Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 03:50 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
przyzwyczaisz się i wyczujesz - ja mam 5500 przejechane a naumnialem się wyczułem po ok 500 - zdecydowanie zależy ode mnie kiedy ma zadzialac

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 00:30 
Wstydliwy
Od: 06.01.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Co do i-stopa zauważyłem pewną ciekawostkę. Generalnie działa ok. Wiadomo, że samochód musi się rozgrzać itp...Ale jak raz przegoniłem swoją mazdę po mieście na wysokich obrotach to system nie działał. Tak jakby mocno rozgrzany silnik "nie chciał" włączenia i-stop.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 00:36 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
znaczy zabezpieczenia poprawne :)
choc dzis mnie zaskoczyl włączajac sie na bramce autostradowej jak zbyt mocno nacisnałem hamulec wyciągajac portfel

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 09:28 
Lookas napisał(a):
Ale jak raz przegoniłem swoją mazdę po mieście na wysokich obrotach to system nie działał. Tak jakby mocno rozgrzany silnik "nie chciał" włączenia i-stop.

Tak ma być <spoko>, wszystko jest jak najbardziej OK. Jak silnik po "ostrej" jeździe schłodzi się do odpowiedniej temperatury, to system i-stop znowu zadziała...gdyby i-stop się włączał przy bardzo rozgrzanym silniku to obawiam się, że długo by on nie pociągnął (ten silnik oczywiście :lol: ).... to mam to samo po autostradzie :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 13:45 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
A ja mam inne obserwacje. To jest już moje drugie auto z systemem start-stop i w obu zawsze obserwowałem wyłączanie silnika przy zatrzymaniu po okresie długiej / ostrej jazdy np. po autostradzie. Nie ukrywam, że zawsze jestem zdziwiony, że to działa w ten sposób, szczególnie że mój samochodzik ma silnik diesla.
Lookas: upewnij się najpierw, że spełniłeś wszystkie, żeby iStop zadziałał a potem zrób testa - idę o zakład, że iStop zadziała.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 14:41 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Matarez napisał(a):
Tak ma być , wszystko jest jak najbardziej OK. Jak silnik po "ostrej" jeździe schłodzi się do odpowiedniej temperatury, to system i-stop znowu zadziała...gdyby i-stop się włączał przy bardzo rozgrzanym silniku to obawiam się, że długo by on nie pociągnął (ten silnik oczywiście

Wybacz , ale to nie jest tak ... rozgrzany silnik obojętnie jak jeżdżony nie osiąga więcej niż około 94 st.celsjusza = ma stabilną +- temperaturę i nie potrzebuje jakiegoś schłodzenia , żeby mu się coś nie stało . Tu działają prawa fizyki :) i termostaty ...
Jak nawet jedziesz nie wiem jak "ostro" , to jak natychmiast się zatrzymasz i wyłączysz silnik , to znika źródło ciepła = auto mocniej się nie nagrzeje , a cały układ zaczyna zwyczajnie stygnąć i już .

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 15:26 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
Hmm, bespartyjny a tutaj nie do końca się zgodzę. Silnik może ma 94 stopnie ale np taka turbina po ostrej jeździe dużo więcej (google mówi, że nawet 600 stopni <o0> ). Jak nagle po ostrej jeździe i-stop zadziała to turbina nie ma czasu się schłodzić. Tak nie powinno być. Takie jest moje zdanie.

Jak jest w naszej Maździe to nie wiem ponieważ ja zawsze decyduje kiedy ma mi się i-stop załączyć.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 15:30 
Prawie fanatyk
Zibi ... a masz turbinę ;)
W turbinie nie chodzi o temperaturę, a o smarowanie
Jak nagle zatrzymasz silnik będący na wysokich obrotach , bądź inaczej ... jak turbina kręci się z prędkościami pracy , to rozpędzona turbina kręci się ... ale BEZ SMAROWANIA ... i to jest problem , a nie temperatura .

