Teraz jest Wt, 16 paź 2018, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 06:11 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Dotykowy jest tylko na postoju.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 08:28 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 06.05.2015
Posty: 1862
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Chyba, że zhackowany... choć jako kierowca i tak wole w czasie jazdy pokrętło... ale zawsze jest pasażerka i jej łatwiej i szybciej dotykiem...

_________________
Obrazek <pucu>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 08:46 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Pokrętło jest git do wielu rzeczy ale wklepywanie tekstu w navi to masakra, wg. mnie zdecydowanie bezpieczniej jest ręcznie.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 09:15 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 447
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
No ale normalnie też jest blokada, więc w czym problem? :)

A najwygodniej to się robi głosowo, miałem Android Auto wgrane wcześniej i tak dokładnie się z nim porozumiewałem.

_________________
:drunk:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 10:38 
Świeżak
Offline
Od: 26.01.2018
Posty: 15
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Tak naprawdę to oprócz google maps to co więcej daje Android auto? Spotify, dostęp do książki telefonicznej itp. jest po sparowaniu telefonu przez bt.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 10:39 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Problem tylko w tym że dalej (jak to w maździe) półśrodki - OK, będę widział na tablecie a nie telefonie ale klikać i tak dalej będę w telefon.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 11:06 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 28.07.2016
Posty: 617
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
no jak?
masz to mazdowskie “idrive”
wiec telefonu dotykac nie musisz
glosowo tez sie da?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 11:06 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.10.2016
Posty: 10
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja poczekam na jakąś recenzje. Z jednej strony bardzo mi zależy na CarPlay ze względu na google maps i korki online, a z drugiej trochę się boję że pierwsze wersje mazdowskiego softu będą bardzo kiepsko działały.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 11:57 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4284
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Jak pierwsze software Android Car będzie działać jak MZD Connect, to nie będzie źle. W sensie nie będzie gorzej.

Ja też jestem ciekaw co nam daje dodatkowo cały ten Android Car, nawigacja live i pochodne ok, wiadomo, ale co jeszcze takiego must have.

W nosie akurat z Android TV i inne pierdoły.

Ciekawe czy będzie można instalować inne jakieś aplikacje że sklepu, czy jakiś OBD FORSCAN itp będzie można zainstalować? Chyba tak...

No i jak, kupujemy instalują, kasują ponad tysiączek, i już? Koniec opłat forever?

Brzmi nawet przekonująco, nie powiem że nie....

A jeszcze, wiem że pulpit będzie typowo android a wszelakie ustawienia? dostęp wybór będzie też typowo android czy może ustawienia i dostęp do nich będzie po staremu?
Czy całość MZD Connect będzie zastąpione Androidem?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 12:02 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Powiem Wam w skrócie jak to działa (Car Play), a recenzja będzie na YT jak zainstaluję (pewnie we wrześniu).

Po podłączeniu telefonu do samochodu i wejściu w tryb Car Play telefon się blokuje i nie można klikać w ekran, pozostaje tylko Car Play. Działają tylko wybrane aplikacje, które Apple łaskawie uzna, że nie rozpraszają kierowcy w czasie jazdy i nie przyczynią się do spowodowania przez niego wypadku drogowego. Dodatkowo producent samochodu może umieścić w App Store aplikacji, które w bundle id zawierają określony identyfikator cech pojazdu dzięki czemu np. będąc w trybie Car Play można sterować klimatyzacją z ekranu aczkolwiek w MZD to raczej nie będzie działało.

W Car play jak już wspomniałem nie widać wszystkich aplikacji tylko te zatwierdzone do użycia w Car Play - odpowiedni argument w konfiguracji aplikacji (app.plist). Yanosika tam jeszcze ostatnio nie było i chyba nie będzie, podobnie YouTube.

