Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 12:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:08 
Matarez tylko zależy z którego jesteś rocznika.
Bo jak po 1980 to możesz nie mieć racji.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:32 
Nie bardzo kumam o czym piszesz.... :idea:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:37 
Matarez o BOMISiach. Przejrzyj wątek.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:41 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
:) to już nie uderzenie się, nie zranienie, ale wypadek . Z twarzą zalaną krwią, no bo kto by pomyślał że rana cięta może krwawić . I pozostawić bliznę. Jeszcze trochę i zamach, może brzozy jakieś były w pobliżu.
No po prostu nie wierzę.
(@rkarcz - cóż poradzę, takie obserwacje, część populacji nie widzi związków przyczynowo skutkowych, jednocześnie jest przekonana że wszystko można kupić i ktoś za wszystko odpowiada. Nie tylko moje osobiste, przesłanka powyżej.)

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:43 
Amator
Od: 12.12.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zachodniopomorski
ZBANOWANY!
Pewnie wina Kaczyńskiego

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:46 
Aha nie no - jestem przed 1980

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 14:59 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
GJ do polityki już nie mieszajcie. Od tego jest już jeden gorący wątek.

Ja tam mogę być MISIem BOMISiem :D

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 15:16 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Evo1501, bardzo Cię proszę, wsiadaj do auta ze szczególną ostrożnością. Nie przeżyłbym takiego ostrego cięcia na jedynaczce smerfetce na forum. <bach> :)

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 16:30 
Stały bywalec
zagryziak dla Ciebie wszystko ;) Następnym razem, jak będę włączać podgrzewane fotele, to odpalę na 1 kreseczkę, a nie na 3, bo jeszcze się podsmażę...

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 19:53 
Prawie fanatyk
Evo1501, nie pozwolimy Ci się usmażyć a tymbardziej nie dopuścimy do Twojego zamarznięcia. Dopilnuję tego, zapewniam. :wink:

Ostatnio edytowano Śr, 3 lut 2016, 23:36 przez zagryziak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 20:12 
zagryziak napisał(a):
Nie przeżyłbym takiego ostrego cięcia na jedynaczce smerfetce na forum.

Na miejscu Agi bym się obraził :-P

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 22:31 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Sprawdziłem, u mnie też tak jest ale plastikowa zaślepka jest może ciut,ciut większa i kryje te niedobre chromki :wink:
Więc robiąc paluszkiem trudno go uszkodzić co innego głową :lol:

PostNapisane: Śr, 3 lut 2016, 23:02 
Świeżak
Od: 13.01.2016
Region: lubelski
Sprawdziłem i u mnie (FL) jest ostro zakończone, da się tym skaleczyć.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 07:54 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Moż zmniejszyli zaślepkę albo nieco powiększyli chromki? :?:

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 08:35 
Świeżak
Od: 02.02.2016
Coś zmienili ... pytanie co? zwróć uwagę na zdjęcia EVO ... opisuje że ma ostre tylko od strony środkowej... to chyba występuje w każdej wersji ... ale zewnętrzne zaślepki sprawiają wrażenie większych od chromów i plastik wystaje ponad chrom zasłaniając go w całości? gdzie po FL nie widziałem auta która by miało tak super zasłonięte z zewnątrz...

może coś zmienili od któregoś roku modelowego albo FL ?

trzeba poczekać na informację z większej ilości aut...

