Teraz jest Cz, 18 sty 2018, 22:31

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 29 gru 2017, 15:20 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.12.2017
Posty: 1
Rok produkcji: 2005
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Witam
Mam pytanko odnośnie wskaźnika paliwa a tym co pokazuje komputer, czy to możliwe że jeszcze będę mógł przejechać 100 km skoro rezerwa zapaliła się 20 km temu a wskazówka już na zero :) macie coś takiego dziękuję za odp i pozdrawiam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 29 gru 2017, 18:08 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 43
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Trochę przejedziesz ale niekoniecznie 100. Zależy jak jeździłeś wcześniej. Komputer oblicza zasięg na bieżąco na podstawie zużycia chwilowego. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Mi rezerwa zapala się przy zasięgu około 250 km

_________________
マツダ


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 31 gru 2017, 12:19 
Avatar użytkownika
Świeżak
Offline
Od: 21.04.2017
Posty: 24
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: małopolski
Pozatym mysle ze pływak pływakowi nierówny. Jeden zrobi 50km na rezerwie a drugi 100.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt, 2 sty 2018, 09:05 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.09.2017
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
@mesman
prawie masz rację :)
komputer pokazuje na podstawie średniego spalania i nie ma żadnego powiązania ze wskaźnikiem na desce.
Wskaźnik na desce pokazuje poziom na podstawie pływaka.

BTW. pomarańczowa lampka powinna zapalić się przy wskazaniu ostatniej kreski, jak na zdjęciu kolegi Damaon, czy wcześniej?
Może głupie pytanie, ale u siebie nie widziałem jeszcze tej diodki (poza testem zegarów), a podejrzewam, że jest coś nie halo z pływakiem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 sty 2018, 15:54 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 43
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Baxter a czy ja gdzieś wspomniałem że obliczony zasięg ma coś wspólnego z kontrolką rezerwy? Tylko napisałem że że u mnie zapala się przy 250. Oznacza to inną kalibrację.
Może po prostu nie doszedłeś do poziomu rezerwy. Jak chcesz sprawdzić czy tak jest faktycznie to weź paliwa do karnista i jedź do oporu. Albo się zapali albo staniesz.

_________________
マツダ


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 3 sty 2018, 16:01 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 16.11.2017
Posty: 60
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Ja na rezerwie raz zrobiłem 100 km, więcej razy nie próbowałem:P


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 5 sty 2018, 09:25 
Wstydliwy
Offline
Od: 29.09.2017
Posty: 4
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: kujawsko-pomorski
@mesman
nie pisałeś, ale odniosłem się przy okazji do słów autora tematu :)

Jest to jakaś opcja na sprawdzenie ale mam psychiczną barierę przed wysuszeniem baku, choć to pewnie nieuniknione. A na pewno prostsze niż wyciąganie kanapy i dobranie się do pompy paliwa.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 sty 2018, 21:00 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 14.10.2017
Posty: 43
Rok produkcji: 2004
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: dolnośląski
Rezerwa zapaliła się jakieś 5 km wcześniej....


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
マツダ


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt, 12 sty 2018, 23:58 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 14.03.2015
Posty: 1375
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Chłopaki, wskazania komputera to abstrakcja i kierujmy się wskaźnikiem paliwa. Miałem to w M6 a teraz w Cytrynie. Nieraz komp pokazywał dystans do przejechania powiedzmy 100 km a rezerwa już się świeciła. Z drugiej strony zdarzało się że miałem dystans 0 km a paliwo jeszcze było. Nie mam pojęcia jak to jest wyliczane, ale teraz w Citroenie mam podobnie. Wskazówka już jest prawie na rezerwie a komp pokazuje że jadąc na 5 biegu przy prędkości 90-100 km/h mogę jeszcze przejechać ze 170 km. Przestałem na to zwracać uwagę i traktuję raczej jak ciekawostkę.

_________________
Było M6 2.0 Pb 2005r. Jest Citroen C5 2.0 Pb 2008r.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So, 13 sty 2018, 00:04 
Wstydliwy
Offline
Od: 10.12.2017
Posty: 11
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: pomorski
Mi po zakupie auta na komputerze na A1 pokazywało 0km do przejechania a rezerwa się nie zapaliła. Jako że nie znałem specyfiki ani auta ani marki to trochę spanikowałem bo na pomorskim odcinku autostrady ze stacjami jest ubogo. Ale po kilku kilometrach dopiero zapaliła mi się rezerwa. także w sumie nie wiadomo na co tu bardziej patrzeć ;)


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.