Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 13:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 2 sty 2015, 17:24 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
W związku z tym, że auto stoi i zimuje pod chmurką, to parę tygodni temu zamontowaliśmy ogrzewanie postojowe z funkcją sterowania telefonem. Z mojej strony obrona była rękami i nogami przed tym ustrojstwem, no ale po wielu batalich słownych z drugą połową trzeba było ustąpić. I to była chyba najlepsza decyzja :)
Przykładowo: Na dworzu frost, ja 20min przed wyjściem wysyłam sms'a włączającego ogrzewanie, wychodzę z domu, wsiadam do nagrzanego auta, silnik jest rozgrzany, szyby odszronione - wypas :D
Montaż ogrzewania w ASO trwał 3 dni, potem trzeba było dokupić kartę SIM i zamontować ją pod schowkiem po stronie pasażera. Następnie trzeba było ściągnąć aplikację na smartfona, która kosztowała 42zł. Kolejna była aktywacja i można testować sprzęt :)

Widok z aplikacji do włączania/wyłączania i ustawienia czasu pracy ogrzewania:

Obrazek

Potwierdzenie sms'em o załączeniu ogrzewania w samochodzie:

Obrazek

A ogrzewanie postojowe działa tak:

Obrazek
Obrazek

No i najgorsze na koniec... Jedynym mankamentem jest cena... Sam montaż kosztował 2091zł, a ogrzewanie 7000zł...

Ostatnio edytowano So, 3 sty 2015, 13:18 przez Evo1501, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 2 sty 2015, 17:39 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Webasto bardzo fajna sprawa, chociaż cena odstrasza. Jak sie planuje dłużej pojeździć samochodem to na pewno warto.

PostNapisane: So, 3 sty 2015, 10:59 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Webasto świetna sprawa!
A pytałeś przy okazji rozważania tematu o zdalne odpalanie silnika ? - załatwia przy okazji nie tylko grzanie zimą, ale i chłodzenie latem. Ponoć popularna sprawa w USA i tam do mazdy oferowane, ale w Europie wielka niewiadoma czy będzie pasować?

zasłużony
PostNapisane: So, 3 sty 2015, 16:03 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Przy montażu tego bajeru potrzeba zainstalować kluczyk w stacyjce na stałe... no i w razie kradzieży auta to odjeżdża ono z kluczykiem. Co się wiąże z nie wypłaceniem odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej.
Druga sprawa to, że zgodnie z literaturą prawa auto na postoju z włączonym silnikiem może stać tylko 1 minutę. Więc chyba nie opłacalne mogłoby być używanie tego np w centrum miasta, gdzie pełno strażników miejskich czekających z blankiecikiem mandatowym w ręku na swoją ofiarę ;)

Sent from my GT-I9505

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

Ostatnio edytowano So, 3 sty 2015, 22:08 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: So, 3 sty 2015, 16:13 
Evo1501 daj znać czy w mieście ci spalanie spadło czy wzrosło?
Mam to w dieslu i jest to power jak nic. Będąc w delegacji większą grupą wstaję 15 minut później i wyjeżdżam z hotelu najwcześniej. Wsiadam i jadę. Koszty? To i tak taniej niż goła BMKa 5ka albo A4ka... :>
No i bezpieczeństwo. Szyby zawsze bez szronu. Bezcenne..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 sty 2015, 19:32 
Stały bywalec
Co do spalania, to narazie nie mam punktu odniesienia, bo autem jeżdżą 2 osoby. Jak jeździ moja połówka, to spalanie jest w granicach 9-10 litrów. Jak jeżdżę ja, to jest na pewno 11 litrów i więcej ;)
To ogrzewanie to bardzo dobra alternatywa braku garażu. BeeMeK nie lubię, a do Audi nawet nie próbuję porównywać :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 3 sty 2015, 22:08 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
Super sprawa, szkoda tylko, ze taka droga :(

PostNapisane: So, 3 sty 2015, 22:17 
szczypik napisał(a):
Przy montażu tego bajeru potrzeba zainstalować kluczyk w stacyjce na stałe...

