Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 5 lut 2014, 23:45 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
ale na stronie tt widze ze jestem nieaktualny :( juz 9.20

-- Dodano: Śr, 5 lut 2014, 23:47 --

widac w komputerze klikasz zarzadzaj swoim urzadzeniem i mapy albo aplikacje i tam sa nry ktore masz zgrane na karte

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 6 lut 2014, 14:42 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Takie dane odczytałem z karty:
CurrentMapVersion=920.5277
i mam taki wpis:
Zainstaluj dodatki = Wskaźnik stanu map 1.7.1, TomTom HOME default theme 1.0.2, Mazda Navigation System NB1 2.9.0.0
Nazwa = Mazda Navigation System NB1
Czy to oznacza, że coś się nie zainstalowało? Wybranie aktualizacji, wciąż zmienia tylko mapy

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 18:50 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Wersję mapy i softu sprawdzisz z poziomu Mazdy w ustawieniach TomToma.

Jeżeli zrobiłeś aktualizacje na kompie i po włożeniu nawigacja zadziałała automatycznie to znaczy, że masz najnowszą wersję softu a jedynie mapy zostały zaktualizowane. Wszystko jest OK :)

PostNapisane: N, 16 lut 2014, 20:41 
Wstydliwy
Od: 16.02.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Witam.
Od kilku dni jestem posiadaczem mazdy. Auto sprawuje się bardzo dobrze, choć nawigacja załapała totalną zwiechę. W ogóle nie reaguje, po prostu nie można jej nawet włączyć. Wykonałem telefon do serwisu gdzie miła pani zaproponowała aby problem rozwiązać samemu. Mianowicie zaleciła wyjęcie bezpieczników Audio1 i Audio2 na 5 minut, co oczywiście uczyniłem. Nic nie pomogło, nawigacja wisi, ale także nie zauważyłem oznak resetu Audio. Stacje są zakodowane, a telefon łączy się z autem. Czyli reset nie był skuteczny. Gdzieś na forum znalazłem że bezpieczniki należy wyjąć na 10 minut. Czy może ktoś to przerabiał??? Może opisać to dokładniej??? Rozumiem że bezpieczniki wyjmujemy przy zgaszonym silniku, a audio też jest wyłączone???

PostNapisane: N, 16 lut 2014, 20:44 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Cexik w opisie momentu obrotowego wkradł ci się błąd = o jedno zero za dużo :wink:
Temat nawigacji i jej usterek szeroko opisany jest na którymś z wątków ... wpisz w wyszukiwarkę i naprawisz ...

administrator
PostNapisane: N, 16 lut 2014, 20:45 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Cexik - witaj na Forum :)
Na Twoim miejscu zacząłbym od aktualizacji softu nawigacji a potem map. Informacje na czym to polega znajdziesz na forum. W skrócie, wyjmyj kartę z samochodu i podłącz ją do kompa, na karcie jest aplikacja TomTomHome, która wszystko robi sama.

PostNapisane: Pn, 17 lut 2014, 13:58 
Wstydliwy
Od: 16.02.2014
Domowym sposobem zresetować się nie dało. Odwiedziłem ASO, gdzie po 2h prób postawili diagnozę - uszkodzony czytnik...
Trochę smutne że przy pierwszej próbie odpalenia nawigacji taka usterka. Pozostaje mi poczekać na nowy czytnik i wymianę.

PostNapisane: Śr, 2 kwi 2014, 12:37 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić moje zapytanie więc jeśli źle strzeliłem to proszę o przeniesienie.

Chodzi o to, że zamierzam po raz pierwszy zaktualizować sobie oprogramowanie TT oraz ver. map.
Pierwszą darmową aktualizację wykonałem i czas wykupić usługę aktualizacji. Wiem, że oprogramowanie prowadzi za rękę ale z chęcią poznałbym już wcześniej możliwy scenariusz :wink: .
Domyślam się, że w mojej sytuacji jeśli włożę kartę do kompa to scenariusz będzie mniej więcej taki :

1. TT home zgłosi, że jest nowa wersja oprogramowania do Mazda Navigation System NB1. Zainstaluje na karcie.
Potem bieg do samochodu zaktualizuje się w urządzeniu i poprosi o ponowne włożenie do kompa celem "dokończenia" aktualizacji.

