Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 17:17 
Świeżak
Od: 02.02.2016
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Gzesiolek czy to trudne ok 175 cm wzrostu wystarczy że wsiadając do auta otwierając drzwi , popatrzysz akurat pod nogi czy nie ma kałuży, czy nie masz błota na butach , lub poprostu w dół , cokolwiek ... kant chromu trafia cię idealnie .... większej filozofii w tym nie ma... wiem że nie jest to częste ... bo mi się zdarzyło w życiu może kilka razy ... ale sprawdziłem wiele aut po tym zdarzeniu i w każdym ten kant był okrągły dokładnie zabezpieczony ... zwróć uwagę na sposób mocowania tego plastiku przy niewielkim uderzeniu odgina się do tyłu i odsłania większą krawędź tego chromu... a chrom w tym aucie jest obcięty na prosto a nie np jak w insigni na okrągło...

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 18:19 
Amator
Od: 24.01.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Przez tą dyskusję o ostrych zakończeniach chromów mam takiego "mind fucka", że teraz przechodząc obok innych aut sprawdzam jak wykonane mają ramki, hehehe. Można zauważyć nawet przy zamkniętych drzwiach, który producent przyłożył się do wykonania.

moderator
PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 18:23 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: małopolski
lukasz82, ale to musisz sie mocno schylac w momencie otwierania drzwi... ten rog jest gdzies na 1,4m ja w momencie otwierania drzwi mam go na wysokosc piersi a nie twarzy...
No nic moze te kilkanascie cm wiecej wzrostu i dlugie rece robia az taka roznice ;)

Tak czy siak wspolczuje i zycze powodzenia i wiecej szczescia... zwlaszcza w innych tego typu przypadkach... bo mi odpukac jeszcze sie nigdy nie udalo uderzyc sie drzwiami samochodu... ale kiedys pewnie musi byc ten pierwszy raz...

wenciu, a ja mam wrazenie, ze zalezy to bardziej od egzemplarza niz marki...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 19:21 
Świeżak
ja jestem niższy mam ten róg na wysokości szyi ....

Dobra znikam z forum myślę że problem jakoś naświetliłem :)

Dam znać za jakiś czas jak poszło :) i czy moje auto jest już bezpieczne dla ludzi z metra ciętych :)

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 21:48 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
kurde :idea:
Wiem o co mu chodzi :)
Nie chodzi mu o miejsce przy samej zaślepce lecz dalszą część tego metalowego chromu pod uszczelką drzwiową ku przodowi(mowa o przednich drzwiach) :)
faktycznie jest tam ostry metalowy brzeg :mad:
ale uszczelka musi być odchylona
i wtedy przy odrobinie szczęścia lub nieszczęścia :wink: można się skaleczyć :sad:

administrator
PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 23:56 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Właśnie o to chodzi, o ten odcinek 1,5 cm, który jest nieco zaostrzony.

zasłużony
PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 00:39 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
lukasz82 napisał(a):
... prawe lewe drzwi przednie...
...

Co to są te... prawe lewe drzwi?

Sent from my E6653 using Tapatalk

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 09:22 
Świeżak
Koliber i tombien wychodzi że przed liftingiem u was problem występuje tylko w tym miejscu ... wiec samochody przed liftem są naprawdę super... zobacz fotki EVO naprawę oglądając to trzeba nie lada wyczynu żeby się o nie pociąć... ona wskazuje tylko środek jako punkt niebezpieczny a plastik cudownie wystaje ponad chromy na zewnątrz chroniąc przed ostrym kantem... jeżeli macie tak samo to problem was dotyczy w minimalnym stopniu...

w autach po liftingu problem może występować po obu stronach chromu w tym miejscu oraz po stronie zewnętrznej... wiec generalnie ludzie którzy mają auta przed FL prawdopodobnie mogą olać temat...

jeżeli znaleźliście już to ostre od środka to wyobraźcie sobie że ja mam po FL takie same ostre chromy od strony zewnętrznej na drzwiach przednich i ta strona jest jeszcze bardziej ostra niż ta w środku ... tak jakby po FL montowali inne zaślepki tych chromów...

dlatego wychodzi że będę chciał żeby wymienili mi te zaślepki na takie jakie wy macie przed FL .. mam kolegę z Wrocławia która ma przed FL i ona też twierdzi że u niego jest wszystko Super....

generalnie trzeba będzie jeszcze sprawdzić kilka aut... i zmienić temat na " Ostre zakończenie chromowanej ramki drzwi po liftingu" lub w jakiejś serii po problem na 100% nie dotyczy całej GJ

