Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 7 gru 2020, 19:41 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Terminator181, podczas ładowania zauważyłeś może że elektrolit zabarwił się na czarno?

Możesz zrobić jeszcze wysycanie EFB, tak jak dla zwykłego kwasiaka.
Ładuj prądem 0.05C twojego Exide, ustaw zasilacz w ochronie CC ustawiając prąd ładowania (dla mojej Yuasy 65Ah będzie to 1.3A), napięcie ustaw na 17V, i i i....., czekaj na dobrą Gęstość
Przypuszczam, że prąd Ładowania nigdy nie spadnie poniżej 0.05C, ale przy napięciu 16.2V już będzie to bardziej możliwe.

PostNapisane: Pn, 7 gru 2020, 21:38 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Elektrolit nie jest czarny. Czyli przy 60Ah będzie to 1.2A? I jak długo ładować? No i jak w końcu ustawić napięcie 17V i czy 16.2V?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 7 gru 2020, 21:54 
Adept
Od: 16.01.2020
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Wersja: SkyMotion
Region: pomorski
Dobrze go rozbujaj parę razy i wtedy oceń kolor elektrolitu. U mnie po dobrym wymieszaniu chyba jedna cela ma zabarwiony.

-- Dodano: 7 grudnia 2020, o 21:54 --

7 grudnia 2020, o 13:48 adamsoko napisał(a):
przy sprawdzaniu poziomu elektorlitu w celach to jest on na poziomie 1,21 - 1,23, w przypadku zasilacza stosowac sie do czasow z tableki czyli dla mnie 200 min

Raczej 240 min, licz od najgorszej celi.

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 00:50 
Weteran
Nie ma sensu bujać akumulatorem.
Każdy akumulator kwasowo ołowiowy, ma naturalny opad masy czynnej, nawet nowy w momencie pierwszego ładowania. To jest naturalny proces którego nie zatrzymasz i nie można wyeliminować a jedynie zmniejszyć.
Przed opadem masy czynnej na dno akumulatora, żeby nie było go widać powstał akumulator żelowy przykładowo. Elektrolitu nie widać za bardzo i opadu masy czynnej również.

Każdy akumulator kwasowy z elektrolitem płynnym, ma na dole miejsce na Cząstki oderwane z płyt. A płyty zaś są zawieszone wyżej i nie sięgają dna. Jeśli byłoby inaczej, akumulator rozładowywał by się szybciej z powodu przewodzenia podczas zwarcia pomiędzy płytami za pomocą tych resztek.....

Dobrze wymieszany elektrolit podczas ładowania poza alternatorem, robi się mętny i jakby zabrudzony. Nie piszę tu o zapowietrzonym elektrolicie podczas ładowania czyli podczas wydzielania się wodoru z odparowanego elektrolitu. Dlatego też pytałem kilkukrotnie czy kolor elektrolitu nie był czarny bądź mocno ciemny....

Stąd też, ważny jest czas pomiaru po ładowaniu. Aż resztki uszkodzonych płyt znów opadną na dno i nie będą przeszkadzać w zawyżaniu gęstości elektrolitu po ładowaniu czy przykładowo zaraz po wyjęciu z samochodu.

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 08:26 
Stały bywalec
Elektrolit nie jest czarny po kilkugodzinnej przerwie od ładowania . Dałem prąd ładowania 1.2A napięcie spadło do 15.7V. Jak długo tak ładować? Aha! Widzę że napięcie rośnie jest już 16.4V. Czyli może dojść do tych zadanych 17V?

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 09:23 
Adept
Bujam nim, bo jest o tym w instrukcji do pomiaru gęstości. Albo wysysam ile się da i wlewam. Sam kiedyś o tym pisałeś, żeby dobrze wymieszać, bo soczek jest na dnie.

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 09:56 
Weteran
Terminator181, trzymaj tak długo aż prąd spadnie poniżej ustawionego. Bynajmniej powinien spaść poniżej, ale kiedy to nastąpi to nie wiem. Możesz dla spokojności i bezpieczeństwa aku zmniejszyć napięcie do 15V i później sprawdzić czy prąd spadł poniżej ustawionego.