Nie wiem jakiego typu jest to ogrzewanie, że kluczyk musi być w stacyjce ale ja pamiętam, że mieliśmy kiedyś na wyposażeniu Land Rovery Defendery ( tzw. krótkie i długie) w których było montowane ogrzewanie postojowe firmy Webasto i do jego uruchomienia nie potrzeba było kluczyka. Poza tym włączone ogrzewanie postojowe to nie jest to samo co włączony silnik <nie>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 sty 2015, 22:24 
3 lata temu kupiłem używaną za 3,5 kPLN brutto z 2 letnią gwarancją (nawet z niej skorzystałem - nieprawidłowy montaż zasysania powietrza - zalało palnik). Jeśli byłby ktoś zainteresowany mogę podać namiary warsztatu.
Ale do GJ raczej nie ryzykowałbym, poza tym cięcie przewodów płynu chłodzącego raczej skasuje gwarancję na silnik :wink: . Pozostaje montaż w serwisie.
Ale kupując samochód na 7-8 lat i mając 1000 PLN na jedną zimę to i tak nie jest jakaś mega wygórowana kwota za.. święty spokój o poranku, o popołudniu nie wspomnę. Wszystko zależy czy rzeczywiście codziennie używasz auta i jak cenisz swój czas. Ja wolę te 10-20 minut rano dospać. 4 miesiące w roku po 22 dni, razy 7-8 lat. Sporo tego spania wyjdzie... :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 sty 2015, 23:17 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Matarez, myślę, że szczypik, pisząc o wymaganym kluczyku w stacyjce miał na myśli odpalanie zdalne samochodu, o którym Andrzejsr wspomina post wcześniej.
To tak gwoli wyjaśnienia nieporozumienia.

PostNapisane: N, 4 sty 2015, 15:28 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Webasto nie wymaga kluczyka, więc chyba chodzi o to zdalne odpalanie silnika. Kluczyk w stacyjce faktycznie ogranicza miejsca zastosowania, nie myślałem o tym, ale i tak pozostaje sporo możliwości wykorzystania w bezpiecznych miejscach.

Już w innym wątku wspominałem o tym, ale ciekawą alternatywą dla webasto spalinowego jest system ogrzewania elektrycznego DEFA - www.defa.com
Ze swojej strony mogę polecić - sprawdzone osobiście w praktyce dobrych kilka zim. W aucie cieplutko, śnieg , szron spływają z szyb, silnik odpala jak w lecie i znacznei szybciej ma temperaturę pracy.
Ostatnio sprawdzałem i dostępne są już dla GJ. Ograniczeniem jest konieczność posiadania gniazdka 230V w pobliżu miejsca parkowania. Zaletą - cena, w zależności od konfiguracji (pilot/bez pilota/ ogrzewanie silnika/wnętrza/ładowania akku itd) 1000-2000zł około, montaż banalny.

PostNapisane: Wt, 27 sty 2015, 21:02 
Bywalec
Od: 02.01.2014
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Evo1501 napisał(a):
(...)Montaż ogrzewania w ASO trwał 3 dni (...)

To Ciekawe co piszesz - mi montaż w GH zajął łącznie jakieś 6-7 godzin - dwa wieczory, ale montowałem w bardzo mroźną pogodę w średnio ogrzewanym garażu i z organicznym zestawem montażowym. Tzn jakieś 1/4 z tego czasu dorabiałem uchwyt. Być może w GJ jest trudniej, ale raczej wątpię bo webasto dostarcza bardzo precyzyjnie rozpisany manual.