Coś przyszło mi do głowy ... brak i-stopa po szybkiej jeździe ma sens właśnie w dieslu ! właśnie ze względu na turbinę .
Przykładowa sytuacja :
-jedziemy na wysokich i prędkościach i obrotach = turbina śmiga , aż miło i nagle światła czerwone = STOP ... tu OCZYWIŚCIE ma wielki sens BRAK i-stopu , żeby dać czas turbinie na zmniejszenie obrotów do pracy minimalnej . Jeśli ( na prawdę ) ktoś miał to na myśli i chodziło o mazdę z dieslem , to honorek do kieszeni :-P

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 15:41 
Fanatyk
Teraz nie. W Ibizie miałem. bespartyjny, dzięki za wytłumaczenie. Ale to chyba nie zmienia postaci rzeczy: jeżeli po ostrej jeździe zadziała i-stop to taka turbina przestaje być smarowana ponieważ silnik przestaje działać. Czyli tak nie powinno być - popraw mnie jeżeli się mylę :)

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 15:47 
Prawie fanatyk
Dokładnie tak ... wtedy jej żywotność spada . Na wolnych obrotach turbina kręci się wolno , albo wcale , zależy jak jest skonstruowana . Znane mi max. prędkości obrotowe turbin to grubo ponad 25000 / min. Sam rozumiesz , że to szlifierka i bez smarowania dostają po dupie łożyska uszczelniacze itp . Pozdrawiam :)
Dbanie o turbinę sprowadza się do tego , żeby po szybkiej jeździe ... czyli już jakieś 60 km/h ...
dojeżdżając do celu dać silnikowi ~ nie wiem ??? z 30 - 60 sek. , żeby turbina zwolniła i tyle .

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 17:52 
Wtajemniczony
bespartyjny napisał(a):
Matarez napisał(a):
Tak ma być , wszystko jest jak najbardziej OK. Jak silnik po "ostrej" jeździe schłodzi się do odpowiedniej temperatury, to system i-stop znowu zadziała...gdyby i-stop się włączał przy bardzo rozgrzanym silniku to obawiam się, że długo by on nie pociągnął (ten silnik oczywiście

Wybacz , ale to nie jest tak ... rozgrzany silnik obojętnie jak jeżdżony nie osiąga więcej niż około 94 st.celsjusza = ma stabilną +- temperaturę i nie potrzebuje jakiegoś schłodzenia , żeby mu się coś nie stało . Tu działają prawa fizyki :) i termostaty ...
Jak nawet jedziesz nie wiem jak "ostro" , to jak natychmiast się zatrzymasz i wyłączysz silnik , to znika źródło ciepła = auto mocniej się nie nagrzeje , a cały układ zaczyna zwyczajnie stygnąć i już .

