Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 27 lis 2014, 11:50 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
z S5 mini 4.4.2 niema takiego problemu
moze tej ochorny wymaga jakasz firmowa aplikacja.

PostNapisane: Cz, 27 lis 2014, 12:00 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Komunikat proszący o potwierdzenia wygląda jakby był standardowy a nie z aplikacji ale może :idea: .
Gdzieś na zagranicznym forum przeczytałem, że należy inicjować zawsze od strony Mazdy. Komuś się udało jak ustawił kod na same zera :idea: .
Mi się wyświetlił do akceptacji kod już ustalony. W piątek walki ciąg dalszy :wink: .
Jak ktoś ma jakieś pomysły chętnie sprawdzę.

PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 16:01 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: dolnośląski
CzerwonaStrzala napisał(a):
Dziś podczepiałem nowego fona <zajety> (HTC One M8) pod NB1 i niby wszystko działa (no prawie wszystko bo jeszcze muzyki nie testowałem) ale jedna rzecz mnie wpienia :mad: ...

Muzyka działa bez problemu - mam również HTC One M8.

Ja nic nie muszę potwierdzać - za każdym razem coś tam tylko "downloaduje" i tyle. Wydaje mi się, że to coś w ustawieniach telefonu.

PostNapisane: Pt, 28 lis 2014, 23:46 
Nowicjusz
Od: 03.05.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
BigCactus napisał(a):
CzerwonaStrzala napisał(a):
Dziś podczepiałem nowego fona <zajety> (HTC One M8) pod NB1 i niby wszystko działa (no prawie wszystko bo jeszcze muzyki nie testowałem) ale jedna rzecz mnie wpienia :mad: ...

Muzyka działa bez problemu - mam również HTC One M8.

Ja nic nie muszę potwierdzać - za każdym razem coś tam tylko "downloaduje" i tyle. Wydaje mi się, że to coś w ustawieniach telefonu.

Ten download można anulować zaraz po uruchomieniu przełącz się na Phone i po chwili będzie dostępny przycisk Cancel na dole po lewej. Kontakty będą dostępne od razu podobnie mp3 z tel.

PostNapisane: So, 29 lis 2014, 01:11 
Bywalec
Problem rozwiązany :D .

Okazuje się, że ważne jest od której strony zaczyna się parowanie. Trzeba zgodnie z instrukcją incjować procedurę z poziomu Mazdy. Wcześniej usunąć oczywiście stare parowania na tel. Wszystko gra jak dawniej <brawo> . Taki drobiazg a jak cieszy :wink: .

PostNapisane: N, 30 lis 2014, 21:51 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
Region: pomorski
I teraz juz nie zaciaga ksiazki przy kazdym uruchomieniu?
W sensie ze raz sie wczytala i dalej jest spokoj?

Ostatnio edytowano N, 30 lis 2014, 21:51 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 30 lis 2014, 22:37 
Bywalec
No właśnie tak było na wcześniejszym tel. I teraz też jest. Ja nie miałem z książką problemów. Raz wczytana była a potem jak się chciało na życzenie z poziomu konfiguracji to ja wczytywał. Słowem tak jak jest w instrukcji.

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 09:28 
Wstydliwy
Od: 03.12.2014
Witajcie,

Zdenerwowany dziwnym zachowaniem systemu infotainment mojej Mazdy (chodzi mi o każdorazowe ściąganie książki adresowej z telefonu po połączeniu przez BT z systemem) postanowiłem nie odpuścić i chyba znalazłem rozwiązanie.
Mam nadzieję, że zadziała to również u Was i poprawi humor wielu osobom borykającym się z tym problemem. Z tego, co czytałem tak mi się przynajmniej wydaje, że część z Was go nadal ma.

Opiszę całość (dla potomności). Ci, którzy wiedzą o co chodzi niech od razu przejdą do sedna niżej w poście.