2. Zgodnie z sugestią bieg do kompa i TT home stwierdzi , że powinienem zakupić usługi. Rozumiem, że w locie mogę zapłacić transakcją elektroniczną i co od razu będę mógł skorzystać z opcji "gwarancji najnowszych map" ? Czyli wgra mi się na kartę i analogicznie bieg do auta aby zaktualizować mapę w TT ?

Do zaprawionych w boju - tak to wygląda :wink: ?

Rozumiem też, że TT Home wykryje moje urządzenie bo jak z ciekawości zajrzałem na stronę TT to tam przy wyszukiwaniu urządzenia (przy aktualizacji map) widnieją dwie pozycje w słowniku:
Mazda Navigation System NB1
Mazda Navigation System NB1 Live
:idea:
O co kaman <niewiem> . Czy chodzi o wersję w zależności czy wcześniej miałem wykupioną i aktywną usługę Live ? Czy mam sobie tym nie zawracać głowy bo oprogramowanie jak wcześniej wspomniałem samo podsunie to co powinienem mieć.

PostNapisane: Śr, 2 kwi 2014, 13:27 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Nie zawracaj sobie głowy wersją. TTHome wykryje co masz.

Tak jak pisales. Wrzuc najnowsza wersje softu, zaktualizuj M6, wróć i kup nową mapę przez TTHome. U mnie pobrała się automatycznie po kupnie, w momencie sprawdzania aktualizacji.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 18:53 
Świeżak
Od: 02.09.2013
Rok produkcji: 2014
Hej pomocy bo zostały mi 3-4 dni do tej darmowej aktualizacji. Ja nie ogarniam tego wszystkiego i to dla mnie jest czarna magia, ale zainstalowałem TOM TOM Home znajdujący się na karcie SD, którą przyniosłem z auta (na stacjonarnym komputerze, nie mam laptopa). Program automatycznie wykrył kartę i jej zawartość i pobrał coś. Jednak podczas kolejnych kroków widniała informacja typu "KUP MAPĘ" czy coś takiego za 300 zł z okładem albo co kwartalne aktualizacje po 79 każda. Potem po ściągnięciu czegoś na kartę w czytniku pojawił się faktycznie komunikat, że żeby dokończyć aktualizację muszę włożyć kartę do urządzenia w samochodzie, uruchomić nawigację (czy uruchomienie nawigacji to już samo wciśnięcie przycisku NAV na panelu?) po czym urządzenie coś pobierze z tej karty i znów muszę podpiąć kartę w czytniku do komputera aby dokończyć aktualizację. Zrobiłem to ale wydaje mi się, że TOM TOM Home zrobił to samo co za pierwszym razem bo znowu pojawił się ten komunikat o lataniu w te i wewte do i z auta żeby dokończyć aktualizację przy czym cały czas jest widoczny aktywny przycisk KUP MAPY i ta cena 300 pln z hakiem? Proszę odpiszcie czy zaktualizowało się coś albo jak najprościej co zrobić to polatam dziś w kółko żeby mieć to z głowy.

Maciek

administrator
PostNapisane: N, 11 maja 2014, 19:10 
Weteran
sinyflou71 - w menu programu musisz wybrać opcję w Narzędziach > Skorzystaj z gwarancji najnowszych map.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 21:51 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
sinyflou71 zrobiłeś aktualizację tylko oprogramowania a nie mapy.

Muszę Ci powiedzieć że trochę późno się obudziłeś, ale nic straconego!
90% kart dostarczonych do Mazd 6 były już przeterminowane już na starcie i aby skorzystać z darmowej aktualizacji mapy należy zgłosić reklamację do TomTom Polska.