Bezpartyjny - niestety jesteś w "mylnym błędzie" i to w dodatku w obu tematach. Silnik w zależności od tego w jaki sposób i w jakich warunkach go używasz będzie miał różną temperaturę. Dodatkowo różne silniki mają różną temperaturę pracy. Po prostu tego nie widzisz bo nie masz zegara / zegarów pokazujących temperaturę "wody" w układzie. W autach cywilnych producenci doszli do wniosku, że jest to niepotrzebny wskaźnik, choć pewnie w dieslach zdarza się częściej niż w benzynie, a to ze względu na konsekwencje przegrzania w postaci krzywej / pękniętej głowicy. Jednak od czasu do czasu może Ci się przydarzyć przegrzanie silnika, kiedy temperatura powietrza jest bardzo wysoka i np. jedziesz w korku, czyli chłodnica nie pracuje wydajnie. Co ciekawe Mazda zaleca, żeby w przypadku przegrzania silnika, które objawia się świecącym na czerwono wskaźnikiem temperatury płynu chłodniczego, zatrzymać auto i wyłączyć silnik, zaś w przypadku wysokiej temperatury objawiającej się migającym wskaźnikiem temperatury płynu chłodniczego, żeby kontynuować jazdę i zatrzymać się w celu schłodzenia silnika (patrz tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=aRzFj1nDsRA. I tu dochodzimy do drugiej kwestii gdzie nie masz racji:mam trochę doświadczenia w walce z przegrzewającymi się silnikami w różnych zmotach i powiem Ci, że zatrzymanie pojazdu i wyłączenie silnika zawsze skutkuje wzrostem temperatury, chyba że wentylator chłodnicy będzie pracował dalej. Aktualnie w większości samochodów wentylator pracuje po wyłączeniu silnika właśnie dlatego, żeby odebrać temperaturę z "Twojego znikającego źródła ciepła" :-). Po prostu wydajność układu chłodzenia zależy i zakłada ruch samochodu, zaś po jego zatrzymaniu i wyłączeniu silnika, nie jest on już tak efektywnie chłodzony, co prowadzi do wzrostu jego temperatury. I nie mówię tu o odczytach temperatury wyłącznie ze zegarów fabrycznych samochodu, bo często w autach do sportu miałem dublowany wskaźnik temperatury zakładany w takim miejscu układu, żeby dawał inne spojrzenie na temperaturę silnika. Pamiętaj, że nigdy natychmiastowe wyłączenie silnika, nie jest dobrym sposobem na jego schłodzenie o ile nie masz gwarancji, że wentylator będzie pracował.
Tak już na marginesie powiem że moja ostatnia V8-ka wybuchła od używania jej niezgodnie z z zaleceniami producenta, a było to m.in. konsekwencją jazdy z temperaturą 120 stopni przez ok. 250km na OS-ie przy temperaturze powietrza ok. 36-38 stopni. Rozpisałem się, sorry...

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 18:16 
Prawie fanatyk
matkowpa to nienerwowa polemika ... z góry zaznaczam :)
Wiem , że mam rację :) , a i ty trochę .
Ty piszesz o sytuacjach skrajnych, kiedy warunki zewnętrzne sprawiają , że układ jest niewydolny - jak warunki np."afrykańskie " , czy w czasie rajdów czy coś ... może tak , ale to silniki wyczynowe mogą wyprodukować tyle energii , że układ chłodzenia nie daje rady , albo "zatyka się " czymś ( błotem? ) w czasie rajdu i temp. rośnie ... to rozumiem .
Jednak w warunkach pracy na co dzień jaki płyn chłodzący wrze przy 120 st. Celsjusza ? Przede wszystkim liczony jest bilans cieplny dla auta i pod tym kątem dobiera się parametry układu chłodzenia z zapasem na ekstremalne warunki.
Cywilne auta mają duże obiegi chłodzące otwierane termostatami przy około 93 st. początek otwarcia i około 97 całkowite otwarcie ( mogą być małe różnice zależnie od modelu - nie pamiętam dokładnie ... wystarczy wgooglować ;) ) . Odtąd płyn chłodzący + pompa robią co mogą i trzymają układ w miarę stabilnej temp. przed punktem wrzenia . Jak nie daje rady , to jest jakaś awaria ... nie ma innej wersji .
Skąd bierze się ciepło po wyłączeniu silnika ,które zwiększa jego temperaturę ? Cały silnik okryty jest płaszczem wodnym i w całym cyklu pracy całość utrzymywana jest w zrównoważonej temperaturze .
Które auta ( w miarę dzisiejsze ) Mają tak , że po wyłączeniu chodzi wentylator ? Ja nie znam takich dzisiaj ... kiedyś polonezy chyba tak miały , ale głowy nie dam uciąć .

