Teraz jest N, 8 lut 2026, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 09:49 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Smook, wymiana statyczna? Czy wymienili Ci filtr? Bo mi nie wymieniali... Ja również nie zdecydowałem się na Ravenol/Mitasu i zalałem oryginał i na prawdę czuć różnicę (pierwsza zmiana przy 200k km dopiero). Zniknął uciążliwy lag przy przełączaniu D/R i ogólna płynność się zwiększyła. Kolejną zmianę zrobię za ok 10k km (na zegarku będzie ok 260k km).

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 10:26 
Adept
Od: 16.08.2017
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
popielasty: wymiana u Gołęmbiewskich? Miałeś swój olej ATF czy brałeś z ASO? Wymiana dynamiczna, czy statyczna?
Właśnie zbliża mi się 4 przegląd (za 2 msc) i waham się, czy nie zrobić wymiany dynamicznej (ok 60tys przebiegu).

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 12:21 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Statycznie.Filtra nie wymieniali. Zużyto 5ltr ATF-FZ.
Nie ma sensu wymieniać przy 60tys przebiegu. Nie poczujesz różnicy.
Koło setki olej już ma prawo być zużyty. Chyba, że jeżdzisz b.ostro wzglednie ciągasz przyczepę.

moderator
PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 13:19 
Prawie fanatyk
jaketherake, tak - u Gołembiewskich. Nie miałem swojego oleju, wymiana statyczna, bez wymiany filtra. Koszt poniżej 500 zł (nie pamiętam dokładnie ile, ale chyba 450 zł).

Smook, dwa razy w roku po 250 km przyczepa 750 kg i łódź + wózek ok 500 kg. Łącznie ok 1000 km z obciążeniem większym.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 14:44 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Trochę się dziwię, że nie wymieniali wam filtra. Ja po 100 tys. olej miałem jeszcze w miarę ok ale filtr był już lekko zabrudzony. Koszt trochę wyższy bo trzeba jeszcze potem przyklejać miskę ale wydaje mi się, że większa pewność, bo można sprawdzić co się ze skrzynią dzieje.

moderator
PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 15:22 
Prawie fanatyk
Pablos, mnie też to zdziwiło. Najwyraźniej nie praktykują tego w tym ASO - u Ciebie w ASO wymieniali filtr?

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2020, 15:53 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
Tak, nawet sami to zaproponowali. Olej brałem oryginalny do tego. Ale co ciekawe w innym ASO odradzali mi wymianę, nawet straszyli, że ktoś tam po wymianie miał problemy. U mnie od wymiany minęło 30 tys. km i jak na razie odpukać wszystko gra. Też moje subiektywne odczucie jest takie, że skrzynia chodzi lepiej. A też było wcześniej to rwanie z R na D.

Z tą wymianą filtra może nie każdy chce się bawić, wiesz ściąganie miski, potem jej klejenie. Zawsze może potem być jakieś ryzyko jak się to nieumiejętnie zrobi. Ale z drugiej strony przy inspekcji smoka też muszą ściągnąć miskę i potem kleić, więc chyba powinni mieć to opanowane. Chyba, że te miski się czymś różnią ale nie sądzę. Najprościej jest pewnie odkręcić korek i spuścić stary olej a potem nalać nowy. Ale wtedy nie widzi się co tak naprawdę filtr wyłapał.

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 15:06 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Słuchajcie jest problem . Kolega jadąc mazdą 6 165KM AT 2014 (około 150 tyś przebiegu) do Polski zatrzymał się przed Berlinem na stacji benzynowej .Następnie przy ruszaniu poczuł potężne szarpnięcie jak by ktoś walnął go z tyłu i skrzynia przestała działać . Po zgaszeniu i oględzinach z zewnątrz nic nie znalazł,jednak skrzynia przy ruszaniu i wolnej jeździe wydaje jakieś dźwięki i poszarpuje. Nie chcąc się wpakować w dodatkowe koszty (generujące holowanie z autostrady) odpuścił dalszą jazdę . W internecie znalazł jakiś warsztat w Poznaniu (lub koło Poznania -nie znam nazwy) specjalizujący się tylko w skrzyniach AT i laweta zawiozła go tam.
Na razie minął ponad tydzień i na tę chwilę skrzynia jest tylko wyjęta z samochodu ale jeszcze czeka na rozebranie i ocenę sytuacji (w kolejce ponad 20 skrzyń).
Do tej pory nie było żadnych oznak ,pracowała płynne ,on jest długoletnim kierowcą ,również zawodowo i nawet jeździ automatami w tirach i nigdy nie katuje samochodów. Acha skrzynia ponad dwadzieścia tyś km temu miała zmieniany olej metodą dynamiczną.
Podaję to do wiadomości,bo na razie nie wiadomo co w środku Dylemat ma czy naprawiać (podobno naprawa nie będzie tania) ,wymienić na nową czy używaną.Do tego ciągle rosną koszty problemu-wynajął samochód na dwa tygodnie żeby wrócić do Belgi ale podobno potrwa to dłużej więc będą następne koszty. Przglądałem cały wątek odnośnie skrzyń AT na forum ale nic takiego nie było opisywane, był chyba tylko 1 jakiś przypadek wymiany AT na gwarancji ze względu na wadę fabryczną. :idea:
Ciekawe co o tym myślicie-oczywiście na razie w fazie gdybania

