Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 21 maja 2025, 22:11 
Świeżak
Od: 09.11.2024
Rok produkcji: 2017
Generacja: II
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: małopolski
U mnie wzmacniacz jest pod nogami pasażera po prawej stronie. A przynajmniej jak ten kabelek odpinam od tego wzmacniacza to sygnał FM w MZD znika. Pisze na nim FM więc zakładam ze to wzmacniacz. A którędy sygnał antenowy wchodzi do fabrycznego radia? Przez port GPS?

Ja korzystałem z różnych aplikacji włącznie z tunein i ten sam problem. Różnica tylko taka ze korzystam z wbudowanego w radio modemu LTE i kartę sim mam w nim.

PostNapisane: Śr, 21 maja 2025, 22:18 
Wtajemniczony
Od: 19.03.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja też używam a apki TuneIn. Nie wiem jak w Twojej, ale w TuneIn możesz sobie ustawić większe buforowanie. Pierwsze wczytanie radia będzie trwało trochę dłużej, ale będziesz miał więcej czasu na ew. braki sygnału.

Mazda 6, 2016 FL2, 2.5 AT, SkyPassion - Dark Shadow ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 22 maja 2025, 07:58 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Wersja: SkyDream
kowalmisiek miałeś rację. Antena FM oraz DAB są podpięte do jednostki pod fotelem czyli tunera radia ze wzmacniaczem. Załączam opis wyprowadzeń dla Mazdy 6 2018+

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 07:24 
Świeżak
Nie znam się aż tak na schematach ale rozumiem że to ustrojstwo u pasażera w nogach po prawej stronie to jest tuner z wzmacniaczem? Myślałem że to sam wzmacniacz a tuner jest w fabrycznym radiu. To mnie zdziwiłeś.

Powiedzcie mi czy już ktoś jest na tym forum kto robił próbę z podłączeniem do takiej wersji mazdy 2017 w górę radionawigacji jednosystemowej? Mówiąc szczerze nie zależy mi na fabrycznym radiu. Jedynie co mnie skłoniło do zakupu radia 2 systemowego to to że tu na forum napisali że muszę takie wsadzić do auta. Gość z sinosmart też mówił że musi takie być bo inaczej kable nie będą pasować i że może pluć błędami po instalacji radia jednosystemowego.

Gadałem z gościem z allegro który ma swój sklep ze sprzętem car audio i monterów. Powiedział mi że jego radio ruszy ruszy w aucie. Wtyki będą pasować jedynie co tracę to że nie będę miał już wglądu w fabryczne radio bo kable od niego będą wpięte w nowe na androidzie.

Kto ma racje tego nie wiem. Ale na tyle mnie wkurza że brakuje radia FM w tym sinosmart że chętnie bym je sprzedał i kupił inne takie które ma radio fm.

-- Dodano: 23 maja 2025, o 07:24 --

Nie mogę wyedytować wiadomości więc jeszcze mam jedno pytanie. Skoro Tuner FM jest pod schowkiem pasażera to gdzie jest tuner DAB+? Jak to jest z tą anteną? Czy antena jest wspólna dla FM i DAB+? Wolał bym użyć do podłączenia radia anteny zewnętrznej z mazdy. Na pewno lepiej działa niż te badziewia przyklejane na szybę. Ogólnie najlepiej by mi było już taki sygnał z anteny po wzmacniaczu dostać ale w przypadku FM to jest z tego co rozumiem nie możliwe bo to u pasażera jest tuner FM ze wzmacniaczem więc zakładam że z niego już idą same dane do MCU a nie sygnał radiowy? Jak jest z DAB+? Czy może on idzie przez złącze antenowe GPS w MCU?

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 10:22 
Stały bywalec
Tuner ze wzmacniaczem znajduje się obok schowka pasażera tak jak napisałeś.

W moim sedanie z rocznika 2022 z radiem FM i DAB do tunera doprowadzone są 4 przewody antenowe.
Obok schowka jest 1-przewodowa niebieska wtyczka od anteny DAB.
Poniżej schowka znajduje się szara wtyczka z 3-przewodami od anteny FM.