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 18:25 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ale właśnie matkowpa napisał, że w Jego dieslu, po ostrej, autostradowej jeździe, włącza się i-stop, chociaż, na logikę, nie powinien i silnik gaśnie.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 18:35 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Miałem tak w poprzednim aucie Mitsubishi Lancer z 2008r.,że wentylator chodził i poprzedniej Corolli też o ile pamiętam więc z tym wentylatorem schładzającym po wyłączeniu to chyba tak jest. Zobaczymy latem jak w Mazdzie 6

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 00:26 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Peugeot 206 2004r - wentylator chodzi po wyłączeniu silnika :)

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 08:06 
Prawie fanatyk
OK ... i co chłodzą te wentylatory ? :) ... WODĘ (PŁYN) W CHŁODNICY ... i nic więcej ... silnik nie jest chłodzony , bo pompa nie chodzi i nie ma obiegu płynu ... czyli dalej powinien nam się " zagotować" ? tak ?
Nie piszcie , że wtedy owiewa również silnik , bo to śladowe działanie jest ponieważ wentylator podłączony jest do czujnika temp. w chłodnicy i po osiągnięciu zadanego parametru wyłącza się :wink:

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 08:59 
Wtajemniczony
Bezpartyjny. Twoje stwierdzenia były jednoznaczne: temperatura po wyłączeniu silnika spada oraz temperatura pracy silnika jest zawsze jest zawsze stała. W obu przypadkach nie masz racji, chociaż i tak zawsze pewnie będziesz to kwestionowal. Nieważne. Ja kończę dyskusje, jednak wspomnę co robić gdy zacznie nam się przegrzewac auto np. w gorach. To się może komuś przydać. Mazda radzi żeby się zatrzymac, jednak najbardziej skutecznym sposobem jest chłodzenie auta z górki, czyli puszczenie auta bez gazu na takim biegu żeby obroty były wysokie. Oczywiście działa tylko w trakcie zjazdu :-). Silnik pracuje bez obciazenia, pompa wody dzięki wysokim obrotom pracuje mocno i przy otwartym dużym obiegu, czyli jeśli nie mamy strzelonego termostatu temperatura spada eksperesowo, aż do kolejnego podjazdu :-). Rajdowym sposobem w cross country na zabijanie temperatury jest szukanie kałuż i chłodzenie silnika wodą od dołu :-). Działa doskonale, ale polecam umiarkowanie do stosowania cywilnego. Pozdrawiam

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 11:05 
Prawie fanatyk
matkowpa napisał(a):
W obu przypadkach nie masz racji, chociaż i tak zawsze pewnie będziesz to kwestionowal.

Ciekawe podejście do mojej osoby ... dzięki.
Nie mam zamiaru się upierać przy niczym , a rozmawiać jak już , to na faktach .
Nie wybranych z kontekstu obserwacjach .
Nigdy mi się silnik nie zagrzał - może mam szczęście - ale nikomu nie życzę oczywiście .
Nie moją rolą tutaj jest naciskanie na przyjęcie jakiejś wiedzy .
Każdy musi po swojemu żyć i oceniać. Mi to nie robi .
Ciebie szanuję i nie mam powodu negować dla zasady . W życiu są różne przypadki i tyle .
Ja bazując na swojej wiedzy nigdy kłopotów o których piszesz nie miałem - mi to wystarczy .
Pozdrawiam i z mojej strony to wszystko zamykam się ;)

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 11:16 
Fanatyk
Koledzy, temat, który poruszyliście dotyczył załączenia i-stopu po ostrej jeździe (co nie powinno mieć miejsca). Takie chyba powinno być podsumowanie :)

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 14:44 
Wstydliwy
Od: 11.01.2014
Wersja: SkyMotion
Marek napisał(a):
Cześć! Czy u Was i-stop także wyłącza Wsakźnik włączonego biegu (wersja manual)? Nie dzieje się to z każdym i-stopem, ale mi zdarza się w każdej trasie (1000km przejechane nową 6). W książce napisane jest, że ten Wskaźnik może przestać działać gdy podczas ruszania sprzęgło nie jest w pełni sprzężone. U mnie wygląda to tak, że ten wskaźnik praktycznie zawsze nie działa, po którymś i-stopie (ponownie włączy się dopiero po ponownym uruchomieniu silnika z "kluczyka"). Czy u Was wygląda to podobnie, czy zgłaszać problem do Aso?

