Teraz jest N, 8 lut 2026, 23:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 08:08 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
U mnie znowu ,,Battery.... :mad:
i mrugający i-stop ale czekam aż przestanie migać bo poza tym cała elektronika działa bez zarzutu
poprzednio olałem i wszystko wróciło do normy - poczekam :) ,
więc na pewno to jest tak,że jeśli spada naładowanie do jakiegoś tam poziomu to i-stop nie działa tylko po co od razu alarmy,mruganie i ,,Battery.... inspection"

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 09:31 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
koliber1960 napisał(a):
,,Battery.... inspection"

koliber1960 , ten temat był już tyle razy przerabiany, wystarczy cofnąć się kilka(naście ) stron, że naprawdę nie warto strzępić sobie języka. :/

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 09:43 
koliber1960 nie ma się co irytować. Oprócz EUS, ram foteli, czy lekkości nadwozia to cecha produktu.. :hihi:
U mnie szczęśliwie ten badziew (iStop) nie działa jak tylko temperatura spadnie poniżej 5-7'C.
iEloop także oczywiście strajkuje, ale i tak wtedy jestem szczęśliwy z braku iStop'a.
A najlepsze jest to, że nie zauważam zwiększonego zużycia paliwa.
Także ten iEloop to pewnie kolejny pic na wodę fotomontaż. Das Mazda.. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 09:48 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
A jak ma być zwiększone zużycie paliwa jak spalanie na luzie jak auto stoi to jest jakiś litr na godzinę czy mniej... a na odpalenie silnika coś tam więcej trzeba zużyć. Jest to po prostu tradycyjna eko-marketingowa ściema.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 09:54 
Wedrowiec w tym aspekcie chodziło mi o iEloopa. Przecież po to jest. A jak nie działa to powinno być zwiększone zużycie paliwa bo silnik alternatorem "napędza" instalację elektryczną. Jak działa iEloop to magazynuje energię i rozładowuje kondensator na potrzeby elektryczne samochodu. Tu ma być ta oszczędność. Tylko jak mi samochód palił w lato 12-13 tak mimo obniżenia temperatury i zmiany opon z oporem wg EU A na C pali tyle samo.. :) A powinien więcej sam z siebie nie wliczając iEloopa. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 09:56 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
Wedrowiec napisał(a):
a na odpalenie silnika coś tam więcej trzeba zużyć

Jak silnik jest rozgrzany to na odpalenie więcej nie zużywasz... Zresztą jeśli nawet to ile więcej skoro te dawki są tak małe, że ja dziękuję i nie za bardzo w benzynie możesz użyć większej dawki paliwa (tj masz mały zakres stosunku dobrej mieszanki powietrze-paliwo w porównaniu z Dieslem ten zakres jest 3 razy mniejszy). Nie wiem skąd jakieś mity się brały na ten temat.
Pozatym w M6, akurat mnie i-stop nie denerwuję bo szybko odpala najszybciej wśród tych wszystkich systemów tego typu i tym samym zużywa praktycznie minimalną dawkę paliwa na odpalenie.

Ostatnio edytowano Pt, 16 gru 2016, 10:10 przez szuki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 10:04 
Nałogowiec
Cytuj:
to na odpalenie więcej nie zużywasz
nie obraź się ale w podstawówce na fizyce już takich rzeczy dzieci uczą. Do ruszenia potrzebna jest jakaś siła, trzeba wykonać pracę. Z energii kosmicznej tego nie weźmiesz. Mnie też w M6 nie denerwuje, działa to całkiem sprawnie. Natomiast wg. mnie realnie nie daje to żadnych korzyści, biorąc pod uwagę koszty dodatkowe przy produkcji - ogólnie raczej generuje to stratę.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 10:17 
Nałogowiec
Wedrowiec napisał(a):
nie obraź się ale w podstawówce na fizyce już takich rzeczy dzieci uczą. Do ruszenia potrzebna jest jakaś siła,

