Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 00:16 
Nałogowiec
Od: 23.07.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Czy masz na myśli tzw uczenie nowego aku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 08:48 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Mam na myśli że to nie jest tak że wyciągasz jeden akumulator i wkładasz inny i po sprawie - tylko że trzeba jakoś tam auto "poinformować" że nastąpiła zmiana.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 08:53 
Nałogowiec
I rozumiem ze to poinformowanie ECU moze zrobic wlasciwie tylko ASO.
Dzis pojawil mi sie I-Eloop( jazda caly czas typu: rozpedzenie samochodu do ok 80-90 km/h i hamowanie silnikiem do ok 60-70 km/h. Wtedy po pewnym czasie koindensator sie laduje czasem po 40 km. Ale to nie jest jazda). I-stop jest nadal martwy.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 08:54 
Wg ASO w Kielcach każdy nowy aku przyucza się do iStopika.
Niechętnie się "zgodziłem", bo a nóż bez tego iEloop by działał a iStop nie bez żadnych kombinacji. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 15:44 
Nałogowiec
Sam sie przyucza czy tez trzeba cos "wpisac" w ECU?
Ja mam na pewno nowy aku ale Forscan pokazuje ze aku jest od ponad 400 dni w tym samochodzie.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 15:51 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: 2015
Region: pomorski
Akumulator miałem wymieniany wiosną 2016, nie pamiętam kwiecień, czy może maj, ale ma się to nijak do odczytu dni eksploatacji akumulatora BATT_DAY z Forscana, który podaje 757 dni. To jakieś dwa lata i miesiąc, co też ma się nijak do wieku auta.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 16:26 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Region: dolnośląski
Dlaczego nijak? Masz 2015 rok tak? No to dodaj con najmniej 2 miesiące do daty kiedy odebrałeś pojazd i masz ilość dni. Ten dodatkowy czas to czas zejścia z fabryki. U mnie zgadza się idealnie.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:07 
Stały bywalec
Od: 13.10.2014
Region: podlaski
Ale na wiosnę 2016 zmienili mu akumulator, a licznik bije dalej od fabryki auta.
Na bank trzeba to zmienić w ECU.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:16 
Nałogowiec
Wiec może nie wpisali do ECU informacji ze jest nowy aku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:16 
Ciekawe co u mnie jest. Zmieniony przed jednym ze spotów w Jaworznie, więc można do 1 dnia ocenić ilość.
Jeszcze wyjdzie że tylko Kielce potrafią wymienić aku w Mazdach.. :hihi: Żartowałem, Osiny pewnie też.. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:17 
Nałogowiec
Peterka47 napisał(a):
Wiec może nie wpisali do ECU informacji ze jest nowy aku.
I dlatego prąd ładowania jest niski.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:34 
Stały bywalec
Od wymiany aku wiosna 2016 mam jakieś rok i 7 miesięcy (dopytam w sobotę kiedy to było dokładnie) co daje jakieś 580dni.
Od odbioru auta mam prawie 2 lata i 3 miesiące, plus te dodatkowe 2 miesiące do zejścia z fabryki daje jakieś 2 lata i 5 miesięcy czyli jakieś 890 dni.
Od dnia odebrania auta do dziś mam 829 dni.
Jak pisałem odczyt BAT_DAY 757 dni ma się właśnie nijak.
Fajnie było by kogoś jeszcze złapać dla porównania i jak ktoś jest z 3miasta zawsze możemy się dogadać aby się spotkać na chwilę.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 17:35 
Nałogowiec
No to kurde nie wiem...

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 18:33 
Nałogowiec
Robert sprawdziłeś jak jest u Ciebie?

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 18:39 
Peterka47 jak jutro podjedziesz to możemy sprawdzić twoim OBD.. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 22:39 
Stały bywalec
Panowie kto z Was ma moduł diagnostyczny i może podzielić się swoimi wnioskami odnośnie ładowania aku, lub chociaż jaki macie poziom naładowania aku. Dobrze było by też abyście sprawdzili parametr BAT_DAY i jak on się ma do rzeczywistego czasu eksploatacji Waszego aku.

PostNapisane: Cz, 23 lis 2017, 22:58 
Nałogowiec
Ja zatem zbiorę co do tej pory jakoś tutaj też pisałem.
BATT_DAY pokrywa mi się ze stanem faktycznym produkcji auta.

