Teraz jest Pt, 24 mar 2017, 03:15

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 19:09 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Cześć. Czy w naszych mazdach jest sygnalizowany dźwiękiem bip, pip niski poziom paliwa po zapaleniu się kontrolki? Ja u siebie nic nie słyszę żadnego dźwięku tylko zapala się żółta kontrolka.
Mam wrażenie że wcześniej słyszałem dźwięk a teraz cisza jest. hmmm :idea:

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 21:43 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 4959
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Nie ma, może ktoś wie czy jest jakiś sposób na jego aktywację.
A tamten dźwięk to może był od sygnalizacji niskiej temperatury czyli <4°

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 21:50 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 2919
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
---

_________________
Obrazek

Obrazek


Ostatnio edytowano Wt, 27 gru 2016, 13:02 przez TOMASZ, łącznie edytowano 1 raz

 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 22:14 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Męczy mnie to strasznie bo chyba miałem jednorazowe piknięcie ale jak przerobiłem moduł od świateł to chyba dźwięk zniknął ale nie wiem czy to wina modułu. :idea: :idea:

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 22:51 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 06.11.2013
Posty: 603
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Nie ma takiego dźwięku niestety, ale gorzej, że nie ma dziwięku od zaciągnietego ręcznego....


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 23:01 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
No to chyba mi się źle wydawało, być może mi zostało w głowie z innego samochodu skoro mówicie że nie ma dźwięku. No a z tym ręcznym to jakieś nie porozumienie totalne

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 23:05 
Avatar użytkownika
Stary wyjadacz
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 4959
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Na forum jest fotorelacja jak zrobić sygnalizację dzwiekową do hamulca ręcznego.

_________________
Obrazek

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 26 gru 2016, 23:38 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2331
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Hmmmm.... sprawdze jak wyjezdze paliwo chociaz na ogol tankuje przy 1/4.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 gru 2016, 07:43 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 520
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Potwierdzam że nie ma sygnalizacji, wczoraj rezerwa mi się zapaliła i cisza.
Może Ci się pomylilo z innym autem, np. w skodzie tak miałem....
A tu sygnalizuje temperaturę od 4 stopni w dół

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 gru 2016, 16:24 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Przespałem się z tą myślą i jestem tego pewien że miałem sygnalizowany dźwiękiem niski poziom paliwa. Tylko kiedy to przestało działać to nie wiem, prawdopodobnie po przeróbce modułu od świateł lub po zmianie programu ecu, po usunięciu dpf

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 gru 2016, 18:50 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 10.06.2014
Posty: 332
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
To chyba jako jedyny to Miałeś, pewnie Twoja to jakaś limitowana (do jednego egzemplarza) wersja ;D


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 gru 2016, 19:10 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Nie tylko jedna sztuka, są obecnie dwie sztuki

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 27 gru 2016, 22:40 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 309
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Można powiedzieć, że zostałem wywołany do tablicy przez Michała :)
Mogę sprawdzić czy da się coś takiego ogarnąć.
Z tego co wiem to czujnik poziomu jest w pompie paliwa przy baku. Jest czujnik rezystancyjny - opór zmienia się w zależności od poziomu paliwa. Do licznika podawane jest napięcie odzwierciedlające odpowiedni poziom.
Lampka w liczniku dostaje raczej sygnał wewnętrzny, wiec nie bardzo jest jak go wyciągnąć do buzzera. Można by sprawdzić przy jakiej rezystancji załącza się rezerwa i dorobić do tego buzer, który pika np 2 razy.

Pooglądam schematy.

Jeszcze zobaczę czy nie da się tego FORScanem włączyć...
Maciek

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 09:57 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Ja bym jeszcze sprawdził w ukrytym menu licznika, może tam znajduje się opcja włączenia?

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 14:01 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2451
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: świętokrzyski
Tam nie ma żadnych opcji.

_________________
Na nogach mam gumiaki, ale jestem kozakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 19:39 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 10.06.2014
Posty: 332
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Co Ty wiesz, oni (ich dwóch) to mieli, więc pewnie gdzieś jest tylko sie zapodział ten sygnał po usunieciu dpf-a czy cuś.. Daj im spróbować ;)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 20:25 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Mówię wam że miałem to miałem jednym piknięciem sygnalizowany, tylko dlaczego teraz tego nie mam to nie mam zielonego pojęcia :idea: :idea:

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 gru 2016, 21:34 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 02.10.2016
Posty: 54
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
W kilku samochodach jakimi jeżdziłem była sygnalizacja dżwiękowa włączania kontrolki rezerwy ale w madzi jej nie zauważyłem . Jeżdżę samochodem z minimalnym przebiegiem i wszystko działa jak na razie jak w salonowym także najprawdopodobniej jej nie było.
Osobiście taka sygnalizacja ani mi nie przeszkadza ani za nią nie tęsknię.


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 gru 2016, 05:51 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 10.06.2014
Posty: 332
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
A ja jestem pewny że dźwięk który słyszałeś to był spadek temperatury i akurat zbiegło się to z zapaleniem kontrolki rezerwy. Czysty przypadek..


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 29 gru 2016, 06:29 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
maciek261081 oj nie prawda, dźwięk od temperatury jest inny.

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 09:11 
Świeżak
Offline
Od: 20.09.2016
Posty: 28
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Może dźwięk wydobywa się nie w momencie zapalenia kontrolki rezerwy, a pokazania stanu 0km do przejechania na pozostałym paliwie na wyświetlaczu? Raz doprowadziłem do takiego stanu, ale jakoś nie mogę skojarzyć, czy coś wtedy pisnęło czy nie.


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Wt, 10 sty 2017, 19:13 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 19.10.2012
Posty: 2331
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Mimo iz sam bylem przekonany o powiadomieniu dzwiekowym o wlaczeniu rezerwy, bylem w wielkim bledzie. Rowniez takowego nie mam.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 sty 2017, 20:47 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 10.06.2014
Posty: 332
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Mi rezerwa świeci dwa razy w tygodniu to raczej bym zauważył jak by był dźwięk [SPEAKER WITH THREE SOUND WAVES]


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 10 sty 2017, 21:10 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 04.04.2014
Posty: 285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Okey, być może że się pomyliłem :P

_________________
Pozdrawiam Bykolo


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.