Również może się okazać, że inne systemy nawigacji np. TomTom w wersji na iOS nie uzyska zatwierdzenia do Car Play aby nie być konkurencją dla Maps. JAkiś rok temu TT pracował nad tym aby pokazywać mapę z telefonu na pewnych urządzeniach samochodowych ale nie wiem jak się skończyło, a jak się dowiem to i tak nie będę mógł napisać. ;-)

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 12:08 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4284
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Coś mi się zdaje....
Że będzie lipa, ograniczenia z użycia telefonu.
Ze będzie lipa, będzie tylko to co w Android Car i nic pozatym ...
...bo będzie zbierać informacje co i jak z jaką prędkością po co dokąd z iloma pasażerami czym płacimy itp. I wogóle...

Chociaż poczekam cierpliwie na konkrety :)

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 13:37 
Nowicjusz
Offline
Od: 15.04.2018
Posty: 43
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
10 sierpnia 2018, o 11:02 jordanj napisał(a):
W Car play jak już wspomniałem nie widać wszystkich aplikacji tylko te zatwierdzone do użycia w Car Play


To się zmieni od iOS 12, twórcy aplikacji dostaną API do dodania swoich aplikacji do CarPlay.
Gdzieś mi się rzuciło w oczy demo Sygica, więc nie widzę problemu, żeby TomTom/Waze/Google Maps były dostepne.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 13:50 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Już w iOS10 było to dostępne i nawet pewien duży koncern samochodowy robiący auta klasy premium chciał to wdrożyć (tj. powołać zespół, I połowa 2017) ale z jakichś względów zrezygnowali.

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 13:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 28.10.2016
Posty: 10
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Oficjalnie na iOS 12 jako pierwsze wchodzi google maps i waze. Ale reszta będzie tylko kwestią czasu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 14:00 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 28.07.2016
Posty: 617
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
@jordanj

to polaczenie telefonu do aut to mam nadzieje ze nie po kablu?


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 14:06 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Teoretycznie może być zaimplementowane po kablu oraz po BT i WiFi w taki sposób, że po BT uzgadnia się sposób połączenia i dane przesyłane są przez WiFi direct. Nie wiem jak to Mazda zaimplementowała, Apple preferuje aby dostępne były obie metody - na dłuższe trasy kabel aby ładować baterię i bezprzewodowo abyś nie musiał wyciągać telefonu z kieszeni na krótkich odcinkach.

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 15:20 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 447
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
10 sierpnia 2018, o 11:39 Wedrowiec napisał(a):
Problem tylko w tym że dalej (jak to w maździe) półśrodki - OK, będę widział na tablecie a nie telefonie ale klikać i tak dalej będę w telefon.


Mylisz się. Na telefonie nic nie naklikasz, bo ekran wyłącza się.
Jak masz system przed .502 to wgraj sobie wyłączenie blokady ekranu dotykowego. Choć nie na za dużo Ci się to zda, bo samo Android Auto blokuje się jak za dużo zaczynasz naciskać.
Cały czas uważam te blokady za kretynizmy - w końcu pasażer mógłby wbijać te dane... A tak niestety producent decyduje za użytkownika.

DM2009, pewnie po kablu, tak masz w większosić samochodów na ten moment.
Android Auto po WiFi to świeży temat, Google chyba zrobił wsparcie na to ze 3-4 miesiące temu.

_________________
:drunk:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 15:56 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
To se porumakowałem... :D nie spieszę się więc, najpierw u kogoś/w salonie będę musiał posiedzieć "pokręcić" i zobaczę czy to się do czegoś nadaje....

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 19:06 
Świeżak
Offline
Od: 30.03.2017
Posty: 22
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: zagranica
To ja proponuję wgrać sobie AA i zobaczycie, że nie jest wart swojej ceny :(

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 10 sie 2018, 19:07 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 819
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Chodzi w sumie tylko o to żeby nawigacje gogle odpalić.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 15:48 
Wstydliwy
Offline
Od: 14.08.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Właśnie odebrałem autko z montażu modułów, koszt 1150 zł z racji ze to był pierwszy montaż w serwisie trwał około 4h.

Tak na szybko po godzinie jazy z Android Auto, moje uwagi :

Plusy :
- działa płynnie
- mapy Google / Waze
- asystent głosowe działa bez zarzutu.