Ze swojej strony zalecam ładowanie kilkukrotne - czyli ponownie (po przerwie) podpięcie do prostownika po teoretycznym naładowaniu do pełna.

Ostatnio – przypadkiem w sumie – odłączyłem prostownik jak niby aku już było pełne, a potem od razu z ciekawości podłączyłem jeszcze raz… Po przejściu w tryb ładowania teoretycznie powinien zaraz pokazać pełną baterię – przecież chwilę temu była niby pełna… A on dalej ładował. Po 30 minutach odłączyłem, mimo, że dalej ładował, bo musiałem jechać. Rano system pokazał % i było 85%! To było w poniedziałek tydzień temu.
We wtorek robiono mi updajt MZD w ASO. Niby na zewnętrznym źródle prądu, ale aku dziwnym trafem spadło do 75%, ale w 20 minut w drodze do domu naładowało się do 84 czy nawet 85%. Prąd ładowania dochodził do 40A!

Więcej napisałem o tym tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=jqoGZlblThk, przeklejam i tu:
Cytuj:
Dużo by pisać. W skrócie wygląda to tak. Sterowanie prądem ładowania jest kontrolowane przez komputer. Natężenie prądu ładowania jest zależne od kilku czynników, ale niestety nie uwzględnia tego najważniejszego - czyli poziomu który gwarantuje działanie systemów (min. 67%, a właściwie 68 - iEloop zaczyna działać między 66 a 67, iStop jak przekroczy 67). W efekcie odpalasz auto i po chwili prąd ładowania jest 1A. Jeśli masz stan około 55% to tym prądem 1A musisz ładować dobrych parę godzin, żeby dobić do wymaganych 67% (większe natężenie jest poniżej 50% - ale nie przekracza 5A, a potem również spada). Oczywiście można tu mówić o zabezpieczeniu przed zagotowaniem elektrolitu etc... Ale to jest bzdura o czym za chwilę. Wyobraź sobie teraz, że jeździsz max 20-30 minut 2 x dziennie (na prąd ładowania NIE MA WPŁYWU czy, jak i gdzie jedziesz czy stoisz - jest stały i zależny tylko od sterowania komputerem). Dobowy spadek jak auto stoi wynosi od 3 do 5% (zależnie od temperatury). W efekcie nie jesteś w stanie zbilansować spadku dobowego. Oczywiście taki spadek jest zgodny z normami ASO (jedno to pobór mocy przez uśpione auto, druga sprawa samoczynne rozładowanie baterii). A teraz ciekawostka. Masz poziom X akumulatora (np. 75%) - rozładowujesz akumulator bo np. trzymasz auto na zapłonie albo robisz update MZD, albo sprzątasz pojazd i palą się lampki, bo drzwi są otwarte z innego powodu - nie ważne... Po uruchomieniu pojazdu prąd lądowania będzie kilkadziesiąt A (im większy był spadek tym większy prąd) - nawet na postoju. Byle silnik działał. Zaobserwowałem prawie 40A! Taki prąd ładowania będzie się utrzymywał z tendencją spadkową aż zostanie osiągnięty znowu poziom X czyli te 75% - i stanie się to w ciągu 10-15 minut! Niby logiczne? Nie? I jakoś nie ma obawy, że elektrolit wykipi! Ale teraz uwaga. Jeśli wyłączysz auto od razu po rozładowaniu, nie będzie się ładować do tego X tylko zostanie powiedzmy na 60%, to po około godzinie od zgaszenia - jak już komputer się wyłączy - nie będzie pamiętał tego rozładowania... I prąd ładowania będzie kilka amper by po kilkudziesięciu sekundach ustabilizować się na 1A. Naładuje się może 1-2% w te 10-15 minut. I to jest moim zdaniem bez sensu pomyślane. Targetem powinno być te 67%. Prąd ładowania powinien być około 5A by dobijać do tej wartości szybko i uruchomić systemy. Inny przykład. Jedziesz dłuższą trasę. Powiedzmy 500 km. Jedziesz bez przerwy 5 godzin. Od 3 godziny prąd ładowania będzie bliski 0A. Ale wystarczy, że zrobisz sobie przerwę na godzinę (wygaszenie komputera) i ruszysz znowu - ładowanie będzie znowu większe. W efekcie trasa zrobiona w 5h naładuje aku 3-5%, a ta sama trasa zrobiona z jedną przerwą ponad godzinę może zrobić 8-10%. Obserwacji mam dużo - to są tylko przykłady. Ale problemy, które opisują ludzie na forum tylko to potwierdzają. I nie ma znaczenia kto ile jeździ, jaki ma akumulator etc. Jak trafi w coś w rodzaju "odwrotność częstotliwości drgań własnych" to będzie miał problem z wiecznie niedoładowanym akumulatorem. Procenty naładowania akumulatora można odczytać aplikacją Foscann na telefon (ja korzystam z interfejsu bluetooth wpiętego w gniazdo diagnostyczne). Danych mam pod dostatkiem. Sprawa poszła do MMPol i ponoć już nawet do Mazda EU w Niemczech... Na razie mają to gdzieś. I pewnie tak zostanie. Ciekawy jestem jakie Ty masz prądy ładowania - bo wygląda, że u Ciebie to działa inaczej niż u wszystkich, którzy problem mają (w tym u mnie). Ostatnia ciekawostka - w niedzielę ładowałem aku prostownikiem. Stan baterii w % pojawił się już na drugi dzień (komputer bada baterię po podpięciu do 48 godzin - a czasem nawet dłużej). Do dziś utrzymuję powyżej 80%. Trochę szok. Mazda działa jak chce...