Używam telefonu Samsung Galaxy Note 3, ale to chyba nie ma znaczenia. Wydaje mi się, że można to uogólnić na wszystkie telefony z Androidem.
Do tej pory za każdym razem gdy telefon łączył się z systemem rozpoczynał się proces ściągania książki adresowej, który trwał dobre kilka minut blokując możliwość połączeń. Można było go przerwać używając dostępnego na samym początku procesu przycisku Cancel, ale po pierwsze kontakty nie były wtedy dostępne a po drugie przycisk deaktywował się po kilkunastu sekundach <czas> .
W poszukiwaniu rozwiązania przekopałem ładny kawał internetu i znalazłem m.in taki ciekawy post http://forum.mazda6club.com/3537317-post8.html w wątku http://forum.mazda6club.com/electrical/260869-samsung-galaxy-s3-phonebook-not-downloading.html#post3537317

W skrócie:
Gość, który tam pisze pracuje rzekomo przy tworzeniu softu do systemu Toyoty :geek: i tłumaczy problem, który polega na tym, że transferowane kontakty w telefonie mają oprócz numeru telefonu i imienia nazwiska jeszcze dodatkowe informacje jak np. zdjęcia, kontakty Skype itp. które nie są obsługiwane przez system infotainment.
Moje rozumienie tego jest takie, że system w Maździe nie odznacza sobie tego downloadu jako udanego i za każdym razem próbuje to zrobić na nowo.
Rozwiązaniem na to jest wg niego przebudowanie książki adresowej tak aby mieć tylko Imię Nazwisko i numer telefonu (z tego co gdzieś dodatkowo wyczytałem najlepiej w formacie bez +48 czy innych kierunkowych kraju) - dla mnie to rozwiązanie jest nieakceptowalne gdyż po pierwsze nie mam zamiaru ślęczeć kilka godzin nad przebudową książki a po drugie potrzebuję tych dodatkowych informacji a szczególnie kierunkowych kraju, bo bardzo często dzwonię będąc poza Polską

Inne rozwiązanie, to ustawienie w telefonie, które kontakty powinny być transferowalne a które nie. Z tego co wiem w iPhonie ta funkcjonalność jest dostępna domyślnie a w Androidzie niestety nie. Dlatego można zainstalować aplikację, która nam tą funkcjonalność doda. Czyli np. Bluetooth Phonebook i ustawienie za jej pomocą kontaktów, które maja być synchronizowane automatycznie.

Podsumowując, to co zrobiłem:
1. Zdownloadowałem kontakty do samochodu, odczekując pełen transfer (trwało ze 3 min)
2. Zainstalowałem na telefonie Bluetooth Phonebook
- Ustawiłem w nim grupę do synchronizacji taką, w której nie mam żadnego kontaktu, np. można stworzyć grupę Mazda i zostawić ją pustą (nie dodawać do niej żadnego kontaktu)

W efekcie teraz nie synchronizuje mi kontaktów i telefon jest dostępny zaraz po inicjalizacji systemu. W systemie mam kontakty te, które ściągnął poprzednio. Minus jest taki, że jakbym teraz dodał kogoś do książki, to muszę zsynchronizować ręcznie, gdyż w przeciwnym wypadku nie pojawi się samoistnie w Maździe.

Sprawa z tymi dodatkowymi informacjami w kontaktach tłumaczyłaby, dlaczego u niektórych to działa a u niektórych nie. Chyba, że zaprzeczy ktoś, kto nie miał z tym problemów od początku a ma w telefonie kontakty ze zdjęciami itp.
Powiedzcie jak to u Was wygląda?

Jeszcze testuję, więc jakby co to będę odwoływać. Na razie działa - chyba, że to przypadek.

Pozdrawiam

administrator
PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 09:36 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
watermanparker - bardzo dobra robota! Nie omieszkam sprawdzić. :D

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 10:10 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Hmmm ciekawe :idea: , piszę jako osobnik bez problemu ściągania za każdym razem książki.

W moim przypadku mam przypięte zdjęcia (kilka kontaktów ręcznie, jak również kontakty synchronizowane z Facebookiem), mam przypisane pole mail oraz często adres domowy czy wpisane kilka telefonów (dom, praca, stacjonarny). Moje kontakty synchronizują się pomiędzy pamięcią telefonu, a kontem Google oraz kontem Facebook.
Ponadto wszystkie moje kontakty wpisane są w formacie +48 XXX XXX XXX!

Posiadam Android 4.2.2, Samsung Galaxy S4 Mini Dual.
Nie chcę obalać tego co piszesz, ale u mnie nie ma to odzwierciedlenia.

