Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 12:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 26 lip 2014, 23:12 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Włączam dziś Yanosika, telefon łączy się po BT i zaczynam słyszeć w głośnikach to co mówię do mojego dziecka. Coś jakby włączył sie zestaw głośnomówiący tylko że słyszę sam siebie. Czy ktoś wie o co chodzi?

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 02:39 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
podsłuchują wszedzie nie tylko w restauracjach

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 27 lip 2014, 10:08 
Nowicjusz
Od: 26.05.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: zachodniopomorski
Sam używam Yanosika, ale czegoś takiego nie miałem. Zauważyłem natomiast coś innego. Mając sparowany telefon prze BT, nie słychać komunikatów wypowiadanych przez Yanosika. Komunikaty słychać dopiero, jak odtwarzam muzykę z telefonu, oczywiście cały czas mając sparowany telefon. Sytuacja trochę dziwna i nie bardzo rozumiem, czemu tak jest :idea:

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 10:24 
Stały bywalec
Właśnie wczoraj przez to wyłączyłem Yanosika i mnie ustrzelili na ternie zabudowanym. Potem patrze w yanoslika a tam suszarka namalowana jak nic.
Adalbert no to jak nie słychać komunikatów to i tak jest bezużyteczny.

Ja by wyciszyć głosy odchodzące z kabiny też muszę wcisnąć mute i yanosik też milczy.

Nic odkrywczego ale ta cała stacja multimedialna to porażka w każdym jej calu.

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 13:14 
Nowicjusz
Pomimo tego, że nie słychać komunikatów, to i tak jest bardzo skuteczny, nawet bardziej niż CB radio, a już na pewno bardziej komfortowy. Nie da się z tym nic zrobić, trzeba po prostu częściej spoglądać na ekran i jakoś można jeździć. Może przy jakiejś aktualizacji wyeliminują ten problem.

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 27 lip 2014, 13:23 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
a najlepsze jest te 20 zagrożeń na kilometr...

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 13:40 
Stały bywalec
Już chyba wiem. Nie testowałem jeszcze, ale najprawdopodobniej to będzie to. W ustawieniach yanosika trzeba wyłączyć BT.

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 13:45 
Nowicjusz
Damianko napisał(a):
a najlepsze jest te 20 zagrożeń na kilometr...

Jak ktoś wciska bezmyślnie i jest nadgorliwy, to później jest przesyt informacji.

PostNapisane: N, 27 lip 2014, 21:45 
Stały bywalec
Jedno wciśniecie nie wystarczy. Musi być potwierdzone przez innych użytkowników.

PostNapisane: Wt, 29 lip 2014, 08:12 
Adalbert napisał(a):
jest bardzo skuteczny, nawet bardziej niż CB radio

Ale bzdura. Może na krajówkach, ekspresówkach, czy autostradach.
Przesiadając się z CB na pseudo ostrzegacza Yanosika miałem od kilku lat punktów 0 (słownie "zero").
Używając Yanosika 3 miesiące - punktów 14 (słownie "czternaście"). I dodam, że nie tylko ja. Sam namawiałem jak kretyn na przesiadkę na ten badziew.
Kolejnym mankamentem Yanosika jest oznaczenie wypadku.
Nie raz stałem jak jełop w korku, bo myślałem, że to samochód na poboczu na awaryjnych - tak niektórzy idioci używający systemu Yanosik zgłaszają wypadek - a kolejni go potwierdzają.
Na CB od razu wiem- wypadek - 3 kilometry korka. I mijam.

Nie porównujmy "dwóch różnych systemów walutowych" cytując "Misia".
Yanosik przy CB jest dla kogoś, kto jedzie na wczasy autostradą, ekpresówką.
Jedyna przydatność to to, że czasami pokazuje aktualne natężenie ruchu, ale i to niekoniecznie z opóźnieniem nie mniejszym niż 1h.

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 29 lip 2014, 09:38 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
A ktoś z Was używa Ryśka?

Wysłane z mojego HTC Desire 500

PostNapisane: Wt, 29 lip 2014, 13:11 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Rok produkcji: 2013
Coraz bardziej modne jest urządzenie Coyote, coś w stylu Janosika, ale bardziej rozbudowane i inteligentniejsze.

https://www.coyote.pl/

Widziałem gdzieś testy na TVN Turbo.

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 09:32 
Nowicjusz
Jakiś czas temu, w jednym z pism motoryzacyjnych, było porównanie Coyota, Yanosika i CB radia i zdecydowanie wygrał Yanosik. Osiągnął procentowo największą skuteczność. W CB radiu przeszkadzają mi szumy i dużo różnych, nieprzydatnych w danym momencie rozmów. Yanosika używam od niedawna, ale jak na razie jestem zadowolony.

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 09:55 
Stały bywalec
tatahani napisał(a):
Już chyba wiem. Nie testowałem jeszcze, ale najprawdopodobniej to będzie to. W ustawieniach yanosika trzeba wyłączyć BT.

Przetestowane, problem zniknął.

