Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 15:13 
Amator
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Tez reset nic nie kasuje. Widzi WIFI po resecie czy nie?

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 17:54 
Adept
Od: 03.09.2015
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
pszyman napisał(a):
Tez reset nic nie kasuje. Widzi WIFI po resecie czy nie?

On Wifi Widzi cały czas, ale zamiast się łączyć z nim wywala mi napis BRAK Sieci, a raz na jakiś czas błąd DHCP....nie mam już pomysłu co robić. Jak już się połączy to potem jak rozłączę to znowu BRAK SIECI pisze. To tak wygląda jakby Wifi żyło własnym życiem......Nawet ustawienia fabryczne zrobiłem, ale to też niewiele dało, bo raz załapał, a potem znowu to samo.

Ostatnio edytowano Pn, 7 wrz 2015, 18:44 przez Razor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 18:25 
Amator
Kup zewnętrzny WIFI hotspot (np. Huawei E355 ), ustaw kanał 11sty i powinno działać. Z hotspotem na androidzie jest masa problemów, główny to to, że każde ponowne jego uruchomienie generuje nowy MAC. Dla MZD to oznacza nową sieć a więc ponowne podanie hasła itd.

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 18:51 
Adept
pszyman napisał(a):
Kup zewnętrzny WIFI hotspot (np. Huawei E355 ), ustaw kanał 11sty i powinno działać. Z hotspotem na androidzie jest masa problemów, główny to to, że każde ponowne jego uruchomienie generuje nowy MAC. Dla MZD to oznacza nową sieć a więc ponowne podanie hasła itd.

Czyli polecasz coś Ala Polsat Cyfrowy i ich zewnętrzny router z kartą? Tak to mam rozumieć? Bo to co wrzuciłeś to jest router na USB. To co lepsze? Huawei E355 czy Huawei E5573? W jakiej sieci kartę kupiłeś?

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 19:56 
Amator
Nie wiem co lepsze. Mam E355 i po ustawieniu kanału 11 to mi działa 10/10. Czy tak będzie u Ciebie, gwarancji Ci nie dam. Albo kupisz i spróbujesz albo może pożycz na testy od kogoś?

Nie mieszkam w PL, nie pomogę jaka sieć wybrać.

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 20:22 
Adept
Od: 22.06.2015
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Region: opolski
kichu napisał(a):
toolbox to update navi (map), natomiast kolega mowi o upadte MZD (calego firmware)
mapy toolboxem w domu, MZD w ASO
rkarcz masz jeszcze starsza wersje od nas, w moim aucie jest 53.cośtam

Witam!
Wracając do MZD firmware, u mnie też jest 51.000.300 i tak z ciekawości zadzwoniłem dziś do serwisu Mazdy i po prostu zapytałem o aktualizację. Okazało się, że nie ma dla mnie żadnej aktualizacji tegoż MZD.
Czy serwis mając mój VIN wie jaką mam wersję? Czy też ta o nr 56 dotyczy Mazdy przed FL?
Pozdrawiam,
MarekM

PostNapisane: Pn, 7 wrz 2015, 22:36 
Adept
Od: 13.02.2015
Region: zachodniopomorski
marekm99 po opisie widzę, że masz Flke. Tak jak ja. Najnowsza wersja dla MZD w tym modelu, to 56.000.100 Taką mi wgrano po permanentnej zawieszce nawigacji. Albo obsługujący Cie ziomutek nie ogarnia tego co robi. Albo dostąpiłem zaszczytu i załapałem się na pre premierę firmwareu :wink:

Razor ja kupiłem HUAWEI E8278. Do tego karta z Playa, internet na kartę za 50zł na rok (1gb na miesiąc). Do dostania tylko online. Wpinasz modem w usb (mieści się w podłokietniku) łączysz się z siecią i zapominasz. Działa za każdym razem w automacie. Poniżej linki:
http://allegro.pl/modem-router-2w1-lte- ... 16973.html
http://www.play.pl/oferta/play-internet ... glte-50zl/

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 06:30 
Adept
popeye napisał(a):
awości zadzwoniłem dziś do serwisu Mazdy i po pros
popeye napisał(a):
marekm99 po opisie widzę, że masz Flke. Tak jak ja. Najnowsza wersja dla MZD w tym modelu, to 56.000.100 Taką mi wgrano po permanentnej zawieszce nawigacji. Albo obsługujący Cie ziomutek nie ogarnia tego co robi. Albo dostąpiłem zaszczytu i załapałem się na pre premierę firmwareu :wink:

Razor ja kupiłem HUAWEI E8278. Do tego karta z Playa, internet na kartę za 50zł na rok (1gb na miesiąc). Do dostania tylko online. Wpinasz modem w usb (mieści się w podłokietniku) łączysz się z siecią i zapominasz. Działa za każdym razem w automacie. Poniżej linki:
http://allegro.pl/modem-router-2w1-lte- ... 16973.html
http://www.play.pl/oferta/play-internet ... glte-50zl/

Dobra robię to co ty, a co do softu to mam wgrany jakiś z końcówką 531 (Ja mam CX-5) z tego co widziałem z aucie. Początkowych cyferek nie pamiętam....dopisze jak będę w aucie Czyli mam wydębić w ASO aktualizację, bo mi mówili, że to najnowszy jest. Choć tam widzę, że pisałeś to chyba nie do mnie :)

Czy na tym routerze mi będzie po kupnie tego sprzętu chodziło? Na ten Router wchodzi karta SIM czy nano Sim, żebym i tego nie porypał?

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 07:48 
Świeżak
Od: 25.08.2015
Rok produkcji: 2017
Region: łódzki
Byłem wczoraj w ASO Mazdy i problem z WiFi został usunięty. Wymienili jakiś moduł sterujący i wgrali soft 56.00.260. Od wczoraj łączy się przez WiFi bezproblemowo z iPhonem i innymi :-)
Kto ma problem z połączeniem z WiFi niech męczy Mazdę (ja dręczyłem ich przez Facebooka) o to bo podobno problem przez nich znany i wiedzą co i jak, żeby działało.

I też badałem połączenie przez dwa rutery - zmieniałem kanał na 11, przetestowałem WSZYSTKIE możliwe kombinacje w ustawieniach dwóch ruterów - nic to nie dawało. Testowałem z Lumią 900, 920, 925, iPhone 4, 4S, 5, Galaxy5 - we wszystkich przypadkach nie działa - "błąd sieci".

Samochód raz widział ruter, raz nie. Raz na jakiś czas się łączył i rozłączał. Żył własnym życiem.
Od wczoraj działa wszystko wzorowo...

A oprogramowanie 56.00.260 działa zdecydowanie szybciej i sprawniej niż poprzednie 52..... Do tego doszło kilka drobniutkich zmian - stacje radiowe da się zmieniać nie wychodząc z listy stacji i lepiej radio DAB dział - nie gubi tak szybko sygnału jak poprzednio. Wydaje mi się, że widziałem coś jeszcze ale nie pamiętam.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 08:04 
Adept
damianekmic napisał(a):
Byłem wczoraj w ASO Mazdy i problem z WiFi został usunięty. Wymienili jakiś moduł sterujący i wgrali soft 56.00.260. Od wczoraj łączy się przez WiFi bezproblemowo z iPhonem i innymi :-)
Kto ma problem z połączeniem z WiFi niech męczy Mazdę (ja dręczyłem ich przez Facebooka) o to bo podobno problem przez nich znany i wiedzą co i jak, żeby działało.

I też badałem połączenie przez dwa rutery - zmieniałem kanał na 11, przetestowałem WSZYSTKIE możliwe kombinacje w ustawieniach dwóch ruterów - nic to nie dawało. Testowałem z Lumią 900, 920, 925, iPhone 4, 4S, 5, Galaxy5 - we wszystkich przypadkach nie działa - "błąd sieci".

Samochód raz widział ruter, raz nie. Raz na jakiś czas się łączył i rozłączał. Żył własnym życiem.
Od wczoraj działa wszystko wzorowo...

A oprogramowanie 56.00.260 działa zdecydowanie szybciej i sprawniej niż poprzednie 52..... Do tego doszło kilka drobniutkich zmian - stacje radiowe da się zmieniać nie wychodząc z listy stacji i lepiej radio DAB dział - nie gubi tak szybko sygnału jak poprzednio. Wydaje mi się, że widziałem coś jeszcze ale nie pamiętam.

Jakie masz auto i w jakim ASO robiłeś poprawkę (Miasto)?

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 08:10 
Adept
To panowie macie M6 czy CX-5? Bo to jest różnica. Każdy model ma swoje wersje oprogramowania. U mnie pojawił się szkopuł tego typu, że nie działają usługi połączone po starcie auta. Wyskakuje błąd sieci (nie widzi internetów), a na ruterze jest ok, telefon też się łączy. Pomaga wyciągnięcie i włożenie karty SD od nawigacji. Zgłosiłem już do serwisu. Jeśli ten nowy update dotyczy M6 to może rozwiąże problem.
Nawigacja też przestała mówić nazwy ulic. Kończy po "skręć w ulica". Też zgłoszone.
Zmiana stacji radiowej właśnie jest upierdliwa. Trzeba za każdym razem wchodzić w listę i czekać aż wyszuka <slabo> Zauważyłem też, że dodane stacje do ulubionych po jakimś czasie przestają działać. Jakby gubił częstotliwość, bo słychać tylko szum. Ktoś się z tym spotkał?

