczywiacie dpf dziala i spelnia swoje zdanie tu nie ma.zadnych watpliwosci. Rura bez dpf nie bedzie wyglada w dluzszej perapektywie czasu tak jak ta z dpf.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 8 cze 2019, 09:31 
Wstydliwy
Od: 01.06.2019
Wersja: SkyMotion
Region: małopolski
Sikor86 napisał(a):
Pablos napisał(a):
Sikor86, jak Ty chcesz to naprawić? Ta turbina nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany. Jak chcesz przymocować z powrotem tą klapkę?

Wiadomo że jeśli chodzi o wirnik to do wymiany na nowy.oddalem do regeneracji.co do tej klapki to jest już na podmiane druga kompletna

Gdzie znalazles taka klapke? mialem ten sam problem, wymienilem turbo, zostala stara do regeneracji ale bez tej klapki.

PostNapisane: So, 8 cze 2019, 19:36 
Świeżak
Od: 25.05.2019
Region: warmińsko-mazurski
Mechanik który robił mi auto załatwił mi ten element jako używany.nowego nie szukałem.

PostNapisane: N, 9 cze 2019, 03:39 
Wtajemniczony
Od: 10.09.2018
Czyli co, można naprawić? Jeśli tak to warto by zajrzeć i jak ledwo dycha to wymienić

PostNapisane: Pn, 10 cze 2019, 08:07 
Wtajemniczony
Od: 02.03.2017
Rok produkcji: 2005
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Cytuj:
Mechanik który robił mi auto załatwił mi ten element jako używany.nowego nie szukałem.

Nie obawiasz sie że uzywana klapka moze sie szybko urwac i bedzie ten sam problem za pare tys km?

PostNapisane: Pn, 10 cze 2019, 19:29 
Świeżak
Od: 25.05.2019
Region: warmińsko-mazurski
Szczerze to na szybko było mi potrzebne auto. Klapka wyciągnięta z silnika z przebiegiem kilkunastu tysięcy tak, że mam nadzieje że pochodzi. Ile kosztuje ta część jako nowa wie ktoś? I czy dostępna jest poza serwisem?

Ostatnio edytowano Pn, 10 cze 2019, 19:29 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pn, 10 cze 2019, 20:05 
Nałogowiec
Nie można tego kupić osobno. Dwa jakaś dziwna historia jak dla mnie. Trzy. Nie pojeździ ten szplajs za długo.

Ostatnio edytowano Pn, 10 cze 2019, 20:05 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono wypowiedź pod względem estetycznym i stylistycznym (regulamin, pkt 4).

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 08:24 
Wtajemniczony
Od: 02.03.2017
Rok produkcji: 2005
Cytuj:
Ile kosztuje ta część jako nowa wie ktoś? I czy dostępna jest poza serwisem?

Jest to integralna czesc turbiny nie jest dostepna jako czesc wymienna tylko z calym turbo. Zastanawia mnie to jak ktos Ci regenerowal turbo to powinien klapke tez zrobic, czemu mechanik musial brac ja z innego auta?

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 11:28 
Amator
Od: 23.04.2019
Wkoncu wyciagnalem czujnik podcisnienia wiec podziele sie zdjeciami. Po wyczysczeniu samochod zdaje sie jezdzic plynniej ale wciaz mam wrazenie ze lekko poszarpuje wiec bede szukal dalej.
A moze poprostu jestem juz przewrazliwiony :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 16:37 
Wstydliwy
DamianKrk napisał(a):
Witam,

Panowie pomóżcie bo już tracę nadzieje ze Madzia będzie hulać jak trzeba...

(...)

Panowie już nie wiem co robić... dalej wywala te same błędy a wymieniłem już czujnik i wiązkę bo tak sugerowali. Nie dość że mnie skasowali na 300zl to dalej nic nie jest zrobione. Na co mogą wskazywać te błędy? dpf czysty, czujniki i wiązka ok, egr pada?

Możecie polecić kogoś kto zna się na robocie w Krakowie bądź okolicy? Ostatnio Madzia była w Vtech-u niby znany warsztat a nic nie zrobili.