Ja miałem to samo, zaraz po kupnie auta, darmowa aktualizacja zdążyła się przeterminować, choć minęło dopiero kilka dni od odebrania auta.

Jest gdzieś wątek z tym tematem, poszukam i dokleję. Hmm nie mogę znaleźć.

Zrób tak:
1. podepnij kartę TT do PC i uruchom aplikację TTHome.
2. w Menu pomoc -> informacja o systemie -> skopiuj do schowka, a następnie wklej do notatnika i zapisz jako plik tekstowy wszystko co tam znajdziesz.
3. dzwoń do TomTomPolska +48 22 34 91 598 - Poniedziałek - Piątek 09:00 - 16:00
4. wyjaśnij jaki masz problem, że odebrałeś auto i nie możesz aktualizować map, że nie minął Ci jeszcze okres gwarancji najnowszych map.
5. poproszą Cię o zebranie informacji i podadzą maila na którego masz wysłać plik z danymi z ptk .2
6. Odblokują Ci możliwość aktualziacji Map.

Daj znać czy się udało. Pozdr.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 21:59 
Świeżak
super, dzięki. Jeszcze dziś pójdę na parking po kartę do auta i zrobię co napisałeś, a od rana dzwonię. Dam znać jak to się potoczy ;)

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 22:08 
Stały bywalec
Jak już dodzwonisz się do TomToma i uznają Ci reklamację (zresetują Ci datę tak abyś mógł skorzystać z darmowej aktualizacji) uruchamiasz program TomTomHome, wkładasz kartę z auta do czytnika, z menu Narzędzia -> Skorzystaj z gwarancji najnowszych map.

No i to tak naprawdę tyle.

PostNapisane: Pn, 12 maja 2014, 07:44 
Świeżak
Miałem z tym piekło bo najpierw TOMTOM Home nie mógł pokonać 4 punktów podczas aktualizacji i stawał na: KOPIOWANIE DO CZYTNIKA KART czy coś takiego, potem usunąłem sobie plik LOOPDIR idąc za głosem kogoś parę wpisów wstecz. Po tym auto wogóle nie widziało MAP, jakby w urządzeniu nie było mapy i wyświetlało komunikat, ze albo drzwiczki od doku karty SD są niedomknięte albo coś tam. Jednak dziś rano jeszcze raz wsadziłem do auta SD - znowu nie zobaczył karty, znów do PCta i zaczął pobierać (wcześniej zgłaszał, ze moja mapa jest niekompletna).Zasysało długo, EUROPA przeszła raz dwa bo była prawie zgrana, ale przede wszystkim przeszło mozolnie to kopiowanie do czytnika karty i zakończenie. Nie wiem jaką wersję mapy miałem, ale auto odebrałem 14 marca, nic nie robiłem z nawigacją i teraz mam info, że jest to wersja: 925.5449 J:/Europe/DE/de_DE.
Czy waszym zdaniem jest to aktualna mapa i tym samym oznacza, że mi ją zaktualizowało?

PostNapisane: Pn, 12 maja 2014, 07:51 
Stały bywalec
Wygląda na to że tak -> viewtopic.php?p=63017#p63017

PostNapisane: N, 18 maja 2014, 10:45 
Amator
Od: 09.03.2014
Zrobilem tak jak napisal Sektor i mapy sa zaktualizowane.

PostNapisane: Śr, 10 wrz 2014, 13:32 
Wstydliwy
Od: 15.08.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Witam, Panowie mam mały problem, a mianowicie wyskakuje mi taki oto błąd podczas próby pobrania aktualizacji mapy Europy dla TomTom. Możecie coś podpowiedzieć?
Obrazek

administrator
PostNapisane: Śr, 10 wrz 2014, 14:38 
Weteran
Mi to wygląda na problem z aplikacją, spróbowałbym od jej deinstalacji, wyczyszczenia śmieci po niej, zainstalowanie ponownie i próba aktulizacji. :)

PostNapisane: Śr, 10 wrz 2014, 18:03 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Dokładnie zrób tak jak pisze tombien u mnie poszło bez żadnego problemu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1