Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Cz, 3 wrz 2020, 19:56 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
Możecie spróbować odezwać się do Pana Jacka Balkana -> MotoDziennik na youtube, on "nie lubi" Mazdy, poszedł z nimi na mini wojnę jeżeli chodzi o ocynkowaną blachę, to może być dobre uzupełnienie tego tematu.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 3 wrz 2020, 20:01 
Bywalec
Od: 15.07.2019
Rok produkcji: 2019
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Skad wniosek ze Pertyn nie lubi Mazdy? Ja mam zupełnie odmienne wrażenie. Już prędzej właśnie Bałkan.

PostNapisane: Cz, 3 wrz 2020, 20:07 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
Rok produkcji: 2018
Region: wielkopolski
Ok, pomyliłem Balkana z Pertynem faktycznie :lol: :lol:

Pertyn wychwala Mazdę momentami aż za bardzo. Oczywiście chodziło o Balkana z Motodziennika. Choć wydaje mi się że do niego kiedyś tu też ktoś mówił że będzie pisać...

PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 08:08 
Wtajemniczony
Od: 06.07.2018
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Pisałem do Bałkana, niestety nie odpowiedział w ogóle, a pisałem na kilku kanałach.

PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 08:35 
Adept
Od: 07.11.2019
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
Jedynie osoby, które nie czerpią zysków z współpracy z markami by się tego podjęły - myślę, że Global Motors, bo oni nie współpracują z żadną marką. Dla każdej innej firmy to prawdopodobna utrata zysku w przyszłości.

PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 09:01 
Nałogowiec
Tylko GM po pierwsze jest mało popularne mimo wszystko, a po drugie lubi gównoburze i clickbaity gdzie w tytule musi być 'auto za MILION!'.
Inna sprawa że im się nie dziwię że nie podejmą każdej gównoburzy z pierwszą lepszą marką, bo oni wcześniej pracowali w BMW, a potem odeszli i otworzyli salon z samochodami używanymi premium. A Mazda to premium nie jest ;)

PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 11:28 
Nałogowiec
Od: 19.05.2018
Region: małopolski
Balkan ostatnio nie podejmuje takich tematów.
Nie wiem, może nie ma do tego sił. Koncentruje się na stałych działach Motodziennika.

Nie specjalnie widzę konsekwencję w ciągnięciu tematów ze spalonym Mercedesem, kradzieżą pojazdów, wyciąganiem statystyk, itd. Kto wie, może trzeba poczekać.

Prawda o lakierze na mojej Maździe po przejechaniu 46tkm jest taka, że to najsłabszy lakier z jakim miałem do czynienia. Praktycznie każdy kamień pozostawia jakiś ślad, tendencja jednak jest do odprysków wprost niespotykana.

Potwierdzeniem jest moja ostatnia trasa do Włoch, gdzie na czystych drogach, nie słyszałem wogóle uderzeń mikro kamieni. Po powrocie nie doszły żadne uszkodzenia, a przejechałem około 4500 km.
Po powrocie wystarczyło wjechać na powstający długi odcinek autostrady A1, wyjątkowo zapiaszczony, co było słychać. Efekt jest taki, że przejechane 200 km i sporo nowych odprysków.

Wypowiadały się tu osoby twierdzące, że akurat u nich nie ma prawie nic. Lakier jest wszędzie taki sam na 2018 czy 2019. Chodzi o warunki użytkowania.

Gdybym stale jeździł autostradą jak wyżej, auto byłoby już niemiłosiernie sprane kamieniami, pewniej koniec końców, gorzej niż skwarosza.

Potwierdzić mogę też, że w przypadku gdy kamień uderza blisko krawędzi blachy, powstają często takie większe odpryski, to chyba świadczy o kiepskiej przyczepności lakieru. Lakier jakby kruszy się na takim załamaniu powierzchni. Całkiem spore uszkodzenia powstają w ten sposób. U mnie w tym momencie tylko dwa ale widać tendencję.

moderator
PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 20:47 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Kierowca, ale jednak problem z masową ilością odprysków wyszedł na lakierach premium po ostatnim lifcie, a biorąc pod uwagę, że sprzedaż 6 szczyt osiągnęła w latach 2014-2016 i na naszym forum też większość aut jest z tych roczników to na pewno statystycznie problem ujawniłby się wcześniej... i to znacznie... (biorąc pod uwagę tych wszystkich użytkowników co się na Maździe zawiedli sprawa odprysków na pewno nie była by przemilczana)
Więc tutaj można przyjąć, że przed 2018 lakier był fatalny ale nie miał problemów z nadmiarowością odprysków...