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 16:56 
Stały bywalec
Od: 10.01.2019
Rok produkcji: 2017
Region: śląski
To juz nie pierwszy przypadek że pada skrzynia po zmianie oleju, pewnie aso zna ryzyko i woli nie wymieniać.
Padnieta skrzynia bez zmiany oleju jeszcze na forum nie bylo ale po zmianie to nie jestes tu pierwszy, przypadek ?

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 17:57 
Prawie fanatyk
GJ z roku 2014 ma jakiś ukryty problem z AT i nie ma to nic wspólnego z wymianą ATF a raczej ukrytą wadą produkcyjną w partii skrzyń z tego roku:

https://www.cashcarsbuyer.com/do-mazda- ... problems/#

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 19:02 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Pewnie do czasu diagnozy z tego serwisu skrzyń nic nie da się wygdybać... o ile oni się zechcą bawiąc w detektywa, a nie po prostu powymieniać co uszkodzone, czy wręcz całą skrzynię.
Co do oleju to, choć jestem zwolennikiem tego co instr. zaleca , właśnie z uwagi na możliwe tzw fuckupy przy tej wymianie . To tu bym był ostrożny. bo tak : zmienił - awaria skrzyni. Nie zmieniłby - i gdyby ta sama awaria wystąpiła - to padałyby głosy winiące brak zmian oleju jako przyczynę.
Choć wymiana jej nie uchroniła, to jedno pewne.
Ogólnie jakaś ryska na wizerunku Mazdy pierwsza poważna chyba się pojawia.

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 21:04 
Stały bywalec
Kolega mówi że albo solidna naprawa albo wymiana na nową o ile cena go nie zabije (ile może kosztować?). Używanej na tą chwilę nie rozpatruje, bo nie chce powtórzenia . Jaka była by Wasza decyzja (zakładając koszty naprawy 3-5 tyś.)

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 21:30 
Prawie fanatyk
Nowa skrzynia to koszt rzędu 20tys
Za tyle można nabyć kilka używanych z gwarancją rozruchu.

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 22:12 
Prawie fanatyk
pedrito napisał(a):
Kolega mówi że albo solidna naprawa albo wymiana na nową o ile cena go nie zabije (ile może kosztować?). Używanej na tą chwilę nie rozpatruje, bo nie chce powtórzenia . Jaka była by Wasza decyzja (zakładając koszty naprawy 3-5 tyś.)

Całość naprawy 3-5 tysięcy ? to bym naprawiał, zakład chyba dobry skro dziesiątki skrzyń w kolejce czekają.

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 22:17 
Stały bywalec
Co do ceny naprawy to tylko moje gdybanie. Kumpel mówił że zakład nie duży ale zawalony skrzyniami i to podobno z całej polski . Zajmują się tylko AT

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 22:32 
Prawie fanatyk
Nie znajdując się w takiej syt trudno wiedzieć co by się zrobiło (choć podobne z silnikami w Alfach miałem ) .
No ale jakie wyjścia ? - sprzedać auto jak jest - raczej ze znacznie większą stratą niż te 5 tys.
Nowa - jeśli 20tys to odpada.
Używane tak tylko rzuciłem okiem na allegro koło 2 tys + koszt montażu demontażu i pozostanie z tyłu głowy czy nie będzie podobnie... no bo co z gwarancji jak gdzieś daleko znów padnie (BTW Assistance nie są drogie , nawet w Maździe warto mieć).
A naprawa jak dobra to powinna chodzić.

Swoją drogą na tym allegro to znaczna przewaga skrzyń od diesli - znaczy silnik padł skrzynia została ?

