Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

zasłużony
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 12:46 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Rok produkcji: 2013
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
A mi przeszkadza, że mój nie działa <hahaha>

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 12:47 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
mi też nie przeszkadza :)

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 13:21 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
arecki napisał(a):
Carcraft, proszę nie pisz po pijaku.
Napisałeś dużo, ale zrozumiałem tylko, że Ci się i-stop nie podoba. W połowie twojego tekstu straciłem już wątek. Jedno zdanie na 4 linijki, 5 razy złożone i zawierające 10 różnych myśli, w tym 4 literówki i 2 zjedzone słowa to za dużo.

dokladnie dobrze zrozumiales mimo wszystko istop mi sie bardzo nie podoba, w emocjach za bardzo sie rozpisalem, ale nie bylem po pijaku. okazalo sie dzis ze tego istopa nie moge jednak wylaczyc na stale, malo tego nie mozna go wylaczyc podczas jazdy, niezla bieda. Ale spokojnie caly samochod mi sie podoba, na razie.

Carcraft,
Mazda 6 GJ SDN 2,5i JetBlack, Sent from mobile device iPhone 4S using Tapatalk

zasłużony
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 13:58 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
Carcraft napisał(a):
(...)
Ale spokojnie caly samochod mi sie podoba, na razie.

Carcraft,

Gdyby jednak przestał ci się podobać i zaczął cie naprawdę drażnić ten i-stop, to ja być może byłbym skłonny się zamienić z tobą na auta, gdybyś wystąpił z jakąś sensowną ofertą ;) <tak>

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 15:49 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Region: mazowiecki
Jak komuś przeszkadza i-stop można ustawić nadmuch na szybę i zapomnieć o jego istnieniu :P .

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 17:13 
Adept
ZBANOWANY!
tak ale trzeba jednoczesnie prawa reka trzymac sie za lewa polkule mozgowa, albo jezdzic z otwartym bagaznikiem - tak na logike !

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 19:18 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
A jak przytrzymasz wyłącznik i-stop dłużej podczas jazdy to Ci się nie wyłączy?

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 19:34 
dokładnie tak - trzeba przytrzymać przycisk...ok 2-3 sek. nie wystarczy przycisnąć jak np. wyłączanie systemu antypoślizgowego....wyłączyć można w każdej chwili- podczas jazdy też..a jak się stoi np: na światłach i i-stop działa tzn. silnik nie pracuje to wyłączenie i-stopa powoduje uruchomienie silnika.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 19:46 
Adept
ZBANOWANY!
dokładnie tak - trzeba przytrzymać przycisk...ok 2-3 sek. nie wystarczy przycisnąć jak np. wyłączanie systemu antypoślizgowego....wyłączyć można w każdej chwili- podczas jazdy też..a jak się stoi np: na światłach i i-stop działa tzn. silnik nie pracuje to wyłączenie i-stopa powoduje uruchomienie silnika.[/quote]

ok to sprawdze, dzieki to juz cos :)

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 22:17 
Nowicjusz
Od: 17.10.2013
mam nadzieję, że się nie powtarzam, ale miałem podobny "problem" z iStop jak kolega, który zapoczątkował wątek. U mnie pierwszy raz iStop załączył się po ok 1000 przejechanych km. W instrukcji nigdzie nie było informacji o tym, że po otrzymaniu samochodu może on od razu nie działać, a ile się napróbowałem, żeby go w jakiś sposób aktywować ;) W siecie w końcu znalazłem info, że iStop zaczyna działać dopiero po przejechaniu pierwszych kilkuset km i to... wygląda na to, że jest normalne - potwierdzone w wielu przypadkach doświadczeniem nowych właścicieli ;)

A jeśli chodzi o samo działanie, to mi przeszkadzają dwie sprawy:
- po uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów potrafi system się załączyć, mimo że jeszcze nie załapał odpowiedniej mocy i wtedy po naciśnięciu sprzędła samochód się nie uruchamia, mam tak jak wyjeżdżam na drogę po dwóch okrążeniach na parkingu
- druga sprawa, to kwestia załączania się przy zwalnianiu w korkach, jak się ledwo toczę i wtedy jak chcę przyspieszyć to okazuje się, że już się załączył - fakt, że to kwestia techniki jazdy i być może pewnego wyuczenia, ale na początku trochę wkurza taka zabawa w kotka i myszkę z iStop'em ;)