Rownież potwierdzam, że webasto w zimie to bajka, a miny sąsiadów jak wsiadasz do auta zaraz po wyjściu z domu kiedy oni skrobią - bezcenne :wink:

Ja niestety nie mam sterowania SMS'em bo sam adapter to koszt około 2000 zł i uznałem to torchę za przesadę. Tej zimy jednak większość czasu mazda spędza w garażu więc chwilowo olałem temat ale planuję zakupić sterownik z uniwersalną aplikacją za około 500-600 zł który pokrywa funkcjonalność oryginalnej aplikacji webasto.

A i jeszcze jedna kwestia - niektóre webasto mają opcję wietrzenia auta latem. Nie jest to klima, czyli nie schładza, ale wypiętrzenie też daje radę.

PostNapisane: Śr, 28 sty 2015, 17:43 
Stały bywalec
Marrud jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o montaże czegokolwiek. Auto było zostawione w serwisie w poniedziałek rano, a w środę o 17ej było do odbioru. Akcja obejmowała też pierwszy przegląd, ale to nie trwa dłużej niż parę godzin. W ASO mówili, że to ogrzewanie długo się montuje ;) Następnym razem, jak będę w serwisie, to zapytam się ile roboczo-godzin to obejmuje.
Parę dni temu zaczepił mnie Pan parkingowy i pytał się mnie, czy nikt nie zapomniał czegoś wyłączyć w samochodzie, bo "chodzi" , a ja na to, że to właśnie ciepełko :D
A co do przedmuchania, to opcję tą trzeba będzie wypróbować latem, jak otwieram drzwi i dostaję żarem tropików w gębę ;)

PostNapisane: Cz, 26 mar 2015, 18:39 
Amator
Od: 28.05.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: wielkopolski
Webasto - super, ale masakrycznie drogie. za 10 tys. to już wydatek.
Ja chętnie wcześniej wstaje i w ramach porannej gimnastyki odśnieżam auto. Lubie mocne mrozy a tym bardziej z rańca. <ziewa>
Przyjemne z pożytecznym.

PostNapisane: Cz, 26 mar 2015, 18:57 
Uwierz mi, że jakbyś to miał raz, to nie wahałbyś się przed założeniem w następnym aucie.. :lol:
A cena od listopada jest ok. 20% niższa od katalogowej i do tego rabat sprzedawcy.
Nie wychodzi tragicznie. Moim zdaniem cena końcowa na poziomie ceny u Pana Henia z serwisu Webasto.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 11 lut 2017, 10:19 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Rok produkcji: 2016
Ja z kolei na prośbę znajomego zrobiłem filmik, który ilustruje efektywność Webasto.
https://www.youtube.com/watch?v=nBovoehXQdY
Warto zaznaczyć, że jeżdżę sedanem czyli kubatura do ogrzania i powierzchnia szyb jest istotnie mniejsza niż w kombi, a moc nagrzewnicy taka sama.

PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 22:45 
Tyle pieniedzy i jeszcze placic za aplikacje 42 zl. To jest niepowazne.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 23:07 
Nałogowiec
Jakie 42 PLN? Do iPhone jest za free.

PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 23:40 
Obejrzałem filmik. U mnie nagrzewa się znacznie wolniej. Jordan jakie masz ustawienia Comfort Webasto i na jakim ustawieniu zostawiasz nawiew? U mnie działa to baaardzo mało wydajnie.. :( Do szyb w ogóle się nie nadaje. W -10 to szyby przedniej nie rozmrozi w 45 minut. Bardziej grzeje silnik i wnętrze a na szyby idzie rozmrażacz. Szkoda mi nerwów.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 23:52 
Nałogowiec
Na końcu filmiku jest zdjęcie panelu z ustawieniami nawiewu wraz z komentarzem. Mam ustawiony Comfort=0 czyli równomierne grzanie silnika i kabiny (standard). Myślałem nad combi-mode (najpierw kabina później silnik), ale po Twojej sugestii na priv zostawiłem standard.

PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 23:58 
Za pobieżnie przeleciałem.. :)

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  

Strefa czasowa: UTC + 1