Na schemacie jest zaznaczony osobny blok Antenna Amplifier także sygnał FM powinien być już wzmocniony.

Wg schematu sama jednostka "tunera ze wzmacniaczem" jest układem zbiorczym wszystkich sygnałów audio: AUX jack, radio FM i DAB, DVD, CMU (USB, Andoid Auto, CarPlay, nawigacja, itp.) a następnie sygnał audio jest przesyłany do wzmacniacza audio Bose pod fotelem.

Wg schematu pin 3B to sygnał AM/FM a pin 3B' to masa.
Wtyczka FM.png
FM-min.jpg
DAB-min.jpg
Tuner and Amp.png

Ostatnio edytowano Pt, 23 maja 2025, 10:44 przez piotrmocko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 14:31 
Świeżak
A są jakieś wzmacniacze sygnału do takiego FM i DAB które działają?
Co do FM mam identycznie u siebie w aucie a DAB nie zauważyłem ale może jest też u mnie. Sprawdzę może dziś po pracy.

-- Dodano: 23 maja 2025, o 14:31 --

PS. @piotrmocko orientujesz się może czy są jakieś adaptery na tą wtyczkę od DAB żeby przejść na ISO albo najlepiej od razu na SMA? Ewentualnie jak się nazywa ten wtyk i gniazdo to sam poszukam gdzieś na alledrogo?

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 18:56 
Stały bywalec
Niestety nie mam pojęcia co to za wtyczka.

Aby kupić pasującą wtyczkę można szukać używany moduł tunera z obciętymi kablami i pozostawionymi wtyczkami w gniazdach. Może sprzedawca zgodzi się sprzedać same wtyczki. Jeśli z wtyczki będzie wystawać dostatecznie dużo kabla, to może uda ci się zacisnąć jakąś wtyczkę i dokupić kabel przedłużacz z zaciśniętymi wtykami.

W kwestii szukania nowych wtyczek, to polecam zrobić dobrej jakości zdjęcia wtyczek i skorzystać z wyszukiwania przy pomocy obrazu na AliExpress. Podeślę Ci w wiadomości co udało mi się znaleźć

Ostatnio edytowano Pt, 23 maja 2025, 19:08 przez piotrmocko, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 28 maja 2025, 06:19 
Świeżak
Dzięki za pomoc :) Daj znać jak coś znajdziesz

-- Dodano: 23 maja 2025, o 21:46 --

Napisałem dziś do Sinosmart na aliexpresie z zapytaniem o radio do mojego auta takie które będzie miało tuner FM wbudowany. Odpisali mi że mogą mi zaoferować tuner jednosystemowy pod moje auto:
https://pl.aliexpress.com/item/10050050 ... pt=glo2pol

Jedyna różnica jest taka że nie będę miał działającego radia fabrycznego mazdy. Przynajmniej tak gadają. No i teraz się zastanawiam czy nie kupić a obecnego próbować gdzieś pogonić jak ktoś się znajdzie chętny. Jak coś nie będzie działać to im odsyłam do chin.
Zastanawia mnie jednak czy coś mi przestanie działać po odpięciu fabrycznego radia i podłączeniu wtyczek do nowego.

Czujniki parkowania według opisu powinny działać. Kamerka wsteczna jest u mnie dokładana a nie oryginalna więc też ruszy. Zastanawia mnie że dają opcję do zamówienia na czujki ciśnienia w oponach. Jeśli dają takie czujki jako opcję dodatkową to chyba trzeba to rozumieć że po odpięciu fabrycznego radia oryginalne czujki fabryczne przestają działać?

Zastanawia mnie jeszcze jak to jest z tym canbusem? Nie jestem znawcą tematu ale z tego co tu na forum wyczytałem jest to adapter który po podłączeniu będzie mi pokazywał w radiu różne informację oraz pozwoli między innymi sterowanie radiem z kierownicy. Zakładam że w takim zestawie sinosmart to powinno być?

