Teraz jest So, 31 sty 2026, 04:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1820 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 6 cze 2017, 18:46 
Wtajemniczony
Od: 13.11.2016
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: śląski
na allegro sa do kupienia lampki UV + żółte okulary, wtedy widać gdzie jst nieszczelność. ja tak w swojej byłej vectrze zaoszczędziłem 900 zl bo tyle pan z serwisu klimy wycenił mi naprawę, powiedział "tu wszystko trzeba wymienić" co się okazało chłodnica klimy tylko strzeliła , kupiłem na allegro 400 zl chłodnica wymieniłem, pojechałem na szczelność + nabicie i 3 lata śmigała aż milo ;)

PostNapisane: Wt, 6 cze 2017, 18:56 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Akurat w przypadku klimy bym się w to nie bawił. Może po prostu Tobie się pofarciło. Po pierwsze nie wiadomo co tam nie gra, a samo kupienie okularów czy lampki UV nic nie da jeżeli w układzie nie był wprowadzony barwnik. Do tego trzeba mieć urządzenie do nabijania klimy czy do sprawdzenia wcześniej azotem. Sam skraplacz nie jest drogi, ale może się okazać że to gdzieś rurka jest przetarta lub skorodowana. Trzeba by mieć jeszcze nowe uszczelnienia jeśli już rozkręcimy poszczególne elementy. Jeżeli nie mamy zaufania do serwisu to trzeba zmienić na taki gdzie pracują uczciwi ludzie, a nie tacy którzy chcą zedrzeć z klienta.

PostNapisane: Wt, 6 cze 2017, 19:28 
Wtajemniczony
jak dla mnie warto było się pobawić, bo łącznie serwis zażyczył sobie 1500 zl a to była 1/3 wartości auta, wiec rękawy do góry i po 2 godzinkach miałem założony nowy skraplacz i osuszacz.

PostNapisane: Wt, 6 cze 2017, 21:17 
Wtajemniczony
Od: 09.10.2016
Rok produkcji: 2004
Region: wielkopolski
Dzięki, no raczej nie obędzie się bez wizyty w warsztacie. Widziałem że czynnik na zaworze miał zielony ostry kolor, jego nazwy nie znam (koloru :) ). Miałem nadzieję że taki sam będzie na wycieku. Mam nadzieję ze przed wiekszym upałem zdążę :) i że po diagnozie nie okaże się nic wielkiego... skorzystam z pomocy warsztatu aby znaleźć wyciek, sam będę się bawił w "cerowanie" :)

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 19:09 
Amator
Od: 09.05.2016
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Comfort
Region: mazowiecki
Cześć.

Czy możecie udzielić mi rady w kwestii naprawy auta z OC sprawcy?

Sprawa jest dosyć prosta. Stłuczka -> Policja -> Zgłoszenie szkody z OC sprawcy. Po ok. 1,5 tygodnia zwłoki, wykonałem w dniu dzisiejszym telefon do Ubezpieczyciela celem dowiedzenia się, na czym stoi sprawa. Dostałem informację, że czekają na wskazanie im przeze mnie warsztatu, w którym będę podejmował się naprawy blacharsko/lakierniczej. Oczywiście w korespondencji e-mailowej przesłali mi wstępną wycenę, gdybym decydował się na zwrot odszkodowania na konto.

W związku z powyższym mam pytania:

1. Jak wygląda kwestia takiej naprawy w warsztacie przeze mnie wybranym? Chodzi głównie o koszta...bo gdy Ubepieczyciel przykładowo wycenił szkodę na 1000,00 zł, a warszat wybrany przeze mnie stwierdzi, że będzie to kosztowało 2000,00 zł, to co w takim przypadku? Warsztat może mi odmówić naprawy, czy mimo wszystko godzi się na to i potem dochodzi roszczeń z Ubezpieczycielem?
2. Czy ktoś z Was ma sprawdzony warsztat blacharsko/lakierniczy? Naprawa stosunkowo nie jest duża...tylny zderzak do wymiany + przełożenie czujników parkowania stary -> nowy + polerka klapy bagażnika od zarysowania.

