Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 714 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 5 sie 2016, 22:37 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Czytam wasze posty z zapartym tchem, zwłaszcza Martinusa i rkarcza lecz niestety moja nikła wiedza i rozumienie tego o czym piszecie jest <slabo> ......, no cóż jestem dyletantem w sprawach elektroniczno-informatycznych. A tak bardzo chciałbym i u siebie coś zmienić, dodać, poprawić. Ponadto jestem przed FL więc tak, czy siak muszę czekać na pierwsze efekty Waszych prac. W każdym razie duchem jestem z Wami! :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 5 sie 2016, 23:12 
Zagryziak, myślę że opcje jakie mają poszczególne moduły są dokładnie takie same niezależnie od wersji samochodu. Aktywacja danej opcji w module podsystemu to jedno, a udostępnienie tego w menu systemu multimedialnego do zmiany danej opcji w każdej chwili bez ForScana to drugie. Kolega Martinus wie co i gdzie uruchomić. I myślę, że spokojnie zrobi to ryglowanie dla aut sprzed FL. A jak nie jest to zbieżne to znaczy, że Mazda jest bardzo bogata.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 08:23 
Jak jeszcze kolega Matrinus zmieni język w navi na polski to.... <metal> <metal> <metal>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 08:46 
Matarez to na pewno nie, bo nie ma bazy tekstów po polsku. Jakby była to by to dali od razu. Musiałbyś zrobić jakiś export i tłumaczyć tekst po tekście i dopisać wywołanie tego tekstu. Niezła rzeźba. Pytanie czy soft NB1 jest otwarty. Jak jest to na pewno jest to do zrobienia.. :) Kwestia wygenerowania wzorca tekstów, odszukanie od jakiego parametru bierze angielski, niemiecki, japoński, tajski.. :) i ostatni wywoływany język +1 wywoływać polski. Ja obecnie dla jednej z piekarni w Kutnie będę robił tłumaczenie z polskiego na angielski. Baza tekstów w excelu, dodanie kolumny angielski i zmiana parametru z 1033 na ileś tam zmienia tekst wszystkich pól na wizualizacji na angielski. Tylko ja mam do tego narzędzie do exportu/importu. A tu wątpię aby to było takie oczywiste. :) Ale kto wie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 09:22 
Wtajemniczony
Od: 04.01.2015
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
rkarcz napisał(a):
Zagryziak, myślę że opcje jakie mają poszczególne moduły są dokładnie takie same niezależnie od wersji samochodu. Aktywacja danej opcji w module podsystemu to jedno, a udostępnienie tego w menu systemu multimedialnego do zmiany danej opcji w każdej chwili bez ForScana to drugie. Kolega Martinus wie co i gdzie uruchomić. I myślę, że spokojnie zrobi to ryglowanie dla aut sprzed FL. A jak nie jest to zbieżne to znaczy, że Mazda jest bardzo bogata.. ;)

rkarcz
może zaczniesz swoje posty dodatkowo podpisywać moim nickiem? :hihi:
znowu w samo sedno

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 09:32 
Martinus bo ja jestem branża "automation" i sterownik to sterownik, a HMI (Human Machine Interface) to drugie. I czy w mojej branży to system wizualizacji SCADA, czy panel operatorski HMI, to niczym to się nie różni od pary ECU Mazdy i komunikacji z NB1 czy MZD Connect.. Nie mam pojęcia zielonego o warstwie gadania ze sobą ECU i systemów multimedialnych - ale od tego jesteś ty i zakładam kolega molodziec za jakiś czas.. :) Wiesz ja to zawód dyrektor - mogę się wypowiedzieć o ogólnej koncepcji, załatwić piwo i tyle.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 09:44 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
W takim razie czekam z niecierpliwością, bo jestem przekonany że na pewno coś fajnego wymyślicie.
Na koniec sparafrazuję znaną sentencję a wypowiedzianą niedawno na forum przez Evo1501, że takich dwóch (Martinus, rkarcz), jak pozostałych userów na forum nie ma u producenta Mazdy ani ani jednego. (trochę głupawo to chyba wyszło) :wink:

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 09:54 
zagryziak czekaj, czekaj. Kolega Martinus działa, a ja się przyglądam i tylko mu dopinguję.
To co sobie tu piszę jest oczywiste dla każdego kto ma minimum wiedzy o CPU, ECU, PLC i interfejsach operatora.
Tyle z moich zasług w tym temacie. Gdyby mnie kolega Martinus nie zagaił na PW to nie wiem czy bym wpadł na pomysł jechania do Krakowa.
I super, że jest kolejna spontaniczna osoba na forum (Martinus), która jak trzeba jedzie i dzieli się wiedzą z innymi. <brawo>
Kolejna osoba to gzesiolek, który na rzęsach staje, żeby rozruszać krakowski bastion Mazda 6.
Ja za to próbuję zmobilizować jeszcze Mazda Silesia Team niech się podłączą do polskiego spota krakowskiego.. :)
I byłby małopolsko-śląsko-mazowiecki. Pisałem do Andrzejsr, jakby przyjechał to doszedłby człon podkarpacki. :lol:
Może wyjdzie spontanicznie coś takiego jak krzyżacki pomorsko-mazowiecko-mazurski w Grunwaldzie z zeszłego roku.
Ooo, to mogę robić zawsze... Mobilizować, organizować itp. No problem. Gadać jak wiec to ja umim. :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 10:09 
Adept
Od: 22.06.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: opolski
Bardzo, choć po cichu, dopinguję tej inicjatywie. Jestem bardzo ciekaw jakie jeszcze opcje są możliwe do regulacji poza wspomnianymi już (potencjalnymi) i-stop'em, hud'em, może światła np. home leave...
Byłoby na prawdę fajnie znać potencjał sterowników w Mazdzie choć pewno nie są to siemens'y S7 :wink:

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 10:22 
marekm99 widzę kolega z mojej "branży".. <spoko>
I nie ma co dopingować tylko przyjeżdżaj i nam pomóż.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 11:02 
Adept
Od: 22.06.2015
Rok produkcji: inny
rkacz, chciałbym pomóc, ale w mojej pracy, od czasu do czasu, ustawiam pętle sterowania (control loops) w procesach chemicznych i nie znam się na warstwie samego softu PLC, ale mam kolegów co się na tym znają, niestety nie mają oni Mazdy...

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 11:03 
marekm99 nikt nie mówi o programowaniu, ktoś musi przynieść kawę, pączki.. :)
Ja mam tylko 2 ręce, przyda się pomoc. Dawaj, dawaj.. Nie wykręcaj się siankiem.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 14:32 
Adept
Od: 06.08.2016
Wersja: SkyMotion
Region: śląski
Przyglądam się waszym rozmowom i... aż mnie korci aby pójść do swojej Madzi i pokombinować.

Wcześniej kombinowałem przy Vectrze C, ale Op-Comem za dużo nie dało się zrobić.

Tutaj faktycznie przeszkadza mi fakt braku autoryglowania drzwi - które sam ciągle zamykam i otwieram wrrr...
Wożę z tyłu 4-miesięczną córeczkę i chciałbym aby była bezpieczna.

Mam pytanie do znawców, czy kabel od Vectry podejdzie pod Mazdę? W sumie to jest OBD-2.

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 14:39 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
rkarcz może brata bliźniaka znalazłeś:)
Tak pomyślałem , że jeżeli ktoś z was zmieniających softa miał kłopot z sumą kontrolną ... jej przeliczeniem w heksadecymalnym itd, to przecież kolega Martinus pomoże ... nie ? I przeliczy, a wtedy cyk i gotowe .

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 15:19 
Wtajemniczony
Nie widzę problemu
Jeśli ktoś ma kłopot to proszę podać ciągi przed zmianą, wtedy wyliczę sumę kontrolną oraz podam cały ciąg

Bezpartyjny, mój tata czasem wyjeżdżał w delegacje więc nigdy nic nie wiadomo :zawrotglowy:

-- Dodano: So, 6 sie 2016, 16:19 --

Supel napisał(a):
Mam pytanie do znawców, czy kabel od Vectry podejdzie pod Mazdę? W sumie to jest OBD-2.

Jeżeli nie ma przełącznika MSCAN/HSCAN to nie zadziała

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 15:25 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Martinus napisał(a):
Bezpartyjny, mój tata czasem wyjeżdżał w delegacje więc nigdy nic nie wiadomo
<hahaha> , ale wtedy , to nie bliźniak ;)
Mój kolega śmiał się zawsze , że na podwórku żadnego dziecka nie uderzy ... dlaczego ? ... bo a nóż w swoje trafię :D

PostNapisane: So, 6 sie 2016, 21:15 
Supel niedaleko, bo w Krakowie odbędzie się jutro spot "autoryglowaniemazda6gjflprzedflkodozoomzoom".
Będziesz miał okazję wypróbować kabel. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 sie 2016, 22:46 
Świeżak
Od: 19.11.2015
Jest jednak jedna słaba strona tego autoryglowania, choć i tak to milowy postęp :) .
Żeby otworzyć samochód i tak trzeba przekręcić ten dzyndzel na drzwiach :|. Nie jest to zbyt ergonomiczne. W innych samochodach wystarczy pociągnąć za klamkę od wewnątrz.
U nas pociąganie za klamkę nic nie daje. Wciąż brakuje nam normalnego przycisku do ryglowania. Może da sie podpiąć ryglowanie pod ten guzik od istopa, a kabelki od istopa zewrzeć na stałe, zamiast wciskać papierki w przycisk? :idea:

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Zmieniamy dwa ciągi cyfr: jeden aby działało autoryglowanie, a drugi żeby była opcja włączania i wyłączania autoryglowania w menu. Jednak bez tej ingerencji ta opcja jest i tak widoczna w menu jednak niczego nie aktywuje.

