Teraz jest Śr, 2 gru 2020, 14:24

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 22 sty 2016, 09:05 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 04.07.2014
Posty: 29
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Gniazdo zapalniczki w schowku w podłokietniku nie działa. Nie pamiętam dokładnie, ale na początku chyba miało napięcie. Prawdopodobnie przestało działać po wgraniu nowego oprogramowania w związku z problemem, który miałem z i-stopem /i-loopem.
Czy trzeba je gdzieś włączyć, czy może sprawdzić któryś z bezpiecznikow?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 22 sty 2016, 10:22 
Offline
Sprawdź bezpieczniki. Mi ostatnio przestało działać to gniazdo pod panelem klimatyzacji. Okazało się że bezpiecznik się spalił zobacz bezpieczniki w kabinie, które w instrukcji nazywane są jako gniazda akcesoriów.


 Zobacz moją 6tkę  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 11:50 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 04.07.2014
Posty: 29
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Sprawdziłem. Bezpieczniki są dobre. Czyli musi być inna przyczyna. Przy okazji zdziwiło mnie, że te bezpieczniki nie posiadają nóżek o typowej długości, tylko bardzo krótkie blaszki. Jak wyjąłem pierwszy, to myślałem, że nóżki są złamane i zostały w gnieździe. :-( Ale te zapasowe w skrzynce pod maską też mają takie krótkie nóżki. Czy w razie czego można takie bezpieczniki gdzieś kupić?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 12:08 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 25.06.2013
Posty: 1137
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: zagranica
To fakt, mazda ma delikatnie inne bezpieczniki. Ja kupowalem swoje na ebayu, ale sa tez na allegro

_________________
- Mazda 6 '08 2.0 MZR-CD
- FSO Warszawa 223 '64


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 23 sty 2016, 12:12 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 04.07.2014
Posty: 29
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Już znalazłem, te bez nóżek nazywają się low profile. Oczywiście unifikacja tak banalnej części jak bezpiecznik we współczesnym Świecie nie jest możliwa. Każdy chce zarobić.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 10:10 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 04.10.2015
Posty: 60
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Mam ten sam problem, nie działa gniazdo zapalniczki w schowku. Czy udało Ci się rozwiązać problem?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 11 maja 2017, 08:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.01.2017
Posty: 3
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
U mnie również nie działają gniazda (kabina, bagażnik), a bezpiecznik ok. Ma ktoś pomysł?

-- Dodano: Cz, 11 maja 2017, 09:59 --

Dodam tylko że sama zapalniczka działa bez problemów, nie działają natomiast inne urządzenia podpięte typu ładowarka lub navi...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 11 maja 2017, 13:00 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.04.2015
Posty: 992
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Skoro działa zapalniczka, to zasilanie musi tam być, więc może to bezpiecznik we wtyczce do ładowarki?

_________________
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie, po pewnym czasie zauważysz, że świni się to podoba.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 24 lip 2017, 11:40 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.01.2017
Posty: 3
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Niestety to nie wina ładowarki ponieważ nie działa także navi, odkurzacz oraz lodówka :sad: Jak by powiedział klasyk "przypadek?" :idea:

-- Dodano: Pn, 24 lip 2017, 12:40 --

rozwiązanie problemu okazało się banalne...konstrukcja albo inaczej budowa wtyczek tych wszystkich urządzeń nie dosięgała do dna gniazda, wystarczyło podszlifować końcówki i wszystko działa jak należy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 21 sie 2018, 15:55 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 13.07.2018
Posty: 38
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Witam

Miałem ten sam problem z nie działającym gniazdem zapalniczki w podłokietniku,pierwsze gniazdo zapalniczki to z przodu działało bezproblemowo ,okazało się że bezpieczniki w kabinie są ok nr 9 i 11 ..gniazda akcesoriów...Problemem był bezpiecznik pod maską nr 52 pod tą samą nazwą..GNIAZDA AKCESORIÓW...może się komuś przyda to info pozdrawiam :wink:

_________________
MAZDA Connecting People :piatka:


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lis 2018, 15:56 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 70
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: pomorski
A po jakim czasie przestaje wam podawać napięcie z tego gniazdka po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu ?
U mnie po 15 minutach dalej jest zasilanie (wersja USA GJ).


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: So, 10 lis 2018, 17:00 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8083
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Zasilanie w gnieździe jest tylko wtedy, gdy zapłon jest w trybie zasilania radia.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lis 2018, 17:55 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 70
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: pomorski
No właśnie u mnie nie.
Wyłączam zapłon zamykam samochód a prąd dalej idzie.
Inaczej jest z gniazdka w konsoli (pod klimatyzacją).

