Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 11:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:02 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Niemożliwe żeby Ci ASO z Twojej polisy zrobiło. Po pierwsze musisz pisać wniosek o wypłatę odszkodowania do leasingu, który wydaje Ci takie upoważnienie.

Ale nadal jakby to szło z Twojej polisy to byś dostał listem info od ubezpieczyciela ile i komu wypłacili. Możliwe że AutoDNA uprościło i wpis z bazy serwisowej Mazdy zamieściło u siebie jako naprawa z ubezpieczenia, albo faktycznie to naprawa z ubezpieczenia, ale nie Twojego a ich, np wpisali sobie że na lawecie im ktoś otarł ten samochód czy coś żeby było taniej czy coś podobnego. Ale daj znać.

Mimo wszystko raczej stawiałbym na niekompetencje AutoDNA, które klepanie nowego auta w ASO od razu podpięło jako dzwon z ubezpieczenia ;)

Ostatnio edytowano Pn, 29 mar 2021, 13:04 przez szymonpoznan1, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:04 
Wtajemniczony
Od: 06.07.2018
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
szymonpoznan1 napisał(a) napisał(a):
Niemożliwe żeby Ci ASO z Twojej polisy zrobiło. Po pierwsze musisz pisać wniosek o wypłatę odszkodowania do leasingu, no chyba że nie masz leasingu (bo nie wiem czemu tak przyjąłem ;) ).

Dlatego właśnie jakby tak zrobili to by sobie niezłe kuku zrobili.

Na razie pytałem w PZU i nie ma żadnego wpisu o tym, że to jest z ubezpieczenia.

AutoDNA nie byłoby problemem gdyby nie fakt, że na portalu leasingodawcy też mam wpis o uszkodzeniu.
Nie zmienia to faktu, że w ogóle takie wpisu nie powinno być skoro traktowali to jako naprawę w ramach gestu handlowego, chyba że właśnie gdyby była naprawa gwarancyjna to wtedy by tego wpisu nie było.

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:07 
Nałogowiec
Ciekawa akcja. Żygać mi się już chcę tą Mazdą, ja mam na Masce 310 mikronów, przez kilka miesięcy nie było nowych odprysków (i nie dziwiło skoro było malowanie podwójnie) ale teraz i tak zaczynają się pojawiać. Do tego na słupkach (też były malowane) czy nawet na lusterkach (a te są z plastiku).

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:11 
Wtajemniczony
Niestety to nie jest problem AutoDNA, sprawdziłem na innej stronie i też mam pokazane że jeden wpis istnieje,
muszą to mieć z jakiejś innej bazy.
Nie pozostaje mi nic innego jak czekać.
Jeżeli okażę się, że to salon dokonał takiego wpisu to będzie dodatkowa cegiełka do pozwu.
Sprawa niestety utknęła aktualnie w sądzie gospodarczym (wcześniej poszło do cywilnego ale przerzucili sprawę) i nadal czekam na wystartowanie.

@szymonpoznan1
a u Ciebie jak wyglądają wpisy np. w AutoDNA albo gdziekolwiek gdzie można sprawdzić historię?

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:14 
Nałogowiec
Nie znam się na tych raportach, narazie nie wykupiłem a to co pokazuje za darmo chyba (o ile dobrze rozumiem) pokazuje że nie ma sensu kupować bo nic tam nie będzie więcej... Jak to wyglądało u Ciebie przed opłaceniem?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 13:21 
Wtajemniczony
Doskonale, nie masz żadnego wpisu.
U mnie jest informacja o 1 wpisie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 15:23 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: mazowiecki
malagb, opisz koniecznie co zaszło w Twoim przypadku.

skwarosz, nie odpuszczaj im, bo to realnie zaniża wartość Twojego pojazdu - tak jak napisałeś...

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 16:37 
Bywalec
Od: 08.04.2016
Region: zagranica
29 marca 2021, o 14:07 szymonpoznan1 napisał(a):
Żygać mi się już chcę tą Mazdą, ja mam na Masce 310 mikronów, przez kilka miesięcy nie było nowych odprysków (i nie dziwiło skoro było malowanie podwójnie) ale teraz i tak zaczynają się pojawiać. Do tego na słupkach (też były malowane) czy nawet na lusterkach (a te są z plastiku).