Cześć! U mnie dzieje się tak za każdym razem, tj. po każdym zadziałaniu i-stopa. Byłem w ASO w Gdańsku - nigdy czegoś takiego nie widzieli. Mają zapytać w centrali, co to może być. Pojadę do nich ponownie za ok. 2 tygodnie.

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 15:53 
Stały bywalec
Pawel100 napisał(a):
nigdy czegoś takiego nie widzieli.

Głupoty gadają, u mnie jest podobnie choć nie zawsze.
Z forum kilka osób pisało o podobnym zjawisku.
Na razie mam kiedy do ASO skoczyć z tym tematem.

administrator
PostNapisane: So, 11 sty 2014, 23:04 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Pawel100 napisał(a):
Cześć! U mnie dzieje się tak za każdym razem, tj. po każdym zadziałaniu i-stopa. Byłem w ASO w Gdańsku - nigdy czegoś takiego nie widzieli. Mają zapytać w centrali, co to może być. Pojadę do nich ponownie za ok. 2 tygodnie.

U mnie też się to dzieje, ale nie za każdym razem. Raz mi tak się stało zaraz po uruchomieniu silnika (!). Już to zgłaszałem sprzedawcy w trybie reklamacyjnym, na początku mówił, że nie zauważył w swoim demo, ale wczoraj podczas rozmowy telefonicznej powiedział, że u niego też się coś takiego dzieje - jeszcze nie pytał w serwisie. Myślę, że jakiś bug w oprogramowaniu jest. Skoro nie wszyscy narzekają więc może mają jakieś inne wersje softu. Ja swoją odstawiam w przyszły piątek do serwisu na naprawę lakieru na słupku i na położenie powłoki więc będą coś z tym robić. Zgłaszajcie takie rzeczy - jak będą zgłoszenia to będzie reakcja. Przypominam - 3 miesiące od zakupu wszelkie nieprawidłowości muszą być usunięte przez serwis - niezależnie od jego interpretacji.

Próbował ktoś po zadziałaniu i-stopa włączyć bieg bez sprzęgła (w manualu)? To jest sposób na to, żeby silnik sam nie wystartował po określonym czasie - chyba po 70 sek sam startuje.

PostNapisane: N, 12 sty 2014, 00:28 
Stały bywalec
a nie 1.40?

Z tym biegiem poważnie? tombien a jak Ci odpali na jedynce :)?

administrator
PostNapisane: N, 12 sty 2014, 01:28 
Weteran
A może 1:40, nie pamiętam teraz, podają w instrukcji. Kontrolka miga na zielono, nie odpali na biegu, czekałem 5 minut :)

Wysłane z mojego ST27i przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 12 sty 2014, 01:31 
Stały bywalec
Ok stałeś 5 minut i co potem, na luz i odpala czy trzeba już z kluczyka/guzika?

administrator
PostNapisane: N, 12 sty 2014, 01:50 
Weteran
Ja akurat odruchowo sprzęgło i odpalił :)

PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 08:41 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
tombien a po co włączać bieg na i-stopie? w celach oszczędności? po to jest i-stop a włącza się bo ma przygotowaną mieszankę do odpalenia więc nie może czekać zbyt długo. Nie ma co kombinować po się coś sp......

administrator
PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 16:45 
Weteran
Z ciekawości jak zadziała. A to, że odpala po określonym czasie to w trosce o akumulator. Mieszanka nie ma nic do tego.

Wysłane z mojego ST27i przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 17 sty 2014, 22:11 
Prawie fanatyk
koliber1960 błądzisz z tą mieszanką ...

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 12:53 
Wstydliwy
Od: 11.01.2014
Wersja: SkyMotion
tombien napisał(a):
Przypominam - 3 miesiące od zakupu wszelkie nieprawidłowości muszą być usunięte przez serwis - niezależnie od jego interpretacji.

Czy to wynika z wewnętrznych rozporządzeń Mazdy, czy z ustawy o prawach konsumenta?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1