Do routera wchodzi normalna karta sim.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 08:41 
Adept
Jam mam CX-5, ale w związku z wpisem damianekmic na temat poprawki Wifi w ASO to się chwilę wstrzymam z tym zakupem routera. Ja pewnie i tak to kupię dla wygody, ale jeśli jest możliwość eliminacji tego błędu jaki mamy w aucie to Mazda powinna zrobić jakąś akcję serwisową czy coś i każdemu zmienić ten moduł, kto zgłosi te problemy z Wifi. Gdzie to ktoś widział, żeby kupować auto za prawie 150 koła i musieć do niego dokupywać jakieś frykasy z pewexu, bo te podstawowe nie działają jak trzeba z powodu problemów z softem auta czy tam innych dupereli.

Co do Routera to mam tylko taką obawę, że testowałem mazdę z tym routerem http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... i-e5573.cp i nie pomogło....dalej był brak sieci, więc mam obawę, że mimo kupna tego pendrive z routerem będzie efekt taki sam jak z tym.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 08:56 
Amator
popeye Ty już masz najnowszy soft 56, czy się mylę?

-- Dodano: Wt, 8 wrz 2015, 09:56 --

Razor napisał(a):

Co do Routera to mam tylko taką obawę, że testowałem mazdę z tym routerem http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... i-e5573.cp i nie pomogło....dalej był brak sieci, więc mam obawę, że mimo kupna tego pendrive z routerem będzie efekt taki sam jak z tym.

Spróbuj ustawić kanał 11 na tym routerze i przetestuj jeszcze raz jak możesz.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 09:09 
Adept
Mam 56.000.100 ,a tu koledzy już mówią, że pojawił się jakiś z końcówką 260. Dlatego pytam czy to M6 czy CX-5.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 09:48 
Adept
pszyman napisał(a):
popeye Ty już masz najnowszy soft 56, czy się mylę?

-- Dodano: Wt, 8 wrz 2015, 09:56 --

Razor napisał(a):

Spróbuj ustawić kanał 11 na tym routerze i przetestuj jeszcze raz jak możesz.

Dziś sprawdzę i dam znać, ale i tak mi się nie podoba fakt, że to z telefonem się nie da sparować jako Wifi :)

popeye napisał(a):
Mam 56.000.100 ,a tu koledzy już mówią, że pojawił się jakiś z końcówką 260. Dlatego pytam czy to M6 czy CX-5.

Ja napisałem, że CX-5 i mam jakiś soft z końcówką 351....a kolega wyżej to nie wiem :)

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 11:43 
Amator
Razor napisał(a):
Dziś sprawdzę i dam znać, ale i tak mi się nie podoba fakt, że to z telefonem się nie da sparować jako Wif

Pomijając problem z łaczeniem, hotspot na telefonie na androidzie po każdym restarcie ma nowy MAC.
MZD widzi to jako nową sieć. To jest mega upierdliwe. Musisz za każdym razem wklepywać haslo itp. To jest nie do zaakceptowania.
Nie wiem czy zostanie to poprawione i czy wygląda to podobnie na iOS.

Zewnętrzny WIFI ma zafixowany MAC. Jeden problem mniej.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:51 
Adept
Dobra podsumowując zmiana kanału na 11 w Routerze, który dziś pożyczyłem Huawei 5573 nic nie dała. Jedyny plus to taki, że ten router samochód cały czas widzi i nie ma problemu z jego znikaniem, ale dalej wywala "Błąd Sieci". W związku z powyższym jestem przekonany, że to dokładnie ten sam problem co miał "damianekmic", czyli muszą mi wymienić ten sterownik czy cholera wie co.

Na piątek jestem już umówiony w ASO. Zastosowałem się do rady kolegi i cisnąłem ich na Facebooku, aż doczekałem się telefonu z ASO z informacją, że mnie zapraszają na walkę o działające WiFi. Żywię nadzieję, że podobnie jak u kolegi tak i u mnie asy z ASO ogarną problem i nie odjadę z niezałatwionym problemem. Możecie trzymać kciuki :) Jak mi tego nie ogarną to więcej Mazdy nie kupię :)

PS: Wersja systemu w mojej CX-5 to 51.00.351 - ponoć najnowsza, ale kto tam wie....

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:55 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Czy za wgranie nowego softu tak po prostu biorą sobie jakieś dodatkowe opłaty?