Jest tam też w aukcji coś w stylu OBD2. W sumie przydałoby mi się to tylko z jednego powodu. Chciałbym się podłączyć komputerem i wyłączyć ten denerwujący system i-stop bo mnie wkurza jak auto gaśnie na światłach.

-- Dodano: 28 maja 2025, o 06:19 --

Zorientowałem sie właśnie ze ja niempotrzebuje wtyczki tylko gniazdo a takie chyba jest nie do znalezienia jak chodzi o ten DAB :(
Kabel przecież doprowadza sygnał z anteny więc ja potrzebuje gniazdo z kawałkiem kabla żeby zarobić z drugiej strony wtyk sma

PostNapisane: Cz, 10 lip 2025, 12:16 
Świeżak
Od: 07.07.2021
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: dolnośląski
Cześć,
Chciałbym się pochwalić swoim nowym nabytkiem - stacja Ainavi, wersja G5, 8 rdzeni, 4@64 gb.
Wszystko działa bardzo fajnie; mapy, połączenie z telefonem, carplay, sterowanie z kierownicy - po wprowadzeniu modelu auta w ustawieniach stacji.
Kable w komplecie, wtyczki plug&play.
Koszt - 680zł i paczka z europejskiego magazynu, do odbioru po 2 dniach.
Ogólnie bardzo polecam.

Obrazek

https://zapodaj.net/plik-af5dFdw4D0

PostNapisane: Cz, 10 lip 2025, 14:20 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
burzaWroc, a czy przyciski i pokrętło przy podłokietniku też działa? Tak samo kamera, bez problemu z dynamicznymi liniami? Co z radiem, nic nie przerywa? No i najważniejsze, jaka jakość rozmów telefonicznych? Bo jeśli to wszystko jest jak trzeba, to taka cena za nową stację jest super i sam bym się pokusił na wymianę. Lecz jeśli coś nie domaga, to dla mnie nie ma sensu wtedy.

PostNapisane: Pt, 11 lip 2025, 08:33 
Świeżak
Przycisków na pokrętle przy podłokietniku jeszcze nie sprawdzałem bo po prostu nigdy z tego nie korzystałem. W opcjach radia jest możliwość przypisania dowolnej funkcji do przycisków fizycznych, więc pewnie można ustawić co się chce.
Kamery nie posiadam i nie mogę nic na ten temat powiedzieć jedynie że przy włączaniu wstecznego wyskakuje ekran od kamery. Co jest minusem to brak wyświetlania informacji z czujników na zderzaku - został tylko sygnał dźwiękowy.
Jakość rozmów bardzo dobra, nie wiem natomiast jak mnie słyszy rozmówca. W tym radiu mikrofon jest w lewym górnym rogu, zaraz nad przyciskami funkcyjnymi (dotykowymi).

PostNapisane: Wt, 15 lip 2025, 06:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
A mógłbyś sprawdzić, czy to pokrętło i przyciski działają? Ja używam tego czasem, więc nie chciałbym się pozbywać tej funkcji.
Kamera i dynamiczne linie to fajna sprawa, w Yaris mam tylko linie statyczne i to jest lipa.
Tak samo w Yaris jest tylko akustyczna informacja z czujników parkowania, też lipa w porównaniu do graficznej.
A jeśli chodzi o rozmowy to w obu autach dobrze słychać rozmówcę, ale odwrotnie jest przepaść. Jak zona dzwoni do mnie z Mazdy to jakość głosu jest elegancka, z Toyoty natomiast tragedia.
Dlatego jestem sceptycznie nastawiony do zmiany stacji, zwłaszcza, że nawigacja Google mnie irytuje. Oryginalny TomTom jest dużo lepszy, szkoda, że już nie działa w trybie Live. Stara stacja działa też błyskawicznie, nigdy mi się nie zawiesiła. A z tymi chińczykami to bywa różnie.