Jak miałem Citroena C5-tkę to przez 12 miesięcy złapałem chyba 3 odpryski, a dokładnie na tej samej trasie, którą codziennie się przemieszczam - teraz Mazdą 6 przez 10 miesięcy złapałem chyba ze 30 (głównie na masce, ale też właśnie na słupkach, lusterkach, dachu, drzwiach), no lakier masakra.
Do tego szyba jakoś mocno też dostaje, mam praktycznie całą w odpryskach przez te 10 miesięcy, na szczęście żaden w najwrażliwszym polu widzenia kierowcy.
A dzisiaj oświadczyłem lubej, że w przyszłym roku chciałbym zmienić auto, aczkolwiek to bardziej kwestia silnika i braku przyjemności z jazdy, w końcu żyje sie tylko raz.

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 17:10 
Nałogowiec
Na co chcesz zmienić? Ja żonie mówić nie muszę :D widzi codziennie jak przeglądam A7ki ;-D

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 19:20 
Wtajemniczony
Teraz wisienka na torcie co do tego wpisu, które widnieje w AutoDNA.
Dodanie wpisu było w lutym 2019 roku, czyli w dniu ich prawdopodobnej wyceny ale żeby było śmieszniej oni mi wtedy to odrzucili.
Czyli jeżeli bym nie próbował daje to miałbym wpis o uszkodzeniu bez faktycznego nawet zgłoszenia i naprawy przez nich.
Z tego co mogłem się dowiedzieć od mazdy na facebooku

"inne portale, które ujawniają dane dotyczące historii samochodów, np.: audatex, przekazują informacje o wykonanym kosztorysie w tym systemie. Nie wskazuje to w żaden sposób na szkodę."

Fajnie, tylko ja nadal mam taki wpis, a jakby nie naprawiali auta z racji good will to nadal bym ten wpis miał.
Co do nowego auta to ja właśnie finalizuję zakup Cupry Formentora, miała być Mazda ale po tym co się działo, nigdy więcej.

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 21:58 
Bywalec
Od: 26.08.2018
Wersja: SkyMotion
Niezłe cyrki. Idąc Twoim śladem skwarosz postanowiłem sprawdzić czy mi mazda odysey nie zafundowała jakiegoś wpisu, ponieważ u nich również zgłaszałem (w styczniu 2019r) problem związany z odpryskami. Do naprawy finalnie nie doszło z różnych względów, ale nie o to chodzi.
Okazuje się, że ktoś w marcu 2020r na moim aucie zrobił wpis na wymianę obu szyb, przedniej i tylnej, koszt naprawy 4500-5000. Kurczę co to za bzdury jakieś. Będę musiał to wyjaśnić z moim ubezpieczycielem......

edit
sprawdziłem teraz korespondencję z mazda odysey i moja sprawa z odpryskami jednak była w marcu 2020 roku. Wygląda na to że jednak chyba zgłosili na mnie jakąś szkodę, która nigdy nie powstała i nigdy nie była naprawiana......

PostNapisane: Pn, 29 mar 2021, 22:31 
Nałogowiec
Panowie, covid, kryzys, muszą jakoś dorobić :lol: :lol: Na to wygląda, bo dwie takie 'pomyłki' to nie przypadek :)

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 06:27 
Bywalec
Od: 26.07.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
ale jaja,u mnie jest to samo co u skwarosz :/, miałem robione w ubiegłym roku (08.2020) rdzewiejące zawiasy w drzwiach jako gest handlowy i w raporcie DNA jest informacja:
uszkodzenie nadwozia, lewa i prawa strona, koszt 1000-1250 PLN

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 07:27 
Wtajemniczony
no to ładnie załatwili Ciebie ploza pbbp,
to teraz nie dość że nie było nic robione to jeszcze Ci obniżyli wartość auta.
Ale wygląda na to jakby tylko jeden salon tak robił w sensie ktoś to musi zgłaszać do ubezpieczyciela bo oni przecież sami z siebie takiego wpisu by nie dodali ...

Ostatnio edytowano Wt, 30 mar 2021, 07:33 przez skwarosz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 07:29 
Nałogowiec
Wychodzi na to że nie robią tego jako gest z własnej kieszeni tylko podciągają to pod swoje jakieś tam ubezpieczenie. Lawety albo po prostu ASO. Nieźle.

