Teraz jest Pt, 24 lis 2017, 04:33

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 18 maja 2016, 13:17 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.05.2016
Posty: 1
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Czy udała Ci się wymiana foteli. Będę stał przed takim samym problemem. Będę wdzięczy za info.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 18 maja 2016, 14:52 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.11.2015
Posty: 2
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Ja mogę się wypowiedzieć odnośnie wymiany samej tapicerki skórzanej na skorzana na fotelach przednich. Kupiłem używany fotel z UK tam to jest fotel pasażera u Nas kierowcy. Stan bdb. Wyjalem fotel 4 śruby. Skore zdjalem. Jest tam masa haczykow/drucikow metalowych które trzeba odhaczyć. Okolo 1.5h roboty. Następnie zakładanie na drugim fotelu okolo 2h. W razie pytan chetnie udziele odpowiedzi.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 19 sie 2016, 16:55 
Świeżak
Offline
Od: 23.06.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Koledzy nawiązuje do wcześniejszych zapytań odnośnie wymiany skórzanych elektrycznych foteli (z wersji skypasion) do auta z materiałową tapicerką i bez elektryki (wersja skyenergy).

W wersji skyenergy nie ma wiązek okablowania do sterowania elektryką foteli, aby podłączyć "plug and play"

Udało mi się ustalić, że za sterowanie elektryką odpowiadają dwie białe kostki:

- W fotelu pasażera jest 2-pinowa, wystarczy podać zasilanie 12V i sterowanie już działa.

- W fotelu kierowcy jest problem, fotel jest z pamięcią i biała kostka jest 5-pinowa czy orientuje się
ktoś lub dysponuje schematem w jaki sposób to podłączyć?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 20 sie 2016, 22:48 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6403
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Pod siedzeniem kierowcy jest sporo wtyczek, przynajmniej na schemacie. I nie mogę zlokalizować żadnej 5-pinowej. Jest sporo większa i dochodzi do niej +12 oraz co ciekawe CAN...

zerknij sobie, wygenerowałem Ci kawałek dokumentacji od którego możemy rozpocząć ;)

Mazda_GJ_memory_power_seat_01.pdf

_________________
SPRZEDAM Mazda 6 GJ 2.5 SkyPassion na gwarancji BARDZO ZADBANA


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 00:58 
Świeżak
Offline
Od: 23.06.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Kaczor dzięki za info.

Te 5 pinów, o które pytałem to właśnie 1G 1M 1C 1E 1O

Piny 1C i 1E to magistrala CAN (można zaprogramować pamięć fotela z konkretnym kluczykiem), na razie wolę tego nie podłączać.

Na pin 1G prawdopodobnie trzeba podać napięcie +12V i dopiero będzie aktywne sterowanie przyciskami z boku fotela. W schemacie jest info, że na włączonym zapłonie podawane jest napięcie +12V.
Dajcie znać czy można regulować fotel kierowcy przełącznikami z boku fotela (góra-dół, przód-tył...) na włączonym silniku i podczas jazdy autem?

Na piny 1M i 1O trzeba podać napięcie +12V (w schemacie od Ciebie jest opis "B+")

Znalazłem więcej schematów i wynika z nich, że piny 1J i 1H podłączamy pod MASĘ(-)


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 08:10 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 6569
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Można regulować położenie foteli podczas jazdy, natomiast nie zadziała wybrana pozycja z pamięci. To tylko na postoju i nie pamiętam czy czasem bez włączonego silnika.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 09:28 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6403
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
tombien pamięć fotela działa przy włączonym silniku, w automacie trzeba przełączyć na P, w manualu podejrzewam ze na luzie albo z wciśniętym sprzęgłem (?)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
SPRZEDAM Mazda 6 GJ 2.5 SkyPassion na gwarancji BARDZO ZADBANA


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 19:28 
Świeżak
Offline
Od: 23.06.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Gdy na piny 1M i 1O podam napięcie +12V, a na piny 1J i 1H podłącze MASĘ(-) niestety sterowanie na bocznym panelu (żaden z 4 silników) nie reaguje, działa tylko piąty silnik poduszki na plecach - odcinek lędźwiowy (ale on jest podłączony bezpośrednio z pominięciem modułu pod fotelem).

Nie wiem co dalej? Magistrala CAN jest potrzebna tylko do pamięci foteli, ale nie mam pewności, być może moduł bez podłączonego CAN-a nie startuje?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 21:59 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6403
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Nic tam więcej nie ma ciekawego podłączone :(

Mazda_GJ_memory_power_seat_02.pdf
Mazda_GJ_memory_power_seat_03.pdf

_________________
SPRZEDAM Mazda 6 GJ 2.5 SkyPassion na gwarancji BARDZO ZADBANA


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 22:12 
Świeżak
Offline
Od: 23.06.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Kaczor już przeglądałem te schematy i niestety nie wnoszą nic nowego. Brak mi pomysłów.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 21 sie 2016, 22:25 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 22.10.2012
Posty: 6403
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Pytanie czy wszystko było sprawne przy wyjmowaniu z oryginalnego auta?