PostNapisane: Wt, 15 lip 2025, 06:50 
Stały bywalec
Trochę na luzie - jak ktoś ma za dobrą widoczność w Mazdzie to na AliEXpress nadchodzą z pomocą stacje multimedialne 13" ;)

PostNapisane: Wt, 5 sie 2025, 11:48 
Świeżak
Panowie ja ogólnie też mam już w pełni działające radyjko jednak cena mojego radia sinosmart była sporo wyższa niż kolegi wyżej. Bzdury opowiadał ktoś tu na forum mi że muszę mieć do swojego auta radio z systemem DUAL tak samo jak i to samo mi pisał na facebook polski dystrybutor. Niestety zaufałem tym opiniom i kupiłem radio DUAL ale tak mnie wkurzał brak radia FM że porozmawiałem na alliexpresie z człowiekiem od Sinosmart który powiedział mi bez wahania że nie potrzebuje radia DUAL do swojego auta. Zamówiłem i wszystko działa.

Mam jednak jeden mały problem często głupieje mi GPS. Domyślam się że to jest wina słabej anteny którą wsadziłem pod pokrywę od lusterka wstecznego.

Macie jakiś pomysł czy można wykorzystać oryginalną antenę Mazdy żeby ją podłączyć do radia? Nie wiem którędy idzie i czy jedna wiązka? Antena jest na dachu ten tzw ogon rekina. Czy tam jest tylko jeden moduł antenowy w nim czy więcej. Oryginalnie miałem Radio FM/DAB/GPS. Antenę FM wpiąłem do radia. Do anteny DAB kupiłem odpowiednią przejściówkę i też wpiąłem do radia. Nie wiem czy jest jeszcze jakiś jeden kabel od anteny GPS czy może antena DAB była zarówno od DAB jak i GPS? Ktoś coś wie na ten temat?

PostNapisane: Wt, 5 sie 2025, 12:16 
Stały bywalec
Wtyczka od anteny GPS znajduje się przy głównej jednostce multimedialnej w wersji Bose z wyświetlaczem w rocznikach 2014+ jak na poniższym schemacie. W innych modelach nie wiem

PostNapisane: Wt, 5 sie 2025, 12:18 
Świeżak
I to jest taka niebieska wtyczka fakra?

PostNapisane: Śr, 3 gru 2025, 13:32 
Świeżak
Cześć,
Ma ktoś informację, czy do nieoryginalnego radia mogę jakoś wpiąć fabryczny mikrofon? Ten co jest w alternatywnej stacji Ainavi jest tragiczny.
Mogę podpiąć też inny, przez jacka 3,5mm. Może macie coś do polecenia?
Z góry dzięki!

PostNapisane: Wt, 23 gru 2025, 14:18 
Wstydliwy
Od: 28.01.2023
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: kujawsko-pomorski
Witam,
Wszystkiego najlepszego z okazji świąt dla wszystkich :) Szerokości :)

Od niedawna jestem posiadaczem radia Sinosmart TS20, mam kilka takich pytań :

1. Czy jest taki lanucher/motyw gdzie np można ustawić 2/3 aplikacje na głownym ekranie np. google maps + yanosik jednocześnie ? (nie jestem zwolenikiem nawigowania z yanosikiem ale komunikaty są przydatne :) )
2. Montaż modułu GPS, czytałem tutaj że można zamonować w miejscu środkowego głośnika ale tam wg mnie nie ma miejsca tak aby maskownica się zamknęła. Znalazłem taki filmik (33 i 36 sekunda) i tutaj wg mnie trzeba wyciąc kawałek tej blaszki ?
https://youtube.com/shorts/mjC_osOhcvo? ... SP7Del9kH1
3. Po podłaczeniu do telefonu nie wznawia się muzyka, trzeba ręcznie kliknąć play. Sprawdzałem wszystkie ustawienia i wg mnie jest wszysko ok. Stare radio wznawiało autoamtycznie YT Music.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2025, 15:42 
Nowicjusz
Od: 23.01.2023
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
LPG: Tak
Region: wielkopolski
co do pierwszego pytania to ja używam
https://play.google.com/store/apps/deta ... cher&hl=pl
a janosika mam z boku jako mała ikonkę
moduł gps mam w schowku razem z kablami usb i chwyta ładnie nie ma problemu nigdy z jakimś długim szukaniem sygnału.
co do 3 pytania to chodzi Ci o wznowienie po zakończeniu np rozmowy telefonicznej?

