Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 17 wrz 2024, 12:43 
Wstydliwy
Od: 17.09.2024
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Witam, odkąd kupiłem Mazdę nie grzeją mi fotele i nie działa programowanie pamięci fotela kierowcy. Niby podczas programowania jest ok, fotel "pika" ale po zakończeniu programowania nie reaguje na przyciski 1 czy 2. Poradzicie coś? Czy podgrzewanie i pamięć się jakoś łączą (jeden bezpiecznik, przekaźnik?).

PostNapisane: Wt, 17 wrz 2024, 18:01 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
zacznij od bezpieczników

PostNapisane: N, 10 lis 2024, 18:35 
Wstydliwy
Sprawdziłem, są ok. W dokumentach doczytałem, że fotele i boczki były wymieniane z materiałowych. Wszystko pod fotelami wygląda na fabryczne. Wtyczki siedzą sztywno. Po włączeniu pod jednym i drugim fotelem słychać "pyk" przekaźnika. Dzisiaj zauważyłem, że wogóle na przyciski nie reaguje kanapa. Po wciśnięciu przycisków w podłokietniku nie zapalają się nawet poziomy grzania. Martwo.

PostNapisane: Pn, 11 lis 2024, 10:29 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
kamyk119, widzę, że masz przedlifta. W tej wersji nie było jeszcze grzanej tylnej kanapy. Jeśli w aucie wcześniej były fotele i boczki materiałowe to nie była to wersja SkyPassion. Stąd mimo wymiany foteli to po prostu nie działa. Podejrzewam, że sama wymiana foteli to nie wszystko, musi to być także zaprogramowane. Sprawdź sobie, czy masz te funkcje, które są w cenniku poniżej, podejrzewam, że masz wersję niższą, jeśli chodzi o wyposażenie. Także to nie jest pewnie kwestia bezpiecznika, tylko braku funkcji, w którymś z modułów. Także na 100% grzania tylnej kanapy nie będzie, a jeśli chodzi o przednie fotele to może idzie to jakoś ogarnąć, na pewno w tym aucie nie ma żadnych przekaźników, to nie lata dziewięćdziesiąte, tam całe moduły sterują takimi rzeczami.

photos/Mazda6_cennik_20130801.pdf

PostNapisane: Śr, 20 lis 2024, 15:52 
Wstydliwy
Dzięki za wskazanie tropu. Masz rację, po wyposażeniu wychodzi mi SkyENERGY. Czytałem o adaptacji foteli z wyższej wersji, temat podgrzewania z przodu praktycznie nie do ogarnięcia. Trzeba fizycznie grzebać w instalacji a się na tym nie znam. Z tyłu po prostu nie ma przewodów. Nie znoszę jak mi coś nie działa w samochodzie. Najchętniej to bym to z powrotem na materiał wymienił.

-- Dodano: 20 listopada 2024, o 15:52 --

Fotele mnie pokonały :/ Udało mi się trafić ładny komplet czarnej skóry do przedlifta. Przełożyłem boczki i wziąłem się za fotel pasażera, a tu zonk. Z podłogi wychodzi u mnie tylko jedna kostka (ta szeroka wpinana w czarną, kostkę), a kupione fotele mają jeszcze małą, wąską, białą. Podłączyłem szeroką ale stoi na dębowo. Nie działa regulacja. Wkurzony przełożyłem boczki z powrotem i zabrałem się za przekładkę fotela. Wtedy w moim starym zobaczyłem, że przewody do szerokiej, czarnej kostki były jakoś rzeźbione. Rozizolowałem to i okazało się, że wszystko jest "na skrętkę". Polutowałem przewody, zaizolowałem i po wsadzeniu do samochodu...fotele grzeją (kierowcy też!!). Zostałem z bonusowym kompletem pięknej, czarnej tapicerki do przedlifta i mam problem, bo nie mam nawet gdzie tego trzymać.

Strefa czasowa: UTC + 1