Od ładowania codziennie jeżdżę około godzinę (w 2 – 3 porcjach po kilkanaście minut) lub mniej. Przez noc (od powiedzmy 18-19 do tej 7:45 ucieka mi około 1% i tle samo od kursu rannego do pracy do kursu powrotnego. Ale w większości prawie udało się to zbilansować w trakcie jazdy. Prawie, bo kilka dni temu na koniec dnia miałem 82% (było by 81%, ale jeszcze 15 minut pod garażem na odpalonym silniku ustawiałem PIDy w Forscanie na nowym telefonie).

W tym tygodniu jeździłem też w sobotę i w niedzielę, gdyby nie to pewnie byłoby poniżej 80%.

Natomiast gdybym pozwolił zakończyć się drugiemu cyklowi ładowania to pewnie aku miałby z 90%. Dlatego następnym razem zrobię co najmniej dwa cykle.
Szacuję, że jeśli nic nagle nie jebnie w system, to naładowanie baterii starczy mi na kilka tygodni (przy wolnych weekendach tygodniowy spadek na poziomie 5-7%). Zatem aż dojdzie do felernych 67% minie 3-4 tygodnie. Chyba, że spadnie temperatura i samorozładowanie drastycznie skoczy… Czas pokaże. Mazda dalej milczy w temacie.

Dziś na koniec dnia 81%. Także póki co jeżdżę jak jeździłem a ładunek się trzyma - a przecież się ochłodziło. Prąd ładowania po starcie kilka A, po 10 minutach spada do 2A a potem przeważnie 1A. Zdecydowanie akumulator lepiej trzyma jak ma większe naładowanie niż jak jest bardziej rozładowany... Zobaczymy co dalej.

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 09:27 
Stały bywalec
U mnie mijają dwa lata od pierwszej rejestracji i mam 788 dni akumulatora.
Co do spostrzeżeń, wiele razy już w tym wątku je opisywałem, ale w skrócie pokrywa się z przemyśleniami KMBak.
Jeżdżę codziennie prócz weekendów co najmniej 2x20 minut. Po nocy strata w okolicach 1% o ile auta nie dotykam, przyjeżdżam - zamykam - rano otwieram - i jazda, jeżeli cokolwiek w między czasie zrobię, otwieranie - słuchanie radia to spadek jest nawet do 10%.
"Odrobienie" procentów trwa znacznie szybciej jeśli spadek jest większy. W momencie spadku 2-3% prąd ładowania jest nie większy niż 3-4A i bardzo szybko spada do 1A, przy jeździe ponad godzinnej jest 0-1A pomimo że "strat" swoich nie odrobił. Przy spadku 5-10% prąd jest kosmicznie wysoki nawet powyżej 20A do momentu zbliżenia się do poziomu z dnia poprzedniego.
Istotną wartością procentową jest wartość ustalona po podłączeniu świeżego/naładowanego akumulatora. Ustalanie trwa do 48h i zmierzony poziom, cykl ładowania stara się utrzymać.
Jeżeli z jakiś względów poziom naładowania ustali sobie na 62% choćbym przejechał 400km, nie osiągnie więcej niż 3-4%.
Najdziwniejszy był ostatni przypadek kiedy podładowali mi aku w ASO.
Na drugi dzień ustalił sobie 75% i trzymał tak bez problemu 4dni, doładowywał, pomimo użytkowania auta w ten sam sposób dnia kolejnego wypluł 62%, prąd 1-2A i od tamtej pory ten poziom utrzymuje, żeby było ciekawiej przy tym stanie naładowania od czasu do czasu działa I-Eloop pomimo, że wszędzie w manualach jest zaznaczone, że działa od 65% naładowania akumulatora.
We wtorek drugi przegląd auta i kolejne ładowanie aku.