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 23:09 
Stały bywalec
Akurat pozbycie się auta nie jest brane pod uwagę. Zakochał się w nim (sam go namówiłem na mazdę i dla niego znalazłem) ,wcześniej tylko Audi i następne rozważał też Audi a przejściowo był passat. Przy większym budżecie w planach była tylko wymiana na wersję 2.5 litra i najlepiej kombi.I do tej pory praktycznie co tydzień jeździliśmy na rybki i wszyscy wiedzieli że to ci Polacy co mazdami przyjechali .A ostatnio było trochę problemu żeby cały sprzęt X2 upchać do mojej ,ale daliśmy radę i w sumie 10 karpi,2 duże leszcze i 2 karasie po 6-ciu godz. odhaczone. <spoko>
No nic mamy nadzieję że trochę potrząśnie kieszenią i dalej już będzie z górki.

PostNapisane: N, 4 paź 2020, 23:40 
Prawie fanatyk
Jeśli się faktycznie skuteczna naprawa zamknie w tych 3-5 tys to i tak już trochę wcześniej jeżdżąc i planując kolejne lata eksploatację to się rozmyje. Zwłaszcza że koszty użytkowania mazdy 6 są b małe . Oleje hamulce itd tanie, wymian rozrządu brak, zawias pancerny, elektronika nie szwankuje itd.
No taka niespodzianka może jednak nadszarpnąć zaufanie do marki. Diesle już to dość skutecznie robią ;)
Z drugiej strony zmiana na kombi zawsze wskazana :)
Trzyma kciuki i obserwuje bo 2015 blisko 2014...
Swoja droga to że w 2014 coś się działo to tylko z tych internetow? Akcji żadnej nie było chyba?

PostNapisane: Pt, 30 paź 2020, 12:43 
Amator
Od: 28.02.2019
Cześć,
W mojej 6-tce z przebiegiem ok 208 tys. czulem, ze skrzynia lekko przeciaga biegi.

Dałem ją do Aso na wymianę statyczną oleju, odczekałem ok. 5 tys.km.

Przeciąganie zrobilo się większe, mam tez odczucie jakby na 2gim biegu lekko się "ślizgał" tzn. ja daję gazu, obroty rosną a przyspiesza słabiej niż wynika to z obrotów.

Czy taki objaw może byc związany z poziomem oleju, czy raczej mechanicznie cos chyli się ku upadkowi?

PostNapisane: N, 1 lis 2020, 09:24 
Amator
Od: 20.08.2017
Rok produkcji: 2017
Ja ostatnio ładowałem akumulator - odłączyłem go od auta na całą noc.
Efekt uboczny był taki, że później wyraźnie czułem inną pracę skrzyni - auto zbierało się duuużo lepiej- prawdopodobnie resetują się jakieś ustawienia style jazdy czy coś.

Może to nic nie da, ale z drugiej strony nic nie kosztuje sprawdzić.

PostNapisane: Wt, 3 lis 2020, 23:53 
Adept
Od: 07.11.2019
Rok produkcji: 2018
Mam takie pytanie, gdyż nie wiem czy to tylko mój egzemplarz. Czy podczas zmiany biegu z wstecznego lub na wsteczny też u Was słychać takie jakby skrzypienie/trzeszczenie jakby coś miało spory opór? Bieg się zmieni i wszystko jest już ok. Z środka nie słychać bardzo, bardziej na zewnątrz, a dopiero dzisiaj to zauważylem.

-- Dodano: 3 listopada 2020, o 23:53 --

moderator
PostNapisane: Śr, 4 lis 2020, 02:18 
Prawie fanatyk
No u mnie tego nie ma, dosyć niepokojące.

PostNapisane: Śr, 4 lis 2020, 10:19 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
U mnie w środku słychać. Ciężko mi powiedzieć czy aż tak. I jest tak od nowości. Z zewnątrz nie nasłuchiwałem.

moderator
PostNapisane: Śr, 4 lis 2020, 12:22 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Jak dla mnie to nie nadąża z synchronizacją biegu wstecznego, słychać charakterystyczne chrupniecie zębatek.

PostNapisane: Śr, 4 lis 2020, 12:55 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Szybki test przed chwilą, przy wyjeżdżaniu (zimny silnik) i parkowaniu (ciepły). Cisza. Natomiast jestem pewien że raz na jakiś czas coś słychać, czuć do tego na drążku. Będę teraz zwracał uwagę w jakich warunkach i okolicznościach to występuje.