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 11:41 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
amiron napisał(a):
- po uruchomieniu i przejechaniu kilkuset metrów potrafi system się załączyć, mimo że jeszcze nie załapał odpowiedniej mocy i wtedy po naciśnięciu sprzędła samochód się nie uruchamia, mam tak jak wyjeżdżam na drogę po dwóch okrążeniach na parkingu
- druga sprawa, to kwestia załączania się przy zwalnianiu w korkach, jak się ledwo toczę i wtedy jak chcę przyspieszyć to okazuje się, że już się załączył - fakt, że to kwestia techniki jazdy i być może pewnego wyuczenia, ale na początku trochę wkurza taka zabawa w kotka i myszkę z iStop'em ;)

Nie wiem czy jest jakaś różnica pomiędzy automatem i manualem, o którym piszesz, ale w przypadku iStopa mazdowego twój drugi problem został rozwiązany perfekcyjnie. Tzn. możesz kontrolować włączanie się systemu siłą nacisku na hamulec, co w tym wątku było już parokrotnie wspominane. Ja jeżdżę automatem i mam porównanie z moim wcześniejszym samochodzikiem wyposażonym w system start-stop. Systemu z Audi nie można było kontrolować, czyli wyłączał się jak chciał oraz czas odpalenia samochodu był dłuższy - w korku było to uciążliwe. Uważam, że mazda poradziła sobie z iStopem doskonale i nie przeszkadza on w jeździe zupełnie. Nie muszę wspominać, że bije wspominany start-stop z Audi na głowę. Tylko trzeba się nauczyć go obsługiwać i moim zdaniem jest to bardzo intuicyjne.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 21:35 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
amiron napisał(a):
mam nadzieję, że się nie powtarzam, ale miałem podobny "problem" z iStop jak kolega, który zapoczątkował wątek. U mnie pierwszy raz iStop załączył się po ok 1000 przejechanych km. W instrukcji nigdzie nie było informacji o tym, że po otrzymaniu samochodu może on od razu nie działać, a ile się napróbowałem, żeby go w jakiś sposób aktywować ;) W siecie w końcu znalazłem info, że iStop zaczyna działać dopiero po przejechaniu pierwszych kilkuset km i to... wygląda na to, że jest normalne - potwierdzone w wielu przypadkach doświadczeniem nowych właścicieli ;)

Ja mam przejechane 2500 km. Twoje teoria może potwierdzać, że problemem jest akumulator. Przejechałeś 1000 km i w końcu się poprawnie doładował (tak jest zawsze?) i system zaczął działać. Zobaczymy jak będzie u mnie po wymianie aku.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 22:27 
Prawie fanatyk
Nie ma czegoś takiego jak poprawne naładowanie się akumulatora uzależnione od czegoś . Jeżeli jest sprawny , to łapie swoją pojemność z jazdy , albo go doładowujesz i musi działać .

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 10:51 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Trochę uprościłeś. Poprawne naładowanie akumulatora jest zależne od kilku czynników, m.in. sprawny układ ładowania, czy jazda umożliwiająca ładowania akumulatora.
O ile w nowym samochodzie układ ładowania powinien być sprawny, o tyle jazda jedynie w korkach po mieście nie pozwoli na pełne naładowania się akumulatora.
Co nie zmienia faktu, że samochód wyjeżdżający z salonu powinien mieć sprawny i naładowany akumulator.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 11:10 
Wtajemniczony
arecki napisał(a):
O ile w nowym samochodzie układ ładowania powinien być sprawny, o tyle jazda jedynie w korkach po mieście nie pozwoli na pełne naładowania się akumulatora.

Też uprościłeś. Sposób jazdy nie ma nic do rzeczy jeśli układ jest sprawny i ładujesz odpowiednio długo. Od tego jest regulator w alternatorze, żeby podawać taki sam prąd na akumulator bez względu na obroty silnika. Czyli jeśli stoisz w korku ale robisz to przez 4 godziny to akumulator się na pewno nie obrazi. Kierowca i owszem :-)

Ostatnio edytowano Wt, 5 lis 2013, 11:42 przez matkowpa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 11:16 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
No właśnie, kluczowy jest tu czas ładowania i jego sprawność. W maluchu, przy włączonych światłach i jeszcze radiu, ten czas zbliżał się do nieskończoności :)
Może dlatego, system zaczyna działać dopiero po tak długim okresie (1000km), a może się uczy, a może jest zablokwany po prostu, a może Japończycy wymyślili sobie coś jeszcze innego ...