Co mi przychodzi do głowy to:
1) Wszystkie moje kontakty w telefonie, każdy z osobna posiada wypełnione jedno z pól "telefon". Nie posiadam kontaktu z nie wpisanym przynajmniej jednym numerem telefonu. W opcjach książki telefonu wyłączyłem wyświetlanie kontaktów (typu Facebook, Google) bez posiadanego wypełnionego tego pola.
- moim zdaniem to jest warunek konieczny prawidłowego zaciągnięcia książki przez Mazdę, jeżeli trafia na kontakt bez numeru to próbuje go w kółko zaciągać bez końca szukając dla niego numeru.
watermanparker ograniczyłeś kontakty do synchronizacji przez aplikację i dlatego Mazda przestała natrafiać właśnie na takie nie wypełnione kontakty.

2) Mniej prawdopodobne, ale wszystkie swoje kontakty staram się trzymać w jednym standardzie wprowadzania telefonów, właśnie z kodem kraju na początku +XX XXX XXX XXX.

Do przetestowania na spocie :]

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 10:24 
Wstydliwy
Tak myślałem, że to może być zbyt piękne żeby było prawdziwe.
Tak, czy inaczej, jeżeli zainstalowanie aplikacji na telefon może w prosty sposób pomóc w ograniczeniu kontaktów powodujących problem dla NB1 i rozwiązanie problemu to czemu nie wykorzystać.
A faktycznie Sektor możesz mieć rację, że to bardziej skomplikowana zależność i mogło być tak, jak piszesz.

W każdym razie ja się się cieszę, że już działa.

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 11:22 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Zgadzam się, to co piszesz (aplikacja) jest dobrym rozwiązaniem :)

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 13:02 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
No dobra ale jest jakieś rozwiązanie dla iPhone'ów? Bo mnie to znowu zaczyna wkur..iać. Czasem w ogołe mam bluetooth setup failed i muszę ręcznie wymusić opcję "connect". Męka. Przecież to popularny telefon jest...

administrator
PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 13:21 
Weteran
U mnie występuje sytuacja identyczna jak u watermanparker. Ściąga za każdym razem, jak zawczasu nie nacisnę Cancel to czekam 5-6 minut. :/

Numery mam bez +48 - wreszcie ktoś mądry pomyślał i zrobił ustawienie w telefonie, że +48 dokłada sobie sam przy wybieraniu numeru - w związku z tym nie mam problemu z identyfikacją rozmówcy a miałem, gdy numer był łącznie z +48. :D

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 14:38 
Wstydliwy
Rees spróbuj może w Apple Store jest też ten program na iPhone'a.

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 15:21 
Stały bywalec
nie widzę go, szukam pod nazwą Bluetooth Phonebook:

- Contact Share with Bluetooth & Wifi
- Easy Contact Share Mania
- i bluetooth for contacts

Nic więcej nie ma

administrator
PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 18:42 
Weteran
Sprawdziłem tą aplikację i finał jest taki, że owszem synchronizacja trwa sekundę, ale książka w samochodzie ma dokładnie tyle kontaktów co grupa, którą wybrałem do synchronizacji czyli 0. Przed instalacją miałem tam wszystkie kontakty. :/

PostNapisane: Pt, 19 gru 2014, 21:33 
Stały bywalec
Dobra zrobiłem to tak jak sugerowal kiedyś jeden z kolegów w którymś z tematòw podobnuch. Z poziomu iphone - ogólne - bluetooth - mazda - ustawienia dla profilu mazda odhaczyłem opcję synchronizowania kontaktow i zostawilem tylko dla grupy Ulubione. Efekt jest taki ze iphone laczy sie w samochodzie w 5 sekund, leci muza przez bt ale nie ma ksiazki telefonicznej oprocz numerow ulubionych (ok 10). Chyba tak zostawie i tak dzwonie do grupy osob z ulubionych w samochozdzie i tyle. Przynajmńiej wszystko szybko smiga.

PostNapisane: So, 20 gru 2014, 09:20 
Adept
Od: 13.06.2014
Region: lubuski
W poniedzialek jade na podniesienie swiatel to spytam czy cos wiedza o module bluetooth, ktory mial poprawic rowniez sciaganie ksiazki telefonicznej.Ktos w pazdzierniku lub listopadzie pisal o tym, ze uzyskal taka informacje.