_________________
SPRZEDAM Mazda 6 GJ 2.5 SkyPassion na gwarancji BARDZO ZADBANA


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 21:16 
Świeżak
Offline
Od: 23.06.2014
Posty: 17
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Wyjaśniło się, prawidłowo podłączałem zasilanie fotela, na piny 1M i 1O podajemy +12V, a na piny 1J i
1H podajemy MASĘ (-). Podłączałem na zasilaczu o zbyt małym amperażu, wymieniłem na mocniejszy i sterowanie na bocznym panelu działa prawidłowo, ale bez obsługi pamięci.

W instrukcji wyczytałem, że pamięć jest aktywna na postoju (automat tryb P, manual zaciągnięty ręczny),
więc te informacje moduł otrzymuje po magistrali CAN, raczej nie będę sam próbował podłączyć CAN-a, nie wiem też czy nie trzeba uaktywnić obsługi fotela z pamięcią w komputerze samochodu.

Podsumowując sterowanie elektryką foteli w M6 można bez problemu uruchomić bez przygotowanych fabrycznie wiązek, będę jeszcze myślał nad uruchomieniem pamięci.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 21 lis 2016, 11:09 
Amator
Offline
Od: 18.11.2016
Posty: 100
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Tomekk
Udało Ci się może podłączyć pamięć ustawienia foteli?
Wiesz może jak wygląda temat z tylną kanapą, jest ona podgrzewana można ją łatwo podłączyć jest wiązka?


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 08:39 
Świeżak
Offline
Od: 17.09.2016
Posty: 33
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: podlaski
Ponowię temat czy ktoś już dokonał przeszczepu skórzanych foteli w GJ do wersji z manualną regulacją siedzeń i jak zostały rozwiązane podłączenia pozdrawiam


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 09:44 
Amator
Offline
Od: 18.11.2016
Posty: 100
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Ja mam włożoną skórę z elektryką.
Generalnie potrzeba kostki z kablami od foteli elektrycznych i wspinasz się na wysokości progu w instalację.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 10:09 
Świeżak
Offline
Od: 17.09.2016
Posty: 33
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: podlaski
o widzisz a gdzie kupiłeś kostki i może masz schemat w które kable wpinac

-- Dodano: Śr, 6 wrz 2017, 11:09 --

powiedz też czy działa pamięć fotela


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 10:35 
Amator
Offline
Od: 18.11.2016
Posty: 100
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Tak działa.
Jeszcze dwa bezpieczniki.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 10:54 
Świeżak
Offline
Od: 17.09.2016
Posty: 33
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: podlaski
masz może schemat w które kolory kabli się wpinałeś i które bezpieczniki nie wiem czy sam ograne czy podjadę na service ale oni za dorobienie kilku kabelków zaraz dowalą odpowiednią opłatę znając życie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 11:38 
Amator
Offline
Od: 18.11.2016
Posty: 100
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Nie mam. Robiłem w serwisie bo auto na gwarancji.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 12:06 
Świeżak
Offline
Od: 17.09.2016
Posty: 33
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: podlaski
chyba ja tak samo zrobię zmienię i podjadę do serwisu na podłączenie tego bo to chyba najrozsądniejsze wyjście będzie


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 6 wrz 2017, 13:15 
Amator
Offline
Od: 18.11.2016
Posty: 100
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Myślę że tak, na pewno taniej. Najpierw się dowiedz czy będą chcieli to w twoim serwisie zrobić.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 wrz 2017, 20:15 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 554
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Pytanie: jak złożyć przedni fotel i kanapę żeby uzyskać jak najbardziej płaską powierzchnię? Przewożę deski i po raz kolejny celują mi w niebo. Zdjąłem zagłówki, położyłem kanapę i na to to fotel pasażera... i jest beznadziejnie. Ma ktoś jakiś patent? Da się w ogóle jakoś sensownie to położyć? Fotel oczywiście max do przodu.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 wrz 2017, 20:48 
Adept
Offline
Od: 30.06.2017
Posty: 130
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wedrowiec, kombi? Sedan? Bo jak kombi, to ja długie rzeczy w poprzednim samochodzie przewoziłem wsadzając w nogi pasażera, potem opierając na położonym przednim fotelu, kończąc na oparciu tylnej kanapy (w normalnej pozycji) bez zagłówków.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 wrz 2017, 21:39 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 554
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ups, kombi. Deski mają 240 cm więc muszą leżeć siedzenia.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 wrz 2017, 21:50 
Adept
Offline
Od: 30.06.2017
Posty: 130
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wedrowiec, 240 cm to przewieziesz moim sposobem. Pytanie jak ciężkie te deski i ile. Wydaje mi się, że nie rozłożysz przedniego fotela na płasko, zresztą sam sprawdziłeś.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 25 wrz 2017, 22:01 
Stały bywalec
Offline
Od: 10.07.2016
Posty: 554
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
240 chyba tak nie wejdzie, jutro sprawdzę. długość od klapy do przodu (schowek) to jakieś 275 cm, wiozłem deskę 270 i było prawie na styk. Dzięki za pomysł do sprawdzenia.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.