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 11:36 
Adept
ZBANOWANY!
bez jaj

u mnie dzialal od razu a odbieralem z 10 km na zegarze wiec nie ma zadnej blokady. I stop nie dziala jak jest zwalone ladowanie kondensatora zglosic do aso.

Carcraft,

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 13:10 
Nowicjusz
Od: 17.10.2013
może istotne jest to, że niektóre samochody, w tym mój, przypłynęły prosto z Hiroshimy, czyli jakieś 1,5 -2 miesiące na kontenerowcu. W tym czasie chyba (?) to normalne, że akumulator mógł się wyładować trochę. Może się mylę, ale mi fakt, że systemy zaczęły działać po ok 1000 km nie przeszkadza ;).

matkowpa, dzięki za uwagę z hamulcem ;)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 13:47 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Powinni naładować przed wydaniem.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 14:41 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Cytuj:
może istotne jest to, że niektóre samochody, w tym mój, przypłynęły prosto z Hiroshimy, czyli jakieś 1,5 -2 miesiące na kontenerowcu. W tym czasie chyba (?) to normalne, że akumulator mógł się wyładować trochę. Może się mylę, ale mi fakt, że systemy zaczęły działać po ok 1000 km nie przeszkadza ;).

Mój podobnie przypłynął prosto z Japonii, teraz wszystkie 6 są produkowane w jednej fabryce więc raczej nie ma innej opcji :) gdy go odbierałem na liczniku miał 1km przebiegu, mimo to po wyjechaniu z salonu i przejechaniu kilkuset metrów i-stop zaczął już działać (złapał odpowiednią temperaturę).

A działa świetnie, załącza się dopiero przy pełnym zatrzymaniu samochodu, gdy toczy się nawet 0,5km/h to się nie załącza.
Jedno co zauważyłem, mimo że instrukcja twierdzi że maksymalnie zatrzymanie (i-stop) może trwać 2 minuty to mi nie udało się nigdy stać 2 minut, silnik odpala się zawsze po 1 minucie i około 45 sekundach.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 15:49 
Wtajemniczony
Sektor napisał(a):
Jedno co zauważyłem, mimo że instrukcja twierdzi że maksymalnie zatrzymanie (i-stop) może trwać 2 minuty to mi nie udało się nigdy stać 2 minut, silnik odpala się zawsze po 1 minucie i około 45 sekundach.

Dla kondensatora naładowanego na 100%?

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 16:17 
Wstydliwy
Od: 03.11.2013
Carcraft napisał(a):
iStop opinia
Drazni mnie to ciagle wylaczanie silnika, i juz tak nie moge. Denerwuje mnie moment wlaczanie sie silnika mimo iz dziala szybko i plynnie czuc jednak pewne opoznienie w ruszaniu, dodaje gazu dopiero jak juz czuje ze silnik sie wlaczyl inaczej konczy sie szarpnieciem wiec jestem zawsze 1 sek za innymi samochodami ruszajac spod swiatel. Proba bardziej agresywnego ruszenia zaraz po przebudzeniu systemu jest jakas nieprzyjemna, denerwuje mnie 200 kucy pod maska a ruszam jak jakas pipa w tyle za innymi.

Carcraft, nie wiem czy jest sens wyłączać na stałe iStop. Musisz sam ocenić. Jedno jest pewne, najpierw warto dobrze się nauczyć samochodu. Szkoda rezygnować pośpiesznie z ciekawych rozwiązań Mazdy. Jeżeli chcesz się ścigać ruszając spod świateł, to po tym jak włączy Ci się iStop [silnik zostaje wyłączony], naciskasz raz jeszcze sprzęgło co powoduje, że silnik załącza się i czeka w gotowości na to żeby go dobrze depnąć. Po naciśnięciu sprzęgła iStop nie uruchomi się ponownie "w tej sesji świateł", uruchomi się za to przy pierwszym, następnym postoju. Nie zawsze dojeżdża się do świateł na Pole Position ;)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 16:34 
Stały bywalec
Jak ktoś chce się tak wyrywać na światłach to po prostu wyłącza i-stop, ewentualnie nie dopuszcza do uruchomienia się systemu i-stop, jest to bardzo proste.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 18:56 
Wstydliwy
Od: 03.11.2013
Sektor napisał(a):
nie dopuszcza do uruchomienia się systemu i-stop, jest to bardzo proste.

