Teraz jest Cz, 25 kwi 2019, 11:45

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 8 kwi 2019, 21:39 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Na pewno dobrze działa z wersjami auta gg/gy gdyż taką Madzie posiadałem. Interfejsy z nowszym oprogramowaniem np. v2 już z pierwszą generacją nie chciały działać.
Moim zdaniem będzie mniej funkcji do uruchomienia. Czy tak jest? Nie wiem, musiałbym odpalić oba dwa interfejsy i porównać.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 kwi 2019, 12:24 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Zbyk,
czy masz możliwość sprawdzenia v 2.1 a ja sprawdzę 1.5.
Czy wystarczy info z zakłądki pojazd w forscan lite czy proponujesz inne porównanie?
Podejrzewam też, że lepiej byłoby porównać interfejsy na takich samych autkach. Ja mam GJ z 2015 roku 2.0 165 KM MT wersja SkayPassion. Może ktoś z kolegów mógłby pomóc.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 kwi 2019, 12:50 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Interfejs obd v1.5 mam po kablu. Natomiast car 2 po bluetooth jaka jest wersja sterownika na ten moment nie wiem. W weekend mogę porównać Ci oba interfejsy i zobaczyć ich funkcjonalność.
Pozdrawiam.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 9 kwi 2019, 13:56 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Super. Zobacz jakie sa różnice i jak zgłasza car2 w programie elm identifier ze sklepu Play.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 10 kwi 2019, 22:55 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Na szybko sprawdziłem.
Poniżej masz numer sterownika jaki jest w OBD ICar 2


Nr sterownika.png

Jeśli ktoś by pytał co to błędy to od razu odpowiem błędy kamer. Zaparowania, deszcz, mgła, śnieg, brud.
Pozdrawiam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 11 kwi 2019, 22:27 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
U mnie v to 1.5. zauważyłem, że aby się połączyć trzeba trafić z ustawieniem tego przelacznika metalowego.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

-- Dodano: 11 kwietnia 2019, o 09:47 --


Jednak nie to jest istotne. Najważniejsze, jakie różnice są w forscanie wynikające z użytego interfejsu elm w wersji 1.5 a 2.1. Czy wersja 2.1 daje więcej możliwości konfiguracji/diagnostyki dla M6 GJ? Ktoś coś wie w tej kwestii?


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: Pt, 12 kwi 2019, 08:55 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 7785
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Nie sądzę, że zmiana wersji interfejsu ma jakiekolwiek znaczenie na zakres konfiguracji czy diagnostyki.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 kwi 2019, 12:09 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Sam tego nie wiem, ale w różnych marketingowych bełkotach piszą, że v2.1 więcej odczyta modułów niż 1.5 :idea: ???


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 kwi 2019, 12:15 
Nowicjusz
Offline
Od: 21.01.2016
Posty: 36
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Skoro ten icar 2 po bluetoothie miałby dokonywać zmian w funkcjach sterowniczych to pytanie czy w programie forscan lite jest wogóle dostęp do modulu RBCM ?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 kwi 2019, 15:02 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
U mnie na elm 327 v 1.5 podłączonym po bluetooth z telefonem nie widzę tego RBCM w forscan lite. Tak to wygląda jezeli chodzi o dostępne moduły. Czy powinno tu być ich więcej? Autko GJ z 2015 roku wersja sky Passion.


ObrazekObrazekObrazekObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 13 kwi 2019, 17:01 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Niestety jakaś lipa z tym elm327 bluetooth... tzn forscan na laptopie z trudem ale się łączył odczytując moduły w tym rbcm, ale już nie mogłem go programować, bo wisiało wszystko.

Tu pytanie czy z tym icar pro 3 bluetooth można spokojnie łączyć się z forscana z laptopa? Proszę o konkretne potwierdzenie lub zaprzeczenie bo już nie chcę więcej tracić czasu

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano So, 13 kwi 2019, 17:08 przez tombien, łącznie edytowano 2 razy
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 13 kwi 2019, 17:19 
Stary wyjadacz
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 4895
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Z wersją 1.5 są często problemy w GJ GL.
Musisz dla pewności mieć Elma z wersją 2.1 , klon też jest ok ale 2.1.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 13 kwi 2019, 20:58 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
...a te icary pro działają bez problemu z forscanem na laptopie? Jak pyram sprzedawców to ściemniają, że nie wiedzą co to forscan. Co kupić na bluetooth do programowania w forscanie?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 kwi 2019, 07:56 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Zbyk, czy mógłby mi potwierdzić, że na swoim icar łączysz się na forscanie na laptopie?

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 kwi 2019, 11:50 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Jak uda mi się skonfigurować mój stary laptop z zew. bluetooth na usb to tak. Niestety mam starego lapka który nie ma takich udogodnień poza USB i WIFI.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 kwi 2019, 11:54 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Oka. Głównie chodzi o moduł R BCM

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 kwi 2019, 12:55 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.07.2017
Posty: 833
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Do RBCM musisz mieć interfejs obsługujący MS i HS CAN.