Panie utrzymanie w ruchu silnika i wysartowanie go zużywają paliwa. Tak siły tarcia ciała w spoczynku są większe niż siły ciała w czasie ruchu zgodzę się.
Aczkolwiek siłami tarcia większymi zajmuję się rozrusznik, a zaraz po tym silnik dostaję dawkę paliwa która nie może być dużo wyższa niż normalnie. Dlaczego właśnie przez stosunek maksymalny mieszanki paliwo-powietrze... 0.35 sekundy później masz odpalno jak dużo paliwa więcej zużyłeś? Na jeden cykl zużywasz 0.1 grama paliwa... Maksymalnie możesz zaplikować ze względu na prawidłowe spalanie pewnie jakieś 0.2 grama paliwa no bez jaj :)
Silnik nie będzie miał podwyższonego spalania bo już jest rozgrzany. Gdyby nie był to inna sprawa.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 10:47 
Fanatyk
zagryziak dlatego się nie rozwijam :)

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 11:10 
Nałogowiec
szuki napisał(a):
Dlaczego właśnie przez stosunek maksymalny mieszanki paliwo-powietrze... 0.35 sekundy później masz odpalno jak dużo paliwa więcej zużyłeś? Na jeden cykl zużywasz 0.1 grama paliwa... Maksymalnie możesz zaplikować ze względu na prawidłowe spalanie pewnie jakieś 0.2 grama paliwa no bez jaj

Czyli wg. Ciebie spalanie chwilowe z pedałem wbitym w podłogę może być max większe jakieś 20 razy niż na postoju? Bo więcej paliwa do silnika nie poda? Paliwa x2, obroty x10. I koniec?

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 11:18 
Nałogowiec
Wedrowiec mówie o wolnych obrotach/ starcie silnika... Z pedałem w podłodzę to sprawa jest bardziej skomplikowana.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 11:22 
Nałogowiec
Tylko start silnika to po pierwsze jego ruszenie po drugie rozpędzenie do tych ~1K obrotów ;) w 0,35 s jak sam piszesz. Czyli pedał w podłogę ;) Dobra czas kończyć rozważania teoretyczne. Bo się brazyliana robi.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 11:35 
Nałogowiec
Wedrowiec
Wedrowiec napisał(a):
Tylko start silnika to po pierwsze jego ruszenie po drugie rozpędzenie do tych ~1K obrotów w 0,35 s jak sam piszesz. Czyli pedał w podłogę

No rozumiem do czego zmierzasz, ale to nie do końca tak paliwo ma trochę jednak jouli mocy w sobie i tak małe dawki są wystarczające do rozpędzenia go do tych 700-800 obrótów na jałowym. No i powietrze. Druga sprawa jest taka, że przy maksymalnie wciśnietym gazie paliwo się jeszcze mniej dopala niż przy mniej wciśniętym. Wtedy moc jest ważniejsza niż dopalanie. Po to też jest katalizator by trochę przekształcone paliwo na szkodliwe związki "dopalać".
Wedrowiec napisał(a):
Dobra czas kończyć rozważania teoretyczne. Bo się brazyliana robi.

Dlatego mierzą to inni i wszyscy wdrażają więc coś w tym jest? (Tak stado much może się też mylić)<ożemy sami próbować mierzyć (nie chce myśleć jak?), albo wierzyć, albo rozważać teoretycznie.