Artego, kiedyś takie coś napisałem, ale to był czas jak ładowaliśmy jakimiś prostownikami ala Stefek itp jak ładowarki procesorowe po to, aby mocniej wzbudzić dziada do ładowania nie wzburzonego elektrolitu.

Wtedy nie mieliśmy dostępnych 17V i prądu ponad 10A pod ręką

A tym czasem, u mnie standardowo..., BATT_DAY 1297Obrazek

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 11:23 
Adept
Phi, 84% jak na Ciebie to słabizna :-P. Szczególnie przy temp aku 22st.

A wracając do mieszania elektrolitu, masz rację, ale tylko jeśli pomiar ma miejsce zaraz po ładowaniu, gdyż 17V dobrze go wstrząsnęło. Ale jeśli pomiar jest po 24h, to po wichurze już nie ma śladu i wszystko opada na dno. Widzę to zawsze, gdy badam gęstość w słabszych celach: z góry słabizna, im niżej tym lepiej.

Wyssalem dziś z tej jednej celi co się dało - na szczęście nie widać w elektrolicie niczego. Ale i tak słabo z gęstością.
Ładuję teraz tak, jak pisał Milllerek, odcinam gdy zauważę wzrost prądu. Dzieje się tak mniej więcej po 1h.

Terminator181 - pisz co u Ciebie, może zrobię jak Ty. Ale swoją drogą to ciekawe, że porownujemy ze sobą fabryczne EFB rocznik 2014 oraz roczny Exide.

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 12:00 
Weteran
Hehe, słuchaj...
Mój EFB jest ładowany już chyba z piąty raz i to z gęstości 1.21 najniższej.... Ja nie miałem z nim problemów tak poprostu bo jest, bo mało jeżdżę czy coś jak Mazda czy EFB.
Ładowanie zawsze było poprzedzone czyjąś interwencją w skuteczne jego rozładowanie. Jak nie ja grzebiąc przy elektronice, czy córka jak zostawiła mi włączoną lampkę a ja nie zamknąłem auta centralnym (no ok na początku srandemi reż podupadł i chciałem go na szybko podleczyć, niestety na szybko to się pchły łapie), czy chociażby na początku gdzie nie wiedziałem nawet co to EFB i SOC w Maździe. Poprostu myślałem że jak czasami nie działa istop to jest ok, głupoty czytałem (i czytam dalej poniekąd) ...., chyba że warunki nie są spełnione, to wtedy ma prawo nie działać

Tak więc, moje poczynania z moim EFB to zawsze związane są z bardzo niską gęstością i niskim SOC w okolicach 45% czy niżej może było?nie pamiętam już.

W każdym bądź razie, te 85%SOC jest teraz takie, jakie zawsze było, było do czasu jak coś/ktoś nie ukradł mi połowę prądu z akumulatora

Moja Yuasa ma SOC w granicach 90%+-5%, uważam to za zajefajny wynik patrząc na historię pacjenta.
No i najważniejsze, wbrew zawartymi informacjami, istop mi działa zawsze nawet w zimę. Chyba że warunki nie będą spełnione to nie będzie działać, tak zostało to ustalone. Ustalone przez producenta czyli jeśli aku ma SOC poniżej 65%, czy temp akumulatora jest poniżej 0stC bądź zewnętrzna temp jest niższa niż - 10stC to istop ma być wyłączony, i w MZD Mazdy jest info NIE GOTOWY z powodu..., nie podświetlonej ikonki akumulatora.
Tyle

No i patrz jaka jest rezystancja, na zimnym jest max 0.6Ohma

No i jeszcze, Zwróć uwagę na brak prądu ładowania, oraz napięcie podczas jazdy. Prądu brak bo nie ma co ładować, więc i prądu też brak. Czasami tylko podbija do 14.90-14.95V jak coś mu odbije a prąd wskakuje na kilka A podczas jazdy.
Jak widać EFB sobie śpi, wypoczywa, bo jest nakarmiony

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 14:06 
Stały bywalec
U mnie z 1.19A spadło tylko do 1.18A. Jak na chwilę obniżyłem napięcie do 15,5V to prąd spadł do 0.65A. Także znowu podwyższyłem jak poprzedno. Będziemy obserwować.