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 09:18 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Nie trzeba czekać na informację z większej ilości egzemplarzy. Dla jednego coś wydaje się ostre, dla kogoś innego już nie. W Twoim przypadku powinieneś zlecić wykonanie prywatnej opinii rzeczoznawcy, najlepiej wpisanemu na listę biegłych sądowych od rekonstrukcji wypadków drogowych lub innej specjalności związanej z motoryzacją. Tak się składa, że biegli od rekonstrukcji wypadków poza wiedzą matematyczną mają najrozleglejszą wiedzę o konstrukcji/stanie technicznym samochodów i wpływie na wypadki. Opinie ustną dostaniesz za darmo lub za drobną opłatą. Opinia pisemna to koszt kilkuset złotych (ten sam biegły taką samą opinię sądową przygotuje za kilka tys.). Tylko specjalistyczna wiedza techniczna da Ci odpowiedź, czy jest to błąd Mazdy? Unikniesz w ten sposób wysokich wydatków z wytoczeniem bezpodstawnej sprawy sądowej. Opinię proponowałbym zlecić nie informując o wypadku, aby miała ona charakter jak najbardziej obiektywny. Za pieniądze można uzyskać prywatną opinię każdej treści i w każdej specjalizacji, ale będzie miała wartość papieru, na którym została napisana.
Wracając do papieru, to uważam, że jest większe ryzyko poważnego uszkodzenia kartką papieru do ksera, niż drzwiami Mazdy 6 FL. Piszę nie jako specjalista, tylko ofiara wielokrotnego pocięcia skóry papierem (ciężko gojące się rany) i jednokrotnego uszkodzenia ramienia rogiem drzwi. Rana od drzwi też była do krwi, tyle że miało to miejsce prawie 20 lat temu i była spowodowana chromkiem w Fiat 125p, gdzie to cholerstwo było ostre jak róg siekiery i drzwi ważyły dwa razy więcej niż w Maździe. Mazda 6 FL nie ma ostrych krawędzi i rogu. Oczywiście mogliby jeszcze bardziej zabezpieczyć ten fragment (jak kilkadziesiąt innych miejsc), ale nie można twierdzić, że jest on niebezpieczny lub źle zaprojektowany. W każdym mieszkaniu można znaleźć więcej niebezpiecznych elementów/krawędzi, które mogą zrobić krzywdę w sytuacji nieuwagi lub błędu mieszkańca. Niektórzy łapią blizny w dzieciństwie, w Twoim przypadku nastąpiło to trochę później. Nawet gdyby drzwi były za ostre (mam przeciwne zdanie), to w 90% Twoja wina. Sąd wyliczając odszkodowanie bada przyczynienie się do szkody poszkodowanego. W tym przypadku jest ono tak duże, że dochodzenie roszczeń bliskie jest pieniactwu.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 11:15 
Prawie fanatyk
semp, widzę, że doszedłeś do wniosku, iż inaczej się nie da więc wyłożyłeś łopatologicznie, przez co bardzo zrozumiale - brawo! Myślę, że lukasz82-owi powinno to wystarczyć. <spoko> :goraco:
Drzwi w samochodzie spełniają wiele funkcji m. innymi utrudniają wejście do auta osobom nieupoważnionym. Aby zatem właściciel mógł zasiąść za kierownicą winien je uprzednio otworzyć w zakresie umożliwiającym bezpieczne wejście. Pośpiech a co za tym idzie niepełne uchylenie drzwi sprawiają, że jesteśmy narażeni na kolizję z drzwiami (ich kantem) ze skutkiem, jakiego doznał kolega lukasz82.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 12:02 
Świeżak
Witaj Semp bardzo ładny profesjonalny post :) czytając go czułem się jakbym słuchał ludzi z mojej Kancelarii :) pracujesz może w tej branży??

Mówisz że potrzebuje pisemnej OPINI BIEGŁEGO SĄDOWEGO, który posiada wiedzę na temat motoryzacji : więc posiadam taką opinie, poniżej masz skany , masz napisane w niej co jest mojej 6 FL, a co jest tej na salonie mazdy . Mazda posiada to pismo od kilku miesięcy, dostała je z pierwszą moją prośbą o usunięcie wady...

Dlaczego potrzebuje informacji o skali problemu : żeby móc stwierdzić czy problem dotyczy np. całej serii po FL czy jakiejś krótkiej serii, w zależności od skali Kancelaria w odpowiedni sposób przygotuje pozew ... albo produkt niebezpieczny jeżeli np okaże się że cały model po FL ma ten problem, albo po prostu będę domagał się usunięcia usterki jeżeli problem dotyczy jakiejś wąskiej serii.

