Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 19 kwi 2015, 19:50 
Świeżak
Od: 14.04.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: małopolski
3tys powinno wystarczyć na dobrą instalację u dobrego gaziarza. No może ze 2stówki trzeba będzie dorzucić.
Poszukaj dobrego gazownika w swoim regionie na forum LPG, bo wśród miłośników Mazdy niewielu jest zwolenników Mazdy, i nie wiem czy w Twoim regionie (no właśnie, skąd jesteś??:)) forowicze z tego forum kogoś polecą.
Ja ostatnio wysłałem do polecanego na forum accorda gazownika z Krakowa zapytanie o instalację do mazdy, ale w wersji 2,5 170ps.
poniżej wycena:
elektronika Stag 300-4 Premium
wtryski Hana
reduktor ACR01 (250)
wielozawór extra
zbiornik w koło zapasowe
wlew w klapkę paliwa
przewody zasilające Faro
przewody gumowe Parker
strojenie w trasie OBD+AFR
cena 3400 (brutto)

lub tańsza opcja:

elektronika Stag 4Qbox
reszta jak wyżej
cena 3100 (brutto)

Sam osobiście jeżdżę accordem 1,8vtec 136ps, czyli podobna moc jak mazda mzr, mam BRC sequent24, i zrobiłem już 250tkm bez awarii. Koszt poniżej 3000pln.

-- Dodano: N, 19 kwi 2015, 19:50 --

Najważniejsze: nie oszczędzaj na gazowniku. Nie zrażaj się kolejką do tych polecanych.
Kieruj się powiedzeniem:
"oszczędności na LPG zacznij na stacji paliw od pierwszego jego tankowania, nie u gazownika"

PostNapisane: Wt, 28 kwi 2015, 19:39 
Adept
Od: 12.06.2013
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Ja mam Staga i sam go ogarniam od czasu gdy mnie gazownik zirytował gdy coś drobnego zapomniał ustawić w sterowniku i musiałem wrócić. Kupiłem kabelek za 20 zł i w ciągu kilku tygodni (tyle trzeba aby porządnie dopieścić) podłączyłem się kilka razy i ustawiłem sobie eleganckie mapy lepsze niż miałem. Potem dla pewności pojechałem do dobrego gazownika aby mi na hamowni zebrał charakterystykę po AFR. Wyszło ładnie, oprócz lekko za bogatej mieszanki w OL powyżej 5500 obr. Od tego czasu tylko sprawdzam mapy raz na pół roku. Filterek za 12 zł wymieniam sam co 10tys w ciągu 3 minut. Pali mi 13-14l gazu i tak ma być. Potrzebuję tylko jeszcze sprawdzić luz na zaworach, ale jakoś nie mam znam nikogo kto się chce podjąć zadania.
Jeśli ktoś jest w miarę kumaty i potrafi czytać to ogarnie temat sam lepiej niż gazownik (tu po prostu potrzeba cierpliwości aby wystroić idealnie odchyłki w granicach 5%)
----------
a co do sławnego gazownika w Krakowie na Cegielnianej to.. wymieniałem u niego reduktor
1. nie dostałem paragonu ani nic podobnego
2. na drugi dzień rano mało nie uciekłem z samochodu gdy przełączyło na LPG - były nie dokręcone opaski na wężu za reduktorem...
3. Po podpięciu kompa okazało się że po wymianie reduktora nie zrobiono kalibracji
ogólnie porażka. Kolega również coś robił u nich i jak sam stwierdził "chyba jadą na opinii"

PostNapisane: Wt, 28 kwi 2015, 20:27 
Świeżak
No ale żeby stroić instalację samemu to chyba trzeba wiedzieć jak się do tego zabrać. Wtedy to już jak z wszystkim, luzik:))
Nie wiedząc co i jak to lepiej chyba jednak szukać dobrego gaziarza.
tak czy siak Janow, szacun że się udało samemu. No chyba że ogólnie jesteś w temacie i nie udało się, a po prostu wiedziałeś od samego początku co robisz i czego oczekujesz.
Kto wie, jak uda mi się w przyszłym roku kupić ładną szóstkę 2,5, to może uśmiechnę się do Ciebie dzierząc w dłoni odpowiedni napitek:))

PostNapisane: Pt, 1 maja 2015, 21:02 
Adept
Szczerze to nic nie wiedziałem. Ale są dobre fora gazowe i pomocni tam ludzie, jest instrukcja do sterownika gazu.
Wrzucasz screena z mapą i mówią co jak. A potem już z górki. Co do instalacji to święte słowa, ze potrzeba dobrego osprzętu i dobrego speca od montażu.
Konfigurację sprzętu ludzie podpowiedzą ,a po montażu ocenią czy nie ma błędów typu umiejscowienie wtrysków itp.
Strojenie gazu to tak naprawdę proces kilku korekt przez około 2 miesiące. Potem już tylko zmiana filterków i człowiek tylko przypomina sobie o LPG ,gdy trzeba co 300km tankować za 90 zł:)

---
a gdy będziesz montował to mogę polecić 2 osoby

PostNapisane: So, 2 maja 2015, 08:14 
Świeżak
To szacun, ze bez wiedzy sam doprowadziles strojenie do perfekcji...
Co do polecanych osób... jesli możesz, daj namiary.