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 19:25 
Nałogowiec
Nie jestem pewnien, bo nikty nie mialem konkretnego dzwona, ale jeżeli wartość naprawy przewyższa wartość pojazdu to ubezpieczyciel ogłasza szkodę całkowitą i chyba wypłaca równowartość pojazdu. Ale nie jestem do końca przekonany. Jeżeli masz stłuczkę, to Ty decydujesz gdzie chcesz naprawiac, może to być nawet ASO i ubezpieczyciel musi wypłacić kasę. Wtedy deklarujesz że naprawa bezgotówkowa, podpisujesz jakiś papier w warsztacie a później to już warsztat ściąga z ubezpieczyciela. Trzeba uważać, bo ubezpieczyciele często proponują śmieszną sumę lub naprawę na tanich zamiennikach, ale nie ma żadnej podstawy prawnej żeby się godzić na taką naprawę. Miałeś części oryginalne, stłuczka nie z Twojej winy i chcesz mieć fachowo naprawione na oryginalnych częściach. Wstawiaj do ASO i już, chyba że to coś drobnego i wypłacona kasa by była lepszym kąskiem? Mnie rok temu pod blokiem kobieta dosłownie drasnęła, tak że nic nie wgniotła a rysę zlikwidowałem pastą polerską, ale spisałem z Nią formularz i zgłosiłem do ubezpieczyciela. Nie mineły 2 dni jak dostalem telefon czy zgodze się na przelew 1300 zł bez wizyty rzeczoznawcy. Oczywiście się zgodziłem, bo kasa się przydała a szkoda praktycznie żadna. Tak więc, jak masz coś drobnego to można na tym zyskac, ale jak coś konkretnego to lepiej naprawa bezgotówkowa bo zawsze jeszcze może coś wyjść czego rzeczoznawca nie widział ( jakieś zaczepy pourywane czy uszkodzenia innych elementów)

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 19:29 
Amator
Szkoda taka pół na pół. Bo niby sam mógłbym to zrobić to jednak na rynku wtórnym nie ma takich części, żebym je kupił zamontował i jeszcze sporo kasy przytulił. Dlatego interesuje mnie tylko i wyłącznie naprawa bezgotówkowa. Stąd moje zapytanie, czy warsztat może odmówić naprawy w związku z przedstawioną wycenę naprawy lub ewentualnie w drugą stronę -> Czy Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania, gdy warsztat nałoży inną kwotę za naprawę?

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 19:54 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Sprawa jest prosta.
1. Jest sprawca.
2. Policja sporządziła protokół z miejsca zdarzenia.
3. Zgłaszasz szkode uwzględniając pkt 2.
4. Oddajesz (jak chcesz) auto do naprawy "bezgotówkowej" do wybranego przez ciebie zakładu.
5. Dostajesz auto zastępcze (jeśli jest)
6. Czekasz na odbiór auta, nie płacąc nawet 1zl (ty też nie dostaniesz nawet złotówki), wszystkim martwi się zakład który naprawial auto.

Nic prostszego.

Ostatnio edytowano Śr, 7 cze 2017, 19:56 przez Millerek, łącznie edytowano 1 raz

moderator
PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 19:55 
Prawie fanatyk
Od: 24.04.2016
Rok produkcji: 2006
CreIser są firmy które pomagają wywalczyć za odpowiednią cześć ubezpieczenia wyższą kwotę odszkodowania.
Poszukaj czegoś w okolicy u siebie, może na FB-uku podpytaj ja jakiejś grupie.

Wiem, że takie firmy potrafią wyciągnąć sporo $$$ więcej niż osoba poszkodowana.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:20 
Amator
Nie chodzi mi o pieniądze tylko właśnie o tą zależność, czy Ubezpieczyciel może nie wypłacić wybranemu przeze mnie warsztatowi pieniądze w związku z zawyżoną kwotą lub w drugą stronę, czy znając wycenę przez Ubezpieczyciela warsztat może odmówić naprawy. Ale chyba Millerek chyba doraźnie wszystko napisal.

Panowie z mazowieckiego jesteście? Macie jakieś zakłady lojalne i polecane?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:23 
Nałogowiec
Tylko to jest dobre w przypadku kiedy gotówka by miała zasilić konto poszkodowanego, bo jeżeli naprawa bezgotówkowa w warsztacie to i tak Nas to nic nie obchodzi. Pojazd ma być doprowadzony do pierwotnego stanu, a już warsztat dalej się szarpie z ubezpieczycielem. Chyba że np. ASO by wyceniło szkodę na np. 10 tys zł, a auto jest warte 9 tys zł, to ubezpieczyciel wypłaca kasę deklarując szkodę csałkowitą, a My albo dokładamy kasy albo łatamy w tej kwocie którą Nam wypłacili.

Tak na marginesie, to też trochę nie w porządku bo np. mamy stare auto warte 2 tys zł, ale na oryginalnych częściach, nigdy nie walone itd., a ubezpieczyciel wypłaca Nam tylko max. 2 tys, gdzie naprawa na jest sporo wyższa. W takim przypadku jesteśmy stratni, mimo że kolizja nie była z Naszej winy. Wdł .mnie nie powinien mieć znaczenia wiek czy cena auta, tylko za każdym razem ubezpieczenie powinno pokryć koszty naprawy, ile by ona nie kosztowała.

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:26 
Amator
krzysiek1980

To już inna para kaloszy...OC jest tak samo jak z NFZ. Nie korzystasz, a płacisz krocie, które często gęsto jest wzięte po prostu z kosmosu.

