Teraz jest N, 9 sie 2020, 02:51

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 10 wrz 2015, 13:31 
Wstydliwy
Offline
Od: 27.04.2014
Posty: 8
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Witam. Jak w temacie, borykam się z tym komunikatem. Ale po kolei...

Niedawno zakupiłem nową Mazdę 6 2015 FL Sedan. Z akcesoriów wybrałem m.in. hak. Okazało się, że w dniu odbioru samochodu hak jeszcze nie dojdzie na czas więc odebrałem samochód bez haka. Wszystko było ok, do czasu... Po ok. 3 tygodniach dostałem informację, że hak już na mnie czeka więc podjechałem do ASO na montaż. Hak został zamontowany i okazało się, że system SCBS (tył) uległ awarii ponieważ niewspółgra z konstrukcją haka. Nieważne czy hak jest zdemontowany czy też nie - cały czas mam info "SCBS Reverse Malfunction". Dzisiaj dowiedziałem się, póki co nieoficjalnie, że system po prostu nie będzie działał gdy w samochodzie zamontowana jest konstrukcja haka. Póki co, czekam na oficjalne potwierdzenie. W międzyczasie udało mi się wyszperać podobny problem na forum CX-5: http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... sage/page2 który niby został rozwiązany ale szczegółów póki co brak.
W poprzednich Mazdach 6 (tych sprzed FL) ten problem nie występował ponieważ nie było w nich systemu SCBS na tył.

Pytanie do forumowiczów, czy ma ktoś z Was hak w wersji po lifcie?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 10 wrz 2015, 13:36 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Online
Od: 06.05.2015
Posty: 2526
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Krasti, ja mam hak w FL, ale kombi... Ale na razie tylko raz go zakladalem, dla sprawdzenia...
Co do samej konkstrukcji, to moze raz na moze 50x pojawia mi sie blad z nie dzialaniem SCBS na tyl, ale generalnie przez wiekszosc czasu dziala, wiec nawet sie specjalnie nie zastanawialem...
Raz jak mialem komunikat wystarczylo dac D, P i ponownie wrzucic wsteczny R i zalapalo juz bez bledu...
Moze konstrukcja zaslania czujnik czesciowo?
Jak zwiekszy mi sie czestotliwosc bledow to sam pomecze ASO...

_________________
Obrazek <pucu>


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 1 sie 2020, 11:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 01.08.2020
Posty: 1
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Cz, 10 wrz 2015, 13:31 Krasti napisał(a):
Witam. Jak w temacie, borykam się z tym komunikatem. Ale po kolei...

Niedawno zakupiłem nową Mazdę 6 2015 FL Sedan. Z akcesoriów wybrałem m.in. hak. Okazało się, że w dniu odbioru samochodu hak jeszcze nie dojdzie na czas więc odebrałem samochód bez haka. Wszystko było ok, do czasu... Po ok. 3 tygodniach dostałem informację, że hak już na mnie czeka więc podjechałem do ASO na montaż. Hak został zamontowany i okazało się, że system SCBS (tył) uległ awarii ponieważ niewspółgra z konstrukcją haka. Nieważne czy hak jest zdemontowany czy też nie - cały czas mam info "SCBS Reverse Malfunction". Dzisiaj dowiedziałem się, póki co nieoficjalnie, że system po prostu nie będzie działał gdy w samochodzie zamontowana jest konstrukcja haka. Póki co, czekam na oficjalne potwierdzenie. W międzyczasie udało mi się wyszperać podobny problem na forum CX-5: http://www.mazdas247.com/forum/showthre ... sage/page2 który niby został rozwiązany ale szczegółów póki co brak.
W poprzednich Mazdach 6 (tych sprzed FL) ten problem nie występował ponieważ nie było w nich systemu SCBS na tył.

Pytanie do forumowiczów, czy ma ktoś z Was hak w wersji po lifcie?


Witam,

Czy udalo Ci sie rozwiazac ten problem? Ja jestem swiezo po montazu haka w M6 2015 FL sedan i po wrzuceniu R mam komunikat: "SCBS reverse disabled". Podobnie jak piszesz, niezaleznie czy kula haka jest wpieta czy wypieta.

Probowalem wlaczac/wylaczac SCBS, resetowac ustawienie do fabrycznych (wlaczane by default), przecieralem czujniki - niestety blad ciagle jest.

W poniedzialek mechanik, ktory montowal hak ma sie skontaktowac z producentem wiazki (dedykowana hak-system 13-pin), zeby potwierdzic, czy maja jakies rozwiazanie na ten problem, natomiast po zgloszeniu bledu na szybko modul zostal wypiety i komunikat nadal byl, wiec nie jestem pewien czy rzeczywiscie nie jest tak, ze fizyczna konstrukcja haka jest problemem (mam zamontowany hak brink/thule).

Bede wdzieczny za odpowiedz i/lub prosba o opinie/info uzytkownikow Mazda6 sedan z SCBS-R czy spotkali sie z podobnym problemem.

Pozdr.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.