Minusy :
- brak sterowania dotykowego nawet na postoju (wszystko staruje się za pomocą pokrętła i klawiszy NAVI, MUSIC)
- obraz bardzo niewyraźny, rozmyty

W porównaniu do AndroidAuto z Opla dostajemy kastrata który w takiej postaci nie nadaje się do użytku, AndroidAuto to interfejs dotykowy a tutaj nawet na postoju nie da się sterować dotykowa, z tego co pisali Apple Car będzie dotykowy w trakcie postoju wiec może kiedyś AA tez będzie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:18 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4284
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Warto dla samych map Google i asystenta głosowego?

Cały interfejs jest zmieniony? Jak z dostępem do ustawień, graficznie coś zostało z MZD?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:19 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Car Play to funkcja MZD czyli nie tracisz MZD i wszystko jest tak jak było. Masz możliwość po podpięciu do telefonu skorzystania z Car Play, a jeśli nie korzystasz to masz normalny interfejs MZD.

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:26 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4284
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
A widzisz, jak telefonu nie podepniesz, to nie masz Google maps?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:29 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
... no a jak masz mieć bez telefonu? Car Play to tylko interfejs, który z jednej strony udostępnie telefonowi ekran, na którym może coś wyświetlać (to nie jest sensu stricte screen mirroring), a z drugiej przekazuje komendy z HMI samochodu do telefonu aby móc wchodzi w interakcję z użytkownikiem.

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:35 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 18.02.2017
Posty: 447
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Też jestem po montażu, no i jest tak jak slaski pisze. Niestety. To już nieoficjalne AA miało obsługę dotykową, a jeszcze ze zdjęciem blokady na dotyk podczas jazdy to miało ręce i nogi nawet.
Na plus w stosunki do nieoficjalnego AA telefonowanie już obsługiwany jest natywnie z AA.
Asystent głosowy nadaje się do dzwonienia, odpowiadania na wiadomości i wyszukiwania w navi, z włączaniem playlisty na Spotify sobie nie poradził, nawet po przełączeniu na angielski (co dziwi, bo Google Home radzi sobie z tym bez problemów).

No i być może jest to kwestia nowej wersji AA - można odblokować telefon i skorzystać z niego normalnie. Nawigacji nie da się jednak odpalić.
W sumie pewnie największy ból będzie jak asystent głosowy będzie miał problem z zrozumieniem gdzie chcemy jechać - chyba tylko odpiąć telefon, wklepać i podpiąć z powrotem.

_________________
:drunk:


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:39 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4284
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Hehe, spoko....

Dla mnie to już MZD wchodzi w interakcje z moim telefonem, wystarczająco.

Nawet nie pomyślałem że to będzie coś jak screen mirroring.

Myślałem, widać błędnie, że ten Android Car Play, to będzie całkowicie ACP a nie tylko funkcja.

...zwroty są możliwe?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 16:47 
Nałogowiec
Offline
Od: 16.10.2016
Posty: 1010
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Nie można mylić Android Auto z Android P lub inną wersją systemu operacyjnego Android.

Android Auto oraz Car Play pozwalają na korzystanie z telefonu w czasie jazdy z użyciem ekranu w samochodzie oraz HMI samochodu.

Android P to system operacyjny, tak jak na telefonie, zoptymalizowany do użycia w samochodzie, który instaluje się w samochodzie podobnie jak MZD. Teoretycznie dałoby się sportować Androida i uruchomić na MZD, a za pomocą np. CanDev Studio zrobić aplikację, która będzie pozwalała na zarządzanie ustawieniami itd. Tego jednak Mazda nie zrobiła, system operacyjny pozostał taki jaki jest tylko dodano dodatkową funkcję pt. Car Play/Android Auto - w uproszczeniu phone screen mirroring.

_________________
Pozdrawiam,
Jordan Jasiński
http://skyisthelimit.aero


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 17:42 
Wstydliwy
Offline
Od: 14.08.2018
Posty: 9
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
wilczek jak u Ciebie wygląda obraz w mapach ? Bo mnie jest on bardzo niewyrazny i dopiero po zbliżeniu mapy jest do zaakceptowania.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 14 sie 2018, 18:39 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1171
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
A może tak nagrajcie jakiś filmik jak to wszystko działa i wygląda i wrzućcie dla potomnych.

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.