PostNapisane: Wt, 8 gru 2020, 17:30 
Adept
Znaczy głodny. Albo, nie wiadomo dlaczego, tak jak mój, łyka ampery, ale się nie ładuje.
Napisz jutro jaka gęstość i ile czasu go trzymałeś - będzie dla potomnych.

Millerek, nie ciesz się nie ciesz, postoi trochę auto, znów spadnie :wink: Właśnie dlatego szlag mnie trafia jak pomyślę, że mam go wstawiać pod maskę. Po co - sobie myślę - w sumie?

Ta rezystancja trochę niska, pamiętam jak porownywalismy jakiś czas temu na forum fabryczne i Exide i te pierwsze miały w okolicach 6 miliohma.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 09:54 
Świeżak
Od: 07.12.2020
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
7 grudnia 2020, o 14:56 Millerek napisał(a):
Możesz jeszcze odczytać parametr SOC z gniazda OBD mazy za pomocą Forscan bądź czym kolwiek i podać.?

Nareszcie dotał vgate :) wiec SOC 74%

W weekend bede go ładował - bo w tygodniu nie mam jak unieruchomić auta na dłuższy czas. Dam znać co udało sie zrobic.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 11:19 
Stały bywalec
U mnie po 20godzinnym ładowaniu małym prądem zaraz po zakończeniu ładowana w najsłabszej celi gęstość wynosiła 1.265. Za niedługo zbadam po 6 godz. od ładowania.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 11:24 
Amator
Od: 11.07.2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: kujawsko-pomorski
Witam.
Mam duży problem z akumulatorem w M6 2,5 aut 2017r.
W kwietniu 2019r skończył się oryginalny YUASA. Oczywiście było to szybko, za szybko. W serwisie powiedziano mi że aku nie podlega gwarancji (trudno, 2x się kłóciłem ale i tak nic z tego nie wyszło. Pojechałem do serwisu akumulatorów i tam włożono mi jakiś AGM VARTY. Po 2 miesiącach i po „walce ze sprzedawcą” wymienił mi na VARTA N60 (twierdzi że to następca D53-bo ich już nie produkują. Od niedawna znowu pojawiają się niepokojące sygnały. Mianowicie jak stoi 2 dni (w garażu jest 14-15 st) to po tych 2 dniach odpala ledwo(wolno i dość długo kręci) a potem pali się kontrolka błędu silnika. Po przejechaniu ok 15 min kontrolka silnika gaśnie i jest ok. Na następny dzień (garaż +13 15 st) odpala ale jak stoi 2 dni to znów ma ciężko i pali się kontrolka na początku jazdy (pewnie musi się aku doładować)
Jeżdzę mało, wręcz bardzo mało ale myśle że 2 dni to bez niczego powinien wytrzymać. YAUSA wytrzymywała.
Od momentu zamontowania do dziś nie działa i-eloop i i-stop. Rozbiłem inicjalizaje obu VART i tej AGM i jest N60 i nadal nie działa.

Proszę napiszcie mi jakie aku do mojej M6 mam teraz zażądać od sprzedawcy. Tylko taki aby na 100000% był dobry. Niekoniecznie musi to być VARTA.

AHA- dodam jeszcze że auto było diagnozowane czy nic nie kradnie prądu w nocy (jakieś urządzonko, zwarcie). Wszystko jest ok.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 12:40 
Stały bywalec
Wychodzi że chyba Yuasa jest najlepsza. Ja mam Exide rok czasu. Teraz staram się go naładować bo auto też dużo stoi . Ładuje już 3 dzień i jest ciężko uzyskać zadawalający efekt. Teraz mam w wachlarz gęstości elektrolitu od 1.25, 1.26, 1.27, i nawet 1.28 w celach. Jeszcze dzisiaj będę go ładował. Yuasa wychodzi u kolegów, że lepiej trzyma.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 12:43 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
9 grudnia 2020, o 12:40 Terminator181 napisał(a):
Ładuje już 3 dzień i jest ciężko uzyskać zadawalający efekt.

Jeszcze istotne jest co dla kogoś oznacza "zadowalający efekt". Dla mnie to jak samochód odpala rano na mrozie normalnie. Nie mierzę, nie ładuję. 4 rok jak na razie.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 12:44 
Adept
michalc78 - na str. 118 masz listę. Nie ma tam Twojej Warty, jest N65 - trochę mocniejsza i bliższa wymiarami do oryginału.
Większość kupuje Exide, ma zaletę w postaci korków, tak jak Yuasa, co przy koniecznym, jak wiesz, ładowaniu, stanowi spory plus.