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 10:06 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Region: pomorski
lukasz82 wyluzuj odrobinę. Uczepiłeś się tego chromu, jak kot firanki. Ja nie napisałam, że "to miejsce" jest niebezpieczne, tylko jest rzeczywiście ostre. Dla mnie w żadnym stopniu jest niebezpieczne. Zdjęcia wrzuciłam poglądowo, abyś mógł sobie porównać i tyle.
Ale narobiłeś szaszoru na forum :)

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 10:16 
Świeżak
Hej chodzi mi o to że twoja auto jest w moim odczuciu super bezpieczne i masz wszystko idealnie zabezpieczone w miejscu które mnie interesuje :) dlatego nawiązuje do twoich zdjęć gdyż dałaś najlepsze ... ja twierdzę że na waszych nie ma opcji się uszkodzić przynajmniej tak to wygląda ...:)

Ja na chwile obecną muszę znaleźć w swojej okolicy GJ bez FL i dać oba auta do do oceny biegłego sądowego, żeby porównał technicznie dziwi i zaślepki wydaje mi się że mam temat zamknięty :) ja cały czas pisze o chromach zewnętrznych o których wy nie wspominacie co pokazuje że w waszych autach problem nie istnieje :)

w każdym razie dziękuje za pomoc :) dla mnie temat wydaje się powoli zakończony uzyskałem wiedzę która była mi potrzebna ;)

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 19:07 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Obrazek

Ja proponuję kolejny mod dla mazdy <hahaha>

lukasz82 sorki za żart, współczuję sytuacji, ale mazda ma wiele pierdół, które wydają się do dopracowania i trzeba z tym żyć. Miałeś pecha a nerwy uzasadnione, aczkolwiek rozwalić się można facjatą na wielu innych elementach w aucie, łapy odciąć klapa bagażnika, chyba, żeby wszystko było okrągłe by nie można było się schować w kącie.

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 20:48 
Świeżak
heheheh :) dobre :) ale uwaga zaskoczę cię mam już takie założone na kanty ;)

a na poważnie wiem co to za auto ;) jeżdżę nim pół roku :) skóra się wyciera na boczkach foteli po kilku tyś , ledy w trybie auto świecą jak chcą , nawi i ekran potrafią się nie odpalać , boczek z niby skóry na dzwiach się odbarwia , przednia kamera działa kiedy chce :) , a deska tak mi skrzypi już podgłaszanie przestaje dawać efekt :) ale to wszystko lata mi koło nosa :) bo to auto do tłuczenia w pracy :) jest piękne wygląda równie dobrze jak a6 czy bmw 5 ;) ale kosztuje przez pół i ma to swoje konsekwencje ;)

a co do chromów wiesz mi mam jej zpierodzielone na maxa .... w szoku jestem ... a że autem jeździ żona i dzieci też mojego wzrostu... nie wybaczył bym sobie jakby coś się im przytrafiło bo olałem temat ;) rozważałem sprzedaż auta i kupno a6 ... ale poczekam może mazda da mi zaślepki z przed FL i będzie po problemie ;) nie ukrywam że robię to trochę dla zasady ponieważ mazda nie potrafiła nawet odnieść się do problemu...

trochę mi głupio :P bo celowo zrobiłem zamieszanie żeby zwrócić uwagę na problem i dowiedzieć się jaki jest problem skali :) bo bałem się że jak napisze grzecznie to wszyscy to zleją :) ale myśle że mi wybaczycie zresztą jak widać kilka osób miało z tego niezłą polewkę ;)

a teraz piątek piąteczek trzeba się napić piwka i zapomnieć o tej czarnej klątwie ;) !!!! tak więc pozdrawiam wszystkich udanego weekendu

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 21:27 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
To na koniec wrzuc zdjecie gęby , zobaczymy o co tyle szumu i czy na prawdę jesteś Popuś ? :-P

PostNapisane: Pt, 5 lut 2016, 22:24 
Prawie fanatyk
lukasz82 napisał(a):
nie ukrywam że robię to trochę dla zasady ponieważ mazda nie potrafiła nawet odnieść się do problemu...

trochę mi głupio :P bo celowo zrobiłem zamieszanie żeby zwrócić uwagę na problem i dowiedzieć się jaki jest problem skali :) bo bałem się że jak napisze grzecznie to wszyscy to zleją :) ale myśle że mi wybaczycie zresztą jak widać kilka osób miało z tego niezłą polewkę ;)

