Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Wt, 9 lut 2021, 22:48 
Bywalec
Od: 20.01.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: lubuski
Skrzynia z rozmowy wnioskuje że jesteś elektrykiem samochodowym , a co to jest jakaś tajemnica?, że trzeba dzwonić do ciebie,
może nagrasz jakiś filmik albo zrób jakąś foto relacje i podziel się ze wszystkimi na forum, też bym był zainteresowanym takim modułem.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 10 lut 2021, 08:02 
Świeżak
Od: 16.05.2018
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Active
Region: małopolski
Tak jestem elektrykiem samochodowym, nie ma zdjec i filmikow poniewaz nie mam czasu na to ( jestem monterem prywatnym wspolpracujacym z salonami ), telefonicznie po to zeby nie rozpisywac sie na smieszne pytania typu nie moge znalezc jakiegos koloru przewodu-dzwoniac mozemy porozmawiam 10-15 min i wysztko wyjasnimy sobie odpowiadajac na liczne pytania-czasowo nie jestem wstanie zawsze tutaj zaglądac

ps. np. w dziale GH w watku skladanie rozkladanie lusterek sami uzytkownicy dodaja fotki ( za wczesniejsza zgoda) z moich modulow i komentujemy wspolnie wszystko
Nie ma zadnych tajemnic chodzi tylko o czas :-)

pozdrawiam!!

PostNapisane: Pt, 22 wrz 2023, 08:18 
Wstydliwy
Od: 19.06.2023
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Hej :) Stałem się posiadaczem pięknej Mazdy 6, rocznik 2015. Została sprowadzona z Niemiec. Czytałem dużo o wątku LH/CH. Czy ktoś znalazł rozwiązanie na to by światła odpalały się po otwarciu samochodu z poziomu kluczyka, gdy są ustawione w pozycji auto? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Ostatnio edytowano Pt, 22 wrz 2023, 08:18 przez maciekelga, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Pt, 29 wrz 2023, 19:43 
Nowicjusz
Od: 22.01.2020
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Region: zachodniopomorski
Witam

Czytałem cały wątek i nie jestem pewien czy moja mazda ma coming home, leaving home.
Próbowałem opcje z długimi i nic potem ustawiłem światła na mijania ale ciągle się świeca jak zamknę auto.
Mazda 6 GJ 2.5 AT 2013r Skypassion

PostNapisane: Śr, 27 lis 2024, 09:13 
Wstydliwy
Od: 26.11.2024
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
22 września 2023, o 08:18 Rust napisał(a):
Czy ktoś znalazł rozwiązanie na to by światła odpalały się po otwarciu samochodu z poziomu kluczyka, gdy są ustawione w pozycji auto?

Znalazłeś na to jakieś rozwiązanie?

PostNapisane: Śr, 27 lis 2024, 09:19 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Chyba się nie da...

PostNapisane: Śr, 27 lis 2024, 09:20 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Nie bardzo rozumiem, u mnie tak to działa, światła włączają się jak otworzę z kluczyka. Są ustawione na "auto" cały czas. Ta funkcja nazywa się "leaving home" w odróżnieniu od "coming home", którą mam wyłączoną. Ustawia się w menu.
Produkcja końcówka 2016 r., wersja SkyPassion.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2024, 09:56 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Region: dolnośląski
Masz lift2. W lift1, produkowany do końca czerwca, niestety to nie działa.

PostNapisane: Śr, 27 lis 2024, 13:08 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Ok, rozumiem. Ja to mam wlaczone tylko po to, żeby w razie czego znaleźć samochód na parkingu, jak zapomnę gdzie zostawiłem. Normalnie nie używam kluczyka, otwieram z przycisku.

PostNapisane: Śr, 15 sty 2025, 08:35 
Wstydliwy
Od: 26.11.2024
Wersja: SkyEnergy
27 listopada 2024, o 09:20 Luke napisał(a):
Nie bardzo rozumiem, u mnie tak to działa, światła włączają się jak otworzę z kluczyka. Są ustawione na "auto" cały czas. Ta funkcja nazywa się "leaving home" w odróżnieniu od "coming home", którą mam wyłączoną. Ustawia się w menu.
Produkcja końcówka 2016 r., wersja SkyPassion.

U mnie z kolei to nie działa, też końcówka 2016 produkcja. Możliwe, że to działa tylko w SkyPassion, ja mam SkyEnergy.

PostNapisane: Wt, 11 lut 2025, 16:47 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Wersja: SkyDream
W mojej Mazdzie 6 GL 2022 z bezkluczykowym dostępem oraz automatycznymi światłami mijania i drogowymi z reflektorami matrycowymi LED, oświetlenie powitalne działa analogicznie jak w starszych modelach, z tą różnicą że manetka może być ustawiona w pozycji AUTO.