Ale nie wróżę jej długiej służby u Ciebie, czytając Twój wpis: oryginał padł Ci po 2 latach, a Varta po 1,5. Albo naprawdę mało i rzadko jeździsz, albo coś kradnie prąd.

Terminator181 - od jakiego prądu zaczynales, jakim prądem konczyles? Jakie było napięcie?
Ładuję tak jak Ty od 2h. Prąd 1,33A - nie spada. Napięcie wzrosło do 16,5V - nie zmienia się. Ustawiłeś CV na 17V?

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 12:47 
Amator
Ja też ładuje prądem 2A.
Ładowanie mam na poziomie 14,3.
Auto było sprawdzane i nic nie kradnie prądu.
Niestety nic więcej nie mierzyłem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 13:19 
Adept
Zobacz ten link:
https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 00600.html

W punkcie parasitic draw masz procedurę pomiaru prądu z EFB Mazdy.

-- Dodano: 9 grudnia 2020, o 13:19 --

9 grudnia 2020, o 12:47 michalc78 napisał(a):
Ja też ładuje prądem 2A.

Ładowanie prądem 2A zazwyczaj niewiele wnosi. My ładujemy z Terminatorem małym prądem, bo zalecane ładowanie dużym prądem nic nie daje - albo mamy uszkodzone aku, albo nie wiemy co.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 13:44 
Stały bywalec
Zaczynałem od prądu, 1.2A. Po jakimś czasie spadł tylko do 1.18A zza rada Millarka zmniejszyłem napięcie do 16.2V, prąd spadł chyba do .80A i tak zostawiłem. Finalnie prąd spadł do 0.26A.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 14:15 
Weteran
Jak spadł do 0.26A to taczej nic w niego nie wejdzie.
Sądziłem że dłużej pochodzi w ograniczeniu prądowym.
Spoko, zostaw go na kilka godzin. Zmierz Gęstość. Jak będzie mało to zrób normalnie według tabelki ale nie dopuść do wzrostu prądu bądź temp.
Wtedy, odczekaj znowu, i sprawdź Gęstość, powinno już być ok, tak sądzę.

Artego, nie ma tak źle, tak jak pisałem wyżej, SOC dobry, a to zdjęcie z samego rana po uruchomieniu silnika. Późnej znów wakacje w ładowaniu, ale SOC 89%Obrazek

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 14:57 
Świeżak
Od: 07.12.2020
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Pewnie powtórze cześć info z poprzednich postów, ale chciałem usystematyzować "procedure" ładowania Yuasa G85 przy pomocy zasilacza laboratoryjnego 30V/10A

1. Wyjmuje aku z auta i mierze gestość po kilku godzinach - ilu min? ile optymalnie? w temperaturze zblizonej do 20-23 stopni
2. Od tej gestosci w najsłabszej celi sprawdzam czas według tabeli
3. Ładuje okresloną ilość czasu przy napieciu 17V i 10A (przy czym najpierw podłaczam zasilacz do prądu ustawiam napiecie, regulacja pradu ustawiona na 0 - tak podlaczam do akumulatora i zwiekszam prad na 10A - max) - tak juz czysto technicznie przed odlaczeniem tez lepiej skrecic zasilacz na 0?
4. Ładuje okreslony czas monitorujac warunki przerwania ładowaia:
a) wzrost pradu ladowania po wczesniejeszych spadkach
b) wzrost temp akumulatora powyzej 40stopni
c) czas z tabelki
5. Mierze gestosc elektrolitu po odczekaniu kilku godzin

jezeli nie jest zadowalajaca powtarzam procedure aktualizujac czas.

Ew. zastosowac wysycanie pradem 0,05C i napieciem 16V?

