Teraz jest Pn, 9 gru 2019, 05:22

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 21:52 
Amator
Offline
Od: 04.10.2015
Posty: 84
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
Zastanawiam sie nad mozliwoscia zamontowania oryginalnej kamery cofania. Nie wiem czy wystarczy podlaczyc do istniejacej instalacji, czy potrzebna jest wieksza ingerencja w auto zeby wszystko zatrybilo. Moze ktos przerabial ten temat ?

_________________
2015 ale przed lift,
wersja VISION


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 22:03 
Offline
Podobno cała instalacja jest "pociągnięta" aż do tylnej klapy nad tablicę rejestracyjną i wystarczy się wpiąć.
Masz już kamerę ? Też mi to chodzi po głowie..... :idea:


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 paź 2015, 23:18 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2141
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Matarez, Ty się na tym lepiej znasz, spróbuj to rozpracować i daj znać. Też jestem zainteresowany.

http://www.aliexpress.com/item/Car-Came ... eb201560_9


http://www.aliexpress.com/item/for-Mazd ... eb201560_9

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 06:23 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 28.07.2013
Posty: 1971
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
intruder napisał(a):
Zastanawiam sie nad mozliwoscia zamontowania oryginalnej kamery cofania. Nie wiem czy wystarczy podlaczyc do istniejacej instalacji, czy potrzebna jest wieksza ingerencja w auto zeby wszystko zatrybilo. Moze ktos przerabial ten temat ?


Tak przerabiałem w KE w SkyEnergy po FL, w tej wersji wg ASO nie ma możliwości bezkonfliktowego podłączenia ori kamery w układ auta po FL (wg nich coś tam zmieniono), chyba, że coś się w 5 miesięcy zmieniło, wtedy był jakiś konflikt czy problem i mi nie zamontowano, choć chciałem. Może teraz jest inaczej, może samo GJ ma inaczej, choć wątpię.

_________________
Samochodami się albo jeździ albo się je kocha, fajnie jak jest jedno i drugie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 paź 2015, 09:45 
Offline
zagryziak napisał(a):
Matarez, Ty się na tym lepiej znasz, spróbuj to rozpracować i daj znać. Też jestem zainteresowany.


:oops: ale dziękuję :wink: Ogarnę temat i dam Ci znać :) A może już ktoś z forumowiczów zakładał nie oryginalną kamerę cofania ?
Powiem tak - w M6 mam czujniki cofania bez kamery i jest OK, za to w Civiku mam kamerę cofania ale bez czujników i szczerze powiem, że brakuję właśnie tychże. Jakoś nie mogę czasami "ogarnąć" odległości...Brakuje mi tego "pikania" Przynajmniej mam system zapobiegający kolizjom przy wyjeżdżaniu tyłem np. z miejsca parkingowego więc chociaż coś.... Idealne połączenie wg. mnie to kamera z czujnikami. Przy zakupie nie chciałem wydawać ponad 3 tysia za kamerę ale teraz , kiedy w styczniu kończy się gwarancja będę "modził" :wink:


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 18:31 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 04.01.2015
Posty: 231
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Wszystkim, którzy myślą o instalacji kamery proponuję przestudiować ten wątek:
http://mazda3revolution.com/forums/2014-mazda-3-skyactiv-how-guides/64634-mazda3-bm-backup-camera.html
Ja według tego bez większego kłopotu zainstalowałem w żony 3-ce kamerę cofania.
W swojej 6-ce mam fabryczną.
Ponieważ system multimedialny jest taki sam w 3 i 6 to myślę, że będzie podobnie z instalacją.

_________________
Mazda 6 2015 FL Kombi SkyPassion 2.0 Pb MT kolor Sonic Silver


Ostatnio edytowano So, 31 paź 2015, 18:38 przez Martinus, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 18:37 
Offline
Kamerę do 3-ki kupiłeś w ASO ? Można wiedzieć ile ta "przyjemność" kosztuje ? :)


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 18:50 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 04.01.2015
Posty: 231
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Kamera z allegro za 70 zł plus wysyłka, praktycznie wszystkie kable były.
Jedyne co musiałem dokupić to układ elektryczny zwiększający napięcie z 6V do 12V, ponieważ kamera
była zasilana 12V, a z instalacji samochodowej było 6V. Koszt układu to ok 10 zł.
Instalacja zajęła mi ok 2 godziny.