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 07:32 
Wtajemniczony
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że historia brzmi USZKODZENIE, które nigdy nie powinno tak brzmieć.
Czyli naprawa gwarancyjna to dla nich jest uszkodzenie ...
Ew. trzeba pisać do Mazdy z taką informacją ale wątpię aby się tym zainteresowali.
Na razie czekam na mojego leasingodawce zobaczymy co on powie, może będzie miał info skąd to się wzięło.

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 08:12 
Bywalec
wygląda na to, że może być tak jak napisał szymonpoznan1,
popatrzyłem w papiery i na daty.
korozję na zawiasach zgłosiłem na początku 08.2020, wtedy też zostało otwarte 'zlecenie wykonania usługi' jako jednorazowy gest handlowy, być może rzeczoznawca od ubezpieczyciela dokonał wyceny, wprowadzając dane do systemu.
auto, w celu wymiany zawiasów, zostawiłem i odebrałem z ASO na początku września.

wpis w raporcie dotyczy sierpnia, a nie września kiedy w rzeczywistości była świadczona usługa.
u mnie jest dosyć niska wartość naprawy, bo wychodzi na jedną stronę 500-600 PLN, ale niestety w raporcie widnieje USZKODZENIE NADWOZIA

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 08:15 
Wtajemniczony
Możemy zebrać osoby które mają taki wpis i wysłać maila do Mazdy w celu wyjaśnienia tego bo zepsuli nam historię auta.
To będzie pierwsza rzecz sprawdzana przez potencjalnego kupca i zacznie się kręcenie nosem "Bo Panie tutaj wpis jest".
(nie licząc tego, że w historii ASO nie mam żadnego wpisu ale kojarzę, że chyba wcześniej miałem)

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 08:23 
Nałogowiec
Ja bym po prostu zadzwonił do ASO i zapytał wprost co oni odpier**lają :) Pewnie MMPOL nawet o tym nie wie skoro tylko jedno ASO to robi, więc do MMPOL bym pisał jakbym już wiedział co jest grane ;) A jeśli tak robią to może powiedzą od razu że korzystają ze swojego ubezpieczenia i nie ma co robić podchodów ;)

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 08:31 
Bywalec
skwarosz, nie ma problemu, mogę dopisać się do listy.
zawsze jak zostawiam auto w serwisie, to później trzymam wszystkie papiery dotyczące zleceń, właśnie dla potomnych.

szymonpoznan1, auta były robione w różnych ASO

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 09:00 
Bywalec
Ja mam zamiar atakować aso, wy mieliście zrobione naprawy, u mnie nic się nie działo, a wpis pozostał. Poza tym co to za zgłaszanie szyb do wymiany jak uszkodzona była maska plus dach

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 09:24 
Nałogowiec
Od: 19.05.2018
Region: małopolski
29 marca 2021, o 14:07 szymonpoznan1 napisał(a):
Ciekawa akcja. Żygać mi się już chcę tą Mazdą, ja mam na Masce 310 mikronów, przez kilka miesięcy nie było nowych odprysków (i nie dziwiło skoro było malowanie podwójnie) ale teraz i tak zaczynają się pojawiać. Do tego na słupkach (też były malowane) czy nawet na lusterkach (a te są z plastiku).

Ostatnio oglądałem kilka filmików z techniki lakierownia i dowiedziałem się o kilku sprawach, o których nie miałem pojęcia.

Okazuje się, że nie jest dobrze gdy lakier jest zbyt cienki (jak u Mazdy obecnie), ale też zbyt gruby, powyżej 300 mikronów bardzo sprzyja powstawaniu odprysków.
Łopatologicznie rzecz tłumacząc, gruby warstwa lakieru zachowuje się jak tektura falista, w którą rzucimy twardym przedmiotem. Zawsze powstaje krater.
Zbyt cienka warstwa natomiast też ma tendencję do odpryskiwania bo jest zbyt mało elastyczna.
Czyli w skrócie taka naprawa to z deszczu pod rynnę.

Lakier powinien mieć powyżej 100 mikronów w miejscach szczególnie narażonych na uszkodzenia. Dach nie jest takim elementem i wszędzie lakierują go w tej chwili cienko.

U mnie po tej zimie na masce kilka ładnych nowych sporych odprysków.
Jak do tej pory jest to na pewno auto z najszybciej degradującym się lakierem z jakim miałem do czynienia.