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 16:58 
Adept
Nie. Jest za darmo.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2015, 20:47 
Adept
Od: 22.06.2015
Region: opolski
popeye napisał(a):

Witam!
Może nie byłem precyzyjny w pytaniu telefonicznym, gdyż nie powiedziałem jaką mam obecnie wersję. Ale spodziewałem się, że zachwalany na forum serwis będzie w temacie. Nie ma problemu, wyślę e-mail'a z pytaniem i dokładnymi danymi. Przy okazji sprawdzę czy odbierają e-mail'e, co nie jest zbyt częste w np. w salonach sprzedaży mazdy.
Z systemem nie mam problemów, poza tym (TenTypTakMa chyba), że po krótkim postoju pojazdu i jego odpaleniu, nie zawsze widoczna jest karta sd i nawigacja.
Pozdrawiam,
MarekM

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2015, 04:27 
Świeżak
Mam Mazdę6 2,5l z maja 2015.
Auto kupione w Matsuoka Motors w Łodzi i tam naprawili mi WiFi.

Jak na razie działa.

PostNapisane: Cz, 10 wrz 2015, 12:21 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Pojawiły się i u mnie zawieszki MZD connect. Z wifi mam problem od początku.
DAB przestał działać :) ( lub trzeba czekać nawet 15 min ) szuka w nieskończoność stacji.

Salon twierdzi, że nie ma żadnej aktualizacji.
Mam 51.00.350

Jakieś pomysły ? <suicide>

PostNapisane: Cz, 10 wrz 2015, 12:29 
SEBOO kolegom zaktualizowali do wersji 56.
A nam wciska się nie wiedzieć czemu ciemnotę, że nic nie ma..
Czekam na info od mojego ASO o co chodzi MMPol'owi..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 10 wrz 2015, 14:22 
Adept
Jeden z kolegów poinformował mnie, że ta wersja 56 jest betą i wgrywają ją tylko w przypadku problemów z nawigacją na prośbę klienta. Podobno ma masę błędów i dlatego nie jest ogólnie dostępna. Finalna ma być "wkrótce". Cokolwiek to znaczy :idea:

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2015, 05:24 
Świeżak
Uwagi po wgraniu softu 56.00.260 po kilku dniach użytkowania

- wszystko działa trochę szybciej i sprawniej (chociaż i tak wolno)
- w nawigacji przestałem słyszeć nazwy ulic (słychać tylko "skręć w ..."), a wcześniej głos mówił nazwę ulicy
- nic nie zawiesiło i nie zrestartowało się od czasu wgrania softu (co na poprzednim zdarzało sie nieraz kilka razy dziennie)
- WiFi działa cały czas bezproblemowo - łączy się w kilka sekund (używam http://creative.com.bd/tl-5350/)

Przed wgraniem oprogramowania telefonicznie pytali o numer VIN, bo jak powiedzieli oprogramowanie jest modyfikowane pod dany VIN - tak usłyszałem.
I po wgraniu powiedziano mi, że to beta i w razie problemów mam wracać na wgranie starego. Ale jak na razie widzę, że wszystko działa.

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2015, 09:00 
Bywalec
Mazda potwierdza, że 51.00.350 to najnowsza wersja :rozpacz:

Widać , że w ostateczności wgrywają " coś " i to prawdopodobnie jakaś beta.
Gra chyba nie warta świeczki. Ciekawe ile trzeba będzie czekać na oficjalny soft ?

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2015, 09:33 
Adept
SEBOO beta betą ale jak dla mnie chodzi teraz elegancko. Nie zwiesza się po kilka razy na dzień <bach>

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2015, 14:05 
Bywalec
Dzisiaj oficjalnie pojawiło się najnowsze oprogramowanie : 56.00.230A

Taką informację właśnie dostałem bezpośrednio od MMPol.

I wszystko jasne :)

PostNapisane: Pt, 11 wrz 2015, 15:16 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
To jak podjadę do ASO może wgrają przy okazji :wink: dzięki <spoko>

PostNapisane: Wt, 15 wrz 2015, 09:24 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Rok produkcji: 2018
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
Moje auto siedzi w ASO wiec poprosilem o aktualizację :) Jak odbiorę to dam znać jaka sytuacja.

-- Dodano: Wt, 15 wrz 2015, 10:24 --

no to mam nowy soft dokladne oznaczenie wersji widniejacej na ekranie to

56.00.230 EU N

z widocznych róznic laduje się nieco szybciej, szybciej tez wczytuje kontakty
dzis i jutro robie dluzsza trase po europie to zoabczymy jak sie navi spisze

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1