-- Dodano: So, 31 paź 2015, 18:49 --

Dla zainteresowanych podaję linki:
http://allegro.pl/przetwornica-dc-step-up-xl6009-za-lm2577-sx1308-i5603537395.html
http://allegro.pl/kamera-cofania-mitsubishi-outlander-i5525374204.html
Kamera co prawda od Mitsubishi ale pasuje, trzeba tylko lekko skorygować ustawienie

_________________
Mazda 6 2015 FL Kombi SkyPassion 2.0 Pb MT kolor Sonic Silver


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 19:24 
Offline
Instalacja była "pociągnięta" do tyłu ? Gdzie ja zamontowałeś ? Zastanawia mnie tylko to napięcie ? 6 V ?


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 20:15 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Mnie też, skąd 6V? Przecież aku jest na 12V i wszystkie odbiorniki w samochodzie są na 12V.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 20:18 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 04.01.2015
Posty: 231
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Wszystko robiłem według opisu z linku który podałem.
Podpinałem się do kostki instalacji znajdującej się nad tylnym lewym nadkolem,
łatwo się do niej dostać, wystarczy odpiąć piny umocowujące "wykładzinę" do karoserii.
Ja montowałem do sedana, ale w hatchbacku podpinają się do kostki znajdującej się w klapie bagażnika
W 6 kombi może być podobnie.
Fabryczna kamera zasilana jest napięciem 6 V. Większość kamer z allegro lub od chińczyków jest na 12 V.
Po wpięciu jeszcze tylko reset systemu i zadziałało

_________________
Mazda 6 2015 FL Kombi SkyPassion 2.0 Pb MT kolor Sonic Silver


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 20:35 
Offline
Martinus napisał(a):
Fabryczna kamera zasilana jest napięciem 6 V. Większość kamer z allegro lub od chińczyków jest na 12 V.


Skoro w samochodzie jest napięcie 12V a fabryczna kamera zasilana jest 6V to napięcie trzeba zmniejszyć ? Dobrze rozumiem ?

A tutaj piszesz: " Jedyne co musiałem dokupić to układ elektryczny zwiększający napięcie z 6V do 12V, ponieważ kamera
była zasilana 12V, a z instalacji samochodowej było 6V. Koszt układu to ok 10 zł"

Gdzieś się zgubiłem....... :rozejm:


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 31 paź 2015, 21:40 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 04.01.2015
Posty: 231
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Matarez, nie napisałem że fabryczna instalacja ma 12V
Napisałem, że fabryczna kamera zasilana jest przez 6V i tyle jest w kostce do podpięcia kamery
Więc jeśli chcesz podłączyć nie oryginalną kamerę to musisz wmontować w układ to co podałem
Jeśli tego nie zrobisz kamera nie zadziała albo zadziała z zakłuceniami.
P.S. Nie musisz wywieszać białej flagi, ja nie z tych co się obrażają o każde pytanie
Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem, chociaż do elektryki mi daleko <%>

-- Dodano: So, 31 paź 2015, 20:49 --

Jeszcze parę fotek, niestety nie moje tylko zapożyczone z mazda 3 revolution
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

-- Dodano: So, 31 paź 2015, 21:40 --

Tutaj jeszcze jeden sposób podpięcia kamery, ale ten jest dużo bardziej inwazyjny więc odradzam,
ale może się ktoś pokusi
http://mazda3revolution.com/forums/attachment.php?attachmentid=125810&d=1440146255

_________________
Mazda 6 2015 FL Kombi SkyPassion 2.0 Pb MT kolor Sonic Silver


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 07:24 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 236
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Tu aukcja na allegro:

Zobacz ofertę: Kamera cofania MAZDA 2,3,5,6,CX7
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5558932979

Albo

Uzywana oryginal

Zobacz ofertę: MAZDA 6 2013 2014 2,0 2,2 KAMERA COFANIA
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5456651496

Czy majac wersje skyEnergy wystarczy ja podpiac pod kable poprowadzone do klapy i bedzie banglac? Czy to byloby zbyt proste?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 10:57 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 06.05.2015
Posty: 2311
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Sorki za OT, ale nie moge sie powstrzymac...
marass31 napisał(a):
Uzywana oryginal

Zobacz ofertę: MAZDA 6 2013 2014 2,0 2,2 KAMERA COFANIA
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5456651496


A pozniej placz ja te Mazdy kradna... a nie ciekawi Cie nawet skad on ma "wszystkie czesci" z uzywanych Mazd...
I co jesli Ci powiemy, ze ta ruszy latwiej to dasz zarobic paserowi?