-- Dodano: 30 marca 2021, o 10:14 --

30 marca 2021, o 10:00 ploza napisał(a):
Ja mam zamiar atakować aso, wy mieliście zrobione naprawy, u mnie nic się nie działo, a wpis pozostał. Poza tym co to za zgłaszanie szyb do wymiany jak uszkodzona była maska plus dach

Trochę nie rozumiem jak ubezpieczenie ASO (jakiekolwiek) może odpowiadać za wady i uszkodzenia w pojazdach klientów, wady które to nie powstały na placu ASO.
Chyba, że jestem niedoinformowany i takie specjalne ubezpieczenia obecnie istnieją?

PostNapisane: Wt, 30 mar 2021, 17:48 
Bywalec
Kierowca ja też nie mam pojęcia, czekam na odpowiedź z ASO co się stało, może ktoś (aso) coś zgłosił na moim vin do swojego ubezpieczenia, nie chcę póki co wyciągać pochopnych wniosków. Ja tego nie zrobiłem. Firma która mnie ubezpiecza sprawdziła moje dane i nic takiego na moich oc/ac nie było zgłaszane. nie mniej jednak sprawa wygląda dziwnie

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 15:32 
Wtajemniczony
Dostałem info od leasingodawcy,
po ich stronie również nie ma żadnej zgłoszonej szkody.
Więc zostaje jedynie ASO, bo skoro ani ubezpieczyciel ani leasingodawca tej informacji tam nie umieścili to nie ma innej opcji.
Dlatego też wysłałem zapytanie do salonu, zobaczymy co odpiszą.

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 20:00 
Bywalec
skwarosz ja już dostałem odpowiedź z ASO. Wszystkiego się wyparli twierdzą, że niczego nie zgłaszali. Najdziwniejsze jest to, że zostało zgłoszone w tym samym czasie jak auto było u nich na przeglądzie przy reklamacji lakieru. Teoretycznie tylko oni mieli dostęp do vin. Reklamowałem też temat w autoDNA i oni twierdzą, że nie ma mowy o pomyłce, źródła z jakich oni korzystają, jasno mówią, że ktoś zgłosił uszkodzenie

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 20:19 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
6 kwietnia 2021, o 21:00 ploza napisał(a):
Reklamowałem też temat w autoDNA i oni twierdzą, że nie ma mowy o pomyłce, źródła z jakich oni korzystają, jasno mówią, że ktoś zgłosił uszkodzenie

Weź jakąś kancelarię prawną i za drobną opłatą niech postraszą ich złożeniem pozwu. Jeżeli to nie zadziała, to faktycznie złóż ten pozew, będą musieli ujawnić skąd mają taką informację.

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 20:23 
Bywalec
ploza, wygląda to podobnie jak u mnie.
Sprawę / reklamację złożyłem w sierpniu i z sierpnia jest wpis w DNA, a wymiana zawiasów była we wrześniu, tyle że we wpisie jest uszkodzenie nadwozia, a nic innego nie było robione i zgłaszane poza zawiasami.

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 20:33 
Bywalec
Lukepóki co jestem z nimi w kontakcie, sprawy nie zostawiam i cały czas ją wyjaśniam. Na tą chwilę idę krok po kroku i próbuję się dowiedzieć co się stało. Wszystko wygląda na to doszło do oszustwa, pomyłki, wyłudzenia jedno z tych trzech. Mam nadzieję że czas pokaże i uda mi się wyjaśnić sprawę. Nie wykluczam policji i drogi prawnej

PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 22:25 
Wtajemniczony
Trzeba też pisać do Mazdy żeby się tym zainteresowali, ja do swojego mecenasa też to zgłoszę bo muszą podać informację kto to dodał i na jakiej podstawie.

moderator
PostNapisane: Wt, 6 kwi 2021, 23:48 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ciśnijcie temat, bo jest to bardzo niepokojące. Może to jest ten wątek który ktoś tu poruszył - napraw niby na gest handlowy, a wzięcie kasy z ubezpieczenia "placowego", ale jakim cudem zostało to dopisane do bazy autoDNA... W głowie się nie mieści. MMPol poinformujcie koniecznie. Z tego co rozumiem, to dotyczy kilku ASO, nie jednego?

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1