Mówisz że sądy kosztują... naprawdę pierwszy raz w życiu idę z czymś do sądu i jakby mnie to auto nie oszpeciło olał bym temat... chciałem się z nimi dogadać, ale nic to nie dało... zapłaciłem za auto kupę kasy i chce żeby było bezpieczne na tyle że w przypadku uderzenia głową w kant drzwi nabije sobie sinika jak w każdym innym aucie a nie wyląduje na oddziale chirurgicznym... jestem przygotowany, wiem ile będzie mnie to kosztowało finansowo i jestem w stanie podjąć to ryzyko... niech sąd zdecyduje czy w tym miejscu powinno być to ostre czy nie... a jeżeli stwierdzi że nie niech mi mazda to naprawi...

Zdaje sobie sprawę, że niektóre osoby robią sobie z tego jaja ... ale niech pierwsze sprawdzą swoje samochody a potem niech się zastanowią co było gdyby były na moim miejscu...

Czy posiadanie auta które jest bezpieczne dla użytkownika jest pieniactwem nie wiem ... niech sąd to oceni... najwyżej przegram i zapłacę koszty postępowania , natomiast jeżeli uda się wygrać może zrobią coś z tym kantem ... i ktoś inny nie skończy jak ja...

http://zapodaj.net/8e42a9d957d7a.jpg.html

http://zapodaj.net/6d1d9c161d731.jpg.html

http://zapodaj.net/19649ad1bb791.jpg.html

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 12:48 
Stały bywalec
A może po prostu spróbować zeszlifować nieszczęsny chrom we własnym zakresie? Będzie bezboleśnie i po problemie :) Co prawda nie wiem czy zeszlifowanie akurat tu będzie dobrym rozwiązaniem, to było pierwsze co przyszło mi do głowy :) Na pewno koledzy mają większe doświadczenie w tym zakresie i będą służyć radą jak ujażmić i złagodzić ostry kancik.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 13:02 
Świeżak
zeszlifować nie wiem a jak to się ma do gwarancji ... mam zaklejone grubo taśmą klejącą na razie ;)

można spróbować to zeszlifować coś z tym zrobić w 1 aucie ? a pomyśl ile aut może jeździć z taką usterką nieświadomych faktu... ?

i czy ktoś sobie musi zrobić większą krzywdę żeby mazda zareagowała na problem? to tak jak z kradzieżami dla nich nie było problemu...

jeżeli wiedzą o problemie nie rozumie czego nie spróbują ja załatwić w własnym zakresie ile może kosztować większa zaślepka która by zasłoniła kant i była zbudowana w sposób, w którym chrom chowa się w pod jej krawędziami... 10 - 20 groszy?

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 13:20 
Stały bywalec
Widzisz Łukasz, ja też byłam nieświadoma takiego miejsca, dopóki nie przeczytałam Twojego pierwszego postu na ten temat :) Czasem wychodzę z założenia, że im mniej wiesz tym dłużej żyjesz ;)

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 15:24 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wklejona przez Ciebie opinia rzeczoznawcy jest baardzo słabiutka. PZMOT wydaje z zasady bardzo słabe opinie. W tym przypadku nie ma stwierdzenia, że montaż tego elementu jest wadliwy (wada fizyczna pojazdu) i brak jest jakiejkolwiek argumentacji w tym kierunku np. normy bezpieczeństwa. Jest tam tylko napisane, że element jest „ostry”. Nie jest to opinia rzeczoznawcy posiadającego uprawnienia biegłego sądowego, o której pisałem.