_________________
Obrazek <pucu>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 11:50 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 236
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
gzesiolek
chyba Cie poniosło z tym wywodem, dla przykladu sam mam do sprzedania wlasna lampe do gj, po malym obtarciu ktora sobie zostawiłem jak ubezpieczyciel uznał ze ma 2 ryski i bedzie wymieniona. Teraz ją sprzedaje i co wg. Twojego rozumowania to jest juz dla obcego klienta(ktory mnie nie zna a pisac sobie moge co chce) potencjalne paserstwo? Do innych aut czesto kupuje czesci na Allegro bądź innych szrotach bo do kilkuletnich aut nie zawsze mi sie oplaca robic zakupy w ASO. Z kradzieżą GJ dziwi mnie ze policja nie chce zrobic jakiejś prowokacji. Kazdy kto kupuje uzywane to znaczy ze napedza czarny biznes?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 12:15 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Każdy nie, ale Ci co szukają na pewno przyczyniają się do tego procederu i go napędzają. Do tego wysoki koszt nowych części w ASO też ma swój udział.

Weźmy na przykład samochody uznane jako szkoda całkowita przez ubezpieczyciela. Taki "wrak" jest wystawiany na aukcji i kupuje go jakiś Janusz, żeby naprawić, sprzedać i zarobić ile się da.

Skąd bierze części do naprawy? Na pewno nie z ASO, bo przecież nie dołoży do interesu. Szuka części używanych. A skąd one się biorą? Częściowo z rozbitków, ale głównie z kradzionych, bo rozbitków jest za mało. Do Januszów dochodzą jeszcze inni, co potrzebują tanich części. I tak kółko się zamyka.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 12:16 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 236
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Jest to do zatrzymania bez zmiany prawa?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 12:51 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 06.05.2015
Posty: 2311
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
marass31 napisał(a):
sam mam do sprzedania wlasna lampe do gj, po malym obtarciu ktora sobie zostawiłem


Widzisz roznice w stosunku do:

allegro napisał(a):
POSIADAM KAŻDA CZEŚĆ DO TEGO AUTA



Ty masz jedna czesc ze znana historia pochodzenia...
A on Ci sprzeda co zechcesz... najwyzej trzeba bedzie chwilke poczekac... :twisted:

marass31 napisał(a):
Do innych aut czesto kupuje czesci na Allegro bądź innych szrotach bo do kilkuletnich aut nie zawsze mi sie oplaca robic zakupy w ASO.


Jak mnie nie stac to wole kupic zamienniki... albo rzeczywiscie ze szrotu, gdzie wiem, ze ktos ma rozbitka i go wyprzedaje z rozbiorki (duzo takich na forach, u nas moze jak sie rozwinie tez beda, Ty masz pierwsza lampe :P), no i odpuszczam sobie gdy dotyczy to auta pow.10lat, bo czesci nowe moga kosztowac wtedy wiecej niz samo auto...

Ale tak to zawsze mam w glowie, ze ktos moze wlasnie stracil dorobek zycia zebym ja sobie kilkaset zlotych "przyoszczedzil"...

Wiem, ze dziwny jestem, ale nie potrafie tak myslec tylko o sobie...
Tak samo nigdy nie wezme OC tam gdzie sie kiedykolwiek nacialem z uzyskiwaniem odszkodowania, mimo ze bedzie nawet najtansze...