Just in case źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Start-stop_system#Mazda -> 0.35s
https://www.youtube.com/watch?v=rXVJG9n6BAs?t=256 -> maksymalne mieszanka paliwno-powietrzna Niestety nie podaje źródeł czasem podaje jakie są książki które czytał. Podejrzewam, że nie trudne do do znaleznie w literaturze.
0.1 grama -> https://www.quora.com/How-much-fuel-is- ... tion-cycle
Nie są to dane stricte M6, ale to nie ma do końca znaczenia w tym przypadku. Dla M6 możesz to wyliczyć jak chcesz.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 12:07 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Zatrzymanie silnika nie ma na celu oszczędzanie paliwa - to skutek uboczny.
Tak naprawdę chodzi o obniżenie emisji spalin i spełnienie norm.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 14:46 
Nałogowiec
Dlaczego? Ponieważ obniża im to spalanie. W warunkach laboratoryjnych :D Gdybym co 50 metrów zatrzymywał się na 30s (czy też raczej czas idealnie zbliżony do maksymalnego) - to pewnie na te 0,1 l / 100 km podawane przez producenta bym się zbliżył. Jednak tak jak w trasie 5,1 / 100 jest nierealne tak samo w realnym życiu pewnie oszczędność jest rzędu 0,01 l/100.
KMBak emisja spalin jest w tym wypadku wprost proporcjonalna do ilości zużytego paliwa więc jeden pies.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 14:47 
Nałogowiec
Ja tylko mówię co było celem.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 14:51 
Nałogowiec
Wedrowiec Ten 0.1l/100km to chodziło im o i-eloopa, a do i-stopu nikt nie podaje danych.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 15:20 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
koliber1960 napisał(a):
U mnie znowu ,,Battery.... :mad:
i mrugający i-stop ale czekam aż przestanie migać bo poza tym cała elektronika działa bez zarzutu
poprzednio olałem i wszystko wróciło do normy - poczekam :) ,
więc na pewno to jest tak,że jeśli spada naładowanie do jakiegoś tam poziomu to i-stop nie działa tylko po co od razu alarmy,mruganie i ,,Battery.... inspection"

w zaleznosci od warunkow jazdy, sprobuj uszczelic przedni gril. U mnie to baterii pomaga. i-Stop wylaczam nagrzewanim przednej szyby i mam spokoj.
A z tak zamaskowany grilem uz wyjechalem i na malom gorke z 150m do 450m po 20km i bez problemu .
Newiem jak by bylo, jak bym jechal dynamiczne, moze by sie cosz odezwalo, ze juz zagoronco.
Zona jezdzi co dzenne 9+9km a wtedy sie silnik z olejem akurat troche nagrzeje.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 21:29 
Adept
Od: 22.06.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: opolski
Nie wiem czy koledzy zauważyli ale i-stop traci gotowość od silnika (przy aktywnych pozostałych) jak się przyśpiesza pod górę na autostradzie (powyżej 1$0km/h). Dziś musiałem trochę przyśpieszyć pod naszą górkę na A4 i wychodzi na to, że silnik tak się zmaga z jazdą, że i-stop już nie może "zadziałać". Zauważyłem to już kolejny raz, przy czym poprzednie "wypadki" były w lecie.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 21:31 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
i-stop na autostradzie? ;) Chyba chodzi o i-eloop

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 21:39 
Adept
No cóż chodzi o gotowość i-stop do działania, takie 3 ikonki na dole pod i-eloop'em dla tych co nie mają M6. :wink:

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 22:34 
Nałogowiec
Tak - po przegonieniu na autostradzie ponad 140-150 faktycznie i-stop traci gotowość w pozycji silnik (niekoniecznie pod górę). Też to zauważyłem.
Potem trzeba kawałek spokojniej pojechać poniżej 100 i wraca do siebie. <zauroczony>

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 22:48 
marekm99 napisał(a):
Dziś musiałem trochę przyśpieszyć pod naszą górkę na A4

Aż sobie sprawdzę z ciekawości jak będę jechał...

KMBak napisał(a):
i-stop traci gotowość

Może to tak jest specjalnie zrobione ? Zapier...asz, silnik osiąga wysoką temperaturę to i-stop nie dopuści do wyłączenia silnika...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 22:50 
Nałogowiec
Matarez napisał(a):
Zapier...asz, silnik osiąga wysoką temperaturę to i-stop nie dopuści do wyłączenia silnika...

Też tak sądzę. Chyba, że mieli lenia i jest ten sam soft co w dieslu, a tam po ogniowaniu silnika nie wolno wyłączać przez turbinę.