PostNapisane: Cz, 1 sty 2026, 13:22 
Wstydliwy
Od: 28.01.2023
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: kujawsko-pomorski
Zainstalowałem sobie Agame ale jeszcze nie zrobiłem dobrze konfiguracji.
Chodzi mi bardziej o to że na ekaranie radia mam odpaloną nawigację , w kolejnym oknie np yanosika(ale normalnie w trybie mapy) i ewentulanie w trzecim mniejszym oknie Spotify itp.
Znalazłem do Agamy taką apkę gdzie można sobie podzelić ekran, muszę to sprawdzić -> https://www.youtube.com/shorts/5wuvhHbiLpQ

Moduł GPS zostawiłem za radaiem , pod głośnikiem. Niby jest wszystko ok, ale widziałem i czytałem tutaj że można zamontować tam gdzie głośnik.

Nie, chodzi o to. Odpalam YT Music, mam swoją playlistę, piosenka gra, gaszę samochód, odpalam ponownie i muzyka sie wznawia się , muszę kliknąc play. W radiu fabrycznym mimo że było połaczone po BT to jak gasiłem auto i odpalałem ponownie to radio wznawiało muzykę z telofonu z apku YT Music (tak naprawdę wznawiało ostanią użytą aplikację multimedialną np z YT też tak było). W nowym radiu jak tak zrobiłem po BT to nie działa.

PostNapisane: Śr, 7 sty 2026, 11:55 
Wstydliwy
Od: 07.01.2026
Witam po dłuższej przerwie,

Wymieniłem fabryczne radio na Sinosmart TS20,
Jak to z chińskimi produktami często bywa, tak i tutaj jest trochę niespodzianek które trudno mi ogarnąć, może komuś się udało?
1. za każdym razem jak światła się automatycznie zmieniają z dziennych na mijania , to linie czujników parkowania znikają i nie można ich uruchomić ponownie przyciskiem (np. przy wjeździe do garażu)
2. Radio nie włącza się automatycznie po cofaniu, muszę je uruchomić przyciskiem na ekranie
3. Mam SIM kartę i apkę google maps, przy korzystaniu z android auto telefon mocno się grzeje, jednak przy wyłączonym AA nie mam też połączenia z telefonem i systemem głośnomówiącym, czy można korzystać z AA i wyłączyć mapy skoro i tak mam je z apki?
4. Co do radia - mam mieszane uczucia, wydaje mi się że szybciej gubi sygnał stacji niż oryginalne, pomimo equlizera basy są słabsze (mam BOSE) i trudniej jest wysterowąć głośniki
5. Czasami i bez powodu nawet po krótkiej przerwie w jeździe cała stacja się restartuje po uruchomieniu samochodu
6. Zdarza się że apka google maps nie uruchamia się, jest czarny ekran w panelu nawigacyjnym chociaż widać niebieski punkt symbolizujący pozycję samochodu, po jakimś czasie mapa się pojawia.

To chyba na tyle.

PostNapisane: Śr, 7 sty 2026, 14:27 
Wtajemniczony
Od: 08.02.2014
Wersja: SkyEnergy
Vega58 napisał(a):
Witam po dłuższej przerwie,

Wymieniłem fabryczne radio na Sinosmart TS20,
Jak to z chińskimi produktami często bywa, tak i tutaj jest trochę niespodzianek które trudno mi ogarnąć, może komuś się udało?
3. Mam SIM kartę i apkę google maps, przy korzystaniu z android auto telefon mocno się grzeje, jednak przy wyłączonym AA nie mam też połączenia z telefonem i systemem głośnomówiącym, czy można korzystać z AA i wyłączyć mapy skoro i tak mam je z apki?