Postanowiłem jednak kupić ten zasilacz laboraotyjny 30V/10A, bo generalnie aku działa, istop dziala (tzn prawie - wylacza silnik zeby samoczynie go wlaczyc po ok minucie do dwoch), ale traktuje tą całą sytuacje jako pole do nauki i dlatego chciałem potwierdzić kilka rzeczy związanych z procedura ładowania G85

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 20:49 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Wprawdzie ja mam Mazdę 3BM, ale Yuasa mam od nowości auta, czyli od października idzie już 7 rok. Nigdy go nie ładowałem, jeżdżę w 95% po mieście, ale staram się nie jeździć krócej jak kilkanaście km w jedną stronę. Ponadto zawsze wpiętą mam kamerkę przewodem USB w podłokietniku i w zasadzie cały czas wyłączone światło wewnątrz auta, bo tak lubię. Rzadko kiedy je włączam na auto. Wiem, że już pewnie niebawem musiał będę go wymienić, ale jeszcze póki co sprawnie odpala, i załącza i-stop. Nidy nie miałem z nim problemu. Przebieg mam niewielki, bo 51.000km. To tyle w temacie. Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr, 9 gru 2020, 23:48 
Weteran
..., adamsoko, wszystko ok, dobrze odrobiłeś lekcje , jedynie błąd tkwi w G85.
Konkretnie chodzi o Q85

..., mazop, rozumiem że nie masz problemów z akumulatorem, my mamy, i dlatego ładujemy i w chwili porażki,.... wymieniamy

..., michalc78, akumulator AGM nie nadaje się do tego wozu. Już próbowano takiego eksperymenty, niestety spokój był do około miesiąca. Musisz wsadzić EFB, najlepiej naładowany, i zrobić procedury we własnym zakresie jak jest opisane w temacie.
Inaczej będą dalej problemy, ponieważ proces ładowania i eksploatacji w Maździe jest przeznaczony do akumulatora EFB a nie do AGM. To Są kompletnie inaczej zbudowane akumulatory, jedynie napięcie robocze mają podobne, a to nie wszystko.
A ten AGM co Ci sprzedali, prawdopodobnie jest przeladowany i zniszczony i do niczego się nie nadaje, chyba że nadaje się na wymianę na nowy EFB o zbliżonych parametrach.

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 09:35 
Adept
9 grudnia 2020, o 23:48 Millerek napisał(a):
..., michalc78, akumulator AGM nie nadaje się do tego wozu.

Millerek, koledze wymienili AGM na Vartę N60, a to już EFB. Co z tego, gdy wytrzymała ponad rok.

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 09:40 
Weteran
Aha, nie sprawdzałem co to za aku

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 09:43 
Adept
9 grudnia 2020, o 20:49 Mazop napisał(a):
Wprawdzie ja mam Mazdę 3BM, ale Yuasa mam od nowości auta, czyli od października idzie już 7 rok.

Też mam M3 i też tak miałem jak Ty, z tym, że u mnie Panasonic, ale nadszedł grudzień 2019 - auto postało kilka dni i i-stop stop :wink:

Ano właśnie, jego Mazda zajezdzila już drugie EFB, podejrzewam, że jak wstawi teraz Exide, nie będzie lepiej.

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 09:53 
Weteran
Strasznie tanie są te EFB na allegr.,
https://allegro.pl/oferta/akumulator-va ... e=facebook

https://allegro.pl/oferta/yuasa-ybx7005 ... e=facebook
Wygląda jak mój oryginał
Obrazek

Zresztą, nie orientuje się co tam na rynku piszczy.

A tym czasem, u mnie rano o takObrazek

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 10:05 
Amator
Właśnie mam teraz VARTE N60. Założył mi sprzedawca PPkłótni i niestety znów jest niezbyt. Po 2 dniach ciężko odpala ( w ogrzewanym garażu STOI)i cały czas nie gotowy i-eloop i i-stop.
Auto sprawdzone- nie kradnie prądu, alternator ok. 2 dni stał w warsztacie ( zaufanym, nie ASO) wszystko sprawdzili w aucie i jest ok.

Może coś mam zrobić jeszcze z tą VARTĄ N60

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Cz, 10 gru 2020, 10:09 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
A ja mam pytanie trochę z innej beczki, tak wyjmujecie często akumulator, że mnie zastanawia: jakie ustawienia się kasują po wyjęciu akumulatora? Pamięć ustawień fotela? Stacje radiowe? Ustawienia parametrów w MZD?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1