Sektor, kiedy odbierałeś samochód? Pytam, bo czytając forum dochodzę do wniosku, że w zależności od aktualizacji softu w samochodzie, zależą różnice miedzy konkretnymi modelami. Ja moją M6 odbierałem w październiku i nie da się jej tak zatrzymać żeby nie włączył się istop. Delikatne operowanie hamulcem nic tu nie zmienia. Niektórzy piszą, że trzeba mocno nacisnąć hamulec... U mnie tak nie działa ten system. iStop włącza się za każdym postojem (o ile wcześniej np. nie odpaliłem samochodu przy otwartej klapie itp czyli wszystkie warunki z książki są spełnione).

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 20:59 
Adept
ZBANOWANY!
Marek napisał(a):
Carcraft napisał(a):
iStop opinia
Drazni mnie to ciagle wylaczanie silnika, i juz tak nie moge. Denerwuje mnie moment wlaczanie sie silnika mimo iz dziala szybko i plynnie czuc jednak pewne opoznienie w ruszaniu, dodaje gazu dopiero jak juz czuje ze silnik sie wlaczyl inaczej konczy sie szarpnieciem wiec jestem zawsze 1 sek za innymi samochodami ruszajac spod swiatel. Proba bardziej agresywnego ruszenia zaraz po przebudzeniu systemu jest jakas nieprzyjemna, denerwuje mnie 200 kucy pod maska a ruszam jak jakas pipa w tyle za innymi.

Carcraft, nie wiem czy jest sens wyłączać na stałe iStop. Musisz sam ocenić. Jedno jest pewne, najpierw warto dobrze się nauczyć samochodu. Szkoda rezygnować pośpiesznie z ciekawych rozwiązań Mazdy. Jeżeli chcesz się ścigać ruszając spod świateł, to po tym jak włączy Ci się iStop [silnik zostaje wyłączony], naciskasz raz jeszcze sprzęgło co powoduje, że silnik załącza się i czeka w gotowości na to żeby go dobrze depnąć. Po naciśnięciu sprzęgła iStop nie uruchomi się ponownie "w tej sesji świateł", uruchomi się za to przy pierwszym, następnym postoju. Nie zawsze dojeżdża się do świateł na Pole Position ;)

nie ja mam automacik i tu troche inaczej to dziala moge regulowac hamulcem ale nie zawsze chce trzymac wcisniety hamulec przez cale swiatla i przelaczajac na neutral czyli manualny tzw luz istop zalacza sie praktycznie zawsze. to prawda ze trzeba troche to wszystko wyczuc i moge powiedziec ze 2 tydzien z mazda robi sie coraz bardziej intuicyjny i ten istop nie taki straszny. Potwierdzam lekkie wcisniecie hamulca nie powoduje wlaczenia sie istopa. Potwierdzam tez ze lekkie trzymanie hamulca powoduje zalaczenia istopa po ok 45-60 sek braku jakiejkolwiek aktywnosci. Odkrylem tez ze mocniejsze wcisniecie hamulca zalacza istopa ale nie trzeba tak mocno trzymac hamulca caly czas aby go utrzymac, mozna delikatnie odpuscic hamulec i trzymac go ledwie wcisnietym nie meczac nogi. Dopiero calkowite odpuszczenie hamulca powoduje ponowny start silnika, co powoduje ze musze troche zrewidowac swoje poczatkowe negatywne nastawienie.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 21:04 
Stały bywalec
Marek napisał(a):
Sektor napisał(a):
nie dopuszcza do uruchomienia się systemu i-stop, jest to bardzo proste.

Sektor, kiedy odbierałeś samochód? Pytam, bo czytając forum dochodzę do wniosku, że w zależności od aktualizacji softu w samochodzie, zależą różnice miedzy konkretnymi modelami. Ja moją M6 odbierałem w październiku i nie da się jej tak zatrzymać żeby nie włączył się istop. Delikatne operowanie hamulcem nic tu nie zmienia. Niektórzy piszą, że trzeba mocno nacisnąć hamulec... U mnie tak nie działa ten system. iStop włącza się za każdym postojem (o ile wcześniej np. nie odpaliłem samochodu przy otwartej klapie itp czyli wszystkie warunki z książki są spełnione).