Wg mnie korzystanie z Android Auto przy Sinosmarcie z kartą SIM mija się z celem.
Android Auto to upośledzona proteza (korzystam na co dzień w innym samochodzie i niestety, znam go nieco) w porównaniu z tym co oferują pełne wersje aplikacji, które można wrzucić na Sinosmart jak na zwykłą komórkę czy tablet, do tego AA czy Apple Car Play drenują niepotrzebnie baterię telefonu.
Masz jakiś szczególny scenariusz użytkowania, który wymagałby Android Auto zamiast tego co oferuje SinoSmart?

Bez żadnego Android Auto i bez wielkich kombinacji da się sparować komórkę z systemem głośnomówiącym SinoSmart - działa to całkiem nieźle.
Dołączony do SinoSmart mikrofon poprowadziłem za plastikami do słupka A, po nim na górę i przez podsufitkę do lusterka (za nie) - tam przykleiłem go na taśmę dwustronną, wcześniej sprawdzając w jakiej pozycji będzie zbierać najlepiej.
Działa naprawdę przyzwoicie, nagrywałem sam siebie na dyktafon (podczas testowych zmian pozycji mikrofonu na lusterku) i jakość dźwięku była wysoka.

Dodam bardzo ważny punkt dotyczący prowadzenia czegokolwiek w okolicach słupka A czy podsufitki, dla niektórych osób pewnie oczywistych, dla innych (jak ja) początkowo nie.
Za pierwszym razem sam nie zwróciłem na to uwagi, dopiero przeczytanie czyjejś wypowiedzi w komentarzach na YT pod jakimś filmikiem związanym z montażem wideorejestratora okazało się dla mnie bardzo pomocne.
Kabel od wideorejestratora upchnąłem kiedyś pod maskownicą słupka A i pod podsufitką bez demontowania maskownicy ... nic nie wystawało, wszystko działało, byłem zadowolony.
Problem polega na tym, że tak poprowadzony kabelek przebiega obok kurtyn powietrznych i w razie wypadku może zmienić całkowicie sposób, w jaki kurtyna się otwiera (niebezpieczne).
Przy montażu mikrofonu Sinosmarta zdjąłem już maskownicę słupka A i tam bardzo starannie poprowadziłem oba kable _za_ kurtyną powietrzną, solidnie przymocowując je opaskami zaciskowymi - warto o tym pamiętać.

PostNapisane: Cz, 8 sty 2026, 11:01 
Wstydliwy
7 stycznia 2026, o 14:27 AlbertoTombak napisał(a):
Wg mnie korzystanie z Android Auto przy Sinosmarcie z kartą SIM mija się z celem.

OK ale nie byłem precyzyjny, karta SIM jest od innego operatora więc ma też indywidualny numer telefonu, wykorzystuję ją wyłącznie do internetu.
Byłoby super gdybym mógł poprzez BT wykorzystywać zestaw głośnomówiący SINOSMARTA bez potrzeby aktywacji AA.
Co do prowadzenia kabli za maskownicą słupka A to potwierdzam Twoją obserwację. Ja poprowadziłem tą drogą kabelek do anteny GPS, wcześniej zdemontowałem maskownicę i kabelek poprowadziłem w "rynience" fabrycznych instalacji.
Czy masz podobne problemy jak te które opisałem powyżej?
Wczoraj przy wjeździe do garażu nawet bez przełączenia świateł samochodu linie czujników się nie aktywowały, przyzwyczaiłem się do nich a że garaż mam wąski więc parkuję na milimetry.