Mazda 6 GL 2016 - 2018 FL2 i 2018 - 2023 FL3
Oświetlenie powitalne (leaving home) wg instrukcji i moich testów
- Manetka świateł w pozycji AUTO, pozycyjne (TNS) lub mijania (HEAD).
- Zapłon jest wyłączony.
- Zamki drzwi zamknięte.
- Kluczyk znajduje się poza samochodem.
- Dzień lub noc - natężenie światła nie ma znaczenia i czujnik zmierzchu nie jest brany pod uwagę.
- Otwarcie drzwi przyciskiem tylko z pilota. Otwarcie drzwi przyciskiem na klamce anuluje procedurę.
- Światła mijania, pozycyjne, tylne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej zaświecą się na 30 sekund.

Oświetlenie drogi do domu (coming home) działa identycznie jak w starszych modelach.
Mazda 6 Headlights Switch-min.png

Mazda 6 GJ 2014 - 2016 FL1
Wg postów na forum, w starszych modelach z automatycznymi światłami mijania, manetka świateł musi zostać przestawiona na światła mijania (HEAD).

Patrząc na schemat działania przełącznika świateł widzimy, że w pozycji AUTO OFF wszystkie piny są rozwarte, a w pozycji HEAD OFF pin E jest zwarty z D oraz K.
Mazda 6 Headlights Switch Wiring-min.png

Rozwiązanie
Do rozwiązania tego problemu można zastosować dwa przekaźniki normalnie zwarte, które po wyłączeniu zapłonu ACC połączą piny E i D oraz E i K - wymuszają pozycję manetki HEAD OFF. Natomiast po włączeniu zapłonu ACC, przekaźnik rozłączy te piny przywracając funkcjonowanie manetki zgodnie z ustawionym na niej trybem, np. AUTO.

Takie rozwiązanie pozwala korzystać z oświetlenia powitalnego pozostawiając manetkę w pozycji AUTO. Ponadto po wyłączeniu zapłonu zainstalowany moduł nie będzie pobierał prądu. Nie trzeba również przycinać żadnych kabli.

Instalacja
Manetka świateł jest wpięta bezpośrednio do modułu Start-Stop, który znajduje się w kolumnie kierownicy. Wpięcie się bezpośrednio do wspomnianych pinów jest utrudnione. Trzeba rozmontować manetkę i poszukać możliwości przylutowania 3 przewodów. Z tyłu manetki widoczne są jakieś przewody wewnątrz obudowy. Możliwe że są one tym czego szukamy. Niestety nie mam manetki luzem, aby to zweryfikować.
Mazda 6 Headlights Switch Removal-min.jpg

Zasilanie ACC można pobrać z pinu 1E (szary z czerwonym paskiem) lub 2C (żółty z zielonym paskiem) z modułu Start-Stop. Masę GND można podłączyć do pinu 1AF (czarny z żółtym paskiem) lub 2A i 2B (czarny)
Start-Stop Module Plugs-min.png

Potencjalne problemy
Gdyby moduł uległy awarii, to manetka zawsze będzie widoczna dla pojazdu w pozycji świateł mijania (HEAD). Ale ryzyko jest minimalne. W samochodzie jest wiele przekaźników i się nie psują.

Po wyłączeniu zapłonu z zainstalowanym modułem prawdopodobnie nie można przestawić manetki do pozycji OFF, ponieważ taki stan nie występuje.

Po wyłączeniu zapłonu przestawienie manetki do pozycji AUTO lub pozycyjne (TNS) nie będzie miało wpływu, ponieważ moduł wymusi pozycję mijania (HEAD).

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 11 lut 2025, 17:39 
Amator
Od: 15.01.2024
Rok produkcji: 2018
Region: zagranica
A coming home działa przy zamykaniu auta przyciskiem na klamce?
Leaving home mi działa jak otwieram z kluczyka, ale coś mi coming home nie chce działać, w sensie, że jak przyjadę, wysiądę, zamknę auto przyciskiem na klamce to światła są wyłączone.

PostNapisane: Wt, 11 lut 2025, 20:00 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Leaving home działa po użyciu wyłącznie przycisku na pilocie, aby doświetlić drogę dojścia do samochodu.

Coming home - doświetlenie drogi do domu uruchomia się poprzez krótkie przytrzymanie dźwigni świateł drogowych po wyłączeniu zapłonu, a nie poprzez zamknięcie auta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1