Teraz jest So, 15 gru 2018, 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 10:12 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 118
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Wczoraj gość z ASO na pytanie gdzie najlepiej wymienić olej metodą dynamiczną w 3mieście polecił Sosnowskiego. Sam tam wymieniał olej w swoim mercedesie. A na pytanie czy po wymianie oleju w AT trzeba programować czy coś skrznię powiedział, że pierwsze o czymś takim słyszy.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 11:35 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 20.09.2013
Posty: 3955
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
No to czekamy na śmiałka, który pierwszy wymieni olej metodą dynamiczną. Już dwa razy wymieniłem statycznie więc chętnie bym teraz zrobił to inaczej.

_________________
Zoom-zoom to czyste emocje... soul red GJ 6 2.5 G AT kombi skypassion

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 9 lut 2018, 13:42 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 07.11.2013
Posty: 1190
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Odwiedziłem wspomniany warsztat w Gdańsku w zeszłym roku. Jednak z powodu niskiego przebiegu przełożyłem zabieg wymiany dynamicznej do osiagniecia 60tys. Myślę, że dluga kolejka oraz profesjonalne traktowanie klientów wskazują na porzadnego mechanika. Polecono mi przyjechać z 11litrami oleju (pytałem czy moj własny wleją czy jakiś inny polecają, dostosowany do ustrojstwa którym tą dynamiczną wymianę robią).
Cena ok 600


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lut 2018, 08:07 
Świeżak
Offline
Od: 26.12.2017
Posty: 25
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
31 stycznia 2018, o 20:43 poxtazo napisał(a):
Wymien z filtrem. Filtr 200zl.kosztuje nawet w glupim IC maja .

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Masz jakas specyfikacje tego filtra z IC? Mam 2.0Pb AT 2013 rok..


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lut 2018, 09:26 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.05.2016
Posty: 1140
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Przy 60 tys. będzie trzeba wymienić. ten olej. :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lut 2018, 20:00 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 118
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Smook Też myślę żeby przy 60kkm szarpnąć się na dynamiczną. 5500kkm left :idea:
11 ltr to z 8 stówek jak nie więcej plus filtr i 600 za robote. Noo troszkie wychodzi :>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lut 2018, 20:20 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.05.2016
Posty: 1140
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
wymiana koło 1400 zl ? drogo.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 11 lut 2018, 08:42 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 118
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
jak nie 1600 :lol: filterek dolicz za 200pln


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 11 lut 2018, 13:18 
Świeżak
Offline
Od: 19.08.2016
Posty: 30
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Panowie,
Nie ma racjonalnego powodu dynamicznej wymiany oleju w skrzyni, poprostu wymieniajcie czesciej olej statycznie. Identycznie jak robicie to w silniku.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 11 lut 2018, 15:28 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 3399
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
10 lutego 2018, o 20:00 talib napisał(a):
11 ltr to z 8 stówek jak nie więcej


5 lutego 2018, o 18:16 CzarnePaliwo napisał(a):


538,65zł brutto za 12L (3x 4L) po rabacie dla forumowiczów i z darmową wysyłką :wink: Olej w specyfikacji Mazda ATF FZ (00FZ01ATF).

_________________
http://www.czarnepaliwo.pl - sklep z olejami silnikowymi, przekładniowymi i dodatkami do paliwa Twojej Mazdy :pilot: Polecam jako współzałożyciel forum! :piatka:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 12 lut 2018, 15:40 
Avatar użytkownika
Adept
Offline
Od: 23.11.2016
Posty: 118
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Tomek Zdecydowanie lepiej <spoko>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 mar 2018, 20:26 
Świeżak
Offline
Od: 03.02.2018
Posty: 34
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Dzis chcialem kupic ravenola atf fz ale trzeba bylo akurat czekac na zamównienie,po sprawdzeniu podano ze pasuje liqui moli top tec 1200,auta z 2014 r 2,5 pb usa,czy to odpowiednia specyfikacja tego oleju do skrzyni?