PostNapisane: So, 20 gru 2014, 09:23 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
tez miałem problem z książką , skopiowałem książke na telefon z karty sim ,i potem zabiegu skopiowało mi całą książkę do madzi :)

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: So, 20 gru 2014, 11:08 
Stały bywalec
Irys zakładam że Android, bo w iPhone kontakty są w telefonie.

PostNapisane: Cz, 25 gru 2014, 10:54 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
tak Android :)

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 00:51 
Świeżak
Od: 05.01.2015
Dzień dobry wszystkim. Wybaczcie odgrzebywanie starego tematu, niemniej problem jest jak najbardziej aktualny.

Od ostatniego dnia poprzedniego roku w domu mamy Mazdę 6 z fortunnym systemem NB1, który odbiera mi całą przyjemność z jazdy bardzo fajnym autkiem i często prowadzi do niebezpiecznych sytuacji na drodze. Niemniej, pomijając ułomność tego systemu gdy jakkolwiek działa, mam z nim problemy opisane w tym temacie.

Do rzeczy: jest dwóch użytkowników tego samochodu, a co za tym idzie - dwa sparowane telefony. Ja mam Xperię Z1 Compact (Android 4.4.4 .108), natomiast druga osoba Xperię SP (Android 4.3). Xperia SP po pierwszej synchronizacji działa bez problemu, natomiast moja Z1 Compact za każdym razem synchronizuje około 300 kontaktów, co jest bardzo uciążliwe i czasochłonne - wielokrotnie było to już tutaj opisywane, więc napiszę tylko co próbowałem robić:
-Ponownie sparowałem telefon z autem upewniając się, że połączenie jest inicjowane przez samochód
-Upewniłem się, że nie mam kontaktów bez numerów telefonu
-Zainwestowałem w aplikację Bluetooth Phonebook
Ponadto: posiadam powiązane na telefonie konto Facebook ze sporą ilością kontaktów, wiele kontaktów ma po kilka numerów, adresy, e-maile etc. Wszystkie mają numery zapisane w konwencji +4xabcdefghi (bez odstępów, z kierunkowym). Żaden kontakt w nazwie nie posiada znaków specjalnych poza polskie znaki diakrytyczne i każdy kontakt zapisany jest nazwiskiem i imieniem (no, poza numerami do firm).

...no i nic. Dzięki appce mogłem zsynchronizować stworzoną specjalnie grupę około trzydziestu najczęściej używanych kontaktów, niemniej książka nadal jest pobierana za każdym razem i trwa to już około 20-30s, niemniej wciąż jest irytujące*

Jestem jeszcze przed wymianą modułu BT (muzyka z USB po każdym odpaleniu samochodu startuje od nowa. Po kilku dniach zdążyłem znienawidzić całkiem fajny utwór Blackfield - 1,000 People...), lecz z tego co piszecie w innym temacie, akurat na to zachowanie nie ma wpływu.

Posty w tym temacie odnośnie Xperii Z i Xperii Z1 z wiosny (kiedy te telefony miały prawdopodobnie jeszcze Androida 4.3) każą mi sądzić, że ogólnie słuchawki Sony mają problem na KitKacie (4.4), podczas gdy na Jelly Bean (4.3) ten problem nie występował.

*Pytanie bonusowe: czy zna ktoś sposób na to, by wyłączyć silnik w tym samochodzie bez wyłączania radia, dzięki czemu połączenie z telefonem nie będzie tracone i będę mógł po wyłączeniu silnika zadzwonić przy użyciu zestawu głośnomówiącego?

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 01:30 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Ja tylko w sprawie bonusa, bo nie mam problemów z komunikacją tel-nb1

wyłączam silnik w pozycji neutral i system audio działa dalej - ale własnie zerknąłem że masz manual więc pewnie nie pomogłem :(

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 13:30 
Świeżak
Niestety w naszym przypadku położenie manuala nie ma wpływu na działanie radia po wyłączeniu silnika, ale dzięki za info - to ciekawe, że działa to w ten sposób na automacie :)

PostNapisane: Pn, 5 sty 2015, 16:28 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Potwierdzam, działa w AT ale jak już wcześniej ktoś pisał w temacie viewforum.php?f=64 działa to tylko przez pewien okres, po upływie którego (chyba ok. 1/2 h)samoczynnie gaśnie.