Jedyna wątpliwość która może być to kwestia czy w FL3 problem dotyczy tylko lakierów premium i czy dotyczy wszystkich partii produkcyjnych i całego czasu produkcji.
Statystycznie wszystko wskazuje, że to generalna przypadłość lakierów premium w FL3,
czyli tak jak np. w przypadku wszystkich GJ/GL, masz 90% szans, że wcześniej czy później padnie Ci któryś mechanizm składania lusterka, ale jednak jest te 10% aut w których żaden mechanizm nie padł (np. u mnie)...
Tak tutaj jak masz FL3 i lakier premium to masz 90% szans, że będziesz mieć kłopot z odpryskami... Ale są tacy co mają więcej farta, mniej jeżdżą, na innych trasach, może wolniej, może akurat ich wosk czy kosmetyki się sprawdzają itd. itp.

Jedyne co mnie zaskakuje to fakt, że nie ma zbyt dużego szumu na forach zagranicznych, zwłaszcza tych w US... Bo jak mogłem zrozumieć, że niewiele osób zwraca uwagę tam na np. kwestie wyciszenia i EUS (generalnie rzadko tam przekraczają te 55mil na h)... tak raczej na odpryski raczej by zwrócili uwagę... Zwłaszcza jakby prawnicy wyczuli okazje do wyciągnięcia kasy...
A tu raczej względna cisza...

PostNapisane: Pt, 4 wrz 2020, 21:11 
Nałogowiec
Zgadzam się z tym, że problem odprysków to FL3, a więc od roku 2018. Może częściowo ze względu na to, że obecnie lakier osiągnął niespotykaną wcześniej grubość, tzn cienkość. :lol:

Użytkownicy piszą o tych problemach i w USA. Jednak ogólnie fora nie są jakoś rozbudowane. Amerykanie traktują auta typowo użytkowo (tzw. większość) i nie przejmują się tym.
Jednak jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz tematy "paint chipping issue" w tych właśnie nowych rocznikach. Dotyczy CX-3, CX-5 i oczywiście 6. USA, Kanada, Australia.

PostNapisane: So, 5 wrz 2020, 10:05 
Bywalec
Od: 15.07.2019
Rok produkcji: 2019
Region: dolnośląski
4 września 2020, o 12:28 Kierowca napisał(a):
Wypowiadały się tu osoby twierdzące, że akurat u nich nie ma prawie nic. Lakier jest wszędzie taki sam na 2018 czy 2019. Chodzi o warunki użytkowania.

Gdybym stale jeździł autostradą jak wyżej, auto byłoby już niemiłosiernie sprane kamieniami, pewniej koniec końców, gorzej niż skwarosza.

Widocznie zachodnia polska ma wyjątkowo czyste drogi, wręcz sterylne. Pewnie połowę obecnego przebiegu jak nie więcej czyli ok 5k zrobiłem po autostradach (A4), drogach szybkiego ruchu (głównie S3), bocznych trasach, w górach (w zimie, a ostatnio więcej tam błota niż śniegu) itp. Lakier jest bardzo delikatny, to fakt, ale taka ilość odprysków jaka powstaje u niektórych osób to nie jest normalne nawet na bardzo delikatnym lakierze. Nie wiem, może kosmetyki do auta, których używam robią robotę, ale szczerze wątpię (zestaw do każdego mycia to szampon Tenzi quartz i CC Water gold, w czerwcu nałożyłem wosk Soft99 Fusso Coat). Obecnie mam już jednak nie jeden, a dwa odpryski, z tym, że ten drugi na masce jest jakby ktoś nakuł lakier szpilką)

PostNapisane: So, 5 wrz 2020, 11:30 
Nowicjusz
Od: 15.06.2020
Region: mazowiecki
Witam wszystkich,

to mój pierwszy post, ponieważ jestem bardzo bliski zakupu M6 z końca 2018 roku w kolorze Jet Black. Samochód ma już kilka odprysków (jeden na masce z lekkim śladem korozji) ale nie wiem jak był użytkowany więc ciężko mi stwierdzić czy to też jest egzemplarz "z problemami", czy może ten kolor jest w miarę "bezpieczny".

Dealer zobowiązał się do zrobienia zaprawek w tych kilku miejscach przed odebraniem samochodu.

Czy ma ktoś M6 z 2018 roku w kolorze Jet Black? jest on też bardziej podatny na odpryski?

PostNapisane: So, 5 wrz 2020, 12:27 
Nałogowiec
Początkowo też sądziłem, że mnie to ogólnie problem lakieru ominął. Pojawiały się naprawdę nieliczne, trudne do dostrzeżenia mini odpryski. Widziałem sporo aut demo, oglądałem też auta z okolicy, najczęściej Soul Red Crystal, nie tylko M6, także CX-5. Wszystkie mają odpryski, jedne mniej, inne więcej. Ten lakiery są takie same i dla mnie to już oczywiste, że wcale nie ma rozrzutu jakościowego, a wszystko zależy od warunków jazdy.