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 14 mar 2018, 13:23 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 3399
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
13 marca 2018, o 20:26 Tommy83 napisał(a):
po sprawdzeniu podano ze pasuje liqui moli top tec 1200,auta z 2014 r 2,5 pb usa,czy to odpowiednia specyfikacja tego oleju do skrzyni?


Ten olej nie spełnia wymaganej specyfikacji ATF FZ. Wprowadzono Cię w błąd. Można to zweryfikować na oficjalnej stronie LM:
https://products.liqui-moly.com/top-tec-atf-1200-5.html

Olejem spełniającym Mazda ATF FZ jest np. Mitasu Low Viscosity MV ATF:

https://czarnepaliwo.pl/glowna/178-mita ... tf-4l.html
https://czarnepaliwo.pl/glowna/177-mita ... tf-1l.html

_________________
http://www.czarnepaliwo.pl - sklep z olejami silnikowymi, przekładniowymi i dodatkami do paliwa Twojej Mazdy :pilot: Polecam jako współzałożyciel forum! :piatka:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 14 mar 2018, 18:05 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 05.03.2017
Posty: 172
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Ja ostatnio użyłem tego oleju ale do manuala w Mustangu.Ford wymaga oleju ATF Mercon V do automatu i także do manuala (zastosowane łożyska igiełkowe).Top Tec ATF 1200 jest bardziej zbliżony do Mercon III czyli specyfikacji starszej i raczej jest to olej mineralny lekko uszlachetniony. Wg. amerykańskiego forum mustanga będzie to lepsze rozwiązanie z uwagi na charakterystyczne płytki grafitowe w synchronizatorach gdzie olej syntetyczny powodował by wypłukiwanie grafitu.Dodatkowo jest on podobno trochę taki ostrzejszy tak pomiędzy olejem do wspomagania a płynem hamulcowym .Podobno ma to dobry wpływ na pracę synchronizatorów a w mustangu nie jest to zbyt płynne.Na razie widzę dużą poprawę.
A do wątku raczej będzie to bardzo zły olej dla Ciebie Tommy83


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 mar 2018, 09:13 
Świeżak
Offline
Od: 07.01.2018
Posty: 19
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Dzownilem do ASO Matusoka Łódz - wymiana oleju wraz z filtrem koszt ok 1500zl, powiedzianko mi, że kiedy wymienia sie filtr trzeba wlac ok 9 l oleju. Bez filtra koszt ok 400 zl. Czy to dobra cena?

Przy moim przebiegu raczej wymiana bez filtra raczej nie wchodzi w gre (170 k km)

Pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 mar 2018, 09:17 
Offline
damianc to kiepska cena, zadzwoń do Kielc (także Matsuoka) i później do Łodzi z pytaniem czemu mają inne ceny.
Ja w Kielcach miałem coś ok. 800-900, ale musiałbym sprawdzić na fakturze. Pamiętaj że ta zmiana to 2 dni robocze.


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 mar 2018, 10:15 
Świeżak
Offline
Od: 07.01.2018
Posty: 19
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Oki, Dzięki za info. Rozstrzał duży... 800-900 rozsądna cena, tym bardziej ze zorientowalem sie w cenie oleju i filtru oe w mazparts
Sprawdzę jeszcze w Szczecinie, bo tam będę kilka dni na święta, to te dwa dni robocze takie problematyczne nie będą.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 mar 2018, 10:19 
Offline
Powiem ci że zastanów się nad wykonaniem tego tam gdzie już to robili, bo to nie każdemy ASO się udaje..
Jednego kolegę w Wwie zabierali lawetą z parkingu podziemnego po takiej niezbyt fachowej usłudze w ASO. :(


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 mar 2018, 19:20 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 19.12.2014
Posty: 1161
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
@damianc
Jak w szczecinie to polecam ci serwis na Madalinskiego 8. Ja serwisuje tam.swoje auto. Ponadto niezly makaron ci tam nawijali na uszy. Ze z filtrem to 9 litrow ?;) hahah 9 litrow to.caly uklad tam nie miesci. A w tym filtrze to mas moze 200ml max. Filtr 250 zl.kosztuje. a przy statycznej wymianie nie wejdzie wiecej niz 5l. Pozdro