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:30 
Nałogowiec
A czemu nie chcesz podpytać w ASO? Jeżeli w grę wchodzi naprawa bezgotówkowa, to chyba lepiej mieć auto naprawine na oryginalnych częściach niż na jakiś tanich zamiennikach? Wiesz, warsztaty często zacierają ręce bo na tym jeszcze zarobią, a skąd będziesz wiedział czy masz nowy i oryginalny zderzak, czy może zamiennik lub używka ze szrotu? Ja bym podjechał do aso mazdy i niech wycenią.

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:33 
Amator
Nawet ze swoją 13 letnią Mazdą?

PostNapisane: Śr, 7 cze 2017, 20:51 
Weteran
Zasada jest prosta
Stare auto czy nowe, uszkodzone elementy muszą być wymienione na takie same, jeśli klapa jest ory, to wymieniają na ory. Chyba że klapa była już lakierowana naprawiana itp, to wycena klapy jest już mniejsza.

Całość naprawy nie może przekroczyć 50 % wartości auta, chyba, nie pamiętam dokładnie.

Możesz auto nawet zaprowadzić do serwisu Mazdy, bez różnicy, warsztat/serwis szarpie wszystko i to jest na jego głowie i już ciebie nic nie interesuje.

Nie przyjmuj kasy, chyba że sam chcesz walczyć, a batalia jest nie mała.
Możesz zatrudnić firmę co będzie zciagac od nich kasę, ale oni biorą średnio 30%.
W wypełnianiu szkody zamiast konta twojego, zaznaczasz i wpisujesz adres warsztatu.

PostNapisane: Cz, 8 cze 2017, 14:05 
dexterxx napisał(a):
Odnośnie hamulców - dlatego dwa przednie zaciski mam już po regeneracji, chociaż auto młodsze + wszystkie pomalowane przed korozją. Polecam wszystkim.
Tylny zacisk ostatnimi czasy też mi lekko tarł i blokował się po dłuższym postoju - się okazało, że jakiś bot mi źle poprowadził linkę ręcznego przy wahaczu...

Dbajmy o gumę i hamulce <%>

Jade właśnie odebrać samochód. Zleciłem regenerację wszystkich zacisków, generalnie w przednich były pognite tłoczki. A chciałem tylko z tyłu wymienić. Zapłaciłem za całą operację 950zł wraz z montażem i demontażem.

Mam nowe problemy, lewy migacz raz mi działa a raz kontrolka migacza szybko miga i nie działa. Myślicie że to ogarnie jakiś elektro mechanik na miejscu ? ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 10 cze 2017, 08:52 
Świeżak
Od: 08.03.2017
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Propo kolizji przerabiam temat w styczniu policja zgłaszanie szkody i teraz
Robisz Bezgotówkowo to nie interesują cię koszty chyba że naprawa przekroczy wartość auta wtedy ubezpieczyciel robi calke

Możesz poprosić warsztat o kosztorys i wziąść gotówkę na podstawie wyceny warsztatu ale tu musisz być cierpliwy nawet do 3 miesięcy się czeka.

Ja bez gotowkowo jechałem żona ma mazda 6 09r kombi więc nie chciałem się szarpać auto. Warte 30 tyś. A wycena :
Tylne nadkole zderzak tył
Felga zawieszenie tył prawy
Osłona nadkola w środku

Wycena ubezpieczyciela 6500
Warsztat skasował 17tysi

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 10 cze 2017, 08:54 
Świeżak
Od: 08.03.2017
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Obrazek

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 12 cze 2017, 09:14 
Wtajemniczony
Cześć, nawiązując do mojego posta o klimatyzacji. Diagnoza w warsztacie trwała 15 min. Okazało się, że sprzedający zrobił prowizorkę na przewodzie niskiego ciśnienia. Miejsce w którym przewód łączy się ze ścianą grodziową było zrobione na "odpie*dol", końcówka przewodu jest w taki sposób uszkodzona że nie sposób połączyć, a była wciśnieta z tulejką stalową i normalnie tam są 2bary, lecz do diagnozy używa się 7barów i wystrzeliło w pracownika warsztatu niczym nabój, niestety musiał udać się do szpitala. Z tego co wiem to kilka szwów otrzymał i do domu.