PostNapisane: N, 7 sie 2016, 06:04 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ron102 - nie rozumiem. Wg filmu Martinusa zamki otwierają się po zatrzymaniu samochodu.

Ja tam tej opcji w menu nie widzę... Może ktoś już Ci próbował modyfikować soft :)?

administrator
PostNapisane: N, 7 sie 2016, 20:24 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Matarez napisał(a):
autoryglowanie działa bez zarzutu wielkie podziękowania dla forumowe "machera"

Ale masz włączone tylko autoryglowanie czy doszła Ci też nowa opcja w menu?

PostNapisane: N, 7 sie 2016, 20:39 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Super że się udało. Ze swojej strony dodam że miałem w swoim mitsu ASX po prostu przycisk obok wyłączenia ichniego i-stop. I korzystałem nie tyle w celu co by dzieciak mi nie wyskoczył (zapięty w foteliku) a raczej żeby z zewnątrz mi się nikt nie wpakował. I była to zawsze pierwsza czynność którą wykonywałem - często w sumie jeszcze "w locie" siadając na fotelu. Ciekawe czy tylko ja mam taki odpał ;)

Swoją drogą - muszę sprawdzić czy nie ma tej opcji przy wyłączonym silniku - podobno to co jest dostępne jest różne na postoju/w trakcie jazdy. I może dlatego Ron102 to widzi?

PostNapisane: N, 7 sie 2016, 20:46 
Nie widzę żadnych nowych opcji w ustawieniach - powyżej 20km/h zamki się rygluja , po wyłączeniu silnika odryglowują się. Żeby otworzyć drzwi na pracującym silniku trzeba zwolnić czerwony "dings" przy klamce - albo od strony kierowcy albo od strony pasażera.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 sie 2016, 20:51 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Super, że to działa także u nas. Jutro kupuję kabel :cool:

PostNapisane: N, 7 sie 2016, 20:58 
Świeżak
Od: 19.11.2015
Matarez napisał(a):
po wyłączeniu silnika odryglowują się. Żeby otworzyć drzwi na pracującym silniku trzeba zwolnić czerwony "dings" przy klamce - albo od strony kierowcy albo od strony pasażera.

To niezłe, ja ciagle czekam na zamówiony kabel.

moderator
PostNapisane: N, 7 sie 2016, 21:32 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
A w GJ FL z AT są opcje gdzie da się ustawić wg położenia drążka skrzyni a nie wg standardowego od 20km/h i zgaszenia silnika...
Od dziś mam przy zmianie z P na jazdę blokowanie a przy ponowne przestawienie na P odblokowywanie...

PostNapisane: N, 7 sie 2016, 21:48 
Jestem zadowolony :) Mała zmiana, 3 minuty roboty a "radochy w trzy miechy" :wink: Dlaczego Mazda tak się kryje z tymi wszystkimi modami, możliwościami ? :idea:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 sie 2016, 22:17 
Wtajemniczony
Matarez jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$$

PostNapisane: Pn, 8 sie 2016, 01:26 
Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniami - chcę osiągnąć właśnie efekt jaki ma Matarez - otwarcie drzwi po wyłączeniu zapłonu.
Niestety zegar v2.2 coś się zwiesił i nie pokazuje prędkości, wysokości n. p . m. oraz kompasu.
Trochę tak jakby te wartości się zawiesiły - na speedometrze też stoją, więc to raczej nie wina zmian i zegara v2.2. :)
Trochę dziwne, bo z Matarezem i Gzesiolkiem widzieliśmy na rundzie próbnej poarkingu jak się to ładnie zmieniało.
Do wyjaśnienia. Jakkolwiek jestem mega zadowolony ze zmian. Ten niebieski jest obłędny. <spoko>
Kabel będę miał w poniedziałek. Jak ktoś chętny z Wwy i okolic jestem do dyspozycji od 16.08.
Wcześniej popołudniami muszę opróżnić dom przed remontem. :facepalm: Także sorry... :rozejm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 8 sie 2016, 06:16 
Wtajemniczony
Na początku spróbuj reset systemu BACK+NAV+VOL jednocześnie przez ok.10 sek

PostNapisane: Pn, 8 sie 2016, 06:58 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
gzesiolek napisał(a):
A w GJ FL z AT są opcje gdzie da się ustawić wg położenia drążka skrzyni a nie wg standardowego od 20km/h i zgaszenia silnika...
Od dziś mam przy zmianie z P na jazdę blokowanie a przy ponowne przestawienie na P odblokowywanie...

To ja proszę o instrukcje jak ten sposób ryglowania uaktywnić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 714 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1