PostNapisane: Cz, 8 sty 2026, 17:10 
Wtajemniczony
Od: 08.02.2014
Wersja: SkyEnergy
8 stycznia 2026, o 11:01 Vega58 napisał(a):
7 stycznia 2026, o 14:27 AlbertoTombak napisał(a):

OK ale nie byłem precyzyjny, karta SIM jest od innego operatora więc ma też indywidualny numer telefonu, wykorzystuję ją wyłącznie do internetu.
Byłoby super gdybym mógł poprzez BT wykorzystywać zestaw głośnomówiący SINOSMARTA bez potrzeby aktywacji AA.

U mnie w Sinosmarcie mam kartę z Orange Free (45 zł z Allegro, jakieś 400 GB do wykorzystania przez nieco ponad rok) - służy tylko jako źródło internetu dla stacji.
W telefonie mam dwie karty sim (służbowy Plus i prywatny Orange), a telefon połączony jest z Sinosmartem tak jak dowolny telefon z dowolnym samochodowym zestawem głośnomówiącym.
Konfigurację telefonu przeprowadzasz w menu "Bluetooth".
U mnie domyślnie (a można to zmienić) nazwa BT Sinosmart to "CarKit_blink".
Android Auto nie używam w tym samochodzie do niczego, sam Sinosmart daje 100 razy większe możliwości i nie miałem nawet potrzeby by Android Auto na Sinosmarcie konfigurować, nigdy go nie włączyłem :)

8 stycznia 2026, o 11:01 Vega58 napisał(a):
Czy masz podobne problemy jak te które opisałem powyżej?
Wczoraj przy wjeździe do garażu nawet bez przełączenia świateł samochodu linie czujników się nie aktywowały, przyzwyczaiłem się do nich a że garaż mam wąski więc parkuję na milimetry.

Nie, nie spotkałem się z takimi problemami, dlatego nie odpisywałem na pozostałe pytania.
Linie czujników = kreski "zbliżenia" do przeszkody czy mówisz o liniach prowadzących kamerki?
Zamontowałem sobie kamerkę i działa to wszystko w nieco innym trybie niż bez kamerki, nie zauważyłem by tam cokolwiek kiedykolwiek znikało.
Nie słucham w ogóle radia, ale słucham wielu audycji na YouTube (za pomocą aplikacji ReVanced, która wycina całkowicie reklamy, umożliwia słuchanie dźwięku z YT przy przełączeniu na inną aplikację, chociażby mapy, czy też np. w komórce po zablokowaniu ekranu).
Po wrzuceniu wstecznego Sinosmart przycisza dźwięk z YouTube (ale chyba nie przerywa audycji), po wyłączeniu wstecznego wszystko z automatu wraca do normy. Chyba podobnie mam z muzyką z aplikacji Aimp czy filmami z aplikacji VLC, mogę to jutro wieczorem sprawdzić jeśli jest potrzeba.
Stacja chyba nigdy nie zrestartowała mi się sama.
Nie miałem też opisywanego przez Ciebie problemu z Google Maps.
Myślałeś może o tym by przywrócić stację do ustawień fabrycznych i skonfigurować ją/zainstalować wszystko od zera?
Nie jest to skomplikowane, a może pomoże ...

PostNapisane: Cz, 8 sty 2026, 19:30 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Tak czytam Twój opis Vega58, i powiem Ci że ja mam TS10 i czasem doświadczam dziwne zachowania stacji. Ale po kolei:
- tak jak pisze Alberto, olej AA i korzystaj z aplikacji w stacji, ma to o wiele większy sens. Aczkolwiek jak u siebie odpaliłem AA to normalnie miałem rozmowy telefoniczne przez TS10.
- dziwną masz akcję z tymi liniami, u mnie nie występuje
- w TS10 mam o wiele lepszą jakość dźwięku niż na fabrycznym radiu z io FM w stacji TS10 to porażka, nie radzi sobie z RDS, gubi stacje. Jak jeżdżę lokalnie to słucham radia, bo wtedy wszystko OK. Jak jadę w trasę to Spotify z apki w stacji.
- korzystałem na początku ze slotu SIM do czasu jak stacja zgłupiała i przestała widzieć kartę. Pomoc ze strony sprzedającego to "sprawdź czy masz włączoną transmisję danych".... Także tego, bez komentarza. Mocno się nakombinowałem i zaczęło ponownie widzieć SIM, niestety tylko na kilka tygodni i znowu problem. Rozwiązałem to poprzez hotspot z telefonu, który odpala mi się automatycznie jak telefon połączy się ze stacją.
- na początku miałem tak, że dolna krawędź wyświetlacza była za nisko i nie widziałem kilku rzędów pikseli, ucinało widok. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba któraś aktualizacja rozwiązała problem. Albo naprawiłem to przez kalibrację ekranu (ale za cholerę nie pamiętam jak to robiłem )
- polecam launcher Agama który jest rewelacyjny
- antenę GPS mam w środkowym głośniku pod maskownicą
- stacja sama się nie restartowała ale czasem Waze samo się restartuje.
- najbardziej mnie denerwuje że gdy wyjeżdżam z jakiegoś parkingu piętrowego lub podziemnego to nie radzi sobie zbytnio że zlapaniem lokalizacji