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 10:44 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Ja używam yanosika i sobie chwale. CB mnie osobiście wk jak muszę słuchać tych polskich inteligentów, więc cb poszło do Żyda
Oczywiście yanosik nie jest 100% skuteczny , ale wystarczająco jak dla mnie.
Ktoś tu pisał że jak używa yanosika to miał 14 pkt:)
Jak wprowadzono abs to miała się zmniejszyć ilość wypadków. Niestety kierowcy zaczęli szybciej jeżdzić bo mieli abs , skutek był do przewidzenia
Tak samo jest z yanosikiem i cb

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 16:18 
Nowicjusz
tatahani napisał(a):
tatahani napisał(a):

Przetestowane, problem zniknął.

U mnie na Lumii 625 z Windows Phone nie ma opcji bluetooth, a tym samym nie można go wyłączyć / włączyć. Sprawdzałem na innym telefonie z androidem i tam już jest, więc kwestia systemu operacyjnego.

PostNapisane: So, 2 sie 2014, 19:55 
therion napisał(a):
Ktoś tu pisał że jak używa yanosika to miał 14 pkt:)
Jak wprowadzono abs to miała się zmniejszyć ilość wypadków.
Niestety kierowcy zaczęli szybciej jeżdzić bo mieli abs , skutek był do przewidzenia
Tak samo jest z yanosikiem i cb

Ok, porozmawiajmy o faktach - czyli czasach do przekazania informacji do dotarcia tej informacji do potencjalnych odbiorców.
Ile musi minąć czasu, żeby zaktualizowała się lista danych w Yanosiku? 5-10 minut? Przecież pojedyńcze zgłoszenia nie są wyświetlane od ręki, prawda?
A ile musi minąć czasu, żeby ktokolwiek mijąjący patrol, śmietnik fotoradaru, suszarkę, korek, czy wypadek poinformował innych przez CB? 10-20s? Po 5 minutach wiedzą o tym wszyscy 10-15 km w każdą stronę.
To forum czyta naprawdę sporo niezdecydowanych osób i wciskanie im kitu o fantastycznych właściwościach Yanosika jest wprowadzaniem w błąd.
Mi nawet nie chodzi o suszarki, czy fotoradary. Jak ktoś ma sieczkę zamiast mózgu i pędzi 100 w terenie zabudowanym powinien trafić do Tworek + mandat i zakaz prowadzenia pojazdu na 2 lata. I mnie nie tyle wnerwiło te 14 pkt - bo to moja głupota (zbierałem 2-4 pkt.). Bardziej odnoszę się do zatorów, wypadków itp. To w Yanosiku jest wybitnie do bani. I dla kogoś kto robi ponad 20000 km rocznie się nie nadaje. Stanie w korkach, podobnie jak Yanosik, jest dla wczasowiczów. Mają czas na stanie na wachadłac, bramkach autostradowych. Nic ich nie goni, delektrują się świeżym powietrzem, piękną pogodą, krajobrazami, można w rowie rozłożyć kocyk.. :-) Ale nie dla kogoś kto używa samochodu codziennie i chce przemieścić się z pkt A do B bezpiecznie i bez niepotrzebnych strat czasu.

Co do abs, to w zimę przez abs ja np. jeżdzę wolniej, bo droga hamowania się wydłuża, szczególnie na szklance. Oczywiście możesz się ze mną nie zgodzić. Zapytaj może kogokolwiek kto ma choćby rajdową 2kę. Powie ci, że jakby mógł to zostawiłby ESP na wszelkie nieoczekiwane ucieczki pojedyńczych osi, ale abs by wyłączył, bo zwyczajnie przeszkadza w bezpiecznym jeżdzeniu. No chyba, że ktoś zna tylko dwa poziomy hamowania - brak, max. Dlatego dla kogoś kto jeździł szrotami bez abs ten system nie jest żadnym zbawieniem.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 2 sie 2014, 22:35 
Stały bywalec
Nikt nie napisał że yanosik to doskonałe rozwiązanie. Dla kierowców jadących w trase raz na jakiś czas to rozwiązanie optymalne. Poza tym zawsze trzeba mieć oczy dookoła głowy, a nie bezgranicznie wierzyć w to co pokazuje nam telefon czy nawijają przez cb. :)

PostNapisane: N, 3 sie 2014, 13:23 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Kolega rkarcz jakiś taki nerwowy :) . Ja mam zupełnie odmienne doświadczenia, cb mam w aucie od około 2005 roku i jakoś takim dziwnym trafem zawsze 2 mandaty w roku były. Moje przebiegi to od 18000 do 30000 a w tym roku pewnie zbliżę się to 50000 km. Janosika zacząłem używać regularnie od jakiś 4-5 miesięcy, a nakręciłem już około 20000 km i efekt taki, że brak kontroli - brak punktów. Dodam, że nie jeżdżę wolno, a dodatkowo janosika używam na motocyklu i tu sobie go najbardziej chawalę. Jeżdżę po różnych drogach, ale fakt najczęściej na tych bardziej uczęszczanych. Oczywiście cb dalej jest w aucie, ale obecnie pełni funkcje uzupęłniającą dla janosika.

PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 00:07 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
tatahani złote słowa :) urzadzenia i aplikacje to tylko dodatek swiadomośc głowa doswiadczenie i rozsądek to podstawa :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 10:51 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Przetestowałem Yanosika wczoraj na trasie Lublin - Warszawa, wszystko co mi pokazał było błędne! Co więcej nie pokazał rzeczywistego patrolu z suszarką!

Szkoda baterii w telefonie :)

administrator
PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 11:45 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Ponawiam zatem pytanie, czy ktoś z Was używa Ryśka (to jest cześć CB z NaviExperta)?

PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 18:45 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Z ciekawości sciągam na telefon ,zobaczę jak to działa :wink:

PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 21:58 
Stały bywalec
Sektor napisał(a):
Przetestowałem Yanosika wczoraj na trasie Lublin - Warszawa, wszystko co mi pokazał było błędne! Co więcej nie pokazał rzeczywistego patrolu z suszarką!

Zauważ, że yanosik ostrzega przed radarami w pobliżu czyli również tymi ustawionymi w przeciwną stronę. Na ekranie pojawia sie chyba odpowiednia strzałka o kierunku. A patrol może dopiero co się ustawił i jeszcze było za mało raportów.

PostNapisane: Pn, 4 sie 2014, 22:26 
tatahani napisał(a):
Sektor napisał(a):

patrol może dopiero co się ustawił i jeszcze było za mało raportów.

Hehehe, dobre... :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 5 sie 2014, 08:27 
Stały bywalec
Nie wiem co w tym śmiesznego? Tak to działa.

PostNapisane: Wt, 5 sie 2014, 09:36 
Dlatego jest do d..
Dzisiaj dla jaj sobie włączyłem na 10 minut.
Pokazało mi na POW "S2" 6 wypadków. :)
Zastanawiałem się czy wogóle jechać tą trasą.
CB - czy są jakieś utrudnienia. Nie. A jakieś wypadki. Nie.
A jakaś blokada pasów? Nie, myją panele obok drogi i pas awaryjny jest czasami zajęty...
Dlatego opis jak to działa plus te oznacznie wypadku w komplecie jest śmieszne. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 5 sie 2014, 09:50 
Stały bywalec
Ja do zagrożeń i utrudnień tego w ogóle nie używam. Interesują mnie tylko radary i kontrole policyjne. Może i niedużo jeżdżę ale nie zdarzyło mi się by mnie aplikacją nie ostrzegła, może z kilka razy ostrzegła a patrolu nie było. Natomiast ostatnio przez problemy które opisałem powyżej jechałem i miałem aplikację niewłączoną, miałem 68 w terenie zabudowanym juz praktycznie na wylocie z miejscowości i czerwona latareczka mi pomachała, zabrała 50 zł i dała 2 pkt.

PostNapisane: Wt, 5 sie 2014, 10:10 
Ok. Moje narzekanie wzięło się z porównania jednego z kolegów, że Yanosik kładzie jedną ręką CB radio.
Też uważam, że jako poglądowy organizator podróży nada się. Bez przesadnej ufności i tyle.
Kto jeździ dużo i nie chce stać w "niespodziewanych" korkach, czy mieć więcej niż 24 pkt. w rok wybierze pewnie CB radio.
Bardziej chodzi mi o nie wprowadzanie ludzi w błąd ohami i ahami nad Yanosikiem.
A jego zasada działania to jak nawigacja, która czasami nie pokaże drogi bo nie potwierdziło jej więcej niż np. 3 podróżnych.
W takich kwestiach jak suszarka ważny jest czas. I lepiej, żeby było więcej ostrzeżeń niż suszarek, aniżeli odwrtonie.
To samo z wypadkami, czym innym jest wypadek, czym innym kolizja, czym innym korek.
A od roku aplikacja jest taka sama. A nie przepraszam, zmieniła się mapa na gorsze, bo zagrożeń w oddaleniu większym niż ileś tam razy nie pokazuje.
Żadne maile do wydawcy nie pomagają.
Ciekawe jak traktują tych co za to płacą, bo przecież mają produkt o tej nazwie w urządzeniu przenośnym, prawda?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 sie 2014, 21:03 
Nowicjusz
Od: 02.02.2014
Region: łódzki
tatahani napisał(a):
Włączam dziś Yanosika, telefon łączy się po BT i zaczynam słyszeć w głośnikach to co mówię do mojego dziecka. Coś jakby włączył sie zestaw głośnomówiący tylko że słyszę sam siebie. Czy ktoś wie o co chodzi?

Temat zaczął się od tego,że podczas używania Yanosika na telefonie z włączonym bluetooth-em załącza się sam system głośnomówiący, tak jakby sam wybierał numer telefonu. Potwierdzam problem u mnie w M6 jest tak samo, co gorsze jak ma się włączony bluetooth i yanosika i ktoś do Ciebie dzwoni, to nie słychać rozmówcy. Myślę,że to wina yanosika, szkoda
Yanosik podoba mi się, nie zawiódł mnie przez 1,5 roku użytkowania, nie chce psuć wnętrza M6 radiem CB, po 2 nie ma miejsca na radio. W dodatku oczekuje na system multimedialny znanej marki do M6 z obsługą androida

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1