Przez pierwsze 10 tkm problem był dla mnie niezauważalny, jazda po Krakowie i okolicy nie sprzyjała uszkodzeniom. Czyste trasy też nie.
Wystarcza jedna wycieczka w ciężkich warunkach i jednak zawsze się coś pojawi.

Powyżej, kolejny przykład.
Nie, nie ma ma czegoś takiego jak w miarę "bezpieczny". Jedno i to samo, nie ma sensu się łudzić, a po prostu przejść się do salonach i obejrzeć auta testowe.
To rozwieje wątpliwości.

PostNapisane: So, 5 wrz 2020, 14:34 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Powiedzcie proszę, jak ma się do tych odprysków nałożenie przed eksploatacją auta powłoki ceramicznej?
Czy ktoś to w jakikolwiek sposób badał. Innymi słowy, czy te odpryski powstają również w autach nieposiadających tej powłoki? Jeśli tak, to jak to ma się mniej więcej procentowo? Nie to żebym się czepiał, ale bardzo ciekawi mnie ta kwestia.

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2020, 08:10 
Wtajemniczony
Wiem, że są osoby które nie miały ceramiki i problem z odpryskami ich też uderzył.
Nie wiem ile to jest procentowo ale wydaję mi się, że ceramika niestety nie ma tutaj nic do rzeczy (jeżeli oczywiście jest poprawnie nałozona)

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2020, 08:56 
Nałogowiec
Ja nie miałem ceramiki i odpryski były. Już były tu próby doszukiwania się że ceramika przyczynia się do odprysków ale to bzdura. Niektórzy też mają nadzieję że jest w drugą stronę czyli że ceramika ochroni przed odpryskami ale to też nie działa ;)
Po prostu lakier jest do dupy i jest to wina Mazdy a nie czegokolwiek innego :/

moderator
PostNapisane: Wt, 8 wrz 2020, 20:49 
Prawie fanatyk
Od: 15.07.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
szymonpoznan1, no nie wiem - z Hondą nagłaśniał temat. Chyba, że na Hondzie mu nie zależy, teraz Mazda jakby nawet bardziej się przebijała w internetach niż Honda.

Polecany specjalista od silnika 2.2 SkyActiv-D (SH01) oraz elektryki GJ/GL (AA+CP, naprawa LED i inne)-> viewtopic.php?p=354752#p354752

PostNapisane: Wt, 8 wrz 2020, 21:48 
Nałogowiec
Wyjątek od reguły ;) Nie zaprzeczysz jednak że praktycznie nikt nie tyka takich tematów, a jak już to raz na 10 lat czyli albo się zapomną, albo przypadek znajomego, albo marka na której im nie zależy. Ogólna tendencja jednak jest taka że nie... Też nie ma się co dziwić, po pierwsze jak już pisałem wyżej 'szlaban' na testy danej marki, a dwa bardziej prozaiczne, stawiam że Zachar ma 100 różnych próśb tego typu dziennie... I myślę że trudno jest mu ocenić co jest prawdziwym problemem a co nie, a nie ma czasu żeby ryć po forach i szukać potwierdzeń każdego problemu... Jakby nie patrzeć odpryski na lakierze brzmią dużo mniej poważnie niż wady silnika, a w przynajmniej kilku markach dałoby się je znaleźć i też tematu nie podłapał, a sądzę że o każdym z nich słyszał ;)

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 08:42 
Nowicjusz
Od: 19.03.2019
Auto zakwalifikowane do pełnego malowania. Termin wykonania usługi to druga połowa października. No i sam nie wiem czy się cieszyć, czy płakać. Ciekawe jak to będzie wykonane.

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 08:53 
Wtajemniczony
No i to jest śmieszne, że na początku zawsze proponują malowanie kilku elementów i jak ktoś się nie zgodzi to idą w całość.
Jakoś za bardzo chętnie wykonują ten jednorazowy gest handlowy.

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 10:14 
Adept
Od: 07.11.2019
Region: podkarpacki
@veronek

Bardzo ich postraszyłeś, że zgodzili się na lakierowanie całości? I jak z ceramiką - będą robić na swój koszt? Pytam, bo za miesiąc mam roczny przegląd i jestem umówiony wtedy na kolejne oględziny odprysków, a chciałbym też, żeby całe auto było malowane, a nie pojedyncze elementy.