Marku, i-stop uruchamia się w tedy kiedy (a widzę że masz manualną skrzynię) wrzucasz na luz i puszczasz sprzęgło, jeżeli nie potrzebujesz gasić samochodu bo widzisz że zaraz nastąpi zmiana świateł, lub korek się przesuwa to nie zrzucasz biegu (trzymasz sprzęgło).
Swoją Maździnę odebrałem 26 Września - data ważniejsza od daty ślubu <spoko>

Co do wersji AT, system działania opisał Carcraft jak to działa :)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 21:32 
Prawie fanatyk
Wystarczy nacisnąć sprzęgło na chwilę po zadziałania i-stopa i silnik odpali ... hura ! ;)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 21:43 
Stały bywalec
Albo wyłączyć i-stopa jednym kliknięciem ;) Hehehe

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 22:30 
Prawie fanatyk
Miałem na myśli sytuację kiedy koleżka chciał szybko ze świateł startować ;)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 23:47 
Wtajemniczony
Carcraft napisał(a):
nie ja mam automacik i tu troche inaczej to dziala moge regulowac hamulcem ale nie zawsze chce trzymac wcisniety hamulec przez cale swiatla i przelaczajac na neutral czyli manualny tzw luz istop zalacza sie praktycznie zawsze. to prawda ze trzeba troche to wszystko wyczuc i moge powiedziec ze 2 tydzien z mazda robi sie coraz bardziej intuicyjny i ten istop nie taki straszny. Potwierdzam lekkie wcisniecie hamulca nie powoduje wlaczenia sie istopa. Potwierdzam tez ze lekkie trzymanie hamulca powoduje zalaczenia istopa po ok 45-60 sek braku jakiejkolwiek aktywnosci. Odkrylem tez ze mocniejsze wcisniecie hamulca zalacza istopa ale nie trzeba tak mocno trzymac hamulca caly czas aby go utrzymac, mozna delikatnie odpuscic hamulec i trzymac go ledwie wcisnietym nie meczac nogi. Dopiero calkowite odpuszczenie hamulca powoduje ponowny start silnika, co powoduje ze musze troche zrewidowac swoje poczatkowe negatywne nastawienie.

Carcraft. Mazda dała możliwość odpoczywania twojej stopie. Po prostu nie odpalaj iStopa hamulcem, tylko zatrzymaj się na włączonym silniku i wrzuć 'neutrala' - wtedy iStop się załączy a ty będziesz mógł sobie położyć prawą nogę gdzie ci się podoba. Jeśli iStop się nie odpali to znaczy, że okoliczności są niesprzyjające, czyli i tak by ci się nie odpalił na mocno wciśniętym hamulcu.
Jeśli chcesz ruszyć, to po prostu wróć do trybu automatycznego skrzyni, oczywiście bez przyciskania hamulca. Nogę miej w pogotowiu na gazie, żeby mieć szybki start na światłach :-).
Pamiętaj, że każdorazowe naciśniecie hamulca kiedy masz włączonego iStopa jak stoisz na 'neutralu', albo wachlowanie dźwignią skrzyni uruchomi silnik. Oznacza to że jak auto ci się stacza (w sensie: jest z górki) to przyciśnięcie hamulca odpali silnik. W takich sytuacjach, żeby postać w ciszy trzeba zadziałać z ręcznego i tu pojawia się mankament prawie idealnego systemu start-stop mazdy, w postaci braku elektrycznego hamulca. Nie wiem dlaczego mazda upiera się przy tradycyjnym ustrojstwie, ale elektryczny hamulec wyposażony w funkcję automatycznego zwalniania w momencie jazdy do przodu rozwiązał by sprawę: stajesz na światłach, włączasz iStopa, auto się toczy, to 'zaciągasz' ręczny, a jak chcesz wystartować to po prostu wrzucasz na D i naciskasz gaz. A tu trzeba pamiętać o zwalnianiu ręcznego - wygląda to jakbym odpalał procedurę startową w 500 konnym lancerze, a ja po prostu chcę dojechać do domu. Nie muszę dodawać, że inni producenci aut zauważyli, że hamulec ręczny elektryczny + start-stop to rozwiązanie optymalne i po paru latach jazdy z takim set-upem zwalnianie ręcznego wydaje mi się w warunkach miejskich nieco archaiczne.
Z tym tradycyjnym ręcznym to gdzieś słyszałem, że to ma być niby synonim auta sportowego i dlatego mazda nie stosuje rozwiązania elektrycznego, które dużo lepiej współpracuje z iStopem, zajmuje mniej miejsca, itp. A może w Japonii jest płasko, ale z tego co pamiętam to Gajdzin opisuje krajobraz jako zgoła górzysty, a jego wycieczka na Asama-yama też świadczy o tym że Japonia to nie Dania...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1