Ostatnio edytowano Wt, 11 cze 2019, 18:35 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 17:33 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Użyć forscan, sprawdzić aktualny stan PM_GEN i PM_ACC + _ACC_DSD. Do tego wszystkie czujniki temperatury, jest ich bodajże 3. Można jeszcze dodać dystans od ostatniej regeneracji. Być może któryś z czujników padł i wskazuje źle wartości, przez co wypalanie DPF nie jest inicjowane bądź przerywane. Filtr się zapełnia bez możliwości opróżnienia, w pewnym momencie przepływ jest już tak słaby, że spaliny zaczynają uchodzić czujnikami.
To taka moja teoria, ale wartości wspomnianych wskaźników (PID) mogą pomóc obalić / potwierdzić teorię.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 18:37 
Nałogowiec
Jak na moje to zbędne to wszystko. Sprawdź jaką wartość pokazuje czujnik ciśnienia różnicowego dpf i będzie wiadomo czy jest zapchany czy nie. Bo albo jest zapchany albo nie jest. Jak na moje masz walnięty czujnik od ciśnienia spalin. Też tak miałem. Kup oryginalny czujnik i będzie hulać.

Ostatnio edytowano Wt, 11 cze 2019, 18:37 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono wypowiedź pod względem estetycznym i stylistycznym (regulamin, pkt 4).

PostNapisane: Wt, 11 cze 2019, 22:03 
Wstydliwy
Czekam na icar2... jak przyjdzie, sprawdzę wszystko o czym napisaliście. Na razie dzięki.

Ostatnio edytowano Wt, 11 cze 2019, 22:03 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono błędy ortograficzne. Proszę przestrzegać regulaminu (regulamin, pkt 4).

moderator
PostNapisane: Śr, 12 cze 2019, 09:26 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Region: pomorski
poxtazo czujniki sporadycznie padają, warto najpierew udrożnić rurki od filtra do czujnika.

PostNapisane: Śr, 12 cze 2019, 09:31 
Nałogowiec
Czujnik cisnienia spalin nie jest polaczony z dpf. Z dfp czujnik roznicowy cisnienia dpf. Ten obok. Po lewej z 2 kruce co ma i 2 wezyki.

PostNapisane: Śr, 12 cze 2019, 19:20 
Wstydliwy
Icar2 podpiety i forscan smiga az milo <spoko> problem w tym ze narazie nie ogarniam wszystkiego :wink:

Nie wiem jak sprawdzic ten "czujnik roznicowy cisnienia dpf" - nie moge odszukac.
Reszte zrobilem i zalaczam fotke.
Kontrolka check engine w magiczny sposob znikla, ale sa zapisane bledy:

-P0471- zakres/jakosc sygnalu czujnika A cisnienia w ukladzie wydechowym - status - usterka jest potwierdzona
-P1303- blad kalibracji egr

PostNapisane: Śr, 12 cze 2019, 19:23 
Nałogowiec
Forsacanem mie zaprogramujesz egr. Byc moze.masz uszkodzony zawor

moderator
PostNapisane: Śr, 12 cze 2019, 20:12 
Prawie fanatyk
Miałem gdzieś zapisane:

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 49100.html

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 12400.html

DPF wygląda ok, PM_ACC_DSD nisko.

Obserwuj DP_DPF - różnica ciśnień. Dodaje jeszcze REG_DIS.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Cz, 13 cze 2019, 09:17 
Amator
Od: 23.04.2019
Czy ktos orientuje sie dlaczego Forscan pokazuje 2 wartosci dla MAF, jeden jest poprostu MAF a drugi pokazuje ilosc powietrza przeplywajacego przez system dolotowy do silnika (wedlug opisu w Forscanie)

Czy to oznacza ze mamy dwa czujniki? Jeden jest za puszka z filtrem, gdzie szujkac drugiego i czy to normalne ze te wartosci sa tak rozne, zalaczam screen - 30.72 g/sec na jednym 8.00 g/sec na drugim.