PostNapisane: Pt, 28 sie 2015, 13:11 
Wstydliwy
Od: 17.06.2015
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy 6ki GH z lpg. Jak często i czy w ogóle regulujecie luzy zaworowe i ile to kosztuje? Zamierzam kupić 2.0 Pb i od razu zagazować - wiadomo oszczędności, ale czy na pewno.

PostNapisane: Pt, 28 sie 2015, 16:06 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Moja właśnie jest na sprawdzeniu. Przebieg na gazie około 48 tkm

Edit:

Zawory w normie, zużyte mniej niż w połowie. Całkowity przebieg auta to 178 tkm.

PostNapisane: N, 11 paź 2015, 16:17 
Adept
U mnie też OK. 95kkm z czego około 60k na gazie. <spoko>
Marrud - tak z ciekawości - masz jakiś układ lubryfikacji do LPG? U mnie zapewne od tego przepływomierz zarósł syfem.

Ja już od około 20kkm nie dolewam płynu do kroplówki. Dbam za to o poprawny skład mieszanki (nie może być za ubogo w OL)

PostNapisane: Wt, 13 paź 2015, 15:26 
Bywalec
Ja nie mam takiego systemu - poczytałem tu i tam i podjąłem decyzję, że nie ma sensu.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 13:00 
Stały bywalec
Od: 17.02.2015
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
Koledzy, jaki koszt sprawdzenia luzu zaworowego? Pamietam z forum Accorda ze przy zalozonym LPG robilo sie korekte luzu co 20 tys. i koszt byl chyba 200 PLN.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 19:25 
Bywalec
Koszt podobny, ale rzadziej bym sprawdzał. U mnie po 50 tkm na lpg zawory w normie.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 19:34 
Stały bywalec
Od: 17.09.2015
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
a gazik miał być taki bez problemowy <baseball>

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 20:23 
Bywalec
A gdzie widzisz problem? Serwisowka sugeruje sprawdzać luzy po 130 tkm, ja pojechałem do ASO z taką prośbą to mnie odesłał bo stwierdzili, że skoro nie ma gazu to nie ma sensu sprawdzać. Założyłem gaz, przejechałem 50 tkm i sprawdziłem luzy gdzie wyszło, że są w normie. Operacja zrobiona dla świętego spokoju

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 20:30 
Stały bywalec
Od: 04.03.2015
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Region: pomorski
Moje poprzednie auto Accord 1997r przebieg 340000km.
Na gazie 150000tyś miał zrobione.
Nie wiem kiedy były luzy sprawdzane ale ja po przejechaniu 45000km sprawdzałem osobiście i było wszystko w normie.

PostNapisane: Śr, 14 paź 2015, 21:05 
Stały bywalec
Marrud napisał(a):
Koszt podobny, ale rzadziej bym sprawdzał. U mnie po 50 tkm na lpg zawory w normie.

Hmm dobrze wiedziec. Rozwazam montaz tylko malo jak na razie uzytkownikow M6 GH z LPG.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 08:03 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Rok produkcji: 2008
Region: wielkopolski
Ja bym nie zamontował. Korzyści niby jakieś są ale co chwile trzeba o czymś pamiętać to jak nie serwis czy filtry itp + syf w przepustnicy po lubryfikacji. Co do luzu zaworowego to bynajmniej 2.0 jak i 1.8 są na szklankach więc nie ma niestety regulacji luzu tak jak w Accordzie. Podobno wymiana szklanek coś ok 2k kosztuje ale pewny nie jestem.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 08:10 
Stały bywalec
Wlasnie dobrze ze poruszyles ten temat. W Acco regulowalo sie kluczem a tu ponoc sa szklanki, tylko wlasnie ciekawe jaki koszt ewentualnej regulacji.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 12:27 
Bywalec
Od: 30.10.2014
Region: wielkopolski
Chyba nie ma regulacji. Po prostu jak jest luz to się wymienia szklanki co nie jest tanim zabiegiem

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 14:48 
Bywalec
Widzę, że zaczyna się odwieczna dyskusja - montować, czy nie montować - każdy robi co chce. U mnie po 2 latach użytkowania wyszła oszczędność rzędu 8000 zł odliczając montaż, paliwo rozruchowe, przeglądy gazowe i okresowe. Czy to dużo niech każdy sobie odpowie. Ja się zdecydowałem i nie żałuję. Mam też drugie auto, gdzie roczny przebieg jest na poziomie 7-10 tkm to tam sobie nie zawracam głowy z gazem chodź spalanie ma wyższe niż 6.