Ten samochód jest bezpieczny dla kierowcy. Trzeba go tylko używać zgodnie z instrukcją, czyli do jeżdżenia, a nie walenia głową o krawędź drzwi. Nigdy nie uda ci się wykazać, że Mazda 6 2015 jest produktem niebezpiecznym, choćby taki montaż był w całej serii. Wystarczy zapoznać się z definicją produktu niebezpiecznego choćby w Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_niebezpieczny
Produkt ma zapewniać bezpieczeństwo podczas normalnego używania. Uderzanie głową w drzwi nie jest normalnym używaniem pojazdu. Tak samo jak np. trzymanie palców w komorze silnika podczas zamykania klapy. Jeśli zamkniesz mocno klapę (nawet przypadkiem) trzymając palce w nieodpowiednim miejscu i tym samym je połamiesz, nie masz prawa mówić że kupiony samochód jest towarem niebezpiecznym, gdyż łamie palce przez ostre krawędzie klapy, które nie są zabezpieczone gąbką. Inna byłaby sytuacja, gdyby podczas jazdy bez przyczyny wystrzeliła Ci poduszka powietrzna łamiąc nos, gdyż jest to przykład braku bezpieczeństwa podczas normalnej eksploatacji.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:08 
Świeżak
semp pracujesz dla mazdy ? :) nie wiem jaka jest opinia rzeczoznawcy ( czy dobra czy zła ) nie znam się na tym... jeżeli jest kiepska, to może sąd zleci wykonanie lepszej opinii tej plastikowej zaślepki . na szczęście sędzia to też człowiek i korzysta na pewno z samochodu , nie wiem w jakim celu piszesz te bardzo profesjonalne posty...

Przyjąłem twoje zdanie dziękuje . Jeżeli jesteś w jakimś stopniu powiązany z mazda naprawdę oni mają na mnie wszystkie namiary i kancelarie która mnie reprezentuje ... sprawa jest z października a mamy luty mieli 3 miesiące na zapoznanie się z sprawą ja chciałem i dalej chce się dogadać ...

ja nie jestem prawnikiem. Mam kancelarie, według mnie najlepszą w Rzeszowie ,która się specjalizuje w Samochodach wiec w jaki sposób oni to przedstawią to już nie moja sprawa, ja mam im tylko dać jak najwięcej informacji żeby wiedzieli na czym oprzeć pozew.

W mojej opinii moje auto ma drzwi które są ostro zakończone i za każdym razem kiedy zamykam czy otwieram je ostry kant przelatuje mi przed twarzą czy szyją... ( miałem wiele aut w życiu i nigdy się z czymś takim nie spotkałem ) wiec jeżeli są auta MAZDA 6 które mają ten kant zabezpieczony chce żeby w moim też zostało to zabezpieczone ... jak widzisz po wpisach na tym forum, który pewnie ogląda mały procent Właścicieli mazdy 6 FL są już osoby które też mają ten ostry kant w drzwiach !

Jeżeli chcesz mi powiedzieć że CECHĄ produktu jakim Jest MAZDA 6 FL jest źle wykończona ostra krawędź drzwi przednich ! to proszę napisz mi to... na pewno wszyscy obecni i przyszli właściciele auta ucieszą się z tej informacji.. ja rozumie twoje argumenty... odnośnie produktu niebezpiecznego strzelałem ;) ja nie jestem prawnikiem i ja nie będę z nimi w sądzie... tylko ktoś to się na tym zna.... i on w oparciu o informacje już zebrane przygotuje pismo ...

Wiesz mi wszystkiego nie upubliczniam na forum...

ja nie jestem sądem ! niech oni stwierdzą czy tak powinno być w tym aucie .... jeżeli chcesz podjadę dziś na salon mazdy i zrobię zdjęcia aut które są na salonie sprzedaży ... zobaczymy jak to wygląda na dzień dzisiejszy ja mam auto z maja.. rzeczoznawca z października ? mam sprawdzić jak wyglądają zabezpiecznia chromów w autach z lutego ?

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:19 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
U mnie w 2015 FL jest jakaś zaślepka/ czarne zakończenie.
Raczej nie da się tym przeciąć. Głową nie próbowałem <hahaha>

Ręce mam całe mimo głupiej mody trzymania drzwi w tym właśnie miejscu :pech:
Możliwe, że u kolegi występuje jakiś tam defekt.

ps : Tak sobie myślę i jestem nawet pewien, że u mnie nie da się tym skaleczyć.
W normalny sposób nie.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:19 
Świeżak
Seboo zobacz zdjęcia, połóż opuszek palca na plastiku zabezpieczającym i jedź w przód i zobacz czy masz ostrą krawędź najgorszy jest kant ... prawe lewe drzwi przednie...