Tak przy okazji to najdulzszy dystans wypalania dpf jaki udalo mi sie osiagnac, screen jest tuz przed zakonczeniem wypalania.

PostNapisane: Cz, 13 cze 2019, 14:25 
Wtajemniczony
Od ostatniego tankowania postanowiłem podziadkowac żeby zobaczyć jakie najmniejsze spalanie uda mi się uzyskać. Aktualnie mam 6.2 l/100 I ponad pół baku, jazda głównie miasto krótkie odcinki. Co mnie jednak najbardziej zainteresowało że przy takiej jeździe pm.gen duzo wolniej rośnie także pomyślałem że korzyść podwójna bo spalania niskie i wypalanie rzadsze. Niestety przy 200km od ostatniego wypalania i pm.gen ok 4.24 rozpoczął się proces auto wypalania. Pm.acc i pm.acc na poziomie 6.3 i to te pidy najwidoczniej warunkują rozpoczęcie wypalania

PostNapisane: So, 15 cze 2019, 08:10 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
skwieradee zobacz TU. U mnie jest odwrotnie

-- Dodano: 15 czerwca 2019, o 07:10 --

Update odnośnie DPF:
- trasa: wypalanie inicjowane przez PM_GEN, wartości PM_ACC* max 1.5, interwały co ~300km
- miasto (krótkie trasy): wypalanie inicjowane przez PM_GEN, wartości PM_ACC* pomiędzy 4.5-5.1, interwały co ~200km

Wydaje mi się, że to całe PM_GEN dodali "na wszelki wypadek", bo mimo że to wartość czysto teoretyczna, to ma bezpośredni wpływ na inicjację wypalenia. Gdyby nie ona, w trasie bym pewnie i 1000km zrobił pomiędzy wypaleniami. No chyba, że chodzi o czas przez jaki sadza znajduje się w filtrze - może im dłużej to gorzej się jej pozbyć. Wówczas PM_GEN ma sens.

moderator
PostNapisane: So, 15 cze 2019, 20:54 
Prawie fanatyk
skwieradee, no ameryki nie odkryłeś :P ale to PM_ACC i PM_ACC_DSD są bardziej podatne na chwilową agresywną jazdę. Nawet jeśli miałeś PM_GEN 4,6 i PM_ACC / PM_ACC_DSD ~4,6 i nagle zacząłeś mocno butować, to jest szansa że PM_ACC / PM_ACC_DSD bardzo szybko urosną. Poobserwuj sobie jak się zachowują. Jak będziesz butował przez 2 minuty, a potem wrócisz do spokojnej jazdy, to PM_ACC i PM_ACC_DSD mają potencjał do tego, aby spaść do wartości sprzed butowania. PM_GEN bardziej liniowy jest, nie reaguje tak dynamicznie na zmianę stylu jazdy.

darrecki ja miałem dość podobnie z PM_ACC w spokojnej trasie jak miałem zaślepiony EGR - wartość PM_ACC pomimo tego, że przy przypchanym DPF po wypalaniu startowało z wartości ~3, to i tak PM_GEN inicjowało wypalanie (przy zaślepionym EGR). Przy odślepionym wartości w lato idą łeb w łeb raczej. W zimę było inaczej. Co mi cały czas wskazuje, że chłodniejsze powietrze generuje mniej dymu...

Natomiast u mnie w czwartek 2 błędy z PCM + kontrolka ciśnienia oleju Low Oil Pressure (ta mniej groźna, zgasła sama po ponownym odpaleniu) + czerwony trójkąt. Błędy:

DTC P253F (forscan: "Zużyty olej silnikowy"): https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 54400.html
DTC P117A (forscan: "Zbyt wysoka temperatura oleju silnikowego, wymuszone ograniczenie mocy"): https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 16900.html

Od ostatniej wymiany oleju 13500 km. Ostatnio mam tyle na głowie, że nie wymieniłem oleju przy ~10-11k (gdzie normalnie tak robiłem). Akurat błąd wyskoczył mi w czwartek, a na piątek byłem umówiony w ASO na wymianę oleju, ATF w skrzyni i w dyfrach.