Jeżeli chodzi o regulacje zaworów to tak - wymienia się szklanki - koszt operacji około 2000 zł, tylko nie wiem, czy ktoś już to robił wyłącznie ze względu na gaz.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 17:08 
Stały bywalec
Marrud napisał(a):
Jeżeli chodzi o regulacje zaworów to tak - wymienia się szklanki - koszt operacji około 2000 zł, tylko nie wiem, czy ktoś już to robił wyłącznie ze względu na gaz.
. O to mi chodziło kolego Marrud, dzięki za odpowiedź. Lepiej mieć świadomość ewentualnych kosztów żeby później nie narzekać.

PostNapisane: Cz, 15 paź 2015, 22:19 
Adept
Jedna szklanka to około kilkadziesiąt zł. Problem jeśli będzie dotyczył to raczej zaworów wydechowych.
Więc kilkaset zł na szklanki + 100 za uszczelkę i ok 300 robota.
Jak mechanik kumaty to stare szklanki przejedzie nieutwardzoną stroną na szlifierce płaszczyznowej albo skróci zawory.
Więc bym nie dramatyzował. Najtrudniej znaleźć chętnego i kumatego mechanika.
Mnie sprawdzenie kosztowało stówę. (+ uszczelka i 4 nowe świece)
Mieszankę ogarniam sam bo mam kabelek (2 razy w roku tam zaglądam), podobnie jak wymianę filterka za 15 zł raz na 10kkm.
Mam przejechane na gazie ok 60kkm i luzy 0,2x czyli jeszcze pewnie z 50kkm zrobię
A przy koszcie ok 30gr/100km zaoszczedziłem na paliwie pewnie ok 9-10kPLN.
Z wydatków 80 zł rocznie za droższy przegląd :lol: wydałem 400 zł za nowy reduktor i czeka mnie ze 300 za nowe wtryski <metal>

---
A byłbym zapomniał: I ekologia jaka na LPG: ~20% mniej CO2 i ~25%mniej NOx - VW niech się uczy! :parowka:

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 18:26 
Nowicjusz
Od: 02.04.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Witam Wszystkich
To mój pierwszy post na forum, ale zarejestrowany jestem już od jakiegoś czasu, do tej pory tylko w roli obserwatora :wink:
Będę zakładał instalację do swojej M6:
Sterownik LPG TECH 224
wtryski dragon
Reduktor KME SILVER
Co myślicie o takim zestawieniu do 1,8?
Gazofachman odradza dodatkowe smarowanie zaworów
Kolektor ma być zdejmowany do wiercenia.
Mam jeszcze dylemat co do właśnie regulacji zaworów, auto ma nalatane na chwilę obecną 113 tyś km Mazda zaleca sprawdzenie poprawnej pracy zaworów co ciekawe w instrukcji napisali ocenić słuchowo :> przy przebiegu 120 tyś jak na moje uszy to silnik pracuję poprawnie nic nie stuka nie klepie itp. ale ja "wirtuozem" nie jestem więc mogę się mylić. I nie wiem czy założyć instalację przejeździć na LPG 15-20 tyś km i wtedy sprawdzić luzy (nie słuchowo a namacalnie :) ) czy zrobić to jeszcze przed samym założeniem instalacji. Co o tym myślicie?!

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 18:47 
Adept
113 tys na Pb to raczej nie czas na zużyte gniazda, ale po zamontowaniu gazu weź pod uwagę, że zdejmując pokrywę ktoś Ci wszystko znowu porozkręca...
Z doświadczeniem z dziś osobiście bym znalazł kogoś kto po prostu pomierzy zawory, aby wiedzieć na czym stoję i ile jeździć do kolejnego sprawdzenia.
Z tym, że znaleźć kogoś kumatego nie jest łatwo. ASO nie chce się podjąć, przeciętny mechanik też. A ktoś z ulicy niekoniecznie zrobi to poprawnie. 0,3mm trzeba umieć zmierzyć... Problem w tym wszystkim jest taki, że jeśli już "zawory" słychać to z reguły jakieś gniazdo jest wypalone i oznacza to regenerację głowicy. Lubryfikacja zaworów jak dla mnie to placebo i źródło syfu w kolektorze. Jeśli to miałoby działać to tylko uwierzę w preparaty dozowane do zbiornika jak TUNAP. Ewentualnie jakiś dodatek do Pb utwardzający gniazda, ale i to pod warunkiem regularnego używania Pb.
Poprawny skład mieszanki to podstawa. Ja myślę, że spokojnie jeszcze z 50kkm do regulacji zaworów pojeżdżę.