Teraz muszę wymienić ten przewód i warsztat do którego jeździłem podziekował mi i nie będą mnie więcej obsługiwać..... Moje pytanie jest takie. Gdzie kończy się ten przewód, z tego co widziałem to idzie pod pojemnikiem na plyn do spryskiwacza. Czy ktoś może pomóc ze znalezieniem tego przewodu bądź grafikę przedstawiającą cała jego okazałość?
Będę wdzięczny ponieważ czeka mnie własnoreczna wymiana.
Pozdrawiam

-- Dodano: Pn, 12 cze 2017, 10:12 --

Udało mi się znaleźć na allegro przewód wyglądający tak:

http://allegro.pl/mazda-6-1-8-16v-przew ... 83363.html

Czy będzie pasował do mojej wersji? Na zdjęciu z wersji 1.8, przedlift. Gdzie wchodzi koniec tego przewodu, od ściany grodziowej do....? Liczę na pomoc :)

moderator
PostNapisane: Pn, 12 cze 2017, 09:27 
Prawie fanatyk
Od: 24.04.2016
Rok produkcji: 2006
Wydaje mi się, że łączy się krótkim przewodem aluminiowym ze sprężarką.
Po zdjęciu osłony dolnej silnika, będziesz widział połączenie i miał do niego dostęp, oczywiście z kanału.

PostNapisane: Wt, 13 cze 2017, 17:10 
Wtajemniczony
Potrzebuje sprawdzić błędy z ok Gliwic. Pomoże ktoś?

odłączyłem akumulator = check zniknął.

zapalił się na lpg. po resecie aku na pb jak na razie się nie świeci.

w związku z zaistniałą sytuacją chce kupić interfejs, macie może jakiś sprawdzony nie drogi ??

moderator
PostNapisane: Wt, 13 cze 2017, 22:14 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Skrzynia: AT
Jeżeli check zapala się na LPG to ja bym jechał do gazownika od razu. Interfejs kup taki żeby był z kablem USB do kompa, będzie pewne że zadziała.

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 07:25 
Wtajemniczony
victor napisał(a):
Wydaje mi się, że łączy się krótkim przewodem aluminiowym ze sprężarką.
Po zdjęciu osłony dolnej silnika, będziesz widział połączenie i miał do niego dostęp, oczywiście z kanału.

Muszę poszukać, ale jednak rezygnuje z allegro. Niepewne jak dla mnie w tym temacie.

W sprawie podłączenia do kompa samochodu, czy ktoś może korzystał z odb yanosika z ich aplikacją? Warte uwagi?

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 08:03 
Wtajemniczony
Na allegro jest cos takiego jak ELM ok 70 zl. Ktos zna?

moderator
PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 09:30 
Prawie fanatyk
Od: 01.12.2016
Rok produkcji: inny
Tych różnych ELM na allegro jest całe mnóstwo. W dziale GH jest temat o interfejsach które są sprawdzone i działają i są linki do konkretnych aukcji, tam poszukaj.

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 16:56 
Włączyła mi się kontrolka silnika, na autostradzie w sumie po zrobionym 200 km dystansie. Generalnie nie czuć jakiś spadków mocy itp. Ale jestem 400 km od domu. Czy mogę tak wracać?

Raz odłączyłem aku i błąd się zresetował, ale po 15 minutach jazdy powrócił.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 18:03 
Bywalec
Od: 11.05.2017
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Wersja: MPS
nie ma symptomów to nie ma tragedii, ja bym jechał

-- Dodano: Śr, 14 cze 2017, 18:03 --

wspomnij ludzi ktorzy jezdza nonstop ze zmostkowanymi ikonkami lub swiecacymi choinkami bo nie maja na naprawe :champion:

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 19:52 
Weteran
Dobra rada, nie ma co...
Wiadomo wogóle o jakim aucie mowa? nie wspomne o silniku.

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 20:50 
Bywalec
Od: 11.05.2017
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Wersja: MPS
A co to niby za roznica jakie auto, jestemy w polsce, mam poradzic zajechanie pod najblizszy hotel i przeczekanie do piatku az sie ktos bedzie mogl sie zajac autem? a moze lawete na 400km lub zostawienie auta i taksowke w 2 strony a potem wizyte u lokalnego mechanika :rozejm: szczerze to znam typa ktory kupił toyote z checkiem bo sprzedajacy go zbajerowal ze to nie groźne z rok przynajmniej juz jezdzi przeglad zrobil i nadal mu wierzy. Gdyby byly jakies objawy to niestety ale ryzyko uszkodzenia silnika i wpakowania sie w koszta byłoby kiepskim pomysłem fakt, ja obstawiam pierdołę, ty mnie krytykujesz a sam nie masz nic do gadania?

PostNapisane: Śr, 14 cze 2017, 22:14 
Panowie, bez spiny :-) tylko potrzebowałem rady... jestem 400 km od domu wracać dopiero będę w niedziele. Znów odłączyłem aku, błąd się skasował, ale po 10 km znów wyskoczył. Zrobiłem 50 km i samochód chodzi bez zmian i zastrzeżeń. Generalnie trochę się martwię, bo muszę wrócić do domu te 400km na czas. Ale po powrocie chce auto podprowadzić do mechanika. Trochę się uspokoiłem :-) m 6 2.3 166KM

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1820 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1