_________________
Mazda CX-5 2.2 AT SkyActiv-D AWD, SkyPassion, 2014r, przebieg ~203000km. <pucu>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 14 kwi 2019, 13:22 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Właśnie o to mi chodzi od dłuższego czasu aby ktoś z Was zweryfikował czy te icary np. pro 3 bluetooth to mają.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 15 kwi 2019, 23:19 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Nie pisz posta pod postem bo dostaniesz ostrzeżenie od szefa tego pokładu. Możesz go edytować i dopisać co potrzebujesz.

wrobel79. Może więcej cierpliwości kolego. Nie mam tyle czasu aby poświęcać się Twojej sprawie.
Z tego co ustalilem.
Spróbuj i ty.
1. Trzeba sparować urządzenia bluetooth lapka z interfejsem.
2. Odczytać pod jakim portem COM w menadżerze urządzeń przypisany został iCar (np. COM3)
3. Odpalamy Forscan, wchodzimy w ustawienia programu wybieramy COM3.
4. Próbujemy się połączyć.

Z tego co mi się udało to nastąpiło połączenie, ale coś jest z prędkościami w samym COM. Bądź cierpliwy, bo robię to z nieprzymuszonej woli, a nie muszę.

Screen.jpg


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 16 kwi 2019, 04:56 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Zbyk prośba nie była konkretnie do Ciebie. Było to ogólne pytanie czy działają te icary z forscanem i czy ktoś z tylu osób może to potwierdzić, że się kiedyś połączył i programował moduły również MSCAN. Jak nie icar to jaki interfejs na bluetooth do Mazdy 6 GJ będzie ok pod forscana.
Ot tyle.
Wczoraj odesłałem swojego bo nie szło nic z tym zrobić.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 kwi 2019, 08:32 
Wstydliwy
Offline
Od: 05.03.2018
Posty: 14
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Panowie, ja bym tylko chciał powiedzieć, że jeśli ktoś szuka interfejs pod iPhone to potwierdzam, że świetnie działa Vgate iCar3 WiFi OBDII ELM327. Piszę oczywiście pod katem aplikacji Forscan


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 18 kwi 2019, 08:59 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Taka informacja jest potrzebna tylko, że dla forscana z laptopa

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 kwi 2019, 00:10 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 204
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
No dobra wrobel79 ogarnięte na lapku z winem 10
Poniżej zamieszczam screeny z Forscan dla iCar 2 z bluetooth 3.0 kupiony w Łodzi sklep Konektor:

http://www.konektor5000.pl/index.php?p3940,forscan-vgate-icar-2-interfejs-diagnostyczny-ford-mazda-lincoln-mercury-na-telefon-tablet-z-android

Screen 1-5.jpg

screen 6.jpg

screen 7.jpg

iCar2 można włączyć w trybie auto oraz w HS-CAN/MS-CAN działa w obu przypadkach.
Mam nadzieję, że więcej nie muszę wyjaśniać.
Pozdrawiam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 kwi 2019, 05:35 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Dobra robota Zbyk.
Widać moduły z HS-CAN.
Czy również polączyłeś się z MS-CAN? Nie widać listy modułówMS-CAN, a tam jest RBCM w którym programuje się autoryglowanie, światła, znajdź auto itp.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 kwi 2019, 07:24 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 15.07.2017
Posty: 833
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Moim zdaniem interfejsy typu iCar nie będą miały opcji dostępu do HS CAN, potrzebny interfejs z fizycznym przełącznikiem (ELM 327). Sam używam właśnie ELM327 na kablu (do programowania / czynności serwisowych) + iCar 2 BT (do obserwacji).

_________________
Mazda CX-5 2.2 AT SkyActiv-D AWD, SkyPassion, 2014r, przebieg ~203000km. <pucu>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 kwi 2019, 21:58 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Chyba kupię kolejny interfejs tym razem icar 3 pro bluetooth i sprawdzę na własnej M6 GJ. Po tym dam Wam znać konkretnie jak to jest z obiema szynami tzn HS i MS CAN.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 kwi 2019, 20:51 
Wtajemniczony
Offline
Od: 01.08.2015
Posty: 202
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Kolego wrobel79, specjalnie dla Ciebie sprawdziłem interfejsy pod kątem programowania R_BCM i niestety Vgate iCar PRO BT 4.0 nie ogarnia tego.
Bez problemu połączyłem się z modułem interfejsem Viakena na STN1170 przez WiFi, który posiada automatyczny przełącznik HS/MS CAN.
Każdym połączyłem się telefonem i lapkiem bez problemu.

_________________
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 kwi 2019, 22:41 
Amator
Offline
Od: 10.12.2018
Posty: 71
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wielkie dzięki. Konkretna pomoc.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron



Samochody używane

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.