Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 31 gru 2014, 18:34 
Amator
Od: 28.05.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Czy ktoś słyszał, czy ktoś wie jak to w praktyce działa?

Znalazłem taki tekst i się zdziwiłem:
"BOSE AUDIO PILOT, ALE.. CO TO WŁAŚCIWIE JEST?
Jest to bardzo ciekawy układ, który automatycznie dostosowuje dźwięk z radia do aktualnych warunków akustycznych panujących w aucie. Nie polega to jednak na regulacji głośności. Ten zabieg byłby niewystarczający, ponieważ szumy, które pojawiają się podczas jazdy, występują na różnych częstotliwościach. Na przykład dźwięk opon sunących po nawierzchni, może utrudniać słyszenie basów, z kolei otwarte okno wpływa na wokal. Jedynym słusznym rozwiązaniem w takim przypadku jest korekcja dźwięku poprzez equalizer. Automatyczny equalizer to właśnie jeden z głównych elementów układu Bose Audio Pilot!

ALE.. JAK TO DZIAŁA?
Układ Bose Audio Pilot wyposażony jest w mały mikrofon, który monitoruje ogólny poziom dźwięku wewnątrz auta. Następnie specjalny algorytm porównuje ten dźwięk z oryginalnym sygnałem naszego radia. Dzięki temu jest w stanie wyizolować szumy. Później system podbija lub tłumi odpowiednie częstotliwości. Końcowym efektem jest świetnie dopasowane akustycznie brzmienie wydobywające się z naszych głośników. A to wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym!
Bose Audio Pilot wydaje się być innowacyjnym rozwiązaniem, które z pewnością zwiększy frajdę z prowadzenia samochodu.

źródła: http://www.auto-swiat.pl, http://www.bose.com, http://matsuoka.pl/mazda-6-bose-audio-pilot/"

-- Dodano: Śr, 31 gru 2014, 18:34 --

Znam ten system od SONY (XPERIA Z2 lub Z3), gdzie standardowe słuchawki mają coś takiego, ale, że to jest w M6 to jestem zdziwiony <spoko>
Czy tak samo działa (ten od SONY - działa rewelacyjnie), sprawdzę przy kolejnej trasie.

PostNapisane: Cz, 1 sty 2015, 06:34 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
wg mnie zmienia się nieco głośność systemu ale nie całego pasma tylko wybranych czestotliwosci ale czy są róznice gdy hałas pochodzi od opon czy z innego zródła tego nie potrafię ocenić

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 15:14 
Partner forum
Od: 22.12.2014
Rok produkcji: 2006
Region: dolnośląski
Jest to rozwiązanie stosowane przez bose w wielu markach samochodów i od wielu lat. W audi było to już przynajmniej w 2001r albo i wcześniej. W m6 GH też jest taki mikrofon a zastosowany we wzmacniaczu bose procesor sygnałowy pozwala robić różne zmiany w parametrach sygnału, nie tylko zmieniać głośność. Co konkretnie robi to nie wiem, trzeba by podłączyć analizator widma i pobadać.
Z założenia jest nawet taka możliwość, że do pierwotnego sygnału można dodać odfiltrowany szum tła podany w przeciwfazie i w ten sposób otrzymać wyciszenie szumów tła, ale na takie obliczenia to zastosowany procesor wydaje mi się zbyt słaby. Z drugiej strony z dystansem trzeba podchodzić do opisów systemów które to bardziej mają je zachwalać i reklamować niż podawać rzetelną informację. Myślę że tutaj jest robiona tylko zmiana charakterystyki częstotliwościowej sygnału plus zmiana głośności.

Żarówki klimatronika
503304123

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 16:59 
Nowicjusz
Od: 15.11.2012
Mam ten system Bose Audio Pilot również u siebie w Infiniti. Generalnie na rozwiązanie składają się dwa systemy:

- Active Noise Control do redukcji hałasu. Działa to tylko jak jest odtwarzana muzyka i jest to szczególnie słyszalne jak silnik jest na wyższych obrotach lub jedziemy szybciej i szum z zewnątrz zaczyna być słyszalny. Jak zrobicie sobie test na zasadzie włączenie/wyłączenie/włączenie systemu to przy wyższych prędkościach i wyższych obrotach słychać, że załączenie systemu powoduje, że dźwiek z głośników jest bardziej klarowny, czysty, poziom głośności jest zwiększany, następuje też takie dziwne tłumienie pracy silnika, czasami potrafi się to śmiesznie kłócić z odtwarzanym kawałkiem. Podobnie jak otworzymy delikatnie okno to włączenie/wyłączenie systemu powoduje słyszalną różnicę. Przypomina to delikatnie system noise cancellation w słuchawkach Bose QuietComfort czy Beats by Dr. Dre (głównie do samolotu). Oczywiście działa to o wiele, wiele delikatniej i subtelniej.