Może to jedyna metoda na tzw. władze i oddźwięk, ale tu już nas mało co zdziwi :wink: i zaskoczy :-P , we frustracji też, bo trochę się tego, co wkurza nazbierało, zwłaszcza, że filozofia mazdy jest taka a nie inna w produkcji i naprawach, poza tym, że wielu ma syndrom jednoczesnego zaczarowania i rozczarowania, że to tylko i aż 1/2 audi czy bmw nie tylko w cenie ale i poczuciu premium <boisie> a że to 2x w wyglądzie i 1/2 w cenie to można wybaczyć <%>

PostNapisane: So, 6 lut 2016, 12:33 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
ja sobie tez zrobylem sladu na ramione kolo +1,5cm, juz nalezalo to sicia
od tego casu poszli jescze 2 koszulki
nie jest to tam dobrze zakonczone dla ludzi , co maja pecha na wypadki , jak ja

tombien napisał(a):
lukasz82

Bez przesady, jak skaleczysz się ostrym narzędziem to też uważasz, że jest źle skonstruowane?
Skoro to taka poważna wada, to dlaczego dopiero teraz dała znać o sobie, kiedy w Polsce jeździ ponad 4 tys egzemplarzy GJ? W życiu trzeba po prostu uważać, nie da się wyeliminować wszystkich niebezpieczeństw, które na człowieka czyhają.

tombien: jak sie pracuje z nozem, to kazdy uwaza, bo wie , ze jest ostry , ale vstep do samochodu takých zalet niema co miec. Jak by sie zdazalo takie w komore zilnika ok, tam ma zagladac serwis ktory sie zna

PostNapisane: So, 6 lut 2016, 17:32 
Świeżak
Czyli co jeżeli ciebie szyli a masz GJ przed FL ....

...Wychodzi że problem jednak dotyczy całej serii GJ i jest to bardziej jakaś fuszerka , niedbalstwo lub usterka powstała przy niedokładnym procesie montażu , której nie wychwytuje kontrola jakości.... ( mówimy o chromach zewnętrznych , doszliśmy już że tymi ostrymi wewnętrznymi które występuje chyba w każdym aucie ,nie da się pociąć bo zasłania je uszczelka )

Nie rozumie naprawdę polityki i zachowania mazdy polska.... wiedzą o problemie , po wypadku i zgłoszeniu usterki w ASO... dzwonili do mnie i prosili o dostarczenie auta do Dilera w celu oględzin , wypytywali dokładnie o okoliczności i totalnie nic nie zrobili z tematem......

Boją się przyznać że problem istnieje ... tylko wolą milczeć na zasadzie że może jakoś to będzie ... przecież kto jest na tyle szalony żeby iść z nimi na noże... w sądzie...

...wychodzi że przy zakupie mazdy 6 trzeba dopisać do punktów które należy sprawdzić chromy... zewnętrzne...

Crow nie wiem jaki jest na nich sposób ... uderzyłem się drzwiami co jest pechem bo faktycznie mogłem otwierając drzwi zachować szczególną ostrożność która zachowuje teraz wiedząc co mam na drzwiach ... Jeżeli wasze auta są czyste i żadne chromy zewnętrzne nie są ostre... wiec trzeba założyć że cechą mazdy 6 GJ nie są ostre jak nóż końcówki drzwi przednich które u mnie występują ... wiec jeżeli ja i mirecsk38 pocieliśmy się o coś czego tam być nie powinno.... to czy mazda nie powinna przyznać się do tego że te 2 auta mają usterkę i usunąć ją ?

Thebestia podeśle w wolnej chwili...

PostNapisane: So, 6 lut 2016, 18:09 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Ale brniesz...
Co może Mazda "zrobić z tematem" - jedyne co może to delikatnie lub mniej delikatnie zasugerować klientowi aby się nauczył otwierać drzwi. Nie z zachowaniem _szczególnej_ ostrożności, a z zachowaniem _zwykłej_ ostrożności. Jak to z drzwiami - czy za 100zł czy za 120tys zł.
Ale przecież tego nie zrobią, więc milczą. Zapewne rozklejając pismo reklamacyjne i całą tą skargę po współczesnych odpowiednikach " z zeszytów szkolnych" czy z "notatnika milicjanta" .