PostNapisane: N, 11 sty 2026, 11:06 
Wstydliwy
8 stycznia 2026, o 19:30 mirpo napisał(a):
ak czytam Twój opis Vega58, i powiem Ci że ja mam TS10 i czasem doświadczam dziwne zachowania stacji

Dzięki, z tego co czytam moje kłopoty nie są niczym nadzwyczajnym.
Będę
8 stycznia 2026, o 17:10 AlbertoTombak napisał(a):
Nie, nie spotkałem się z takimi problemami, dlatego nie odpisywałem na pozostałe pytania.
To jest optymistyczna info, bo być może przy jakiejś aktualizacji wreszcie zacznie to działać jak powinno.
testowałem różne ustawienia w przeciągu ostatnich dwóch dni i w dalszym stacja zachowuje się nieprzewidywanie, w sensie raz linie czujników zbliżeniowych widać a raz nie. Reguły nie widzę. Przy wstecznym dynamiczne linie kamery i to fabrycznej są bez zarzutu.
W dalszym ciągu radio nie uruchamia się automatycznie po włączeniu zapłonu, to samo po wrzuceniu wstecznego.
Ale stacja się uruchamia i GPS nawet dosyć szybko łapie sygnał z satelity. Już nie chodzi o samo słuchanie radia, ale denerwuje mnie jak coś nie działa tak jakbym się tego spodziewał.
8 stycznia 2026, o 17:10 AlbertoTombak napisał(a):
Myślałeś może o tym by przywrócić stację do ustawień fabrycznych i skonfigurować ją/zainstalować wszystko od zera?

Polski dystrybutor odradził mi taki reset. Podobno jest trochę ustawień które ciężko ogarnąć samemu min. konfiguracji canbusa.
Tym bardziej że jakoś nie mogę znaleźć instrukcji tej stacji w necie.
Fabryczne NB1 miało jedną podstawową zaletę - działało prawie trzynaście lat bez zarzutu, poza tym tylko że oczywiście jak na współczesne czasy to miało bardzo ograniczoną funkcjonalność.
TS20 w teorii oferuje dużo więcej ale jak to z chińczykami bywa, teoria mija się się z praktyką.
Gdyby ktoś wiedział skąd ściągnąć manuala TS20 to będę wdzięczny za info.

PostNapisane: Wt, 27 sty 2026, 10:23 
Wstydliwy
Od: 11.01.2026
LPG: Tak
Region: lubelski
27 lipca 2021, o 15:22 masqar napisał(a):
Proszę mnie oświecić z tą wtyczką..., gdzie se ją mam wsadzić? Właśnie podłączam radio sinosmart i nie ma takiego gniazda w radiu!Obrazek

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Edit: Już działa wszystko jak należy.

Tylko pytanie brzmi: jak i gdzie przeciągneliście anteny od radia i GPS?

Co zrobiłeś z tą wyczką? Kupiłem androida i nie wiem gdzie to podłączyć

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Strefa czasowa: UTC + 1