Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 12:13 
Świeżak
Od: 10.10.2024
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: dolnośląski
Cześć. Chcę móc monitorować podstawowe parametry pracy mojej Mazdy (6 GH 2011 2.0 MZR DISI 155KM). Najbardziej zależy mi na monitorowaniu spalania stukowego. Z tego co wrzuciłem do czata GPT ten temat, polecił mi Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0 (lub USB) + Torque Pro / Car Scanner. Czy mogę Was prosić o konkretne podpowiedzi który interfejs kupić z Alledrogo abym mógł monitorować na wykresie na żywo (z tego co czytałem to tak się to robi) kwestię spalania stukowego. Czy występuje, jak ją rozpoznać, etc. Oraz monitorować jakieś inne parametry: RPM, MAF, AFR, korekty zapłonu, O2, itd. Jestem zupełnie początkującym w temacie. Liczę, na wskazówki co wybrać, co kliknąć aby zdiagnozować, czego szukać. Bardzo dziękuję z pomoc wszystkim którzy z tematem są "za pan brat".
Jeszcze na marginesie dodam jaki mam problem. Mianowicie podczas przyspieszania mam lekkie spadki mocy. Chwilowe ledwo zauważalne osłabnięcia mocy silnika. We własnym zakresie przeczyściłem MAF, przepustnicę i byłem w serwisie na podpięciu komputera w poszukiwaniu błędów, wypadania zapłonu - nic nie stwierdzono. Wiem, że pewnie dobrze byłoby przeczyścić EGR, mam to w planach. Gdyby nie tak ciężki dostęp do zaworu PCV też chciałbym go wymienić. O ten ostatni zapytam w osobym temacie. Może ktoś doradzi jak to najlepiej wymienić profilaktycznie. Dzięki!

-- Dodano: 9 października 2025, o 12:13 --

Forumowi przyjaciele, nikt nie zajmuje się tym tematem? Przecież wydaje się że za 60-150 zł można mieć otwartą księgę naszej Madzi a co ważniejsze wychwycić naprawdę niebezpieczny problem. Naprawdę nikt nie zgłębił tego tematu? :sad:

PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 13:06 
Nowicjusz
Od: 09.07.2018
Rok produkcji: 2019
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Ja zakupiłem swego czasu Vgate vLinker FD+. Śmiga jak tralala z Forscanem na Madzi i z Hybrid Assistantem na Toyocie Yaris.

PostNapisane: Cz, 9 paź 2025, 20:38 
Świeżak
Widzę, że Vgate vLinker FD+ jest dużo droższy niż Vgate iCar Pro. Czy jest jakiś powód dla którego warto dopłacać?

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 12:12 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Geralt jest. ForScan to program diagnostyczny dedykowany tylko do Mazdy i Forda. Jest w miarę profesjonalny jak na warunki "garażowych amatorów" i ma więcej funkcji niż inne programy diagnostyczne. Oprócz szczegółowej diagnostyki można przeprowadzić różne kalibracje w aucie.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 17:22 
Świeżak
OK, dziękuję. Spróbuję zgłębić nieco temat, choć przyznam, że na tym etapie bałbym się cokolwiek ruszać poza sczytaniem tego i owego. Gdzieś jest jakieś źródło wiedzy na temat tego jak czytać parametry z czujników, albo opisana procedura jak sprawdzić kwestie spalania stukowego?

Strefa czasowa: UTC + 1