Mam kamerkę którą chciałem tam zasilać a muszę z drugiego gniazdka w konsoli bo inaczej chodziła by cały czas aż do rozładowania akumulatora.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 10 lis 2018, 20:46 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 12.06.2017
Posty: 759
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
10 listopada 2018, o 17:55 djnero napisał(a):
Mam kamerkę którą chciałem tam zasilać a muszę z drugiego gniazdka w konsoli bo inaczej chodziła by cały czas aż do rozładowania akumulatora.



No właśnie, sam używam gniazdka w konsoli do zasilania power battery, z którego zasilany jest wideorejestrator. Prawdę mówiąc nie sprawdzałem i nie zwróciłem uwagi do tej pory czy jest napięcie na gniazdku po wyłączeniu zasilania. W każdym bądź razie power battery na postoju zasila jeszcze kamerę przez 30 h. Jednak po jej rozładowaniu kamera przestaje działać, co oznacza, że power battery nie jest ładowana (nie pobiera prądu).

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 11 lis 2018, 16:56 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.01.2018
Posty: 70
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: pomorski
Godzina i 15 minut i dalej nie odcięło zasilania.
Zostaje więc zasilanie z gniazdka pod deską.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: N, 11 lis 2018, 21:11 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8083
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Pewnie to gniazdo jest podłączone pod bezpiecznik, który ma stałe zasilanie z akumulatora.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 13 lis 2018, 12:38 
Wtajemniczony
Offline
Od: 13.10.2016
Posty: 202
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
Oba gniazda odcina od zasilania.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 sie 2019, 22:30 
Amator
Offline
Od: 29.06.2014
Posty: 72
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Koledzy,
jaki prąd i jakie napięcie jest w gnieździe zapalniczki w GJ z 2014 roku?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 16 sie 2019, 23:35 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 500
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Witam.
Napięcie tak jak w całym aucie czyli 12V, natomiast bezpiecznik który jest w obwodzie, ale to nie tylko od gniazda zapalniczki jest 15A.
Przewód który doprowadzony jest do gniazda zapalniczki moim zdaniem nie powinien przenosić więcej niż 5A.
Pozdrawiam.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 26 sie 2020, 22:11 
Amator
Offline
Od: 23.03.2018
Posty: 66
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Macie jakiś patent, aby gniazdo w podłokietniku w sedanie wyłączało się wraz z zapłonem jak to pod panelem klimatyzacji?

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 13:05 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6408
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Dziwne, bo u mnie wszystkie gniazda zapalniczki tracą napięcie wraz z wyłączeniem zapłonu.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 15:47 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 12.06.2017
Posty: 759
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Bo tak ma być.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 16:01 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6408
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Chociaż, pracownicy serwisu podczas mojego zgłoszenia odnośnie akumulatora..., zarzucili mi że akumulator rozładowuje się ponieważ mam podłączoną kamerkę do gniazda w schowku, gdzie napięcie nie znika nawet po wyłączeniu zapłonu.
Więc, w moim przypadku musiałem udowadniać ze napięcie w gnieździe zapalniczki w schowku...., jest wyłączone wraz z wyłączeniem zapłonu.
Oczywiście się zdziwili...

Także..., może to zależy od rocznika?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 16:13 
Amator
Offline
Od: 23.03.2018
Posty: 66
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Albo pochodzenie. Moja 09.2016 z USA.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 17:57 
Amator
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 99
Rok produkcji: 2002
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
przed gniazdo zainstaluj taki moduł i po kłopocie
https://allegro.pl/oferta/zabezpieczenie-akumulatora-12v-30a-programowalne-8490827027?utm_source=notification&utm_medium=paymentPaidSeller&utm_campaign=payment-paid-for-seller


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 30 sie 2020, 20:42 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 12.06.2017
Posty: 759
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
W instrukcji pisze, że korzystając z gniazdka należy włącznik zapłonu ustawić w pozycję ACC lub ON. W uwagach pisze, że w celu uniknięcia rozładowania akumulatora, nie korzystać z gniazda do podłączenia akcesoriów przez dłuższy czas, gdy silnik jest wyłączony (rozumiem pozycja wł. ACC lub ON na postoju) lub gdy pracuje na biegu jałowym. Sprawa więc jasna. Nie ma napięcia w gniazdku do podłączenia akcesoriów. Np. podłączony odkurzacz przestanie działać gdy wyłączę ACC lub ON. Niemniej w wersjach na rynek amerykański może być nieco inaczej. Stąd być może elektrycy w ASO głupieją.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2020, 18:47 
Świeżak
Offline
Od: 04.05.2018
Posty: 20
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: podkarpacki
djnero napisał(a):
A po jakim czasie przestaje wam podawać napięcie z tego gniazdka po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu ?
U mnie po 15 minutach dalej jest zasilanie (wersja USA GJ).

Kolego mam również auto z USA i zasilanie w podłokietniku jest na okrągło , w zapalniczce pod klimatyzacją tylko przy zapłonie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 paź 2020, 21:11 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 6408
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Przepiąć kabelek na zasilanie po zapłonie i po kłopocie.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.