PostNapisane: Wt, 6 sty 2015, 02:36 
Świeżak
No i to jest poprawne zachowanie - w poprzednim Audi A4 B7 radio co prawda gasło po wyjęciu kluczyka, lecz nie było problemu by włączyć je od nowa i słuchać przez pół godziny. Po tym czasie należało radio włączyć ponownie. Taki patent, aby aku nie zabić zapominając o tym radiu. Podobnie zachowywało się oświetlenie wnętrza - gasło po trzydziestu minutach nawet pomimo włączenia na stałe. Szkoda, że nie ma patentu, by radio nie gasło po wyłączeniu silnika.

Dzisiaj testowałem na różnych telefonach zachowanie tego ustrojstwa i tak:
  • Samsung Galaxy Core Plus (SM-G350, Android 4.2.2) - zachowywał się najszybciej, ale i kontaktów było najmniej. Pojawiało się ponowne pobieranie listy kontaktów, ale trwało tylko kilka sekund. Jednakże, wypatrzyłem brakujące kontakty.
  • HTC Desire (nieoficjalny CyanogenMod 10.1, Android 4.2.2) - kontakty prawdopodobnie wszystkie, przy ilości identycznej jak w Z1 Compact synchronizacja może minimalnie szybsza (około półtorej minuty)
  • Sony Xperia M2 (Android 4.4.x) - kontaktów o połowę mniej niż w Desire / Z1 Compact, a synchronizacja trwała zdecydowanie najdłużej
  • Nokia N91 (Symbian 9.1) - brak jakiejkolwiek synchronizacji. Próba zostaje podjęta, niemniej zarówno telefon jak i samochód wyświetlają błąd. Być może jest to kwestia odpowiedniej konfiguracji. Nie wiem, nie chciało mi się już bawić

Podsumowując - ze wszystkich telefonów jakie miałem dziś do dyspozycji, żaden nie zachowywał się z tym systemem poprawnie i jedynym dobrze działającym wciąż pozostaje Xperia SP. Swoją drogą, udało mi się gdzieś wyczytać że z Mazdą najbardziej bezproblemowe są Blackberry, niemniej nie mam żadnego do dyspozycji...

PostNapisane: So, 17 sty 2015, 15:53 
Świeżak
Od: 07.11.2014
Region: wielkopolski
U mnie po wymianie modułu blootooth współpraca z iPhonem poprawiła się w kwestii pobierania wiadomości SMS, wcześniej pobierało wiadomości - to znaczy NB1 wyświetlał komunikat o pobraniu, ale samej wiadomości nie było. Teraz działa jak należy. Synchronizacja całej książki adresowej trwa tak samo długo jak przedtem. Obszedłem ten problem synchronizując tylko ulubione kontakty oraz ostatnie połączenia, dzięki czemu trwa to jakieś 10s. > zawsze coś.

PostNapisane: Pn, 19 sty 2015, 13:39 
Amator
Od: 22.08.2014
Region: kujawsko-pomorski
Czy istnieje rozwiązanie poniższego problemu:
- połączenia przychodzące nie są identyfikowane (widzę tylko numer dzwoniącego na wyświetlaczu)...
.
.
.
.
.
.
chyba, że jestem za granicą. W roamingu widzę wszystkie dane. O co chodzi?!?

PostNapisane: Pn, 19 sty 2015, 13:58 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Chodzi o to, że podczas importu kontaktów z telefonu do NB1 do każdego kontaktu masz dodany przedrostek +48 (bo pewnie masz tak w książce telefonicznej w telefonie).

Jeżeli jesteś w kraju i odbierasz połączenie to zazwyczaj jest ono przekazywane do NB1 bez +48. NB1 jest głupie i takiego kontaktu nie potrafi powiązać ze swoją lista załadowaną wcześniej. Dlatego widzisz tylko numer telefonu.

Jeżeli jesteś za granicą to zawsze dostaniesz połączenie z +48 i wszystko bangla.

Mam ten sam problem i nie mam zamiaru zamieniać wszystkich moich kontaktów na bez +48 i ponownie importować książki do NB1.

Masz telefon Samsunga?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 368 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1