Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Cz, 25 lut 2021, 08:32 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
24 lutego 2021, o 19:51 KamykG napisał(a):
Całość wyjdzie ok. 26 k.

Trochę kosmos - skąd taki wzrost?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

moderator
PostNapisane: Cz, 25 lut 2021, 15:39 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
26k :O
W tej cenie ściągałbym 2.5T z USA i robił SWAP :)

Powodzenia życzę i liczę na szybki i bezproblemowy finał sprawy!

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 25 lut 2021, 18:03 
Nowicjusz
Od: 03.02.2019
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: kujawsko-pomorski
25 lutego 2021, o 15:39 dejwid napisał(a):
26k :O
W tej cenie ściągałbym 2.5T z USA i robił SWAP :)

Powodzenia życzę i liczę na szybki i bezproblemowy finał sprawy!

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Ogólnie koszt związanych z silnikiem to pewnie z 15k, a pozostała kwota, jak widać po liście robót (niektóre niekoniecznie potrzebne, a niektóre chciałem i tak w tym roku zrobić) :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 20 lis 2024, 12:16 
Wstydliwy
Od: 20.11.2024
Rok produkcji: 2019
Wersja: Sport
Region: zagranica
Niestety tydzień temu mnie też dotknęła ta pechowa sytuacja. Niewidoczne praktycznie dla oka minimalne pęknięcia przy 2 i 3 cylindrze na głowicy. Mazdzioszka ma przejechane niecałe 52tkm i od nowości serwisowana tylko w warsztatach mazdy. Wszystkie prace serwisy itp. były robione na już. Ogólnie nie było żałowane pieniędzy na ten samochód.

Mam teraz takie pytanie,

Czy można założyć teraz głowice czy tzw. pół silnik w którym nie ma dezaktywacji dwóch cylindrów?

Mazda chce wszystko robić książkowo ale znając życie jak raz głowica pękła to i znowu może się to zdarzyć. Także dylemat mały jest. Ewentualnie nowy silnik bez dezaktywacji cylindrów.

Robił już ktoś taką podmiankę albo wie czy można to zrobic?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PostNapisane: Śr, 20 lis 2024, 16:31 
Bywalec
Od: 30.03.2023
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: małopolski
20 listopada 2024, o 12:16 mazda6sport napisał(a):
Mazdzioszka ma przejechane niecałe 52tkm i od nowości serwisowana tylko w warsztatach mazdy.

Nie w każdym warsztacie Mazdy - pracują orły od eksploatacji!!!
Mikropęknięcia mogły wystąpić ;
- po płukance gorącego silnika,
- a następnie zalanie silnika zimnym olejem

PostNapisane: Śr, 20 lis 2024, 19:32 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Andrzej2010 ma słuszność. Pęknięcia mogły powstać na skutek szoku termicznego. Wystarczy, że samochód wjechał na podnośnik w ASO z silnikiem rozgrzanym do temp. pracy. Mechanik spuścił szybko olej, nie czekał aż wykapie do końca po czym zakręcił śrubę spustową i wlał zimny olej z magazynu. Niejednokrotnie widywałem zimą beczki z nowej dostawy, na które padał na dworze deszcz czy śnieg.

PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 18:16 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Czyżby koniec z legendarną bezawaryjnością Mazdy ??;(. Za mało tych przypadków na forum aby cos stwierdzić.

https://www.youtube.com/watch?v=mXyO-jD9yu4?si=V7SPgYzDodsXqz3N

:? :arrow:

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 19:09 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Region: podkarpacki
Lucasbadboy tu nie chodzi o bezawaryjność, po prostu jak na rozgrzany silnik wlejesz zimny olej to nie ma mocnych... bez względu na markę.

PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 20:10 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Ok ale do tej pory nigdy o takim czymś nie słyszałem. Muszą być jakoś te głowice strasznie delikatne ;(.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Śr, 4 gru 2024, 22:12 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Lucasbadboy, jak większość rzeczy w Maździe.

PostNapisane: Cz, 5 gru 2024, 22:20 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Lucasbadboy napisał(a):
Ok ale do tej pory nigdy o takim czymś nie słyszałem. Muszą być jakoś te głowice strasznie delikatne ;(.