Cytat z instrukcji obsługi auta: "The active noise control system uses microphones located inside the vehicle to detect engine booming noises. The system then automatically produces a muted engine booming noise through the speakers and woofer to reduce engine booming noise. If the microphone or the area around it is tapped, abnormal noise may be output from the speaker."

- Active Sound Control do wzmocnienia dźwięku silnika. Pewne elementy są tłumione przez Active Noise Control, dodając do tego dobre wyciszenie powoduje, że odgłos pracy silnika jest przytłumiony. Dlatego też auto przez mikrofony zbiera i potem odtwarza/wzmacnia dźwięk silnika w kabinie. U mnie dzieje się to tylko w trybie Sport. A jak to zaobserwować ? Najlepiej rozpędzać się dość dynamicznie w trybie Standard. Dźwięk jak zawsze. Ale jeśli w trakcie tego rozpędzania przełączy się tryb pracy na Sport to nagle okazuje się, że brzmienie silnika jest mocniej słyszalne i robi się sportowo w środku

Cytat z instrukcji obsługi: "The active sound control generates sounds according to engine speed and driving modes through the speakers and woofer to enhance the quality of the engine sound."

zasłużony
PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 19:50 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
Ten audio pilot był już montowany w GG. Miałem to w mojej GG z 2003.
A ten artykuł jest tak napisany, aby chwycił niezdecydowanych na zakup Mazdy jako coś nowego w car audio.

Sent from my GT-I9505

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: Śr, 7 sty 2015, 21:27 
Świeżak
Od: 22.04.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: opolski
Ogólnie rzecz ujmując dobra sprawa wraz ze wzrostem prędkości głośność muzy rośnie no i w radiu ustawiasz jeden z trzech lub czterech poziomów regulacji głośności [WINKING FACE]

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 13:44 
Amator
Od: 28.05.2014
Region: wielkopolski
Ha, tak myślałem. Czy krótko mówić pic na wodę?
Testowałem to i... nie widać różnicy (... więc po co przepłacać...) w przypadku, gdy system jest włączony lub wyłączony.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 14:38 
Nowicjusz
Od: 15.11.2012
Chris napisał(a):
Ha, tak myślałem. Czy krótko mówić pic na wodę?
Testowałem to i... nie widać różnicy (... więc po co przepłacać...) w przypadku, gdy system jest włączony lub wyłączony.

Może system jest wyłączony ? Kolega miał podobny problem, nie słyszał różnicy i po wejściu w tryb serwisowy okazało się, że jest to wyłączone serwisowo, czyli mimo włączonej opcji w ustawieniach nic to nie robiło. Po uaktywnieniu opcji w trybie serwisowym wszystko zaczęło działać.

PostNapisane: Pt, 9 sty 2015, 14:45 
Świeżak
Od: 22.04.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: opolski
Jestem przekonany ze na pewno to masz serwisowo wylaczone badz w radiu masz pierwszy lvl wlaczony u mnie mam ustawione na najwyższym lvlu i słychać różnice przy zwiększeniu prędkości

PostNapisane: Wt, 20 sty 2015, 21:47 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Jedyne co czuję to mocniejsze basy i dół przy jeździe po autostradzie. Chyba o to chodzi?

PostNapisane: Cz, 29 sty 2015, 05:49 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Region: podkarpacki
Ja też tak słyszę.Mnie ta zmaiana czętotliwości wkurza ,bo na długiej trasie autostrada robi to "huk" w samochodzie powodujący zmęczenie.Jak jade autostrada to od razu basy do samego dołu na minus.
Czy można ustawić żeby wraz z prędkością się podgłaśniało ,ale nie zmieniało częstotliwości? :idea:

Strefa czasowa: UTC + 1