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 12:12 
Jak dla mnie to w żadnym silniku po pałowaniu nie powinno się gasić silnika od razu tylko jednak tą choćby minutę zaczekać. Weź choćby olej. Jak silnik chodzi to ile czasu jest na gładzi cylindra. Jak zgasisz to dostaje tą temperaturą przez kilkadziesiąt sekund. Najlepiej niech się Tomek wypowie co olej na takie gaszenie. Płyn chłodniczy raczej też nie kocha kilkuset stopni w jednym miejscu. I tak można wymieniać bez końca. Ja pałując i zjeżdżając np. na tankowanie czy odcedzenie kartofelków zawsze czekam 1-2 minuty. Dlatego mi z iStop'em nie podróże. Dba o ekoterrorystów a nie moje koszty.

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 18 gru 2016, 13:07 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: 2015
Region: pomorski
A mnie kilka dni temu na przeglądzie pan poinformował, że powinienem co jakiś czas doładowywać akumulator <hahaha> <hahaha> <hahaha> Tak to właśnie skomentowałem. Choć u mnie od około miesiąca cały ten system działa. Działał, potem zrobił sobie przerwę na jakieś 4 tyg i bez mojej ingerencji zaczął znowu działać i tak trzyma. <spoko> <spoko>

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 13:54 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
rkarcz napisał(a):
Ja pałując i zjeżdżając np. na tankowanie czy odcedzenie kartofelków zawsze czekam 1-2 minuty. Dlatego mi z iStop'em nie podróże. Dba o ekoterrorystów a nie moje koszty.

moze zle pamietam, ale jak wyjechalem na natry do gor, to po jezde mi sie na parkingu I-Stop nie wlaczal. Myszle ze tam jest ochrona przegrzanego silnika podobna jak u zimnego silnika a I-Stop nie zadziala. Ale moze zle pamietam

PostNapisane: Wt, 20 gru 2016, 08:12 
Fanatyk
Ktoś wyżej napisał , że nasze autko żyje własnym życiem i ma rację bo po tygodniu alarmu i migania i-stopa i ,,Battery managment...." wszystko działa , wróciło do normy ,żadnych komunikatów , i-stop działa :)
Nie doładowywałem.Chciałem przeczekać i przeczekałem.
Jeżdżę jak do tej pory.
Warunki pogodowe nic a nic się nie zmieniły,cały czas koło 0 st.C.raz powyżej,raz poniżej i wilgoć
<pucu> <pucu> <pucu>

-- Dodano: Wt, 20 gru 2016, 08:12 --

rkarcz ,,Weź choćby olej."
racja olej to :wink:

PostNapisane: Wt, 20 gru 2016, 11:12 
Wtajemniczony
Od: 23.11.2016
Region: pomorski
Miesiąc temu pierwszy i jedyny raz wywaliło mi komunikat o aku. istop zwariował. Tel do aso i szybka porada: Nic nie robić tylko jeździć dalej samo zniknie i znikło :) Żadnych problemów z istopem. Na minusie jak było działał i działa dalej jak zapomnę tego wirusa wyłączyć :-P

PostNapisane: Wt, 20 gru 2016, 20:22 
Adept
Obserwuję dalej i-loop i i-stop i mogę potwierdzić, że systemy te żyją własnym tzn. zaprogramowanym w japoński sposób życiem.

Ostatnio choćby: człowiek 30 minut non stop jedzie, aku ma brak gotowości. Auto stoi 5 minut (drobne zakupy), wsiadam odpalam auto, aku gotowy. Na najbliższym skrzyżowaniu i-stop działa. itd, itd. Temperatura poniżej zera.

Coś jest ze sprawdzaniem stanu akumulatora przez system auta. Wydaje mi się, że cześć Waszych problemów to nie brak naładowanego akumulatora a problem software'u który odpowiada za te systemy.

Będę spoglądał dalej. Przez zimę zobaczę czy pojawią się jakieś zależności.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1