Jeżeli masz idealnie i nie ma żadnej ostrej krawędzi to znaczy że masz wszystko ok i wychodzi że problem dotyczy jakiejś serii aut... najlepiej zrób fotkę i wrzuć... i wtedy już kompletnie nie rozumie czego mazda nie chce usunąć defektu ...

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:26 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Samochód stoi już na parkingu. Jutro zrobię zdjęcia, ale z tego co widziałem to ten plastik nie ma ostrych zakończeń. Zdjęcie które dałeś jest nieco zaszumione.

U mnie wygląda to nieco inaczej :idea: bez ostrych krawędzi.
Produkcja to chyba luty 2015.

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:32 
Świeżak
plastik nie ma ostrych krawędzi tylko chrom który jest za nim i którego plastik zabezpieczający nie zabezpiecza ...

zobacz na zdjęciu

http://zapodaj.net/7cfe89f1093f4.jpg.html

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:37 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Boszz.. Lukasz82 , jestem przerażony jak zabrnąłeś już - kancelaria, PZMOT i na horyzoncie ... sąd :arrow:
Weź odpuść, ci w kancelarii, rzeczoznawca , w centrali mazdy, na izbie przyjęć itd - już musieli mieć niezły ubaw z Tobą i tą wydumaną sprawą, a teraz chcesz jeszcze sąd tym rozbawiać ?

Zastopuj to i już się nie pogrążaj, bo to żałosne jest po prostu, już nie zabawne nawet. Dorosły człowiek i nie kojarzy związku walnięcia głową w drzwi z raną tej pierwszej. I wini o to drzwi i ich producenta. Nieprawdopodobne.
Szpital, kancelaria, rzeczoznawca, sąd... z moich podatków. Super.
I to wszystko gdzieś w moich okolicach się dzieje, realnie... nie do wiary.
Czy sądy jakąś selekcję robią spraw? mogą obciążyć powoda jakimiś ciężkimi robotami społecznymi za bzdurne pozwy?

moderator
PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 16:51 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Zejdzcie juz z Mr Lukasza... jego rana, jego trauma, jego sprawa...
Ja tez nie wyobrazam sobie jak mozna sie strzelic tymi drzwiami tak, zeby sie uszkodzic az tak, ale jak widac da sie...

Jesli kancelarii uda sie wykazac, ze istnieje zagrozenie przy normalnym wsiadaniu wysiadaniu na powtarzalne sie uszkodzenie takie jakiego doznal to jest szansa na wywalczenie czegos...

Kiepsko to widze, ale to jego czas i jego pieniadze (bo kancelaria zapewne darmowa nie jest)...

Ma racje pod jednym wzgledem... zaslepka powinna chronic cala krawedz tego chromowanego detalu, a u niego nie chroni... czy to blad montazu, czy konstrukcyjny, nie wiadomo, ale jest to jakas drobna wada...

U mnie jest nieco lepiej ale tez nie idealnie... Moze bede mial chwile w weekend to pstrykne fotke...

PostNapisane: Cz, 4 lut 2016, 17:15 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Już wiem z czym ta historia mi się kojarzy :
http://www.filmweb.pl/f4550/Christine,1983

Fabuła przedstawia się następująco. Otóż młody, zakompleksiony, niezbyt przystojny, poniewierany przez kolegów, Arnie Cunningham, pewnego dnia kupuje od starego człowieka równie stary, a nawet jeszcze starszy, samochód marki plymouth. Jest owym wozem tak zauroczony, że nie zważa już na swoich rodziców, na jedynego przyjaciela, w końcu nawet przestaje interesować się swoją dziewczyną, która ze złamanym sercem opuszcza go. Arnie całkowicie poświęca się samochodowi, który odpłaca mu za opiekę w dość niecodzienny sposób. Mianowicie, po kolei eliminuje grono prześladowców chłopaka...

Ostatnio edytowano Cz, 4 lut 2016, 17:18 przez Smook, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1