Ostatnie 3000km pokonywałem w strasznie złych warunkach, same korki, krótkie odcinki albo bardzo szybko autostradą. Wypalania DPF stały się częstsze przy tych warunkach.

OIL_DIL wczoraj było 4.8g. Po zagaszeniu auta i odpaleniu spadło do 3.1g. Następnego dnia spadło do 0g. Podczas jazdy do ASO znów wywaliło te same DTC. Wydaje mi się, że to właśnie OIL_DIL wywołał te DTC. Stan bagnetu - połowa drogi między MAX a X. Z tym, że trzeba wziąć poprawkę na to, że auto może brać trochę oleju (np turbo). Stąd ilość oleju spada, a poziom nie, bo miesza się z paliwem. Oczywiście oleju nic nie dolewałem. Dodatkowo ostatnie 13k km na oleju 0w30 Mazdy... (musiałem w ASO brać). Kolejna rzecz - EOP na jałowym 100-120kPa, przy ~1500 RPM ok 150-170kPa. Po piątkowej wymianie na Ravenol VSV 0w30 EOP na jałowym nie mniej niż 150kPa, przy ~1500 RPM nie mniej niż 200kPa. W ogóle przed wymianą oleju zauważyłem, że silnik miał znacznie gorszą kulturę pracy. Po wymianie jakby dostał nowe życie...

Podsumowując - kur... Nigdy więcej nie przeciągnę wymiany oleju powyżej 10k km. Co ciekawe, w ASO ustawili mi interwał przypomnienia o wymianie oleju na 9500 km :D

PostNapisane: N, 16 cze 2019, 14:35 
Wtajemniczony
No widzisz a u darreckiego odwrotnie... Nie gazowalem w ogóle, pm.acc i dsd ponad 6 przy gen 4.24. nawet nie staram się tego zrozumieć, chciał sprawdzić czy takie dziadkowskie się opłaci. Średnie spalanie mam fajne ale taka jazda jest niezdrowa dla EGR.

Wychodzi na to że olej Mazdy nie wytrzymał nawet interwału jaki mazda rekomenduje do zmiany oleju?

PostNapisane: Wt, 18 cze 2019, 11:11 
Wstydliwy
12 czerwca 2019, o 20:12 popielasty napisał(a):
Miałem gdzieś zapisane:

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 49100.html

https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 12400.html

DPF wygląda ok, PM_ACC_DSD nisko.

Obserwuj DP_DPF - różnica ciśnień. Dodaje jeszcze REG_DIS.

Na ta chwile wszystko wydaje sie byc ok, tzn nie ma bledow i wypalanie dpf sie odbylo. Za trudna do ogarniecia jest dla mnie ta procedura z linka, a forscan nic nie widzi. Zrobilem trase jakies 400km w te najwieksze upaly przy obciazeniu klimatyzacja, auto szlo elegancko. Tak na chlopski rozum mysle ze egr czasem sie przycina i stad te problemy. Dopiero zaczynam przygode z "6" wiec sie ucze jej wad i zalet :wink:
Wrzucam screeny z forscana przed trasa i po trasie, musze poszperac jakie wartosci sa prawidlowe...

-- Dodano: 18 czerwca 2019, o 11:11 --

Sielanka się skończyła, wywaliło całą masę błędów. Wydaje mi się że podczas próby wypalenia dpf-u bo podjął próbę ale jej nie skończył.

Błędy to:

P1303:00-6C - BŁĄD KALIBRACJI EGR
P0473:00-A8 - WYSOKA WARTOŚĆ (NOWOŚĆ)
P0471:00-EC
P0471-P
P0473-C

Nie mam już pomysłu co z Madzią dalej robić, jestem tak zdesperowany że myślę już o odstawieniu auta do ASO :?

Uruchomiłem procedure postojowego wypalania dpf-u forscanem i przebiegła pomyślnie. Jak skasuje błędy to po chwili wszystko wraca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1