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 19:20 
Nowicjusz
Janow zgadzam się z Tobą, mi sprawdzenie luzów może zrobić Gazofachman ale czy zrobi to poprawnie?! Sporo aut do niego jeździ, w kolejce na montaż LPG czekałem prawie miesiąc ale czy mechanikę też tak dobrze ogarnia tego nie wiem a nie chciałbym być Królikiem doświadczalnym więc muszę przetrawić temat :idea: :idea:

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 19:40 
Nałogowiec
Od: 13.08.2015
Wersja: Top
Region: śląski
"Witam Wszystkich
To mój pierwszy post na forum, ale zarejestrowany jestem już od jakiegoś czasu, do tej pory tylko w roli obserwatora."

Gdzie kolego mieszkasz. Ja zamiast lpg tech brałbym Staga. Sprawdzony w mazdach i polski producent. Sporo warsztatów go montuje w Polsce. W razie psikusa na drodze łatwiej o serwis.

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 19:46 
Stały bywalec
Ja jak zakładałem Lpg w mojej GY to zakład robił diagnostykę silnika luzy zaworowe, przed montażem. instalację polecam stag Qbox next wtryski barakuda reduktor R01(150 koni) spokojnie daje radę do 190koni

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 21:47 
Nowicjusz
Laki Mieszkam w centrum okolice Piotrkowa Trybunalskiego, hmm.. LPG TECH to też chyba polski wyrób.
Czyli mówicie że Stag ogrania sprawę, ja kierowałem się wypowiedziami na LPG FORUM i tam sugerują TECHA, ponoć ma większe pole do popisu jeśli chodzi o strojenie.
Flesi i jak u Ciebie sprawa wyglądała z luzami zaworowymi?! W normie?! Sprawdzałeś już luzy po montażu LPG?!

PostNapisane: Pt, 16 paź 2015, 22:32 
Nałogowiec
Od: 13.08.2015
Wersja: Top
Region: śląski
Jeżeli czytasz lpg forum to jest tam wątek o warsztatach polecanych i tych bee też. Wybierz ten z dobrymi opiniami w swoim regionie. Ja u siebie czekam 2 miesiące, ale gazownik podobno bardzo dobry fachman. Co do staga to właśnie ten pan polecił mi do madzi. A to jego propozycja

Proponowana konfiguracja:

elektronika: Stag Q-Box
reduktor STAG ACR-01 czerwony 250 PS
wtryskiwacze pojedyncze Barracuda (wersja o wyższej wydajności 130 Nl/min) plus filtr fazy lotnej odstojnikowy Alex Ultra 360
zbiornik w miejsce koła (subwoofer musimy przenieść)
PEŁNY wlew gazu pod klapką tankowania benzyny
Wielozawór SUPER z wyjściem na przewód Faro 8 mm (dla aut powyżej 150 PS)
przewody: faza ciekła - FARO, faza lotna i ukł. chłodzenia: Parker

Naturalnie zabezpieczenie antykorozyjne wszelkich ingerencji w nadwozie, demontaż kolektora ssącego w celu dokonania nawiertów, dokumentacja foto, strojenie na A4, samochód zastępczy, finansowanie bankowe.

Łączna cena około 3100-3200 pln (nie pamiętam rozmiaru zbiornika do HB), terminy - ostatni tydzień października.

Pozdrawiam,

nakrykloł żech ze mobilnioka

PostNapisane: So, 17 paź 2015, 14:19 
Adept
Od: 20.02.2015
Region: podkarpacki
mi zakładano instalacje jakieś 2 miesiące temu, również STAG4 Q-box plus, na baracudach. Póki co sobie chwale, poza tym że wskazówka od paliwa mi spada a Pb nie ubywa. Umówiony jestem już na zakładanie jakiegos emulatora co ma rozwiązać sprawe.

PostNapisane: So, 17 paź 2015, 17:54 
Stały bywalec
U mnie luzy i cała diagnostyka silnika w porządku i dlatego założyli instalację. Jestem pewien że tak było ponieważ znam ten warsztat. Koledze w almerze nie założyli instalki bo silnik nie przeszedł ich diagnostyki. Instalacja od czerwca zrobione 6tyś bez problemów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 639 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1