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 12:05 
Nałogowiec
Pytanie jeszcze jaka technologia malowania... Czy sciągnanie lakieru do podkładu czy tak jak u mnie zrobili kolejna warstwa...

PostNapisane: Śr, 9 wrz 2020, 14:21 
Wtajemniczony
Nie ma opcji, żeby zeszli do gołego lakieru za duże koszty,
na 100% położą kolejną warstwę.
@veronek, po naprawie koniecznie sprawdź sobie miernikiem lakieru jego grubość.

PostNapisane: N, 20 wrz 2020, 12:36 
Wstydliwy
Od: 23.07.2020
Witam
Lakier fatalny. Aktualnie rzeczoznawca pisze audyt odnośnie lakieru dach 40 mikronów, maska 50 mikronów masakra, jego Subaru na masce 200 mikronów. Oddaję sprawę do prawnika. Powiadomiłem pismem też UOKIK, bo to jest zbiorowe naruszenie interesów konsumenta. Mają taką zakładkę konsument. Proszę was pisać do UOKIK jak będą mieć więcej skarg muszą się sprawą lakieru zająć. Mam kilkanaście odprysków 10 tyś przebiegu w ciągu prawie dwóch lat.

PostNapisane: Pn, 21 wrz 2020, 20:01 
Nałogowiec
Odpryski już chyba nikogo nie dziwią, ale 10 tys km w 2 lata? :roll: To Ty chyba jesteś tym słynnym niemcem co tylko do kościoła raz na miesiąc jeździ :D

PostNapisane: Pn, 21 wrz 2020, 20:20 
Wstydliwy
Swoje już przepracowałem i zamiast cieszyć się nowym samochodem same problemy.Kiedyś pracowałem właśnie w autoryzowanym serwisie w Poznaniu znam te niedbalstwa wielkich firm od kuchni. Miałem przeczucie że źle robię kupując japoński samochód ale kolega mnie namówił no i wtopiłem.

PostNapisane: Pn, 21 wrz 2020, 20:52 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Nie wiem czy wiesz ale wszystkie marki mają z tym problemy. Ekologiczne lakiery taka właśnie mają trwałość.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

moderator
PostNapisane: Pn, 21 wrz 2020, 21:44 
Fanatyk
Lucasbadboy tylko, że FL3 M6 GJ/GL jest pod względem wybitny....

Coś sp...li i teraz tacy doradcy będą mieli używanie o ch...ych Japończykach...
Ok lakier zawsze miały słaby, ale mechanika go broniła... Ale takiej tendencji do odprysków w nowym aucie nie da się wybronić....

PostNapisane: Pn, 21 wrz 2020, 22:11 
Nałogowiec
21 września 2020, o 21:52 Lucasbadboy napisał(a):
Nie wiem czy wiesz ale wszystkie marki mają z tym problemy. Ekologiczne lakiery taka właśnie mają trwałość.

Pieprzenie które się przewija tutaj co kilka postów. NIE! Nie wszystkie marki mają te problemy. Oczywiste jest że ekolakiery są gorsze, ale Mazda ma najgorsze :/ To że komuś w nowym Mercu przez 3 lata zrobi się kilka odprysków to nie to samo co 15 odprysków w Maździe w tydzień czy miesiąc od wyjechania z salonu.

PostNapisane: Wt, 22 wrz 2020, 13:50 
Wstydliwy
gzesiolek nie powiedziałem że japońskie samochody są do bani, ale jest niedbalstwo tak jak z tym lakierem. Trochę tylko wspomnę po pół roku kierownica do wymiany, bo schodziła skóra, siedzenia skropione przez czystą wodę plamy, radia do wymiany, pompy wody bardzo często do wymiany a wymienialiśmy całe silniki też bo była akcja serwisowa. Mogę wymieniać tak bez końca ale co to da. Nie siedziałeś w tym bajzlu więc nie obrażaj, kogoś kto to widział na własne oczy.

moderator
PostNapisane: Wt, 22 wrz 2020, 15:35 
Fanatyk
doradca ale ja Ci wierzę... Tylko ja np. znam to (problemy, olewactwo, chaos i podejście tttm) z innych marek niż japońskie i dlatego jestem daleki od generalizowania na tym poziomie.
Od dawna oduczyłem się generalizować na poziomie marek. Wyrzucam konkrety dot. konkretnych wad określonego modelu/egzemplarza konkretnej marki/podejścia ASO... A nie bo "japoński", bo to g... prawda... Przez 24lata jedynie japonczyki nigdy nie rozkraczyly mi się na drodze...

No i zdradź mi gdzie Cię obraziłem...
Słowa które można uznać za obraźliwe odnosiłem do Mazdy i ich lakieru a nie Ciebie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1087 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1