PostNapisane: Śr, 4 lis 2020, 14:59 
Adept
Od: 07.11.2019
Rok produkcji: 2018
Problemem okazały się hamulce, gdy mocniej trzymam hamulec podczas zmiany biegu przy postoju to wszystko jest ok, nie ma tego dźwięku. To samo jak szybko puszczę hamulec odrazu po zmianie biegu. Byłem w serwisie i Pan elegancko mi wszystko wytłumaczył.

PostNapisane: Cz, 5 lis 2020, 12:05 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
pedrito zapomnij ze naprawa skrzyni będzie kosztowała 3-5tys. Za regenerację co prawda skrzyni od BMW kumpel płacił 9tys. Czyli licz się w granicach 6-10tys oczywiście zależy co tam padło. :|

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Śr, 11 lis 2020, 17:26 
Stały bywalec
W sobotę rozmawiałem z kumplem , skrzynia podobno naprawiona (koszt 6.5 tyś na oryginalnych częściach). Kumpel nie umiał mi dokładnie wytłumaczyć co było przyczyną .Podobno zdarza się w tych skrzyniach jakiś problem nie w samej skrzyni,ale gdzieś pomiędzy skrzynią a silnikiem. Podobno mieli już kilka takich przypadków. Acha naprawa robiona u Teo Motors -Teodor Myszkowski ,Swadzim.
Samochodu ciągle nie odebrał ,bo pojawił się następnie jakiś problem z komputerem pokładowym .Podobno auto po kilku km. gaśnie i nie można potem odpalić.Gdzieś się dowiadywali że zdarza się taki problem w sterownikach w mazdach z tych roczników (pierwsze słyszę-trochę to naciągane ,może sami coś spieprzyli).Nowy sterownik z wgranym programem podobno kosztuje fortunę.Kumpel lekko załamany bo dotej pory już go to kosztuje sporo ponad 10 tyś (laweta z Berlina ,naprawa wynajęcie samochodu na dwa tyg. ,odprowadzenie sam.powrót i teraz jeszcze wyjazd po sam. i powrót) o ile jeszcze nie wystąpią dodatkowe koszty z naprawą tej elektroniki.Uwielbiał tą mazdę ,ale ostatnio jak rozmawiamy to jest trochę zażanowany i szybko zmienia temat. :/

-- Dodano: 11 listopada 2020, o 17:26 --

W końcu kumpel dostał informacje że auto naprawione . Teraz tylko jechać do Polski o odebrać .Powiedzieli mu że w mazdach są różne typy komputerów pokladowych . Jedna są na podzespołach Boscha i te podobno są dobre,natomiast inne na innych podzespołach potrafią padać jak muchy (podobno mieli sporo takich przypadków)i najczęściej dzieje się to przy dużym spadku napięcia np. gdy auto długo stoi i akumulator straci dużo napięcia . jest to podobno sytuacja nieodwracalna. Nowy podobno kosztuje 6.5 tyś zł. i chyba dodatkowo jeszcze programowanie , wgrywanie map-ów itp. Znaleźli jakiś podobno w niemczech ,ten właściwy i już wszystko wgrane ,i poustawiane.Cała instalacja posprawdzana ,łącznie ze wszystkimi punktami masy i różnymi czujnikami,wszystko w 100 procentach sprawne. Taką informacje otrzymał z warsztatu.Nie pochwalił się tylko ceną ale tutaj go rozumiem.
Mam nadzieję że teraz już będzie tylko jazda.
Mówiłem mu na początku że jak będzie się kontaktował żeby poprosił o zrobienie zdjęć (chętnie bym pooglądał ) ale chyba przez zawalenie głowy o tym zapomniał.Zobaczymy jak odbierze co konkretnego sie dowie ,bo przez telefon to ciężko o szczegóły,a po za tym mechanikiem nie jest i sporo rzeczy nie kuma.

PostNapisane: Cz, 12 lis 2020, 15:05 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Pedrito ale przecież skrzynie AT z mazy uchodzą za niezawodne. To co napisałeś, że padają jak muchy to chyba niemożliwe. Ludzie by pisali na forum.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Cz, 12 lis 2020, 15:34 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Dobrze zrozumiałem ze jakiś sterownik/moduł niekoniecznie od skrzyni umarł w tym całym zamieszaniu?

Mogło być tak jak z rbcm - nieodpowiednie traktowanie i kaput.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1