_________________
Obrazek <pucu>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 sty 2016, 12:59 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 07.04.2014
Posty: 236
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Ok koniec OT dzieki za opinie.
Wracajac do pytania czy oryginalną kamere do skyenergy przed fl wystarczy wpiąć w kostke? Czy trzeba cos jeszcze?
Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 30 mar 2016, 13:04 
Wstydliwy
Offline
Od: 26.05.2015
Posty: 11
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: małopolski
Witam,

Podepnę się do wątku, czy ktoś montował kamerę cofania do wersji poliftowej do 6tki kombi? Jeśli tak to można prosić o małą instrukcję?

Dzięki!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 08:24 
Nowicjusz
Offline
Od: 08.02.2014
Posty: 51
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
marass31 napisał(a):
Ok koniec OT dzieki za opinie.
Wracajac do pytania czy oryginalną kamere do skyenergy przed fl wystarczy wpiąć w kostke? Czy trzeba cos jeszcze?
Pozdrawiam


Matarez napisał(a):
Podobno cała instalacja jest "pociągnięta" aż do tylnej klapy nad tablicę rejestracyjną i wystarczy się wpiąć.


Podbiję pytanie marass31 i przypuszczenia Matareza - może ktoś z Was je potwierdzi - czy w SkyEnergy Sedan wystarczy zakupić kamerkę i wpiąć się w odpowiedni przewód w bagażniku, czy trzeba coś jeszcze dokupić/kalibrować/może przedłużać kable od kostki w nadkolu do odpowiedniego miejsca w klapie bagażnika?

Nie będę miał zbyt wiele czasu na montaż (z GJ będę miał tylko krótki kontakt w łikend, potem wracam do pracy do innego miasta), chciałbym więc odpowiednio się do niego przygotować.

Inna rzecz, że ze strony Mazdy zniknął nr części (był na podanej niżej podstronie), początek kodu podanego w linku wskazywałby jednak na to, że podstrona dotyczyła Mazdy GH?:
http://www.mazda.pl/serwis-i-akcesoria/ ... GHK5V7535/
Sam już nie wiem jaki jest prawidłowy numer części dla 6-ki GJ Sedan z 2014 roku i co mazdowskiego można w niej zamontować.
Spotkałem się do tej pory z kilkoma kodami (np. KD45-67-RC0, GHK1-67RC0-B, podanym przez Matareza w innym wątku kodem "Do Mazdy 6 GJ sedan kamerka cofania ma nr katalogowy GHK5-V7-535, a do kombi nr GHR9-V7-535").

Na Allegro jest mnóstwo kamer "dedykowanych", ale nie wiem czy nie odstają jakością od oryginału i czy ich montaż nie wpłynąłby na problemy z gwarancją.

Będę wdzięczny za Wasze uwagi.

Pozdrawiam,


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 13:22 
Amator
Offline
Od: 04.10.2015
Posty: 84
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
Probowalem podlaczyc kamere ,ale na dzien dzisiejszy zrezygnowalem. Nie odnalazlem w klapie zadnych przewodow, nawet w kosce w nadkolu nie ma wolnych pinow na zasilanie kamerki , z tego co ustalilem trzeba by ciagnac wiazkie do samego komputera, poprostu nie ma istalacji. Dodatkowy problem to brak otworu nad tablica rejestracyjna do montazu kamery.

_________________
2015 ale przed lift,
wersja VISION


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 15:45 
Nowicjusz
Offline
Od: 08.02.2014
Posty: 51
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Kurczę pióro, czyli nie jest tak różowo. Po poście Matareza sądziłem, że sprawa będzie banalnie prosta :/

Jak widzę, masz Sky Energy z 2015,więc rok świeższą od mojej. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam!


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 19:06 
Offline
To były przypuszczenia - nie twierdziłem na pewno, że tak jest :rozejm: Sorki jak kogoś wprowadziłem w błąd...

A Martinus pisze:

"Podpinałem się do kostki instalacji znajdującej się nad tylnym lewym nadkolem,
łatwo się do niej dostać, wystarczy odpiąć piny umocowujące "wykładzinę" do karoserii.
Ja montowałem do sedana, ale w hatchbacku podpinają się do kostki znajdującej się w klapie bagażnika
W 6 kombi może być podobnie"


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 21:06 
Nowicjusz
Offline
Od: 08.02.2014
Posty: 51
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Matarez napisał(a):
To były przypuszczenia - nie twierdziłem na pewno, że tak jest :rozejm: Sorki jak kogoś wprowadziłem w błąd...