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 09:48 
Nałogowiec
Zmierzyłem teraz napięcie aku na kremach . Samochód po nocy w garażu . Napięcie wyszło 12,22V. Wczoraj było po jeździe 12,4-12,5V.

Forscan pokazuje ilość dni aku 503 a w lipcu tego roku wymieniono mi w ASO aku.

Ostatnio edytowano Pt, 24 lis 2017, 10:05 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Połączono posty.

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 09:52 
Stały bywalec
U mnie dziś 12,18V <oczy>

administrator
PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:02 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
U mnie ostatnio po paru dniach stania napięcie miało 11,8V i jak widać w niczym to nie przeszkadza. Ale mój akumulator ma "już" ponad 4 lata. :)

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:19 
Amator
Od: 23.05.2017
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: małopolski
W mojej madzi też aku jest od nowości, czyli blisko 1500 dni i radzi sobie dobrze, mimo, że na ostatnim przeglądzie w ASO we wrześniu br. sugerowali jego wymianę.
Zamiast w nowy aku zainwestowałem jednak w porządny prostownik i od tego czasu ładowałem może 2-3 razy. Samochodem jeżdżę głównie w mieście na krótkich odcinkach a odczyty pokazują ok. 80% naładowania. Co więcej, w październiku przeszedł test, bo zostawiłem go na tydzień na parkingu pod lotniskiem i pomimo niskich temperatur odpalił od strzału po powrocie...
Być może w tych pierwszych ezgemplarzach aku/ładowanie/??? było lepsze niż w poliftowych?

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:29 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Ja mam też model z 2013 i odpukać pali aż miło i kondensator też działa :wink: .

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:34 
Nałogowiec
A dziś po jezdzie najpierw ozyl I-Eloop a potem stojac glownie w korkach zaczal dzialac I-stop. Prad aku 2-3A. Napiecie ladowania ok. 14,5V.
Chyba wiatry w Hiroszimie powialy przez chwile w odpowiednia strone. :D

administrator
PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:43 
Weteran
Dużo zależy od temperatury zewnętrznej. :)

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 13:48 
Nałogowiec
Tombien, no bez nabialu. Widac ze dzialnie tego samochodu zależy od miliarda czynnikow i każdy z niich jest rownie wazny. Dzis przejechałem kawalek trasy z kolega rkarczem. U niego prad aku zamalal doz 27A do 4A i na tym poziomie się utrzymywal. U mie na podobnej tarsie prad aku po ureuchomieniu był ok 17A i zmalal do 2A a czasem 1A. rkatcz ladowal niedawno swój aku, ja jeszcze nei ale aku ma 4 miesiące.

administrator
PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 14:35 
Weteran
Tylko jakimś dziwnym trafem najwięcej wpisów odnośnie niedziałających systemów ma miejsce od jesieni do wiosny. :)

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 14:45 
Nałogowiec
Mnie oba systemy przestały działać na początku września. Na poprzednim akumulatorze działy w zimie i wysiadły gdzieś w marcu

PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 17:58 
Potwierdzam. Wygląda na to, że jak aku jest podświetlone czyli super gotowe to system utrzymuje nadmiar w okolicach 4-5A. I wygląda na to że Mazda celowo nie ładuje nie gotowego aku w czasie jazdy. Paranoja...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 24 lis 2017, 18:08 
Nałogowiec
Nie prawda. Mój jest gotowy i ładowanie ma (po kilkunastu minutach) 1A.
Obecny stan 80%.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1