Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 29 sty 2025, 12:05 
Wstydliwy
Od: 29.01.2025
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Witam wszystkim ekspertów.

Od 2 dni jestem posiadaczem Mazdy 6 SkyEnergy 2013 rok (2.0 benzyna + MT)

Po przejechaniu z komisu do domu 330 km i kiedy emocje związane z zakupem opadły, zorientowałem się że mój system multimedialny nie ma w ogóle zakładki Bluetooth.
Rozebrałem schowek pasażera, moduł Bluetooth jest ale kabli łączących moduł z systemem multimedialnym brak.

Pytanie brzmi.. co się stało? Czy ktoś to po prostu wypiął/usunął czy ktoś kupując to auto w 2013 nie dopłacił za Bluetooth?
Czy coś możecie mi Panowie doradzić - jakie kable kupić/jak rozebrać front deski rozdzielczej itp.? Być może w ogóle sam sobie z tym nie poradzę?

Przesyłam zdjęcia. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: So, 8 lut 2025, 18:53 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
O jeżeli dobrze pamiętam pierwsze GJ miały z tym modułem problemy, Usuwano je na gwarancji. Niewykluczone, że usterka wystąpiła po czasie gwarancyjnym i właściciel wolał usunąć kable niż wydać krocie na nowy moduł. To były jakieś tysiące chyba.
Obecnie najlepiej kupić cały orginalny sprawny i używany odbiornik multimedialny względnie jakiś pasujący wynalazek za ~ ca 1.5 PLN max o jeżeli faktycznie to popsuty moduł. Nie brakuje również elektroników którzy ogarniają takie defekty ale kontaktu akurat nie mam- może na forum się jakieś przewijają? Wpisz w wyszukiwarkę bluetooth GJ, może coś się znajdzie.
Trzymam kciuki. To przyjemne auto!

PostNapisane: So, 8 lut 2025, 22:23 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Modułów nie usuwano tylko je wymieniano. Problem był taki, że MP3 z pendrive leciały od nowa po ponownym włączeniu auta. Mi to zrobili za darmo na koniec 3 letniej gwarancji, coś tam marudzili, ale wymienili. Są na Allegro te moduły za grosze teraz, podejrzewam, że właśnie takie z wadą. Najgorzej, że wszystkie mają poobcinane wiązki. Ewentualnie można zobaczyć jak taka wiązka wygląda i gdzieś poszukać używanej. Ale w tym przypadku może faktycznie lepiej wymienić NB1 na jakąś stację na Androidzie. U mnie wszystko działa poprawnie dlatego nie widzę sensu wydawania 1,5-2 tys. zł na wymianę.

Strefa czasowa: UTC + 1