Delikatnie to jest nagięta ta teoria o pękaniu czegokolwiek w silniku od różnicy temperatur rzędu 100 stopni C. Chyba wszystkie serwisy by upadły gdyby tak było, a auta zatrzymujące się na stacjach benz z trasy, gdy właściciel przypomniał sobie że nie sprawdził oleju, dolewa litr zimnego by już tych stacji nie opuszczały.
\
Przecież po odstawieniu do serwisu schodzi sporo czasu do wjechania, podnośnikowanie, potem sobie stoi olej spływa trochę to trwa, filtra parzącego też się chętnie mechanik nie chwyta, jest przeważnie coś tam jeszcze do zrobienia, jakiś płyn hamulcowy, zmiana opon itd.
To już tak gdyby faktycznie 100st (ok 100 st C to temperatura pracującego oleju, ) robiło takie ostre wrażenie na aluminium nawet jakby po tym krążącym wcześniej 100st wlać 0 st.

A co do powszechności problemu (bo jak wystąpi to fakt problem, bez kpiny to piszę, wiem po latach z Alfami co to awarie silników) , mam wątpliwości co do powszechności (tej wady materiałowej bo podejrzenie zimnego oleju odstawmy jako niepoważne) .
Choć jeśli jest tak jak w komentarzach pod tym filmem - silniki używane są tak tanie (tanie są zawsze na rynku wtórnym cześci nie psujące się, taka reguła) - ten film coś mówi o pęknięciu ? generalnie film jest mocno nieooglądalny, gość ględzi jak od rzeczy tu silnik, tam pokrętło "z czegoś" (kurde., może z Mazdy nie? ) pasek z Chin beee, otoczony w połowie chińskimi produktami. Skrzynia rzekomo szarpie przy 57 tys, wyskakuje przy dodaniu gazu (??? ke ? ) .

Tak czy siak zdaje się nagar tam jakimś problemem się okazał . Który o ile wiem może być faktycznie problemem i warto Oil Catch Can'y zakładać - nie będzie miało co wlecieć do doloto po prostu, nawet mega szlachetny olej nie wlatujący wcale do dolotu to lepiej niż ten szlachetny wlatujący i na zaworach dogorywający.

Nieważne. Jeździ wokół masa skyactiv'ów benz , w tym po torach całego świata w MX5tkach łomotanych wyścigowo w seriach pucharowych, bez certolenia się z temperaturami wlewanego oleju.
Myślę że jednak możemy spać spokojnie (tzn jeśli chodzi o benz.) . Moja pierwsza 2.0 z 2015 , 160tys jak właśnie niedawno sprzedałem, ciągała przez te lata kilkanaście razy w roku lawetę, olej miedzy 10 a 20 tys jakoś wychodziło raz na rok 0w20 (no z lodówki nie wyciągałem , ale akurat preferowałem zlewać gorący bo lepiej spływa) , ot spełniający normy, pewnie że nie mordowana głupio ale normalnie auto jest po coś , a nie do stania i patrzenia - normalnie używana
I co do delikatności to wiadomo, że to nie 4 Runner, ale ot osobówka , tak samo delikatna jak i inne, a nawet muszę zawias wytrzymałościowo pochwalić bo naprawdę obciążana byłą że siedziała prawie na asfalcie czasami tyłkiem i zero luzów i zużycia amorów itd z tyłu. Oraz hamulce pochwalić muszę bo swoje 2 tony (jak nie więcej jak załadowałem) + czasem 1,5 na haku bywało że musiała awaryjnie shamować i zero problemów.

PostNapisane: Cz, 5 gru 2024, 23:06 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
5 grudnia 2024, o 22:20 Andrzejsr napisał(a):
Delikatnie to jest nagięta ta teoria o pękaniu czegokolwiek w silniku od różnicy temperatur rzędu 100 stopni C.

Delikatnie...? To czysty farmazon. 100 st.C różnicy, to żadna różnica. Przecież jak każdy z nas odpala codziennie samochód to na wejściu różnica między komorą spalania a płaszczem wodnym to 2000 st. C i więcej. W bieżącej eksploatacji naprężenia wewnętrzne spowodowane są dużo większą różnicą niż te idiotyczne 100 st. C. Co nie oznacza, że mikropęknięcia nie istnieją, tyle że z innych powodów, najczęściej z wad materiałowych powstałych w toku produkcji odlewów.
A silnik z powyższego filmiku to skrajny przykład dewastacji silnika przez użytkownika, tego czy poprzednika, poczynając od niewiadomych płynów eksploatacyjnych po sam sposób eksploatacji podejrzewam daleki od wskazań producenta. Traktowałbym to bardziej jako odosobniony przykład.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1