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 mar 2018, 14:16 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 15.11.2013
Posty: 426
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Czy w okolicach Wrocławia polecacie jakieś miejsce na bezpieczną wymianę oleju w AT? :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 mar 2018, 17:46 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 21.10.2015
Posty: 684
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Osiny :idea: dzwoniłem tam jeszcze nie robili ale mogą :wink: według kolegów z forum ,,jak nie tam to nigdzie ... :hihi: "
Maja dobrą opinię jako serwis

_________________
Nieważne kim chciałbyś być, ważne kim jesteś teraz

była GG kombi, GH hb a teraz jest GJ sedan :)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 16:15 
Świeżak
Offline
Od: 26.12.2017
Posty: 25
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Jestem po wymianie na Madalinskiego w Szczecinie. Polecam ... wymiana przebiegla szybko i sprawnie i jeszcze mozna zagladnac jak i co robi mechanik.
Koszt 700 szelestow NBP.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 kwi 2018, 20:38 
Świeżak
Offline
Od: 30.11.2017
Posty: 15
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
adas, rozumiem, że koszt całkowity z olejem ichnim? ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 kwi 2018, 09:11 
Świeżak
Offline
Od: 26.12.2017
Posty: 25
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
ichnim olejem.. .ichnim filtrem... ichnim mechanikiem :) aaa i ichnim kawom sie napilem :) <spoko> :cool:

Dodam że ichni filterek do mojej skrzynecki to FZ01-21-500 - cena w ASO jak za przysłowiowe zboże, ale już wliczone w te wymienione wyżej 700NBP. Weszło cos okolo 6 litrow oleju.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 kwi 2018, 09:23 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.04.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Robilem wymianę dynamiczna u Sosnowskiego w Gdańsku (wtedy przebieg ~110tys) profesjonalne podejście, szybka wymiana - 1000netto. Z tego co się orientuje to podczas dynamicznej filtru nie wymienia się.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 kwi 2018, 10:51 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 07.11.2013
Posty: 1190
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
A jaki olej Sosnowski użył do wymiany?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 19 kwi 2018, 11:18 
Wstydliwy
Offline
Od: 11.04.2018
Posty: 4
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
ja jestem laikiem jeżeli chodzi samochody, informacje dostałem, że stosują odpowiedni dedykowany do skrzyni w Mazdzie. Spojrzę na fakturę w domu, ale wątpię żeby była tam nazwa lub rodzaj.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 2 maja 2018, 07:15 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 22.04.2018
Posty: 14
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Panowie, no i gdzie w tej Łodzi wymienić ten olej? Na Szczecińskiej jest serwis skrzyń automatycznych , niestety opinie mają takie, że chyba lepiej tam nie jechać. ASO Matsuoka niechętnie, tylko przez spust. Robił ktoś coś w tym smutnym mieście ?

_________________
Pieniądze, które w życiu posiadałem wydałem na auta, kobiety i alkohol. Resztę roztrwoniłem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 3 maja 2018, 08:41 
Świeżak
Offline
Od: 07.01.2018
Posty: 19
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Mi w Matsuoce mowili ze zadna filozofia wymienic statycznie czy dynamicznie hehe, tylko na kasie przycinaja, a jak robia to nie mam pojecia. Ja tu w poblizu nie znalazlem miejsca gdzie powierzyłbym autko, wymienilem w Szczecinie przy okazji wizyty tam, w ASO na Madalińskiego. Tak to chcialem do Kielc jechac :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 3 maja 2018, 10:43 
Wstydliwy
Offline
Od: 15.04.2017
Posty: 14
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
Koledzy mam pytanie odnośnie wymiany statycznej. Odbywa to się przez odkręcenie miski skrzyni? Bo w serwisie powiedzieli że bez odkręcenia zleci może 2l. Jeżeli odkręca się miskę to trzeba zakupić nową uszczelkę?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.