Nikt nie ma do Ciebie pretensji, jasne że były to przypuszczenia, miałem tylko nadzieję, że się sprawdzą :)

Matarez napisał(a):
A Martinus pisze:
"Podpinałem się do kostki instalacji znajdującej się nad tylnym lewym nadkolem,
łatwo się do niej dostać, wystarczy odpiąć piny umocowujące "wykładzinę" do karoserii.
Ja montowałem do sedana, ale w hatchbacku podpinają się do kostki znajdującej się w klapie bagażnika
W 6 kombi może być podobnie"

Poszukam dodatkowych informacji w necie, a może w międzyczasie ktoś jeszcze się wypowie :)

Dzięki,


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 21:21 
Amator
Offline
Od: 26.04.2014
Posty: 63
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Są kamerki montowane zamiast lampki oświetlenia tablicy. Pomagałem taką montować w CX-5.
Potrzebna jest wersja NTSC. One są zasilane z 12V, radio wystawia zasilanie 6V, więc potrzebna
jest przetwornica z 6 na 12V, albo przekaźnik. Sygnał z kamery podłącza się do radia.
CAN nie jest używany, linie wyświetlane na ekranie nie skręcaja przy kręceniu kierownica, tak samo
jak w wersji amerykańskiej.
Zasilanie kamierki ze światła cofania nie zadziała ze względu na jakieś opóźnienia.
Lepsza taka kamerka niż żadna.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 22:08 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 04.01.2015
Posty: 231
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Montaż kamery naprawdę nie jest trudny.
Nie jestem elektrykiem, elektronikiem i innym elektro a poradziłem sobie z tym bez większych kłopotów
Oczywiście montowałem w Mazdzie 3 sedan żony,bo w 6 mam oryginalną, ale jak znam Mazdę to w 6 jest tak samo.
Proponuję jeszcze raz dokładnie przeczytać mojego posta wyżej
intruder napisał(a):
Nie odnalazlem w klapie zadnych przewodów

Obrazek
intruder napisał(a):
nawet w kostce w nadkolu nie ma wolnych pinow na zasilanie kamerki

Obrazek
To jest konektor oznaczony w service manualu jako C-16
Tu jeszcze w zbliżeniu
Obrazek
W jakie miejsca podpiąć i które przewody jest w moim poście wyżej schemacik.
intruder napisał(a):
Dodatkowy problem to brak otworu nad tablica rejestracyjna do montazu kamery.

Można sobie z tym łatwo poradzić tym urządzeniem
Obrazek
Oryginalna kamera jest zasilana 6V i takie jest zasilanie z konektorów.
Jeżeli kupimy nieoryginalną kamerę to większość do zasilania potrzebuje 12V
Wystarczy dokupić coś takiego co zwiększy 6V do 12V
Obrazek

_________________
Mazda 6 2015 FL Kombi SkyPassion 2.0 Pb MT kolor Sonic Silver


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 5 lis 2016, 22:14 
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.11.2013
Posty: 2141
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Panowie! Jeśli z jakiegoś powodu nie uda się Wam instalacja pomimo precyzyjnej instrukcji Martinusa nie kombinujcie by czegoś nie zepsuć. Natomiast można skorzystać z oferty promocyjnej MMPol, który co prawda daje aż :arrow: 50% rabatu na montaż oryginalnej kamerki i mimo rabatu to nadal zabójcza cena ale przynajmniej oferuje gwarancję 24 m-czną. Jeśli więc zdecydujecie się na tę drogę to w ASO należy powołać się na biuletyn MMPol. Poniżej info:

viewtopic.php?f=62&t=4566&start=60#p223024

_________________
Nie odkładaj do jutra tego, co możesz zrobić pojutrze!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 6 lis 2016, 15:29 
Amator
Offline
Od: 04.10.2015
Posty: 84
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
Sprawdzilem jeszcze raz kostkie przy nadkolu i ww miejscach nie ma konektorow instalacji elektrycznej, sa tylko puste miejsca . Widocznie nie wszystkie madzie sa takie same.

_________________
2015 ale przed lift,
wersja VISION


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.