PostNapisane: N, 7 lut 2016, 07:20 
Prawie fanatyk
Drzwi mogą oszpecić na całe życie, przez szumy można dostać obłędu i głuchoty, hamulce zabić, światła oślepić, bluetooth nabawić nerwicy, skóra odparzeń, a drgania nadwozia parkinsona... dochodzimy do... no właśnie do czego? :mad:
reklama auta jak nic. Czy naszego obłędu i nerwów. :/
lukasz82 masz rację, powinni przynajmniej przejawić empatię, a wkurza zawsze brak odzewu, to prawie premium i nie będziesz dopieszczony po sprzedaży jak coś się dziać zacznie, możesz jak niektórzy z nas zostawić wpis i opinię na ich stronie facebookowej pod jakimś PR wpisem, komentarz, wysłać priv wiadomość. Sam nie wiem, czy patrzą na twoją sytuację jako na bezradność wobec produktu (bo jest jaki jest i tyle) czy z przymrużeniem oka na twoje użytkowanie. Jak mają to rozumieć. Czy wymontować klapę bagażnika bądź zamontować uchwyt po zewnętrznej stronie bo przytniesz sobie palce?
Zapewne mazda nie jest tak dokładnie wykonana i z takim pietyzmem jak audi. O czym się ostatnio przekonałem. Ale 2xmazdy na jedno audi szybko mnie ostudziło.
I jak przypomnę sobie coś w tych ramkach aluminiowych było jakby coś z ząbkami. Ale i normalnymi drzwiami od ferrari można wybić sobie oko jak człowiek się poślizgnie. lukasz82 nie żebyśmy się nie rozumieli, zapewne nie wiedzą, co by mieli z tym zrobić? Jeśli jest lepiej poFL to podmienić i po temacie, ale dealerowi się nie chce i nie opłaca i mu za to nie zapłacą więc rozkłada ręce i zasłania się MMPOL.

PostNapisane: N, 7 lut 2016, 08:29 
Świeżak
Diler w Rzeszowie jest jak najbardziej ok :) nic nie mogę złego powiedzieć na ich temat... :) ja walę prosto do mpola.

Faktycznie jestem zły wściekły ... a ale też szczęśliwy bo mam lewę oko a mało brakowało i bym go nie miał :)

Myślę że pora zakończyć gdybanie i rozważanie czy źle czy dobrze robię...

Trzymajcie się i jeszcze raz dziękuje za pomoc ;)

PostNapisane: N, 7 lut 2016, 18:46 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Sprawdzilem wszystkie drzwi i ni cholere nie ma tam nic ostrego.

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 16:12 
Świeżak
Bo masz normalne auto :)

u mnie to wygląda jakoś tak :)

https://www.youtube.com/watch?v=ApbKtNW ... e=youtu.be

moderator
PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 16:18 
Fanatyk
lukasz82, no to rzeczywiscie... u mnie nie ma szans na takie ciecie butelki... nawet mimo tego, ze zaslepka nie jest idealna...

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 17:08 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Teraz już nie śmiejecie się z kolegi ? :) :(

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 17:19 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Teraz powiedzenie, że Mazda jest zadziorna nabiera całkiem nowego znaczenia :)
A tak już bez podśmiechujek lukasz82, to masz jakiś samoobronny ezemplarz :arrow:

moderator
PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 17:20 
Fanatyk
bespartyjny, jezeli ma taki "otwieracz do konserw" to nie ma co sie smiac...

Ostatnio edytowano Wt, 9 lut 2016, 14:07 przez gzesiolek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 17:54 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
No to teraz chyba zamknąłeś "buzię" tym co nie wierzyli...
Ostro takie chromy to powinny być od razu wymienione bez gadania

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 18:06 
O żesz qrwa....

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 18:34 
Nowicjusz
Od: 04.10.2015
Region: zachodniopomorski
Powiem Ci Lukasz82 że film z butelką robi wrażenie. Wałcz o swoje, mam nadzieje, że wygrasz batalie z nimi. Będę dziś jechał swoją to posprawdzam drzwi, choć ja mam wersje sprzed fl. Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 18:42 
Adept
Od: 19.10.2014
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
ostro :)

Smutny jest fakt, że nowa M6 ma tyle wad...i teraz wychodzą jeszcze te, które zagrażają niebezpieczeństwu.

PostNapisane: Pn, 8 lut 2016, 18:43 
O kurczai, naprawdę można się uszkodzić. Przecież te chromy to tylko kawałek plastiku a tnie jak skalpel. Ja wiem, że mazda to japońska produkcja i zamiłowanie do samurajskiej tradycji zobowiązuje ale, aż tak. <slabo>

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1